Çelik Sektöründe 2021 - 46. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2021 - 46. Haftanın Öne Çıkanları 


Vale ve Baowu Group Temiz Çelik Üretimi İçin Güçlerini Birleştirdi

Brezilyalı demir cevheri üreticisi Vale ile Çinli çelik üreticisi China Baowu Group, düşük karbonlu çelik ürünleri geliştirmek amacıyla mutabakat anlaşması imzaladı. Vale, çelik, madencilik ve altyapı ekipmanları sektörlerinde karbon salımını azaltacak çözümler geliştirmek için POSCO, Mitsui OSK Lines (MOL) ve XCMG gibi şirketlerle de benzer mutabakat anlaşmaları imzalamıştı. Baowu Group ile yapılan anlaşmaya göre, yüksek fırınlarda kullanılmak üzere, biyokarbon ürün üretilecek. Ayrıca, Vale’nin, Baowu Group’a ait biyokarbon tesisine yatırım yapması da gündemde. Şirketin, 10,9 milyon $ (70 milyon CNY) yatırım yapabileceği tahmin ediliyor. ( SteelOrbis, 15 Kasım 2021 )

POSCO, 2023 Yılına Kadar Çelik Üretiminden Kaynaklanan Karbon Emisyonlarını Azaltacak

Güney Koreli önde gelen çelik üreticisi POSCO’nun, 2050 yılına kadar karbon nötrlüğü elde etmek için çevre dostu çelik üretim stratejisinde büyük bir adım attığı belirtiliyor. Şirketin, CCU (Karbon Yakalama Kullanımı) teknoloji projesinin emisyonları önemli ölçüde azaltması bekleniyor. Üreticinin basın açıklamasına göre, POSCO’nun, üretim sürecinde üretilen karbondioksiti geri dönüştürerek, Pohang ve Gwangyang'daki fabrikalarında çelik üretiminden kaynaklanan toplamda yaklaşık 320.000 ton karbon emisyonunu ortadan kaldırabileceği ifade ediliyor. Üreticinin, "Bu teknoloji uygulandığında, her kok fırınının karbondioksit emisyonlarını 30.000 tondan 50.000 ton/yıla düşürmesi bekleniyor" açıklamasında bulunduğu kaydediliyor. Projenin, Aralık 2023’te devreye alınması öngörülüyor. ( Metal Expert, 15 Kasım 2021 )

Fitch: Çin'deki Zayıflama ve Artan Arzın 2022 Fiyatlarına Baskı Yapacağı Öngörülüyor

Fitch Solutions’ın, demir cevheri fiyatlarının ralli sona erdikten ve değerlerin önceki tahminlerin altındaki seviyelere düşmesinden sonra 2022'de baskı altında kalmasının beklendiğini belirttiği kaydediliyor. Sonuç olarak, Fitch Solutions’ın 2022 için demir cevheri fiyat tahminini 130$/tondan 90$/tona revize ettiği kaydediliyor. Çin'in ülkenin V şeklindeki ekonomik toparlanmasından ve hükümetin inşaat sektörünü desteklemeye yönelik büyük teşvik planından kaynaklanan demir cevheri talebinin, 2021'in ilk yarısında zirve yaptığı belirtiliyor. Söz konusu toparlanmanın, Mayıs-Haziran döneminde inşaat sektörü için en yüksek sezonluk faaliyet ile gerçekleştiği ve Çin'in çelik üretiminde ve dolayısıyla demir cevheri talebinde düşüşe neden olan enerji krizinin Haziran ayında başladığı kaydediliyor. Fitch’in yayınladığı raporda "Çin'in enerji krizi hafiflemeye başlarken ve çelik üzerindeki üretim kısıtlamaları da kademeli olarak kaldırılırken, inşaat projelerinin tamamlanmasına ve yeni projelerin azalmasına bağlı olarak, teşvikten kaynaklanan güçlü talep etkisinin 2022'de geri dönmesini beklemiyoruz, Çin Hükümeti kredi limitlerini daraltmaya odaklanıyor. Ek olarak, Evergrande'nin mali sorunlarının ardından Çin emlak piyasasına ve dolayısıyla inşaat sektöründen gelen demir cevheri talebine yönelik artan riskler görüyoruz,”" ifadeleri yer alıyor. Arz yönünde ise, Brezilya ve Avustralya'da artan üretim artışının, denizaşırı piyasasındaki sıkı demir cevheri arzını gevşetmeye başladığı, ancak Vale'nin Brumadinho barajı çöküşü öncesi kapasite seviyelerine dönmesinin daha uzun süreceği belirtiliyor. ( Kallanish, 16 Kasım 2021 )

AB, 1 Milyar €’luk İnovasyon Fonu İle Yedi Karbonsuzlaştırma Projesini Destekliyor

16 Kasım'da yaptığı açıklamada Avrupa Komisyonu’nun, enerji yoğun sanayiler, hidrojen, karbon yakalama, kullanım ve depolama ve yenilenebilir enerji alanlarında çığır açan teknolojileri desteklemek için 1,1 milyar €’yu (1.3 milyar ABD Doları) aşan, Yenilik Fonu aracılığıyla yedi büyük ölçekli endüstriyel karbonsuzlaştırma projesini desteklediği haber veriliyor. Hibelerin Belçika, İtalya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İspanya ve İsveç'teki projeleri destekleyeceği ve sera gazı azaltma potansiyelleri için seçildiği belirtiliyor. Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Frans Timmermans’ın yaptığı açıklamada, "İnovasyon, önümüzdeki on yılda 1,5 derece hedefinin ulaşılabilir olmasını mümkün kılmak bakımından, ihtiyaç duyduğumuz çözümleri sağlamak için çok önemli," dediği aktarılıyor. Timmermans’ın, "Keskin emisyon azaltımlarıyla birlikte inovasyon, bize Paris Anlaşması'na giden bir yol sunuyor. Bugün alınan karar, Avrupa genelinde temiz teknoloji projelerine somut destek veriyor ve iklim nötrlüğe geçişi destekleyen ve hızlandıran teknolojilerin ölçeğini büyütmelerini sağlıyor," dediği ifade ediliyor. Seçilen projeler arasında kimyasallar, çelik, çimento, rafinaj, enerji ve ısı sektörleri yer alıyor. Komisyon’un, hepsinin ya endüstriyel merkezlerin bir parçası olduğunu ya da endüstriyel karbonsuzlaştırma kümelerini başlatacağını söylediği bildiriliyor. ( S&P Global, 17 Kasım 2021 )

Çelik Sanayiinde Dekarbonizasyon Kademeli Olacak

Kallanish'in Salı günü düzenlediği Yassı Çelik Konferansı'nda panelistlerin, küresel pazardaki çelik karbonsuzlaştırma (dekarbonizasyon) çabalarının potansiyel maliyetlerini tartıştıkları belirtiliyor. Mevcut durumda, küresel demir ve çelik pazarının, dünyadaki karbon emisyonlarının yaklaşık %7-9'unu ürettiği ifade ediliyor. Elektrik ark ocaklı çelik üretimi karbon emisyonlarını azaltmış olsa da, bazı piyasa katılımcılarının, hedeflenen dekarbonizasyon seviyelerine ulaşmak için yeni ve yenilikçi teknolojinin gerekli olacağına inandıkları bildiriliyor. Midrex'in kıdemli Müşteri Yöneticisi Todd Ames'e göre, tahminlerin, karbonsuzlaştırma hedeflerine ulaşmanın küresel maliyetinin 1 trilyon doları aşabileceğini gösterdiği vurgulanıyor. Ames’in, küresel çelik sanayiinin karbondan arındırılmasının kademeli olacağını öngördüğü belirtiliyor. Yüksek fırın operasyonlarını EAO'larla değiştirmek, karbon emisyonlarını %30-50 oranında azaltabilirken, yüksek yatırım maliyetinin, şirketlerin karbondan arındırma hedeflerine ulaşmasının yıllar alabileceği anlamına geldiği aktarılıyor. Çelik üreticilerinin sıcak briketlenmiş demiri yüksek fırına şarj ederek anında emisyon azaltımı sağlayabilecekleri bir ara adım önerdiği ifade ediliyor. ( Kallanish, 17 Kasım 2021 )

Alacero 2021: Çelik Sektörünün Karbonsuzlaştırılması Zorlu Bir Süreç Olmaya Devam Ediyor

Latin Amerika Çelik Birliği Alacero tarafından dün gerçekleştirilen Alacero 2021 konferansında, Latin Amerika çelik sektörünün karşılaştığı zorluklar ele alındı. Dünya Çelik Birliği - Worldsteel Çevre ve İklim Değişimi Başkanı Asa Ekdahl, çelik üreticilerinin, yerel hükümetlerle iş birliğine giderek sürdürülebilirlik projelerine maddi destekte bulunabileceğini söyledi. ArcelorMittal CEO’su Aditya Mittal, çelik sektörünün karbonsuzlaştırılmasının devam ettiğini ve kritik önem taşıyan bir süreç olduğunu dile getirdi. Mittal, “İklim değişimi, kuşağımızın karşı karşıya kaldığı en büyük zorluk. Bu nedenle, çelik sektörünün karbonsuzlaşmaya odaklanması oldukça mantıklı bir hamle. Günün sonunda, gezegeni kurtarmamız gerekiyor. Çelik, muhteşem bir ürün. Bu nedenle çeliği de kurtarmamız lazım. Tüm bunlar, karbonsuzlaşmadan geçiyor,” dedi. Çelik sektörünü daha temiz bir hale getirmede kullanılacak teknolojilerin akıllı karbon, doğrudan indirgenmiş demir ve elektroliz süreçleri olduğunu söyleyen Mittal, “Henüz yolun başında olduğumuzu düşünüyorum. Karbondioksitin biyoetanale dönüştürülmesiyle oluşturulan akıllı karbon bunlardan biri. İspanya ve Belçika’da doğrudan indirgenmiş demir tesisi inşa edeceğimizi duyurmuştuk. Elektrolit, çelik üretiminde ve karbonsuzlaşma sürecinde kullanılan bir diğer teknoloji,” sözleriyle açıklamasını tamamladı. ( SteelOrbis, 19 Kasım 2021 )

Alacero 2021: Latin Amerika Çelik Sektörünün Değer Zincirini Dönüştürme Fırsatı Var

Tenaris, Ternium ve Tenova dahil olmak üzere pek çok çelik üreticisinin holding şirketi konumunda bulunan Techint CEO’su Paolo Rocca, Latin Amerika çelik sektörünün, değer zincirinin tamamını dönüştürmeye yönelik fırsatları olduğunu dile getirdi. Alacero 2021 konferansının ikinci gününde konuşan Rocca, “Covid-19 pandemisinin sonrasında değer zincirini dönüştürmek için önemli bir fırsat elde ettik,” dedi. Rocca, pandemi sonrasında, Latin Amerika’nın zayıf taraflarının meydana çıktığını ancak enerji geçişi gibi hamlelerin hızla ilerlediğini belirtti. Rocca, “Daha temiz enerji kaynaklarına geçiş hızla ilerliyor. Enerji geçişi, değer zincirinin tanımına girdi. Çelik sektörü, tüm altyapı değer zincirinin temelini oluşturuyor. Bu sayede, toplumların tamamını dönüştürebiliriz,” yorumunu yaptı. Yerel çelik sektörünün, tedarik zincirinin tanımlanmasında başrol oynayacak fırsatı olduğunu söyleyen Rocca, bu konuda çok çalışılmasını gerektiğinin altını çizdi. Bununla birlikte, Rocca, hükümetlerin, çelik üreticilerinin, tüketicilerin ve sanayi sektörlerinin, ileri teknoloji kullanılarak üretilen ve bu yüzden daha masraflı olan temiz çelik ürünlerinin maliyetinin nasıl karşılanacağını bulmaya çalıştığını ifade etti. Son olarak, Rocca, tüketicilerin, çevre dostu otomobillere daha fazla ödeme yapmayı kabul edeceğine kesin gözüyle bakabilmesi halinde, otomobil üreticilerinin, çevre dostu otomobiller üretebileceğini ve bunun sonucunda da daha temiz çelik ürünlerine daha fazla yatırım yapacaklarını ekledi. ( SteelOrbis, 19 Kasım 2021  )

Baowu, Çelik Sanayiinin Karbonsuzlaşmasını Teşvik Etmek İçin Küresel İttifak Kurdu

China Baowu Steel Group’un Baowu , çelik sanayiinin karbonsuzlaşmasını kolaylaştırmak için 18 Kasım'da Şanghay'da düzenlenen küresel düşük karbonlu metalurjik inovasyon forumu sırasında bir Küresel Düşük Karbonlu Metalurjik İnovasyon İttifakı’nı kurduğu haber veriliyor. Baowu’nun, Perşembe günü resmi hesabından yaptığı açıklamada, ittifakın 15 ülkeden 62 sanayi şirketi, üniversite ve bilimsel araştırma kurumu ile ortaklaşa kurulduğunu belirttiği bildiriliyor. Üyeleri arasında ArcelorMittal, BHP Group, Rio Tinto, Vale, Fortescue Metals Group, Tata Steel, Thyssenkrupp, Angang Group, HBIS Group ve Shagang Group yer alıyor. İttifakın, metalurji sektöründe teknolojik işbirliğini derinleştirmek ve düşük karbonlu teknolojiler geliştirmek için kurulduğu belirtiliyor. Buna ek olarak, dünyanın en büyük çelik üreticisinin, düşük karbonlu çelik üretimi araştırmaları için yıllık 35 milyon RMB 5,48 milyon$ yatırımla düşük karbonlu bir metalurjik inovasyon fonu kurma planını da açıkladığı ifade ediliyor. Ayrıca, Baowu’nun, 2023 yılına kadar karbon emisyon zirvesine ulaşma ve ardından 2050 yılına kadar karbon nötr hale gelme hedefini belirttiği kaydediliyor. ( Metal Expert, 19 Kasım 2021 )


( Kaynak: TÇÜD Günlük Bülten )


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ