Çelik Sektöründe 2021 - 45. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2021 - 45. Haftanın Öne Çıkanları 

BIR: Hurdanın Çelik Üretimindeki Payı Artacak

Uluslararası Geri Dönüşüm Bürosu’nun (BIR) 3 Kasım’da düzenlenen toplantısında katılımcılar, çelik sektörünün karbondan arındırılması ve bunun çelik geri dönüşüm sektörü üzerindeki etkisi hakkında yorum yaptı. Yönetim danışmanlığı şirketi McKinsey & Company’de Kıdemli Uzman Steven Vercammen, karbon salımını azaltma çabasının, hurdanın çelik üretimindeki mevcut ortalama %30’luk payını artırmak için büyük bir fırsat yaratacağını belirtti. Katma değerli hurda fiyatlarının artacağını belirten McKinsey & Company Ortağı Benedikt Zeumer, ise geri dönüştürülen malzemelerin karbon salımı ve enerji yoğunluğu açısından çok daha verimli olacağını söyledi. ABD merkezli Newell Geri Dönüşüm Ekipmanı Başkanı ve Çin Newell Geri Dönüşüm Ekipmanı Başkan Yardımcısı Scott Newell, “Çin hurda kullanım oranını artırıyor ve çelik üretiminde demir cevheri kullanımını azaltıyor. Birkaç yıl önce, Çin’in büyük bir hurda ihracatçısı ülke olarak küresel hurda fiyatlarına zarar verebileceğine dair endişeler vardı. Bunun tam tersi gerçekleşiyor. Çin’in daha temiz bir çevre ve daha uygun maliyetli çelik üretimi hedeflerine ulaşmak için demir cevheri ve kömür yerine hurda ithal etmesi gerekecek,” dedi. En son dünya çelik geri dönüşüm verilerine göre, dünya çapında her yıl yaklaşık 630 milyon mt hurda geri dönüştürülerek yaklaşık 950 milyon mt karbon salımı önleniyor. Bu yılın ilk altı ayında, Çin’in hurda tüketimi yıllık %47,1 artışla 137,95 milyon mt oldu. Bu, Çin’in son Beş Yıllık Planını kapsamında hurda kullanımıyla ham çelik üretiminde karbon salımını azaltma hedefini yansıtıyor. Öte yandan, bu yılın Ocak-Haziran döneminde Türkiye’nin hurda ithalatı yıllık %33,2 artışla 12,87 milyon mt’a çıktı ve ülke dünyanın en büyük hurda ithalatçısı oldu. AB, söz konusu dönemde sevkiyatlarını %49,3 artışla 11,24 milyon mt’a yükselterek dünyanın en büyük hurda ihracatçısı konumunu korudu. SA Recycling’den George Adams, devam eden lojistik gecikmeler ve istikrarlı yeni çelik talebi nedeniyle ABD hurda piyasasında fiyatların, özellikle değirmen hurdası için, bu yılın sonuna kadar hafif yukarı yönlü olmak üzere sabit kalabileceğini belirtti. ( SteelOrbis, 08 Kasım 2021 )

ArcelorMittal Meksika’daki Yeni Sıcak Şerit Tesisinde Üretime Aralık Ayında Başlayacak

Küresel çelik üreticisi ArcelorMittal’in, Meksika’daki yeni sıcak şerit tesisinde sıcak sac üretimine, Aralık ayında başlamasının beklendiği belirtildi. SteelOrbis’in daha önceden de bildirdiği üzere, şirket, yeni tesisinin inşasının tamamlanma tarihini, geçtiğimiz yılın ikinci çeyreğinden bu yıla ertelemişti. ArcelorMittal Mexico, farklı ebatlarda sıcak sac üretimi yapılacak yeni tesisle birlikte, Meksika’nın sıcak sac ithalatının azalmasını bekliyor. Yeni sıcak şerit tesisi, 2,5 milyon mt yassı mamul üretecek. Şirketin, iç piyasaya ve sanayi sektörlerine tedarik yapması bekleniyor. ( SteelOrbis, 08 Kasım 2021 )

Mısır Çelik Sektöründe Başka Bir Büyük Birleşme Gerçekleşebilir

Mısır çelik sanayiinin, zorluklara direnmeye çalışarak dönüşüm geçirmeye devam ettiği, bu bağlamda, yeni ve güçlü bir ittifakla ilgili duyumların piyasayı sarstığı ifade ediliyor. İş adamı, politikacı ve en büyük yerli çelik üreticisi Ezz Steel'in sahibi olan Ahmed Ezz'in toplam uzun çelik üretim kapasitesi 1,7 milyon ton/yıl olan Egyptian Steel'in hisselerini satın alma olasılığına ilişkin haberlerin piyasada aktif olarak tartışıldığı kaydediliyor. Bir yetkilinin “Bu, Mısır'da yeni bir büyük birleşme ve satın alma. Yeni ve güçlü bir endüstriyel birim oluşturulabilir" dediği aktarılıyor. Bir kaynağın ise "Ezz Steel’in, Suez Steel ve Egyptian Steel ile tek bir idari birim haline gelme ve pazarın en büyük payına sahip olma arzusu da var" dediği vurgulanıyor. ( Metal Expert, 09 Kasım 2021 )

Baosteel, Shell'e "Karbon Nötr" Çelik Boru Gönderiyor

Baowu Group'un bağlı kuruluşu Baosteel’in, Kasım ayında Shell Singapur'a ilk "karbon-nötr" çelik ürünlerini sevk ettiği bildiriliyor. Singapur SBM denizaltı boru hattı projesinde yaklaşık 1.700 ton X65MSO yüksek kaliteli LSAW boru kullanılacağı ve bu sevkiyatın, aynı zamanda Baosteel'in uluslararası petrol şirketlerine aside dayanıklı denizaltı boru hatlarının ilk toplu tedariğine de işaret ettiği kaydediliyor. İki şirketin, Mayıs ayında sıfır karbon emisyonlu çelik boru tedarik sözleşmesi imzalayarak Çin'in "karbon nötr" çelik ürünlerine yönelik ilk işlemini tamamladığı ifade ediliyor. (Kallanish, 09 Kasım 2021 )

Dört Büyük Çelik Tüketicisi Ülke, Kamu Kullanımı İçin Yeşil Çelik Satın Alacak

COP26 zirvesine katılan çelik tüketicisi dört büyük ülkede faaliyet gösteren üreticilerinin yeşil endüstriyel üretime geçişi desteklemek için düşük karbonlu çelik ürünleri satın alma taahhüdünü açıkladıkları ve girişimin hedeflerinin 2022'nin ortalarında açıklanacağı bildiriliyor. Birleşik Krallık, Hindistan, Almanya ve Kanada’nın, düşük karbonlu çelik ve beton satın alma ve ayrıca Endüstriyel Derin Dekarbonizasyon Girişimi (IDDI) kapsamında talebi desteklemek için düzenleyici teşvikleri kullanma niyetlerini 31 Ekim-12 Kasım tarihlerinde Glasgow’da düzenlenen BM İklim Değişikliği Konferansı (COP26) sırasında açıkladıkları belirtiliyor. 2030'a kadar olan özel satın alma planlarının, 2022'nin ortalarına kadar Temiz Enerji Bakanları (CEM) forumlarında açıklanacağı kaydediliyor. Resmi rapora göre, söz konusu ülkelerde çelik ve çimentonun kamu alımlarının artık bu ürünler için yerli arzın %25-40'ına tekabül ettiği aktarılıyor. Projenin, ayrıca, 2025 yılına kadar kamu inşaat projelerinde yer alan karbonu bildirme gerekliliklerini ve tedarik planlarını net sıfır 2050 hedefleriyle uyumlu hale getirmeye yönelik bir anlaşmayı da içerdiği ifade ediliyor. Mevcut durumda, özellikle Avrupa'daki büyük çelik üreticilerinin, 2050 yılına kadar karbon nötrlüğüne ulaşmayı hedefleyen daha düşük CO2 emisyonlu üretim yolunda oldukları kaydediliyor. Ayrıca, Salzgitter, SSAB, ArcelorMittal ve H2Green Steel gibi şirketlerin, şimdiden özel alıcılarla yeşil çelik tedarik anlaşmaları imzaladıkları ve bazılarının bu yıl ürün tedarik etmeye başladığı belirtiliyor. ( Metal Expert, 11 Kasım 2021 )

ArcelorMittal Brazil Uzun Mamul Üretim Kapasitesini Artırmak İçin 796 Milyon $’dan Fazla Yatırım Yapacak

ArcelorMittal Brazil uzun mamul biriminin üretim kapasitesini artırmak amacıyla 2024 yılına kadar 4,3 milyar BRL (796,7 milyon $) yatırım yapacağını duyurdu. Söz konusu yatırımla birlikte, João Monlevade üretim tesisinin üretim kapasitesi 2024 yılına kadar yıllık 1,2 milyon mt’dan yıllık 2,2 milyon mt’a; João Monlevade tesisine demir cevheri tedarik eden Andrade madeninin kapasitesi ise yıllık 1,5 milyon mt’dan yıllık 3,5 milyon mt’a çıkarılacak. Ayrıca, Serra Azul demir cevheri madeninin kapasitesinin yıllık 1,6 milyon mt’dan yıllık 4,5 milyon mt seviyesine yükseltileceğini belirten ArcelorMittal Brazil, söz konusu madeninin kullanım süresinin 2056 yılına uzatılacağını da ekledi. Şirketin iç piyasaya yönelik orta ve uzun vadeli beklentilerinin olumlu olması sonucunda kapasite artırım kararını aldığı öğrenildi. ( SteelOrbis, 12 Kasım 2021 ) 


( Kaynak: TÇÜD Günlük Bülten )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ