Çelik Sektöründe 2021 - 26. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2021 - 26. Haftanın Öne Çıkanları 


Thyssenkrupp Çelik Birimini Bir Rakiple Birleştirme Fikrine Açık

Reuters’a göre, Almanya merkezli çelik üreticisi Thyssenkrupp’un CEO’su Bernhard Osburg, şirketin çelik biriminin bir rakiple birleşmesinin gündemde olduğunu belirtti. Bernhard Osburg, çelik birimini başka bir şirketle birleştirmek için maliyetleri kontrol altında tutmaya ve yalın yapılar oluşturmaya yönelik baskı gibi birçok neden olduğunu söyledi. SteelOrbis’in daha önce bildirdiği üzere, geçtiğimiz yıl Eylül ayında Almanya merkezli çelik üreticisi Salzgitter Group, ThyssenKrupp ile birleşme fikrini reddetmişti, ancak IG Metall sendikasının yüksek fırınlarda yenilenebilir enerji kaynaklarına geçmek için Alman şirketlerinin ortaklık kurması fikrine sıcak bakıyordu. (SteelOrbis, 28 Haziran 2021 )

Acciaierie d’Italia Iıva Tesisi İçin Ekolojik Dönüşüm Planını Açıkladı

Acciaierie d’Italia, önceki adıyla ArcelorMittal Italia olarak bilinen Taranto tesisine yönelik ekolojik dönüşüm planını açıkladı. Yapılan açıklamada, “Şirketimiz, sektör ortakları Fincantieri ve Paul Wurth ile birlikte, Taranto tesisinde uygulanması için çevreyle uyumlu yenilikçi teknolojiler kullanılarak hazırlanan, karbon salımı kotasının aşamalı ve daimi azaltılmasını amaçlayan ve gerekliliklerin çok ötesinde olan ekolojik dönüşüm planını en erken önümüzdeki hafta açıklayacak. Söz konusu plan, Avrupa Birliği’nin iklim ve enerji için belirlediği ekolojik hedeflerle son derece uyumlu. Planımız, elde edilen sonuçların zamanında tespit edilebilmesi için birkaç aşamadan oluşuyor. Hedefimiz, ülkemizde yeşil çelik üretimini sağlamak. Acciaierie d’Italia, ekolojik ve sektörel dönüşüm planını ilgili kuruluşlar, yerel topluluklar, işçi sendikaları ve bağlı sektörlerle birlikte gerçekleştirmeye hazır,” sözlerine yer verildi. Söz konusu duyuru, SteelOrbis’in daha önceden de bildirdiği üzere, Lecce Bölge İdare Mahkemesi’nin karbon salımını önlemek amacıyla Taranto tesisinde üretim faaliyetlerinin durdurulması kararının Danıştay tarafından iptal etmesinin ardından yapıldı. ( SteelOrbis, 28 Haziran 2021 )

Tata Steel, İngiltere ve Hollanda İşletmelerini Ayırmaya Devam Ediyor

Tata Steel, Avrupa İş Konseyi ile yaptığı toplantının ardından Avrupa ve İngiltere işletmelerini ayırmaya devam ettiği belirtiliyor. Tata Steel’in, “Şimdi Avrupa Çalışma Konseyi ile istişare için ileriye dönük bir yol üzerinde anlaştık ve aynı zamanda ayrılmaya yönelik önerilen kuruluşlar hakkında yerel istişareyi de sağladık” yönünde açıklama yaptığı ifade ediliyor. Tata Steel Hollanda ve Tata Steel UK olarak ayrılmasının, işletmelerin alternatif stratejiler izlemesine imkan tanıyacağı aktarılıyor. Şirketlerin ortak bir fiyat politikası izleyeceği ve işletmeler arasında rekabet olmayacağı kaydediliyor. Tata’nın, her iki çelik üretim tesisi için uzun vadeli sürdürülebilir bir geleceği güvence altına almanın hayati bir parçası olarak nitelendirdiği düşük karbonlu çelik üretimine geçişte destek konusunda İngiltere ve Hollanda hükümetleriyle görüşmelerini sürdürdüğü ifade ediliyor. ( SteelGuru, 28 Haziran 2021 )

Corbus, Cibuti ile Hurda Ticareti İçin Anlaşma İmzaladı

Corbus Metal, Afrika’nın doğusunda bulunan Cibuti hükümetiyle ülkedeki tüm metal ürünlerinin işleme, kullanım ve ihracatına ilişkin bir anlaşma imzaladı. Anlaşmaya göre, ülkedeki demir-çelik ve demir dışı tüm metalik ürünlerin toplatılması ve işletilmesi sadece Corbus tarafından yapılacak. Kısa süre içinde eski araçlar dâhil olmak üzere hurda veya hurdaya ayrılacak ürünler toplanarak Cibuti’den ihraç edilecek. Şirketin ürün portföyü, nervürlü demiri, köşebentleri, kare, düz ve yuvarlak çubuğu içeriyor. ( SteelOrbis, 29 Haziran 2021 )

HBIS ve POSCO Ortak Girişim Kurmak İçin Anlaşma İmzaladı

Çin’in başlıca çelik üreticilerinden Hebei Iron & Steel Group (HBIS) ve Güney Koreli çelik üreticisi POSCO, Çin’in Hebei eyaletine bağlı Tangshan şehrinde, otomotiv çeliği üretimine yönelik ortak girişim kurmak amacıyla iş birliği anlaşması imzaladı. Anlaşmaya göre, her iki şirket de galvanizli sac üretim tesisi inşası için ayrı ayrı 300 milyon $ yatırım yapacak. Yeni tesisin inşasına 2022 yılının Ocak ayında başlanacak ve 900.000 mt galvanizli sac üretimi yapması beklenen tesis, 2023 yılının Aralık ayında hizmete alınacak. Ayrıca, Guangdong eyaletine bağlı Shunde şehrindeki 450.000 mt galvanizli sac kapasitesi de söz konusu ortak girişime dahil edilerek toplamda yıllık 1,35 milyon mt galvanizli sac üretim kapasitesine ulaşılacak. Piyasa oyuncuları, iyileşmekte olan otomotiv sektörünün çelik talebini artıracağını ve POSCO’nun Çin’e yönelmesinin ardındaki ana sebebin bu olduğunu düşünüyor. (SteelOrbis, 30 Haziran 2021 )

Thyssenkrupp'un İklim Planını Tamamlamak İçin 8 Milyar €'ya İhtiyacı Var

Thyssenkrupp'un yeşil çelik dönüşüm programını tamamlamak için büyük yatırımlar yapması gerekeceği ve hükümetin yine üreticiyi destekleme sözü verdiği bildiriliyor. Federal Çevre Bakanı Svenja Schulze’nin, çelik üreticisinin karbondan arınma planlarında hükümet desteğini görüşmek üzere Thyssenkrupp'u ziyaret ettiği kaydediliyor. Thyssenkrupp'un, CO2 emisyonlarını azaltma konseptinin bir parçası olarak DRI tesisinin inşasını desteklemek için devlet finansmanı için başvuru yapacağı ifade ediliyor. Dört yüksek fırının kademeli olarak yeşil hidrojenle çalışan DRI tabanlı entegre bir ergitme ünitesi ile değiştirilmesinin planlandığı aktarılıyor. Şirketin, 2030 yılına kadar CO2 emisyonlarını %30 azaltma stratejisinin ilk aşaması için 2 milyar € ve dönüşümü tamamlamak ve karbon nötrlüğüne ulaşmak için yaklaşık 8 milyar € yatırım yapması gerektiğini açıkladığı bildiriliyor. Üreticinin, devlet desteği olmadan bu kadar büyük masrafları karşılayamayacağı vurgulanıyor. Geçtiğimiz yaz, Thyssenkrupp’un, 2030 yılına kadar 3 milyon ton/yıl yeşil çelik üretebilmek için Duisburg operasyonlarında CO2 emisyonlarını azaltmaya yönelik yenilikçi konseptini sunduğu hatırlatılıyor. (Metal Expert, 30 Haziran 2021 )

Salzgitter, İlk Yeşil HRC'yi Teslim Etti

Almanya'nın önde gelen yassı çelik üreticisi Salzgitter’in, resmi açıklamalarına göre ilk düşük CO2'li sıcak haddelenmiş sacı yerel çelik işleyicisi Waelzholz'a teslim ettiği haber veriliyor. Şirketler arasındaki anlaşmaya göre Waelzholz’in, Salzgitter'in yeşil sıcak sacını CRC olarak işleyeceği ve işlenmiş sacları piyasaya satacağı belirtiliyor. Şirketten yapılan açıklamaya göre, ilk işlenmiş yeşil çeliğin Waelzholz tarafından uluslararası bir çelik servis merkezine teslim edileceği bildiriliyor. Waelzholz Andreas Reil satış müdürünün, "düşük CO2'li azaltılmış çelik ürünlere yönelik müşteri talebinde gözle görülür bir artış görüyoruz. Salzgitter de bu eğilimi erken fark etti ve özellikle düşük CO2'li çeliğe yönelik ilk üretim hattıyla bu ihtiyaca cevap verdi," dediği kaydediliyor. Düşük CO2'li HRC’nin, Salzgitter'in EAO merkezli Peine çelik tesisinde dökülen slabdan üretildiği belirtiliyor. Söz konusu üretimin, üreticinin, BF yoluyla üretime kıyasla spesifik uygulamada karbon emisyonlarını %71 oranında azaltmasını sağladığı ifade ediliyor. ( Metal Expert, 30 Haziran 2021 )

Çinli Jinan Steel, Hebei Xinghua Steel ile Birleşiyor

Jinan Steel'in Başkanı Wang Shuhua’nın, Xinghua Steel'de %100 hisseye sahip olduğundan, Çinli Hebei Jinan Steel Group’un, Xinghua Iron & Steel Co ile birleştiği belirtiliyor. Jinan Steel, devralma işlemlerinin, Handan şehri belediye yönetiminin sanayi planı bağlamında tamamlandığını belirtiyor. Wang’ın, planın ilk kez gündeme getirilmesinden iki ay sonra, 2020 yılının Mayıs ayında Xinghua Steel'e şahsi olarak yatırım yapmaya başladığını söylediği bildiriliyor. Handan'ın 2025 sanayi planına göre, Jinan Steel ve Xinghua Steel'in birleşmesinin önemli bir adım olduğu, birleştirilmiş şirketlerin nihai ürün kapasitesi hedefinin 6 milyon ton/yıl seviyesinde belirlendiği bildiriliyor. Handan'daki 17 çelik işletmesinin, 2025 yılına kadar yaklaşık sekiz işletmeye entegre edilmesinin beklendiği ifade ediliyor. Jinan Steel’in, toplam kapasitesini 5 milyon ton/yıl demir, ham çelik ve nihai ürün seviyesine çıkarmak için, 2,2 milyon ton/yıl demir ve çelik kapasiteli bir kapasite taşıma projesi inşa ettiği, Xinghua Steel’in şu anda 2 milyon ton/yıl demir, ham çelik ve nihai ürün üretme kapasitesine sahip olduğu belirtiliyor. ( Kallanish, 30 Haziran 2021 )

US Steel Equinor ile Karbon Yakalama ve Depolama Teknolojisi Üzerine Çalışacak

US Steel, Equinor ASA’nın bağlı kuruluşu Equinor US Holdings Inc., ile mutabakat anlaşması imzaladığını duyurdu. Anlaşma kapsamında, şirketler, Ohio, Pensilvanya ve Batı Virginia’dan oluşan üçlü eyalet bölgesinde karbon yakalama ve depolama (CCS) ile hidrojen geliştirme çalışması yürütecek. US Steel tarafından yapılan basın açıklamasında, hidrojenle çelik üretiminin ve CCS’nin gelecek vadeden ve sürdürülebilir teknolojiler arasında yer aldığı ifade edildi. Anlaşma, hidrojen ile CCS’ye yönelik teknolojik ve ticari imkanların değerlendirilmesine ve ilgili şirketlerin doğal gaz ve CCS’nin birleştirilmesiyle birlikte karbon salımını önemli ölçüde azaltmasına odaklanıyor. Şirketler, karbonsuzlaştırma hedeflerine ulaşmak için doğal gazın, CCS ile birleştirildiğinde ortaya koyduğu fırsatları keşfetmeyi ve uygulamayı planlıyor. Anlaşma kapsamında, bölgedeki hidrojen ve CCS potansiyelinin değerlendirilmesi, uygun müşterilerin ve tedarikçilerin araştırılması, mavi hidrojenin desteklenmesi, CCS ve yenilebilir enerjilerin bir araya getirilmesine yönelik araştırmalar yer alıyor. Açıklamada ayrıca, 2050 yılına kadar karbon salımını sıfırlamaya yönelik hedefler ivme kazanırken, Mon Valley bölgesinde hidrojen merkezi arama fırsatının iyimserliği artırdığı belirtildi. ( SteelOrbis, 01 Temmuz 2021 )

Rus NLMK Hindistan’da Taneleri Yönlendirilmiş Çelik Üretim Tesisi Kuruyor

Rus çelik üreticisi NLMK, Hindistan’ın Maharashtra eyaletinde, taneleri yönlendirilmiş çelik üretim tesisinin kurulumuna başlandığını ve ana ekipmanın teslim edildiğini duyurdu. Bu yılın sonunda, inşaatın tamamlanması ve ekipmanların kurulumuna başlanması, 2022 yılının ilk yarısında ise devreye alma çalışmalarıyla üretimin başlatılması planlanıyor. Yıllık toplam 64.000 mt üretim kapasitesi olan tesis, birinci kalite taneleri yönlendirilmiş silisli çelik üretecek. Bununla birlikte, yatırımın 100-150 milyon $ olduğu tahmin ediliyor. Üretimin başlamasıyla birlikte NLMK, %25 pazar payına sahip olduğu Hindistan taneleri yönlendirilmiş çelik piyasasındaki varlığını önemli ölçüde artıracak. (SteelOrbis, 02 Temmuz 2021 )


 ( Kaynak: TÇÜD Günlük Bülten )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

Kremikovtzi Demir ve Çelik Fabrikaları – Bulgaristan Erdemir’in İlk Yurtdışı Şirket Satınalma Girişimi