Çelik Sektöründe 2021 - 16. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2021 - 16. Haftanın Öne Çıkanları

Veysel Yayan: Karbon Vergisi AB Korumacılığı Olabilir

Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD) Genel Sekreteri Veysel Yayan’ın, AB'nin çelik üreticilerine ücretsiz karbon emisyonları tahsis ederken sınırda karbon vergisi koymasının AB'nin "yeşil" çelik ve karbonsuzlaştırma hedeflerine hizmet etmeyeceğini söylediği bildiriliyor. Yayan’ın, Cuma günkü Uluslararası Çelik Sempozyumu 2021'de, "Aksine, bu durum korumacı önlemleri uygulamanın başka bir yolu olduğu izlenimini yaratacak. Bu açıdan, AB prestijini ve bizim de içtenlikle desteklediğimiz Yeşil Mutabakat hedefini yok etmemeye çok dikkat etmelidir, " dediği kaydediliyor. Yayan’ın, Türk çelik endüstrisinin karbon emisyonlarının AB'ye kıyasla ton başına 280 kg ile çok daha düşük kaldığını ve Türk çelik üretiminin % 70'inin elektrik ark ocaklarına dayandığı, AB’de EAO payının ise sadece % 40 olduğunu belirttiği aktarılıyor. Yayan’ın, sempozyumda "Hâlihazırda AB'ye kıyasla daha yeşil çelik ürettiğimiz için Türk çeliği karbon vergisine tabi olmamalı. Türk çelik sektörü son on yılda karbon emisyonunu hâlihazırda % 20 düşürdü ve bu oranı daha da düşürmek giderek zorlaşıyor. Sıfır karbon hedefi çelik endüstrisi için çok gerçekçi değil, ancak bu konuda elimizden gelenin en iyisini yapacağız" dediği ifade ediliyor. Yenilenebilir enerji, Türkiye’nin toplam enerji tüketiminde % 60 pay alırken, rüzgâr enerjisinin payının %10 olduğu, ayrıca güneş enerjisi ile ilgili olarak çok sayıda yeni projenin bulunduğu bildiriliyor. Yayan’ın, Türk üreticilerin AB'de olduğu gibi hükümet desteği almak yerine çevresel önlemler için ek vergi ödemeleri gerektiğini söylediği ve sözlerini "Durum böyle olsa da, AB ithalatı üzerindeki karbon vergisinin AB'nin yeşil çelik hedeflerine hizmet etmeyeceğine inanıyoruz. Bu, çoğu ülkede korumacı önlemler uygulamanın başka bir yolu olarak değerlendirilecektir. AB, çeşitli koruma önlemleri yoluyla aramızdaki serbest ticaret anlaşmasını zaten görmezden geliyor. Karbonsuzlaştırmayı desteklememize rağmen, sınırda karbon vergisi uygulaması, çelik ticaretine bir engel teşkil etmemelidir" diye bitirdiği vurgulanıyor. ( Kallanish, 19 Nisan 2021 )

Ansteel, Benxi’yi Satın Alarak Dünyanın En Büyük Üçüncü Çelik Üreticisi Olmayı Planlıyor

Çin’in Liaoning eyaleti merkezli çelik üreticisi Bengang Steel Plates Co., Ltd. (Bengang Plates), 15 Nisan tarihinde yaptığı açıklamada, Anshan Iron and Steel Group şirketini (dolaylı hisseleri yeniden birleştirerek) ana şirketi Bengang Iron and Steel Group (Benxi Steel) ile birleştirmek istediğini belirtti. Fakat bu halen plan ve hazırlık aşamasında ve ilgili departmanların onayı bekleniyor. İki Çinli çelik devi Anshan Iron and Steel Group ve Benxi Steel Group’un birleşmesi 2000’li yıllardan günümüze konuşulmuş, fakat resmi bir adım atılamamıştı. Olası birleşmeye yönelik yeni görüşmelerin önümüzdeki yıl sonuçlandırılması bekleniyor. 2019 yılında Anshan’ın çelik üretimi 39,2 milyon mt, Benxi’nin üretimi ise 16,2 milyon mt seviyesindeydi. Burdan yola çıkıldığında, birleşmeyle yeni Çinli çelik devinin üretimi 55 milyon mt civarında olacak. Bu üretim şirketinin Nippon Steel ve HBIS Group’u geçerek, Baowu ile ArcelorMittal’in ardından dünyanın en büyük üçüncü çelik üreticisi olacağı bildiriliyor. Ansteel ile Benxi’nin yıllık ham çelik üretim kapastesi yıllık 59 milyon mt civarında bulunuyor. ( SteelOrbis, 19 Nisan 2021 )

Çin, Yeni Çelik Kapasite Yenileme Politikasını Yayınlayacak

Çin’in "Demir ve Çelik Endüstrisinde Kapasite Değişimi için Uygulama Önlemleri" politika belgesinin yeni sürümünün, görüş ve revizyon taleplerini tamamladığı belirtiliyor. Xinhua Finance'ten alınan bilgiye göre, yayınlanmaya hazırlık sürecinde olduğunu ve bu durumun, 2020'nin başından bu yana askıya alınan yeni çelik üretim kapasitesi yenileme projelerinin dosyalanmasının yakında yeniden başlayacağı anlamına geldiği kaydediliyor. Yeni politikanın kırmızı çizgisinin, yeni kapasite artışı olduğu; Sanayi ve Bilgi Teknolojileri Bakanlığı'nın Demir ve Çelik Bölümü'nün Eski Müdür Yardımcısı Wen Gang’ın, politikanın sıkılaştırılacağını ve sıkı bir şekilde uygulanacağını söylediği ifade ediliyor. Çevreye duyarlı alanlarda uygulanan kapasite yenileme oranının, PekinTianjin-Hebei Bölgesi, Yangtze Nehri Deltası ve Pearl Nehri Deltası dâhil olmak üzere 1.25: 1'den 1.5: 1'e revize edileceği; diğer alanlarda, eski 1: 1 oranının 1.25: 1 ile değiştirileceği aktarılıyor. Önemli birleşme ve yeniden yapılanmaların yanı sıra elektrik ark ocaklı çelik üretimini ve düşük karbonlu proses teknolojilerini destekleyen şirketlerin tercih edileceği kaydediliyor. Çelik kapasite kontrol hedeflerini tamamlamayan illerin diğer bölgelerden devredilen çelik kapasite kotalarını kabul etmelerine izin verilmeyeceği ifade ediliyor. ( Kallanish, 21 Nisan 2021 )

US Steel, 2050 Yılına Kadar Karbon Nötrlüğünü Hedefliyor

US Steel’in, 2050 yılına kadar karbon nötrlüğüne ulaşmayı planladığı bildiriliyor. Şirketin, "doğrudan indirgenmiş demir, karbonsuz enerji kaynakları ve karbon yakalama, ayırma ve kullanımı gibi diğer teknolojilerle birlikte büyüyen elektrik ark ocaklarından yararlanacağı" belirtiliyor. CEO David Burritt’in “İklim değişikliği, küresel bir tepki gerektiren küresel bir krizdir. Bugün, net sıfır hedefimizi açıklayarak, 2050 yılına kadar küresel karbon nötrlüğünü sağlamak için BM Paris İklim Değişikliği Anlaşması’nı desteklemek için üzerimize düşeni yapmayı taahhüt ediyoruz,” dediği aktarılıyor. US Steel’in daha önce, sera gazı emisyonlarını 2030 yılına kadar % 20 azaltma niyetini açıkladığı bildiriliyor. ( Kallanish, 22 Nisan 2021 )


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ