Çelik Sektöründe 2021 - 21. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2021 - 21. Haftanın Öne Çıkanları

Çin, Karbon Emisyon Ticareti Kurallarının Detaylarını Açıkladı

Çin Ekoloji ve Çevre Bakanlığı’nın, yeni ulusal karbon piyasasının üç yönüyle ilgili deneme işletme kuralları yayınladığı, bunların karbon emisyon haklarının tescili, ticareti ve ödemesini kapsadığı bildiriliyor. Ulusal karbon emisyon hakları tescil ajansı kurulana kadar, Hubei Karbon Emisyonları Ticaret Merkezi ve Şangay Çevre Enerji Borsası’nın, ulusal karbon emisyon hakları kayıt sisteminin hesap açılması ve işletilmesinden sorumlu olacağı belirtiliyor. Her karbon emisyonu tahsisatının, tonlarca karbondioksit eşdeğeri emisyonları kapsadığı ve işlem hacmindeki en küçük değişikliğin 1 ton karbondioksit eşdeğeri, fiyattaki en küçük değişikliğin ise 0,01 CNY (0,00155 $) olduğu kaydediliyor. İşlem yöntemlerinin, esas olarak anlaşma yoluyla transfer, tek yönlü teklif verme veya düzenlemelere uygun diğer yöntemler olduğu, buna ek olarak, ticaret kurumlarının, farklı ticaret yöntemlerinin dengesini belirlemesi ve piyasa risklerine göre ücret ve maliyetleri ayarlaması gerektiği aktarılıyor. Çin'in karbon ticareti resmi olarak Haziran ayında başlayacağı ifade ediliyor. Çelik üretiminin başlangıçta kapsamda olmayacağı, ancak birçok çelik üreticisinin elektrik santrallerinden kaynaklanan emisyonlarını karşılamak için veya gönüllü olarak katılacağı bildiriliyor. ( Kallanish, 24 Mayıs 2021 )

Baowu, Baotou Steel’in Yan Kuruluşlarını Denetlemeye Başladı

Çinli Baowu Group'un, Baotou Steel'in birkaç yan kuruluşunu denetlemeye başladığının bildirildiği ve bu durumun, yeniden yapılanma ve olası birleşme konusunda haberlere neden olduğu ifade ediliyor. Baotou Steel ile Baosteel arasındaki birleşme haberlerinin daha önce de ortaya atıldığı, ancak gerçekleşmediği rapor ediliyor. Ancak Baowu Group'un son yıllarda durmak bilmeyen satın alma hızının, bazı büyük çelik üreticilerini etkin bir şekilde kontrol altına aldığını gösterdiği belirtiliyor. Entegrasyonun, endüstri konsantrasyonunu daha da artıracağı kaydediliyor. Öte yandan yeniden yapılanmanın ölçeğinin ve mevcut ilerlemenin hala belirsiz olduğu bildiriliyor. ( Kallanish, 24 Mayıs 2021 )

ArcelorMittal Brazil Fiat Chrysler ve CBMM ile Güçlerini Birleştirdi

ArcelorMittal Brazil, otomotiv sektörüne yönelik mikro alaşımlı çelik mamul üretmek amacıyla Fiat Chrysler ve niyobyum üreticisi CBMM ile bir araya geldi. Üç şirket, Brezilya’da otomotiv sektöründe kullanılacak hafif çelik mamul üretmek amacıyla iki yıllık projeye toplamda 1,2 milyon BRL (226,1 milyon $) yatırım yapacak. Şirketlerin, %100 Brezilya üretimi, niyobyum katkılı mikro alaşımlı çelik mamul üretmesi bekleniyor. Proje, Brezilya’nın Minas Gerais eyaletinde yer alan araştırma enstitüsü Senai’de geliştirilecek. ( SteelOrbis, 24 Mayıs 2021 )

Liberty Steel, İngiltere’deki Operasyonlarını Yeniden Finanse Etmek İçin Stocksbridge Alaşımlı Çelik Tesisini Satacak

GFG Alliance’ın bağlı kuruluşu İngiltere merkezli Liberty Steel, GFG Alliance’ın sahibi Sanjeev Gupta ve yeni kurulan Yeniden Yapılandırma ve Dönüştürme Komitesi’nin, GFG Alliance’ın Avustralya’daki operasyonlarına yönelik açılan davayı durdurmak için Credit Suisse Asset Management (CS) ile görüştüğünü belirtti. Nisan ayında CS, iflas eden İngiltere merkezli finansal hizmetler şirketi Greensill Capital aracılığıyla GFG’ye dolaylı olarak finansman sağladığını iddia ederek GFG’nin Avustralya’daki tesislerine yönelik ödeme aczi için başvuruda bulunmuştu. Öte yandan, şirketin Credit Suisse’ye olan borcunu ödemek üzere sağlanan finansman tamamlandı. Liberty Steel’in İngiltere’deki operasyonlarının yeniden finanse edilmesi için şirket, Stocksbridge’de bulunan havacılık ve vasıflı alaşımlı çelik tesisini satmayı planlıyor. Bu satış, şirketin, elektrik ark ocakları da dahil olmak üzere Rotherham tesisini iki milyon mt kapasiteli bir Greensteel tesisine dönüştürmeye odaklanmasını sağlayacak. Liberty Steel, tesisin İngiltere’de ihtiyaç duyulan kaliteli çeliği daha fazla üretmek için ülkenin ihraç ettiği milyonlarca ton hurdanın bir kısmını kullanacağını belirtti. ( SteelOrbis, 25 Mayıs 2021 )

İsveç'in Yeni Yeşil Çelik Projesi 105 Milyon €'Luk Finansman Sağladı

Düşük CO2'li çelik üretimini geliştirme projesi olan İsveç'in H2 Green Steel (H2GS), DRI-EAF çelik kompleksinin inşasına ivme kazandıracak olan ilk multimilyonluk yatırımını tamamladığı bildiriliyor. Şirketin resmi açıklamasına göre, H2GS’nin, A Serisi özsermayesinde 105 milyon €'yu başarıyla topladığı, bu adımın, Avrupa'da sürdürülebilir çelik üretiminin gelişimini hızlandıracağı ve fosilsiz çelik talebini karşılayacağı ifade ediliyor. A Serisi yatırımcılarının, Bilstein Group, EIT InnoEnergy, Kingspan, Marcegaglia, MercedesBenz, Scania, SMS Group, Vargas ve diğerleri dahil olmak üzere 16 dünyaca ünlü şirket olduğu belirtiliyor. ( Metal Expert/Kallanish, 26 Mayıs 2021 )

ECIU: Birleşik Krallık, Çelik Sanayii Dekarbonizasyonunda AB'nin Çok Gerisinde

Birleşik Krallık çelik sanayiinin, 2050 yılına kadar hidrojen bazlı çelik üretiminde ve iklim nötr olma yolunda önde gelen Avrupa ülkelerini henüz yakalayamadığı rapor ediliyor. Enerji ve İklim İstihbarat Birimi (ECIU) araştırmasına göre, Avrupa 23 hidrojen çeliği projesi üzerinde aktif olarak çalışırken, Birleşik Krallık çelik sanayiinin yeşil geçişinin "başlangıç çizgisinde sıkışıp kaldığı" belirtiliyor. İngiliz hükümetinin rüzgar enerjisi geliştirdiği ve ülke çapında yeni altyapı projeleri sağlıyor olsa da, yerel çelik sektörünün, beton hidrojen-DRI projelerinin olmaması, zorlu siyasi durum ve yüksek enerji maliyetleri nedeniyle yatırım çekmek için mücadele verdiği bildiriliyor. Aynı zamanda 2019 yılında hayata geçirilen Temiz Çelik Fonu'ndan gelecek 250 milyon GBP’nin 2023'e kadar kullanılamayacağı rapor ediliyor. ECIU açıklamasında göre "Birleşik Krallık, mevcut planlara göre temiz bir çelik endüstrisi geliştirdiğinde, Avrupa çelik sektörünün daha da ileride olması muhtemeldir" ifadelerinin yer aldığı kaydediliyor. ECIU’nun, Birleşik Krallık'ın 2050 yılına kadar iklim nötrlüğüne ulaşmak için emisyonlarını 2030 yılına kadar % 23 oranında azaltması gerektiğini tahmin ettiği ifade ediliyor. ECIU Başkanı Jonathan Marshall’ın, Birleşik Krallık’ın yeşil çelik yarışındaki başarısızlığının "hem bakanlara hem de çelik sektörüne bel bağlayan topluluklara" bir uyarı olması gerektiğine inandığı aktarılıyor. (Metal Expert, 27 Mayıs 2021 )

Tata Steel, Ijmuiden'de Emisyonları Azaltma Planlarını Hızlandırıyor

Hollanda'da faaliyet gösteren Tata Steel’in, önümüzdeki iki yıl içinde IJmuiden tesisinden kaynaklanan toz ve koku emisyonlarını önemli ölçüde azaltmak amacıyla 300 milyon €'luk planlanan tedbir paketinin hızlandırıldığını duyurduğu bildiriliyor. Tata Steel’in, 2025 yılında faaliyete geçmesi planlanan nitrojen oksit emisyonlarını azaltmaya yönelik yeni bir tesis ile 2023 yılında bir dizi projeyi tamamlamaya yönelik planlarını hızlandırmayı hedeflediği bildiriliyor. ( SteelGuru, 28 Mayıs 2021 )


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ