Çelik Sektöründe 2021 - 40. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2021 - 40. Haftanın Öne Çıkanları


ABD Liderleri: 232. Bölüm Tarifesi, Çelik Sektörünün Modernizasyonuna ve Genişlemesine Yardımcı Oluyor

Tarifeler, karbondan arındırma, altyapı harcamaları ve sermaye yatırımının, geçtiğimiz haftanın sonlarında ABD çelik sektörü, işçileri ve hükümet liderlerinin katıldığı sanal panel tartışmasında ele alınan başlıca konular olduğu ifade ediliyor. Panelde çelik sanayii yöneticilerinin, 232. Bölüm tarifeleri dâhil olmak üzere olumlu ticaret politikalarının Amerikan çelik sanayiinde yeniden yatırımı ve modernizasyonu desteklediğini söyledikleri belirtiliyor. Ayrıca, Kongre çelik grubu üyelerini, ilerleyen güçlü ticaret politikalarını desteklemeye devam etmeye teşvik ettikleri bildiriliyor. Nucor'un Ticari Hizmetlerden Sorumlu Başkan Yardımcısı ve Genel Danışmanı Greg Murphy’nin, “232. Bölüm vergileri inkar edilemez bir şekilde, yerli çelik sanayiinin daha sağlıklı hale gelmesini sağladı” dediği kaydediliyor. Murphy’nin, Nucor'un Kentucky'deki yeni levha fabrikasının yanı sıra yakın zamanda duyurulan 3 milyon short ton/yıl sıfırdan alan projesine dikkat çekerek, "Düşük ithalat ülke genelinde çok sayıda yatırımı teşvik etti" dediği aktarılıyor. Murphy’nin, "Sonuç olarak, 232. Bölüm vergisi, ithalatı ortadan kaldırmak, yerel çelik üretim yeteneklerini artırmak, ulusal güvenliği sağlamak bakımından tam olarak amaçlanan şeyi yapıyor. 232. Bölüm vergilerini zayıflatmak, tedarik zincirlerini desteklemek için kaydedilen ilerlemeyi tersine döndürebilir,” yorumunda bulunduğu belirtiliyor. Steel Dynamics Inc Başkanı ve CEO'su ve Çelik İmalatçıları Derneği Başkanı Mark Millett’in, ticaret çözümlerinin yarattığı olumlu ortamın varlıklarda, teknolojide ve istihdamda büyüme yarattığını belirterek "Bu dönüşümü sürdürmemiz çok önemli," dediği aktarılıyor. Sanayi yöneticilerinin, 232. Bölüm tarifelerinin sürdürülmesini teşvik ettikleri, ancak önlemlerin uzun vadeli olmaması gerektiğini kabul ederek, ileriye dönük başka kısıtlamalar uygulanmasını önerdikleri ifade ediliyor. Cleveland-Cliffs Başkanı ve CEO'su Lourenco Goncalves’in konuya ilişkin olarak, “232. Bölüm tarifeleri kalkarsa, kesinlikle aynı derecede güçlü bir önleme ihtiyacımız var çünkü ithalat sorunu ortadan kalkmış değil,” dediği bildiriliyor. Karbondan arınma söz konusu olduğunda, panelin, Amerikan çelik sanayiinin dünyanın geri kalanının çok ötesinde olduğunu belirttiği; Murphy’nin, EAO’ya dayalı çelik üretiminin ABD’de üretimin yaklaşık %70'ini oluştururken, bu rakamın dünyanın geri kalanı için yaklaşık %25 olduğunu belirttiği kaydediliyor. ( Kallanish, 04 Ekim 2021 )

TV Narendran: Çin Artık Agresif Bir Çelik İhracatçısı Olmayacak

Dünya çapında metal fiyatlarındaki büyük yükselişin ardından, son zamanlarda üretim devi Çin'in çelik üretiminde artışa sırtını döndüğü görülüyor. Tata Steel CEO’su TV Narendran’ın, Çin’in üretimi kısması halinde ihracatının daha sınırlı olacağını, bunun çelik fiyatlarına istikrar sağlayacağını ve esasında Çin'in küresel çelik akışını bozma potansiyelinin azalacağı görüşünde olduğu ifade ediliyor. Çin'in küresel çelik talebindeki payının son birkaç yıldan bu yana düştüğünü ve küresel olarak talebin çoğunun gelişmiş ülkelerden geldiğini vurgulayan Narendran’ın, Hindistan'ın büyük bir çelik ihracatçısı olduğunu, aynı zamanda Hindistan ve Rusya'nın dünyadaki en düşük maliyetli çelik üreticileri olduğunu söylediği aktarılıyor. TV Narendran’ın, çelik ihracatçısı ülkelerin ihracatlarını azalttığını ve Hindistan'ın bu boşluğu doldurma fırsatına sahip olduğunu sözlerine eklediği bildiriliyor. ( SEAISI, 07 Ekim 2021 )

Nucor Karbonsuz Çelik Üretim Hattı Econiq’i Devreye Aldı

Nucor Corporation, karbonsuz çelik üretim hattı Econiq’in devreye alındığını duyurdu. Şirket tarafından yapılan basın açıklamasında, yeşil ekonomiyi ve gerekli altyapıyı oluşturmanın, temiz ve gelişmiş çelik ürünleri kullanımını gerektirdiği; Econiq’in devreye alınması sayesinde Nucor’un, müşterilerine, en düşük sera gazı salımıyla üretilen çelik ürünü aldıklarını garanti edebildiği belirtildi. Econiq, Nucor’un çelik üretim hattının tamamında bulunacak ve başlangıçta, üretim tonajı sınırlı olacak. Şirket, ilk etapta, otomotiv, inşaat, yenilenebilir enerji ve altyapı sektörlerinin, Econiq’e ilgi göstermesini beklediğini söyledi. 2022 yılının ilk çeyreğinden itibaren, General Motors’un, karbonsuz çelik alımı yapacağı ve 2022 yılının sonuna kadar, Nucor’dan yaptığı tüm çelik alımlarının karbonsuz olmasının öngörüldüğü ifade edildi. ABD’de yer alan 24 üretim tesisinin tamamında, hurda bazlı elektrik ark ocağı kullanılması sayesinde Nucor’un, çelik sektöründeki mevcut sera gazı yoğunluğunun %70 altında faaliyet gösterebildiği ve Paris İklim Anlaşması’nda yer alan “en agresif karbon salımı yoğunluğu kriterlerini dahi” karşılayabildiği dile getirildi. Kapsam 1 ve 2 dahilinde yer alan karbon salımının ortadan kaldırılması amacıyla Econiq üretim hattının, %100 yenilenebilir elektrik ve yüksek kalite karbon kullanacağı eklendi. ( SteelOrbis, 07 Ekim 2021 )

Saarstahl, Ascoval Varlığından İlk Yeşil Çelik Teslimatını Gerçekleştirdi

Önde gelen Alman çelik üreticisi Saarstahl’ın, Fransa'daki yeni Liberty varlığından ilk düşük karbonlu çelik teslimatını gerçekleştirdiği belirtiliyor. Bu adımın, aynı zamanda grubun karbon nötr üretim sürecine geçişteki iklim stratejisini de desteklediği ifade ediliyor. Saarstahl’ın, yeni satın aldığı Ascoval'ın Saint-Saulve tesisinden (680.000 ton/yıl kapasiteli) inşaat sektörüne ilk düşük CO2’li kütük teslimatını gerçekleştirdiği bildiriliyor. Aynı zamanda üretici, diğer imalat sektörlerindeki düşük karbonlu çeliğe olan talebi karşılayarak satış ağını önümüzdeki aylarda genişletmeyi planlıyor. ( Metal Expert, 07 Ekim 2021 )

Thyssenkrupp Düşük Karbon Yoğunluğuna Sahip İlk Çeliği Tedarik Etti

Almanya merkezli çelik üreticisi Thyssenkrupp, yeni Bluemint® Steel markası altındaki düşük karbon yoğunluğuna sahip çeliği piyasaya sunduğunu açıkladı. Bluemint® Steel’in yassı mamul ürünlerinin ilk tedariki, Alman premium banyo üreticisi Kaldewei’ye gerçekleştirildi. Yüksek fırınlarda karbon salımını azaltma, bu sayede elde edilen tasarrufların belirli bir ürün miktarına aktarılmasını sağlıyor. Üretilen ton çelik başına karbon salımı yoğunluğu %70 oranında azaltılıyor. Şirket, şu anda tedarik ettiği çeliğin thyssenkrupp Steel’deki kapsamlı dönüşüm stratejisinin bir parçası olduğunu belirtti. İklim nötrlüğüne dönüşüm için geleneksel yüksek fırınlar, hidrojen yakıtlı doğrudan indirgeme tesisleri ile değiştirilecek. İlk büyük ölçekli tesisin 2025 yılında devreye alınması planlanıyor. ( SteelOrbis/Metal Expert, 08 Ekim 2021 )

 

( Kaynak: TÇÜD Günlük Bülten )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ