Çelik Sektöründe 2021 - 41. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2021 - 41. Haftanın Öne Çıkanları


British Steel Sıfır Karbon Salımı Hedefine Ulaşmak İçin Düşük Karbon Yol Haritasını Açıkladı

Çin merkezli Jingye Group’un bağlı kuruluşu İngiltere merkezli çelik üreticisi British Steel, sıfır karbon salımı hedefine ulaşmak için İngiltere’nin Paris Anlaşması taahhütlerine paralel olan Düşük Karbonlu Yol Haritasını açıkladı. Şirket, 2050 yılına kadar karbonsuz çelik üretmek için bir dizi teknolojiye yatırım yapmayı ve 2030 ile 2035 yılına kadar karbon yoğunluğunu önemli ölçüde azaltmayı planlıyor. Şirketin açıklamasına göre, British Steel son zamanlarda entegre çelik üretiminde kullanılan hurda miktarını artırdı. Şirket 2023 yılına kadar hurda kullanımını daha da artırarak üretim sürecinde sıcak briketlenmiş demir ve hurda kullanımında ilerlemeyi planlıyor. British Steel, sıfır karbon salımı hedeflerine ulaşmak için karbon yakalama ve depolama, hidrojen, yüksek hurda kullanımı ve elektrik ark ocağıyla çelik üretimi gibi çeşitli teknoloji seçeneklerinin değerlendirilmesi ve benimsenmesi, çelik üretimi sürecinde hurda kullanımını artırmak ve çelik ürünlerinin kullanım ömrünün sonunda yeniden kullanılmasını teşvik etmek gibi geri dönüşümü ve yeniden kullanımı desteklemek dahil olmak üzere bir dizi teknik ve yenilik kullanacak. ( SteelOrbis, 11 Ekim 2021 )

Çin'in En Büyük 10 Çelik Üreticisinin Üretim Payı Toplam Üretimin %43'üne Ulaştı

Ocak-Eylül arasında açıklanan işlem verilerine dayalı hesaplamalara göre, Çin'in en büyük on çelik üreticisinin ham çelik üretim payının, Eylül sonunda ülkenin toplam çelik üretiminin, 2021'in başına göre 4 puan artışla yaklaşık %43'üne ulaştığı ifade ediliyor. Üretim payındaki artışın, önde gelen bir çelik üreticisinin Eylül ayı sonlarında Kuzeydoğu Çin'in Liaoning eyaletinde bulunan bir çelik şirketini satın almasının ardından gerçekleştiği belirtiliyor. Çin’in, en büyük10 çelik üreticisinin ham çelik üretiminin Çin'in toplam üretimine oranını 2025 yılına kadar %60'a çıkarmak için bir hedef belirlediği ve son satın almanın, sektörü bu hedefe daha da yaklaştırdığı, aynı zamanda bu hedefin ülkeye hammadde fiyatları için daha yüksek müzakere gücü kazandırmayı hedeflediği bildiriliyor. Son birkaç ayda sektörde, ülkedeki büyük çelik üreticileri arasında hız kazanan birleşme ve satın alma işlemlerinin görüldüğü kaydediliyor. Çin'in sanayi çapındaki hedeflerinin de konsolidasyonu hızlandırdığı ve bazı piyasa kaynakları konsolidasyonun önümüzdeki üç ila dört yıl içinde daha fazla hız kazanmasını bekledikleri aktarılıyor. Bu hedefin, aynı zamanda, giderek daha rekabetçi bir pazarda pazar paylarını artırmaya ve marjlarını iyileştirmeye çalışan Çin'in önde gelen çelik üreticileri tarafından da desteklendiği ifade ediliyor. ( S&P Global, 12 Ekim 2021 )

Cliffs Hurda Piyasasına Giriyor

Kuzey Amerika'nın en büyük yassı çelik üreticisi Cleveland-Cliffs Inc. (Cliffs), ABD'deki en büyük birinci sınıf demirli hurda işleyicilerinden ve distribütörlerinden birini yaklaşık 775 milyon $'a satın alarak hurda piyasasına önemli bir oyuncu olarak giriyor. Cliffs’in, yerel ticari birincil hurda pazarının yaklaşık %15'ini temsil eden Ferrous Processing and Trading Company’i (FPT) satın almak için bir anlaşma imzaladığı bildiriliyor. Cliffs'in açıklamasına göre, şu anda yarısı birinci sınıf olmak üzere yaklaşık 3 milyon short ton/yıl hurda işleyen FPT’nin gelirlerinin yaklaşık %90'ı Michigan ve Ohio'dan olmak üzere, Ortabatı bölgesinden gelen 22 hurda işleme tesisi işlettiği kaydediliyor. CEO Lourenco Goncalves’in, "Cleveland-Cliffs, büyük bir hurda şirketini satın alarak hurda piyasasına önemli bir oyuncu olarak giriyor. Daha da önemlisi, FPT birinci sınıf hurdada çok önemli bir varlık gösteriyor. Önümüzdeki dört yıl içinde tüm yeni yassı haddelenmiş EAO kapasitesinin devreye alınmasıyla birlikte, birincil hurda arzında giderek daha kıtlık yaşanacak,” dediği aktarılıyor. Nucor ve US Steel’in, kısa süre önce her biri 3 milyon short tonluk yeni EAO kapasitesi açıkladığı hatırlatılıyor. ( Metal Expert/Kallanish, 12 Ekim 2021 )

BHP ve Posco, Çelik Üretiminde Karbonsuzlaştırmayı Araştıracak

Birleşik Krallık-Avustralya kaynak firması BHP’nin, Güney Koreli çelik üreticisi Posco ile çelik üretiminde sera gazı emisyonlarını azaltacak teknolojiyi araştırmak için önümüzdeki beş yıl içinde 10 milyon dolara kadar yatırım yapacağı. BHP’nin bugün yaptığı açıklamada, iki şirketin çelik üretim sürecinde karbonu kesmek için pilot ve fabrika denemeleri için bir ön anlaşma üzerinde anlaştığını söylediği aktarılıyor. Ortak faaliyetlerin, kok kalitesini optimize etmenin yollarını araştırmayı ve karbon yakalama depolama ve kullanım seçeneklerini değerlendirmeyi içereceği bildiriliyor. Posco ve BHP’nin ayrıca hidrojen bazlı doğrudan indirgeme teknolojisi, çelik üretiminde biyokütle kullanımı ve "karbon nötr" çelik ürünlerinin geliştirilmesinde BHP'nin karbon dengeleme kapasitesinden yararlanma potansiyeli üzerine araştırmalarını paylaşacağı kaydediliyor. BHP'nin yatırımının, 2019'da açıklanan 400 milyon dolarlık iklim yatırım programından alınacağı ifade ediliyor. BHP ve Posco’nun, çelik değer zinciri aracılığıyla karbon emisyonlarının raporlanması konusunda da birlikte çalışacakları belirtiliyor. ( Argus, 15 Ekim 2021 )

Dilovası Doğalgaz Santrali Çolakoğlu Metalurji'ye Satıldı

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), 1 adet buhar türbini ve 2 adet atık ısı kazanından oluşan Gebze Dilovası Doğalgaz Kombine Çevrim Santrali'nin 157 milyon TL bedelle Çolakoğlu Metalurji AŞ'ye satışına onay verdi. Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan konuya ilişkin Cumhurbaşkanı kararına göre, ihale konusu özelleştirme işlemi; santral ile birlikte santralin üzerinde kurulu bulunduğu taşınmazın yüzde 50 hissesi ve şalt sahası içinde bulunan ekipmanlardan oluşuyor. Çolakoğlu Metalurji AŞ'nin yükümlülüklerini yerine getirmemesi veya sözleşme imzalamaktan imtina etmesi halinde ihale iptal edilecek. ( Dünya, 15 Ekim 2021 )

 

( Kaynak: TÇÜD Günlük Bülten )


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ