Çelik Sektöründe 2021 - 22. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2021 - 22. Haftanın Öne Çıkanları

He Wenbo: Çin’de Kapasite Fazlası Yok, Mevcut Kapasite Gelecekteki Talebi Karşılamaya Yeter

Çin Demir Çelik Birliği CEO’su He Wenbo, Şangay şehrinde 11.si düzenlenen Çin Uluslararası Çelik Kongresi’nde, ülkenin çelikte kapasite fazlasının olmadığını, ancak toplam hacim bakımından gelecekte çelik talebini desteklemeye yetecek büyüklükte olduğunu söyledi. Wenbo, çelik üreticilerinin, çelik sektörünün geleceğine yönelik körü körüne iyimser beklentilere girip kapasitesini artırmaya devam etmesi halinde çok ciddi sonuçlarla karşılaşılacağını dile getirdi. Çin çelik sektörünün, toplam hacimden ziyade yapısal düzenlemeye odaklaması gerektiğini de sözlerine ekledi. Ayrıca, Çin’in yalnızca kapasite fazlası olup olmadığına değil çevre dostu çelik kapasitesi olup olmadığına da dikkat edilmesi gerektiğine yönelik bir öneride bulundu. ( SteelOrbis, 31 Mayıs 2021 )

Alman Hükümeti Büyük Hidrojen Projelerini Sübvanse Ediyor

Almanya Ekonomi ve Ulaştırma Bakanlıkları’nın, Cuma günü ülkenin Ortak Avrupa Çıkarlarının Önemli Projeleri (IPCEI) girişiminin bir parçası olarak finansmana uygun olacak hidrojen projelerini açıkladığı belirtiliyor. Hükümetin, ana çelik üreticileri, thyssenkrupp, ArcelorMittal, Salzgitter ve Dillinger/Saarstahl'ın projelerini de içeren ülke çapında toplam 62 proje için toplamda 8 milyar € (9,8 milyar $) tahsis ettiği bildiriliyor. ArcelorMittal Europe CEO'su Geert Van Poelvoorde’nin, “Alman hükümetinin Bremen, Eisenhüttenstadt ve Hamburg'daki yenilikçi projelerimizi destekleme kararını memnuniyetle karşılıyoruz” dediği kaydediliyor. ArcelorMittal’in, üç projenin uygulanmasıyla şirketin 2030 yılına kadar yılda altı milyon tondan fazla CO2 tasarrufu sağlayabileceğini söylediği; söz konusu projelerin mevcut durumda Avrupa düzeyinde "eşleştirme" sürecinin bir sonraki aşamasına girdiğini sözlerine eklediği aktarılıyor. Ancak şirketin, yeni teknolojiler ekonomik olarak kendini idare edene kadar üretim maliyetlerinin başlangıç finansmanının gerekli olacağını belirttiği ve benzer şekilde, Alman çelik federasyonu WV Stahl’ın haberi memnuniyetle karşıladı, ancak aynı zamanda yeşil çeliğin piyasada nasıl rekabetçi hale getirileceği konusuna da değindiği ve “Çok daha yüksek üretim maliyetleri göz önüne alındığında, uygulanabilir bir iş modelinin nasıl oluşturulacağı sorusunu özellikle ele almamız gerekiyor,” yorumunda bulunduğu ifade ediliyor. ( Kallanish/SteelGuru, 31 Mayıs 2021 )

Thyssenkrupp, Politika Yapıcılardan Enerji Geçiş Fonu Kurulmasını İstedi

Alman politikacılarla yaptığı kamuoyu münazarasında thyssenkrupp’un, çelik endüstrisinin karbonsuz hale gelmek için karşı karşıya olduğu zorluklardan bahsettiği ve geçişi kolaylaştırmak için gereken çerçeveyi dile getirdiği belirtiliyor. Almanya'nın en büyük çelik üreticisi thyssenkrupp’un, 2030 yılına kadar yılda 3 milyon ton yeşil çelik üretmeyi ve böylece CO2 emisyonlarını %30 azaltmayı planladığı bildiriliyor. Şirketin, bunun henüz net olmayan bir düzenleyici ortamda ve henüz mevcut olmayan yeşil çelik ürünleri pazarında yaklaşık 2 milyar € (2,4 milyar $) yatırım gerektireceğini belirttiği ifade ediliyor. thyssenkrupp Steel CEO'su Bernhard Osburg'un "Tamamen iş perspektifinden bakıldığında, dönüşümü mevcut koşullar altında başlatmamalıyız. İklim değişikliğiyle mücadele bundan çok daha fazlası, bir bütün olarak toplum görevidir,” dediği aktarılıyor. Üreticinin, emisyonların azaltılması adına temel dönüşümle karşı karşıya kalan tüm sanayi sektörlerini içermesi gereken bir dönüşüm fonu oluşturulmasını, ayrıca, "karbon kaçağı" önlemlerinin güçlendirilmesini ve AB karbon emisyon sertifikalarının ücretsiz tahsisinin azaltılmasını önerdiği kaydediliyor. Dahası, elektrikli otomobillerin tanıtımına benzer bir pazar oluşturarak yeşil çelik için eşit bir rekabet ortamı oluşturulmasını istediği, bunun, yeşil çelik kullanımını desteklemek için bağlayıcı kotaları ve standartları içereceği aktarılıyor. (Kallanish, 31 Mayıs 2021 )

CISA: 620 Milyon Mt Üretim Kapasiteli Çelik Sektörü Çok Düşük Karbon Salımlı Üretime Geçiyor

Çin Demir Çelik Birliği (CISA) CEO’su He Wenbo, Şangay şehrinde 11.si düzenlenen Çin Uluslararası Çelik Kongresi’nde, çelik üretim kapasitesi bu yılın Şubat ayı itibarıyla 620 milyon mt seviyesinde yer alan 229 çelik üreticisinin, karbon salımını çok düşük seviyelere çektiğini veya çekme hazırlığında olduğunu söyledi. Wenbo konuya ilişkin, “Karbon salımını azaltmak, Çinli çelik üreticilerine pahalıya mal olacak. Örneğin, Çinli çelik üreticilerinin toplam yatırımı 260 milyar RMB’yi (41 milyar $) bulurken, işletme maliyetleri ise yıllık 50 milyar RMB (7,85 milyar $) artacak,” dedi. Çin’in ham çelik üretimi 2020 yılında 1,06 milyar mt seviyesinde kaydedilmişti. ( SteelOrbis, 01 Haziran 2021 )

Jingye, Liberty Steel’in Çelik Tesislerini Satın Almak İstiyor

Çin’in en büyük inşaat demiri üreticisi ve geçtiğimiz yıldan bu yana İngiltere’de bulunan British Steel’in sahibi Jingye Group, Avrupa pazarındaki varlığını genişletmek istiyor. Basında yer alan haberlere göre Jingye Group, GFG Alliance’ın bağlı kuruluşu İngiltere merkezli Liberty Steel’in üç çelik tesisini satın almayı hedefliyor. Jingye Group, Liberty’nin İskoçya’daki tesisine Scunthorpe çelik tesisinde üretilen levhaları tedarik ettiğinden, şirket ile halihazırda ticari bir ilişki içinde. Kaynaklara göre, Çinli çelik üreticisi, İngiltere’deki filmaşin tesisleriyle daha çok ilgileniyor ancak bu zaman alabilir. Duruma aşina olan bir kaynak SteelOrbis’e verdiği demeçte, “Görüşmeler devam ediyor, ancak Jingye alım işlemi tamamlandığında tesisleri işletebileceğinden emin olmak istediği için çözülmesi gereken yasal sorunlar var,” dedi. Öte yandan, bazı piyasa oyuncuları Jingye’nin İngiltere çelik sektöründeki varlığını genişletmesinin zor olduğuna ve yetkililerin buna karşı çıkabileceğine inanıyor. Bir kaynak, “İngiltere hükümeti, havacılık ve savunma gibi kritik sektörlerin de dahil olduğu göz önüne alındığında, tek bir Çinli şirketin ülkenin çelik sektörünün büyük bir kısmına sahip olmasına izin vermek istemeyebilir,” şeklinde yorum yaptı. SteelOrbis’in daha önce bildirdiği üzere, geçtiğimiz yılın Mart ayında Jingye Group, şirketin İngiltere ve Hollanda’daki varlıkları da dahil olmak üzere İngiltere merkezli British Steel’i satın almıştı ve Scunthorpe, Skinningrove ve Teeside’daki 3.200 kişilik istihdam korunmuştu. ( SteelOrbis, 01 Haziran 2021 )

Çin, Yeşil Çelik Dönüşümü için Çelik Üretimini Sınırlandırabilir

Çin'in Sanayi ve Bilgi Teknolojileri Bakanlığı yetkililerinin, Şanghay'daki "Düşük Karbonlu Bir Gelecek için Yeşil Çelik" temalı 11. Çin Uluslararası Çelik Kongresi'nde, ülkenin karbon nötrlüğü arayışı doğrultusunda karbon emisyonlarını, kirliliği ve enerji tüketimini kontrol etmek için bir çelik üretim sınırlandırma mekanizmasını ele aldığı bildiriliyor. Bakanlığın, ham çelik üretiminin kontrolü, kısa prosesli elektrik ark ocaklarının oranının artırılması ve hidrojen metalurjisinin geliştirilmesi gibi önlemleri araştıracağı kaydediliyor. Bakanlığın ayrıca, son birkaç yılda kapasite fazlasını kapatmakta elde edilen başarılarını pekiştirmek için Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu da dahil olmak üzere hükümet organlarıyla aktif olarak çalışacağı ifade ediliyor. Uzmanların, ülkenin karbon emisyonlarının yaklaşık % 18'ini oluşturan çelik sektörünün, Çin’in düşük karbon arayışında hem zorluklar hem de fırsatlar göreceğini söylediği rapor ediliyor. Uzmanların, enerjide, endüstride, küresel ekonomide ve demir-çelik endüstrisi ile yakından bağlantılı olacak ve hem fırsatlar hem de zorluklar yaratacak büyük değişiklikler bekledikleri ifade ediliyor. Sektör oyuncularının düşük karbonlu değişim sırasında Çinli çelik şirketleri için bazı zorluklar beklemesi gerektiği bildiriliyor. Çin’in, 2030 yılına kadar CO2 emisyonlarının zirvesine ve 2060 yılına kadar karbon nötrlüğüne ulaşma sözü verdiği ve bunu başarmak için, diğer büyük sektörler gibi demir ve çelik endüstrisinin de yeşil, düşük karbonlu ve yüksek kaliteli kalkınma moduna geçişini hızlandırdığı kaydediliyor. ( SteelGuru, 01 Haziran 2021 )

ING Liderliğinde Çelik Sektörünü Karbondan Arındırmak İçin Çalışma Grubu Oluşturuldu

ING liderliğinde Citi, Goldman Sachs, Societe Generale, Standard Chartered ve UniCredit’in de dâhil olduğu bankaların, çelik sektörünün karbondan arındırılmasına ve 2050 yılına kadar net sıfır karbonlu çelik üretimine ulaşılmasına yardımcı olmak için bir çalışma grubu oluşturduğu belirtiliyor. ING’nin, 27 Mayıs'ta yaptığı açıklamada, bankaların hepsinin çelik endüstrisine en fazla borç veren bankalar olduğunu söylediği ve söz konusu bankaların oluşturduğu İklime Uyumlu Çelik Finans Çalışma Grubu’nun, iklim hedeflerindeki ilerlemeyi ölçmek için ortak standartlar belirleyeceği ve çelik sektörünün karbonsuzlaşmasını proaktif olarak destekleyeceği ifade ediliyor. ING’nin, "Birçok endüstrinin düşük karbon teknolojileri mevcut, ancak küresel enerji emisyonlarının kabaca %7'sini yayan ve büyük ölçüde kömüre bağımlı olan çelik sektörü şu anda ticari olarak uygulanabilir alternatiflerden yoksun. Sektör karbon yoğun olduğu için, finans kurumlarının karbonsuzlaştırmayı desteklemesi gerektiği yönünde beklentiler var, ancak şu anda finans kurumları bunu etkin bir şekilde yapacak pratik araçlardan yoksun," yorumunda bulunduğu kaydediliyor. ING’nin, her bankanın metal ve madencilik ekiplerinden üst düzey temsilcilerin, kapsam, emisyon yolları, metodolojiler ve yönetişim yapısı dahil olmak üzere sektör için iklim uyumlu bir finans anlaşması taslağı hazırlamak için çalışacaklarını söylediği aktarılıyor. Taslağın, mümkün olduğunca diğer girişimlerle uyumlu olacağı ve çelik üretimini kolaylaştıran finans kurumları için iklim konusunda küresel en iyi uygulamaların belirlenmesine yardımcı olacağı belirtiliyor. ING Metaller ve Madencilik Küresel Başkanı Arnout van Heukelem’in yaptığı açıklamada, "Çelik sektörünün karbondan arındırılmasındaki zorluk, kanıtlanmamış ve henüz ticarileştirilmemiş alternatif teknoloji yolları bakımından kayda değer seviyede" dediği ifade ediliyor. Avrupa'daki mevcut çelik üretiminin, küresel ticaret finansmanı, nakliye ve risk yönetiminin çelik endüstrisinin çok önemli bir parçasını oluşturduğu metaller ve hurda ile birlikte hammadde olarak koklaşabilir taş kömürüne, metalürjik koka ve demir cevherine bağımlı olduğu ifade ediliyor. Çelik ve hammadde işleme ve lojistik alanlarındaki düşük karbonlu projeler de dâhil olmak üzere sektörleri destekleyen yatırımların, sermaye talebini ve kamu sektörü desteği konusundaki tartışmaları artırdığı kaydediliyor. Altı bankanın, Kasım 2021'de 26. BM İklim Değişikliği Taraflar Konferansı'nda veya COP26'da yayınlanacak nihai iklim uyum anlaşmasına daha fazla bankanın katılmasını sağlamayı amaçladığı belirtiliyor. ( S&P Global, 01 Haziran 2021 )

İDÇ Çelikhane Kapasitesini İki Katına Çıkarma Çalışmalarını Tamamladı

İnşaat demiri üreticisi İzmir Demir Çelik Sanayi A.Ş. (İDÇ) çelikhane kapasitesini iki kat artırarak 1.400.000 mt’dan 2.800.000 mt’a çıkarmak için teknik proje çalışmalarının tamamlandığını ve yatırımın başlıca ekipmanlarına ilişkin ön sözleşme görüşmelerine başlandığını açıkladı. SteelOrbis’in daha önce bildirdiği üzere, şirket bu kapasite artırımı ile sektördeki konumunu güçlendirmeyi ve cirosunu artırmayı amaçlıyordu. ( SteelOrbis, 01 Haziran 2021 )

Çin, 2021-2025 İçin Daha İddialı Kapasite Kapatma Hedeflerini Açıkladı

Çin hükümetinin, ülkedeki eski çelik üretim ekipmanlarını ortadan kaldırma ve 2060'tan önce kademeli olarak karbon nötrlüğü sağlama politikasını sürdürürken, 14. beş yıllık plan dönemi (2021-2025) için kapasite değiştirme hedefini artırdığı ifade ediliyor. Çin Demir ve Çelik Derneği'nin (CISA) açıklamasına göre, önümüzdeki beş yıl içinde Çin’in, 236 milyon ton/yıl eski kapasiteyi 221 milyon ton/yıl yeni fırınla değiştireceği, ülkenin 2016-2020 döneminde, yılda 86 milyon ton eski ekipmanı 80 milyon ton yeni ekipmanla değiştirdiği belirtiliyor. Yeni hedefin, önceki beş yıllık dönemin gerçek rakamlarından çok daha yüksek olsa da, yetkililerin hedefi gerçeğe dönüştürmek için şimdiden bir dizi önlem aldığı; bu bağlamda eski-yeni çelik kapasite takas yönergelerini onayladıkları kaydediliyor. Yetkililerin, yeni yüksek fırınlar ve konverterler kurmayı planlayan üreticiler için kapasite değiştirme oranını artırdıkları, aynı zamanda, yeni EAO'lar kurmayı, diğer üreticileri veya üretim lisanslarını almayı, aynı zamanda daha yeşil çelik üretimi ve endüstri konsolidasyonu hedefleyen çelik üreticilerinin oranını artırmak için bu oranı korudukları ifade ediliyor. Çin’in, merkezi hükümet ve belediye yetkililerinin yanı sıra, projelerin daha ilgili eyalet düzeyindeki yetkililer ve devlet işletmeleri tarafından incelenecek olması nedeniyle, yeni kapasite değiştirme projeleri üzerindeki kontrolü de sıkılaştıracağı rapor ediliyor. Çin’in, çoğu çelik ürünün ihracatında (146 üründen 146'sı) KDV iadelerini iptal ettiği ve üretim hacimlerinin düşmesine neden olduğuna inanılan hurda, pik demir ve yarı ürünler üzerindeki ithalat vergilerini kaldırdığı aktarılıyor. ( Metal Expert, 02 Haziran 2021 )

SSAB Fosilsiz Çelik Seferberliği Başlattı

İsveçli üretici SSAB’nin, günlük yaşamda gizli karbon ayak izlerine odaklanan fosilsiz çeliğe yönelik bir seferberlik başlattığı belirtiliyor. Kampanyanın, Haziran ayı boyunca devam edeceği ve amacının, nihai tüketicilere ulaşmak ve çeliğin CO2 etkisi ve daha iyi çözümlerin aciliyeti hakkında genel farkındalığı artırmak olduğu ifade ediliyor. Bu süreçte, sürdürülebilir ve yeşil iklim kahramanları oldukları ve hepsinin çelikten gizli karbon ayak izine sahip oldukları genel algısına dayalı temalar/ürünler sunacağı, aynı zamanda bunun fosilsiz de olabileceği ve çelik endüstrisinin küresel olarak tüm CO2 emisyonlarının %7'sinden sorumlu olduğu mesajının verileceği aktarılıyor. 2021'de SSAB’nin, prototipler için müşterilere hidrojenle üretilen çelik gönderebileceği ve 2026'da, ticari ölçekte fosilsiz çelik satmaya başlayacağı bildiriliyor. ( SteelGuru, 02 Haziran 2021 )

ArcelorMittal Liberty Steel’in Fransa’daki Tesisleriyle İlgileniyor

SteelOrbis’in edindiği bilgilere göre, Lüksemburg merkezli çelik üreticisi ArcelorMittal’in Liberty Steel Group’un Fransa’daki çelik tesisleri Ascoval ve Hayange ile ilgilendiği söyleniyor. Almanya merkezli uzun mamul üreticisi Saarstahl Group ve İtalya merkezli Beltrame Group’un da tesislere ilgi gösterdiği konuşuluyor. Ancak şirketlerin hiçbiri söylentilerle ilgili resmi bir açıklama yapmadı. Liberty Steel, devam eden mali sıkıntılarından dolayı yeniden finansman sağlayamaması nedeniyle Mayıs ayında Ascoval ve Hayange’i satışa çıkardı. Bu yılın Mart ayında, Fransa hükümeti, Liberty’nin tesisleri yeniden finanse etmesi koşuluyla, söz konusu tesislere işletme sermayesi ve sermaye harcaması maliyetleri için 20 milyon € kredi vermişti. SteelOrbis’in daha önce bildirdiği üzere şirket, geçtiğimiz yıl Ağustos ayında, İngiltere merkezli British Steel’den Hayange tesisini, British Steel’in eski sahibi Greybull Capital’den de Ascoval tesisini satın alarak, greensteel stratejisini gerçekleştirmek için tesislere 65 milyon € yeni finansman sağlamıştı. 430 kişiye istihdam sağlayan Hayange tesisi, yıllık 300.000 mt ray üretim kapasitesiyle çeşitli çelik raylar üretirken, 270 kişiyi istihdam eden Ascoval, geri dönüştürülmüş hurdadan yıllık 600.000 mt blum, kütük ve dövme ürünler üretiyor. Öte yandan, SteelOrbis’in daha önce bildirdiği üzere, Çinli inşaat demiri üreticisi Jingye Group, Avrupa pazarındaki varlığını genişletmek için Liberty Steel’in İngiltere’de bulunan üç çelik tesisini satın almayı planlıyor. (SteelOrbis, 03 Haziran 2021 )

Delong Group ve New Tianjin Steel Endonezya’da Çelik ve Kok Üretim Kapasitesini Artırmak İçin Güçlerini Birleştirecek

Çin’in Hebei eyaletinde yer alan Delong Group ve New Tianjin Steel, Çin’in Bir Kuşak Bir Yol projesi kapsamında, Endonezya’daki çelik üretim kapasitesini geliştirmek amacıyla iki projede ortak çalışacak. Delong Group, Tsingshan Group ve Risun Group’un bağlı kuruluşu New Tianjin Steel, gaz arıtma tesislerini desteklemek amacıyla, Dexin Iron and Steel’in geliştirme projesinin ilk aşaması olan Detian Kok Projesi’ni inşa etmek için bir anlaşma imzaladı. Yeni kok üretim tesisinin yıllık üretiminin 4,7 milyon mt olması bekleniyor. Dexin Iron and Steel’in mevcut ham çelik üretim kapasitesi 3,5 milyon mt seviyesinde yer alıyor. Genişletme projesinin ilk aşamasıyla birlikte kapasite yıllık 6 milyon mt’a çıkacak. Delong Group’un Başkanı Ding Liguo, Delong Group and New Tianjin Steel’in Endonezya’da toplamda 20 milyon mt çelik üretimi kapasiteli ve 10 milyon mt kok üretim kapasiteli tesislerinde de ortak çalışacağını ifade etti. ( SteelOrbis, 04 Haziran 2021 )


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ