Çelik Sektöründe 2021 - 24. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2021 - 24. Haftanın Öne Çıkanları  

Celsa, Bu Yaz Fransa'da Uzun Çelik Üretimine Başlayacak

Celsa Group’un, 2017-2021 Stratejik Planı çerçevesinde faaliyeti tamamlamak ve Fransa'da son derece rekabetçi bir çelik kompleksi yapılandırmak için önümüzdeki aylarda Fransa'da yeni bir uzun ürün haddeleme tesisinin devreye alınacağını onayladığı bildiriliyor. Avrupa'nın en büyük çekme ürün üreticisi Hollanda merkezli Van Merksteinijn International (VMI) ile yapılan ortaklığın, stratejinin temel direklerinden biri olduğu belirtiliyor. Celsa’nın, Bayonne tesisinin (Acierie de l'Atlantique) inşaatına 2019 yılının ortalarında başlayan yeni bir haddeleme tesisini bu yaz devreye alınmasının ve sonbaharda tam olarak faaliyete geçmesinin beklendiğini duyurduğu bildiriliyor. Şirketten yapılan açıklamada, "Celsa France, yıllık 550.000 ton üretim kapasitesine sahip olacak yeni haddeleme tesisine mevcut mali yılın bitiminden önce üretime başlamayı planlıyor," ifadeleri yer alıyor. ( Metal Expert, 14 Haziran 2021 )

Voestalpine, Yeşil Çelik Üretimi İçin AB’de Patent Aldı

Voestalpine'in doğrudan indirgeme sürecinde yeşil hidrojen ve biyogaz kullanarak çelik üretimi teknolojisinin patentini aldığını söylediği belirtiliyor. Çelik üreticisinin, Avrupa Patent Ofisi'nden üretim teknolojisi için ilgili patenti aldığı ve bunun, tüm büyük Avrupa çelik üreticisi ülkelerde geçerli olacağı ifade ediliyor. Özellikle teknolojinin, fosil yakıtlar yerine doğrudan indirgeme sürecinde hidrojen ve biyogaz kullanarak çelik üretimini içerdiği kaydediliyor. İşletmenin, biyojenik hidrojenin, bir elektrik ark ocağında verimli ergitme için karbonun doğrudan indirgenmiş demiri doyurmasına imkan verdiğini öne sürdüğü aktarılıyor. Ayrıca çelik ve teknoloji grubunun, çelik üretiminde kullanılan karbon nötr ön malzeme için patent lisansları vereceği ve gerekli know-how'ı aktarmak için lisans sahipleriyle birlikte çalışmayı planladığı kaydediliyor. ( Kallanish/Metzl Expert, 16 Haziran 2021 )

Tenaris, ABD’deki İlk Çelikhanesinde Üretime Başladı

Lüksemburg merkezli uluslararası çelik boru üreticisi Tenaris, ABD’nin Koppel bölgesindeki ilk çelikhanesinde üretime başladığını açıkladı. Çelikhane, yakında şirketin ABD ve Kanada’daki dikişsiz boru tesislerine çelik çubuk tedarik edecek. Şirketin 2020 yılında alımını tamamladığı çelik boru üreticisi IPSCO’nun bir parçası olan Koppel’deki çelikhane, tesisi Tenaris’in küresel çelik tesislerinden biri yapmak için yapılan 15 milyon $’dan fazla bir yıllık yatırımın ardından çelik çubuk üretmeye başladı. Yatırımlar, tesisin çelik çubuk portföyünün genişletilmesini içeriyordu. Şirketin açıklamasına göre, istikrarlı üretim gerçekleştirilmesi ve süreçleri düzene sokmak için tesiste yapılan testler önümüzdeki aylarda devam edecek. Koppel tesisinin yaz sonuna kadar tamamen devreye alınması bekleniyor. ( SteelOrbis, 16 Haziran 2021 )

Tayvanlı CSC, İhracattan Karbon Ek Ücreti Alacak

Tayvan'ın önde gelen çelik üreticisi China Steel Corporation’ın (CSC), gelecek yıldan itibaren ihraç edilen çelik ürünlere "karbon ek ücreti" uygulamaya karar verdiği bildiriliyor. CSC’nin Asya'da böyle bir plan açıklayan ilk çelik üreticisi olduğu belirtiliyor. CSC Başkan Yardımcısı Huang Jianzhi’nin, şirketin 2022'nin ilk çeyreğinden itibaren deneme amaçlı olarak ihracata ek vergi koymaya karar verdiğini söylediği ve şu an için iç piyasada benzer bir ücret uygulamayı düşünmediği kaydediliyor. Ek ücretin, ürünlerin karbon ayak izine göre belirleneceği ve belirli bir miktarın daha sonra düşünüleceği kaydediliyor. Huang’ın, karbon ek ücreti politikasının bir teşvik görevi göreceğini söylediği, ayrıca çelik fabrikalarının ve toplumun enerji tasarrufu yapmasına ve karbon emisyonlarını düşürmesine yardımcı olduğu sürece, değişen ek ücretlerin bu yönde hareketi teşvik edebileceğini belirttiği ifade ediliyor. Önlemlerin, gelecekte kademeli olarak iyileştirileceği ve ayarlanacağı aktarılıyor. CSC Başkanı Weng Chaodong’un, karbon nötrlüğüne yönelik eğilimin durdurulamaz olduğunu belirttiği ve ürünü satın alırken soyut kavramı nihai kullanıcılar için somut bir değerlendirmeye dönüştürmeyi umduğu rapor ediliyor. ( Kallanish, 18 Haziran 2021 )

Hebei'nin Resmi Çelik Üretim Kapasitesi 200 Milyon Tona Düşürüldü

Hebei İl Parti Komitesi’nin Çarşamba günü düzenlediği basın toplantısında eyaletin ham çelik üretim kapasitesinin Haziran ayına kadar 200 milyon ton/yıla düşürüldüğünü belirttiği, söz konusu seviyenin, eyalet hükümeti tarafından 2020 yılı sonu için belirlenen hedef olduğu ifade ediliyor. Hebei'deki çelik şirketlerinin sayısının 107'den 68'e düştüğü, sonuç olarak, çelik üretim kapasitesinin 320 milyon ton/yıl zirve seviyesine kıyasla 120 milyon ton/yıl azaldığı kaydediliyor. Çin Ulusal İstatistik Bürosu verilerine göre, Hebei’nin geçen yıl yaklaşık 250 milyon ton ham çelik ürettiği bildiriliyor. 2021'in ilk dört ayında ham çelik üretiminin 82.39 milyon tona ulaştığı ve sadece Nisan ayında 20.33 milyon ton ürettiği, söz konusu üretimin, yıllıklandırılmış bazda 245.5 milyon ton/yıla eşit olduğu ifade ediliyor. ( Kallanish, 18 Haziran 2021 )

Volvo Cars, SSAB Tarafından Üretilen Fosilsiz Çeliği Kullanan İlk Otomobil Üreticisi Olacak

İsveçli vasıflı çelik üreticisi SSAB, Volvo Cars’ın İsveç Luleå’da bulunan HYBRIT pilot tesisinde üretilen fosilsiz çeliği kullanan ilk otomobil üreticisi olacağını açıkladı. Bu çelik ürün, test amaçlı olarak konsept bir otomobilde kullanılabilir. Şirketin açıklamasına göre SSAB, 2026 yılında piyasaya ticari ölçekte fosilsiz çelik tedarik etmeyi hedefliyor. Volvo Cars, otomobillerinin üretiminde kullanılan çelik ve demir ürünlerin üretiminden kaynaklı karbon salımının geleneksel bir otomobilde yaklaşık %35 ve tamamen elektrikli otomobilde%20 oranında yer aldığını belirtti. HYBRIT girişimi SSAB, demir cevheri üreticisi LKAB ve elektrik şirketi Vattenfall tarafından başlatıldı. SteelOrbis'in daha önce bildirdiği üzere girişim, koklaşabilir taş kömürü yerine fosilsiz elektrik ve hidrojen kullanmayı amaçlıyor. SSAB, HYBRIT teknolojisi aracılığıyla İsveç’in karbon salımını %10 ve Finlandiya’daki karbon salımını %7 azaltmayı hedefliyor. ( SteelOrbis, 18 Haziran 2021 )


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ