Çelik Sektöründe 2021 - 49. Haftanın Öne Çıkanlar

Çelik Sektöründe 2021 - 49. Haftanın Öne Çıkanları 


MIIT, 1,15 Milyar Ton Kapasiteyi Düşük Emisyon Standartlarına Uygun Şekilde Yenilemeyi Planlıyor

Çin Sanayi ve Bilgi Teknolojileri Bakanlığı (MIIT) tarafından yayınlanan 14. Beş Yıllık Yeşil Sanayi Kalkınma Planı" uyarınca Çin'de, 2025 yılının sonuna kadar 530 milyon ton/yıl çelik kapasitesi ve 460 milyon ton/yıl koklaştırma kapasitesinin, ultra düşük emisyon standartlarına uyacak şekilde yenileneceği bildiriliyor. 2021'in ilk yarısına ilişkin MIIT verilerinin, 620 milyon ton çelik kapasitesinin ultra düşük emisyon dönüşümünü halihazırda tamamladığını gösterdiği, bu durumun, 2025 yılına kadar toplamda yaklaşık 1,15 milyar ton çelik kapasitesinin, standarda göre yenileneceği anlamına geldiği belirtiliyor. Farklı eyaletlerin, kapasite değişimi için art arda ayrıntılı gereksinimleri yayınlayacakları; örnek olarak, Shandong’un, çelik sanayiinin üretim kapasitesini değiştirirken karbon emisyonlarını azaltmasını şart koştuğu kaydediliyor. Chongqing Eyaleti tarafından geçen hafta yayınlanan belgenin, eski ekipman tamamen kapatıldıktan sonra yeni üretim kapasitesinin devreye alınmasını gerektirdiği ve bu durumun, bazı çelik üreticilerinin aynı anda iki ekipmanı çalıştırmak için denetimden kaçmasını engellediği bildiriliyor. ( Kallanish, 06 Aralık 2021 )

BloombergNEF: Çelik Sanayiinin, Dekarbanizasyon İçin 278 Milyar Dolara İhtiyacı Var

BloombergNEF (BNEF) raporuna göre, 2050 yılına kadar 278 milyar dolarlık ekstra yatırımla, hidrojen ve geri dönüşümün kilit bir rol oynamasıyla, çelik üretiminin neredeyse hiç karbon emisyonu olmadan gerçekleşebileceği belirtiliyor. 2050 yılına kadar yeşil hidrojenin, çelik için en ucuz üretim yöntemi olabileceği ve pazarın %31'ini ele geçirebileceği bildiriliyor. Araştırma şirketinin, %45'lik diğer dilimin geri dönüştürülmüş malzemeden ve geri kalanının, karbon yakalama sistemleri ve demir cevherini çeliğe dönüştürmek için elektrik prosesleri ile donatılmış eski, kömürle çalışan tesislerin bir kombinasyonundan gelebileceğini aktardığı ifade ediliyor. Bugün, çeliğin yaklaşık %70'inin kömürle çalışan yüksek fırınlarda, %25'inin hurdadan üretim yapan elektrik ark ocaklarında ve %5'inin ise çoğunluğu doğal gazla beslenen doğrudan indirgenmiş demir (DRI) tesislerinde üretildiği kaydediliyor. Hidrojen-DRI-EAO senaryosunda, yüksek fırın üretiminin kapasitenin %18'ine düşeceği aktarılıyor. BNEF’e göre dönüşümü gerçekleştirmek için çelik sanayiinin, özellikle Çin'de geri dönüştürülen çelik miktarını artırması, temiz enerji temin etmesi ve tüm yeni kapasiteyi hidrojen veya karbon yakalamaya hazır olacak şekilde tasarlaması gerektiği belirtiliyor. Yeşil hidrojenin maliyetini düşürmek için mevcut kömür ve gaza dayalı tesislerde hidrojenin harmanlanmaya başlanması ve kalan kömürle çalışan kapasitenin 2050 yılına kadar kapatılması gerekiyor. ( Kallanish, 06 Aralık 2021 )

Birleşik Krallık’ta 50 Yıl Sonra İlk Kez Yeni Çelik Fabrikası İnşa Edilecek

İskoçya liman sahiplerinin, çeliği, kullanılmayan petrol kulelerinden açık deniz rüzgâr çiftliği yapılarına geri dönüştürmek için, 50 yıl sonra ilk kez EAO’ya dayalı yeni bir yeşil çelik tesisi inşa etme niyetlerini açıkladıkları haber veriliyor. Projenin düşük karbonlu altyapıya geçişi desteklemesi bekleniyor. Yerel basına göre, Ardersier Limanı’nın sahiplerinin, Kuzey Denizi'ndeki eski petrol ve gaz yapılarından elde edilen hurda çeliği işlemek için yenilenebilir enerjiyle çalışan bir EAO kurma planlarını açıkladıkları ifade ediliyor. Ayrıca, 5 yıllık planın, petrol kuyusu devreden çıkarma tesisinin inşasını, offshore rüzgârdan ve atıklardan elde edilen enerjiyle çalışan 300 milyon GBP değerindeki yeşil çelik tesisini ve rüzgâr türbinleri için temel üretecek tesisleri de içerdiği bildiriliyor. Projenin, yerli inşaat sektörü için çelik üretimini, yüzer rüzgâr platformları inşaatını ve küresel pazarlara yeşil çelik sevkiyatlarını desteklemesi bekleniyor. Liman ortağı Tony O'Sullivan’ın yerel basına verdiği demeçte, " Birleşik Krallık yılda on milyon ton hurda çelik ihraç ediyor. Ardersier Limanı'nda yenilenebilir enerjiyle çalışan yeni bir elektrik ark ocağı inşa ederek, her yıl bir milyon ton hurda kullanacağız," dediği aktarılıyor. Birleşik Krallık’ın, yılda yaklaşık 7 milyon ton ham çelik ürettiği ve bunun yalnızca 1,3 milyon tonunun ark ocakları aracılığıyla üretildiği belirtiliyor. ( Metal Expert, 06 Aralık 2021 )

 

Vale Pelet Üretiminde Biyolojik Kömür Kullanımını Test Ediyor

Brezilyalı madenci Vale, pelet üretiminde madeni kömür yerine biyolojik kömür kullanımını geniş bir ölçekte başarılı bir şekilde test etti. Vale’nin São Luís yakınlarındaki pelet tesisinde yapılan 57.000 mt pelet üretiminde biyolojik kömür, toplam kömür kullanımının %25’ini oluşturdu. Vale’nin şu an 11’i Brezilya’da biri Umman’da olmak üzere 12 pelet tesisinde kullandığı kömürün tamamını biyolojik kömür ile değiştirmeyi planladığı belirtiliyor. Böylece, karbon salımı %16 azaltılmış olacak. %50 biyolojik kömür kullanarak bir test daha yapmayı planlayan Vale 2022’de ise %100 biyolojik kömür kullanımını test edecek. Projeyi yöneten Vale mühendisi Rodrigo Boyer, “2022 hedefimiz fırınlarda kullanılan biyolojik kömür oranını daha da artırmanın teknik fizibilitesini test etmek olacak,” şeklinde konuştu. ( SteelOrbis/Metal Expert/Kallanish, 06 Aralık 2021 )

Nucor Güney Atlantik Bölgesinde 350 Milyon $’lık İnşaat Demiri Tesisi İnşa Edecek

Nucor, yönetim kurulunun, Güney Atlantik bölgesinde inşaat demiri tesisi inşasına onay verdiğini açıkladı. Bu tesis, Missouri ve Florida’da 2020 yılında faaliyete giren tesislerinin ardından üçüncü inşaat demiri tesisi olacak. Yeni tesis için yapılacak sermaye harcaması 350 milyon $ olarak belirlendi. Tesisin yıllık üretim kapasitesi 430.000 mt olacak. Nucor CEO’su Leon Topalian, “Yakın zamanda başarılı bir şekilde iki inşaat demiri tesisini devreye aldık, yeni altyapı yasa tasarısıyla birlikte Doğu Yakası’nda da önümüzdeki yıllarda ilave inşaat demiri ihtiyacı doğacağını düşünüyoruz. ( SteelOrbis / Kallanish / Metal Expert, 07 Aralık 2021 )

Hindistan ve Rusya Vasıflı Çelik Üretimini Ele Aldı

Hindistan Başbakanı Narendra Modi ve Rusya Devlet Başkanın Vladimir Putin, Hindistan’ın Üretimle Alakalı Teşvik (PLI) tasarısı kapsamında vasıflı çelik üretimi gerçekleştirilmesine yönelik bir görüşme yaptı. Hindistan hükümeti tarafından yapılan açıklamaya göre, Putin’in New Delhi’yi bu ziyareti sırasında, “PLI tasarısı kapsamında vasıflı çelik üretimi yapılması, bunun için Rus teknolojisinin kullanılması ve Hindistan’ın özel çelik üreticileriyle işbirliği yapılması” konuları ele alındı. Açıklamada, “Hindistan’a güvenilir bir şekilde uzun süre koklaşabilir taş kömürü tedarik edilmesi için iki ülke arasında mutabakat anlaşması imzalandı,” dendi. PLI tasarısı kapsamında, Hindistan hükümeti yerli çelik üreticilerinin vasıflı çelik üretim kapasitelerini artırması dahil olmak üzere, birçok sanayiye belirli ürünlerin üretim kapasitesinin artırılması için mali teşvikler sunuyor. (SteelOrbis, 08 Aralık 2021)

Endonezya, Hindistan'ı Geçerek Dünyanın En Büyük İkinci Paslanmaz Çelik Üreticisi Olacak

Küresel paslanmaz ham çelik üretim tahmininin, MEPS tarafından bu yıl 56,8 milyon tona yükseltildiği bildiriliyor. Tahminlere göre, Endonezya'nın üretiminin, bu yıl büyük ölçüde artacağı belirtiliyor. Endonezya'nın 2021'de 4,5 milyon tondan fazla paslanmaz çelik üretmesinin beklendiği, söz konusu üretim hacminin de Endonezya’yı Hindistan'ı geçerek dünyanın en büyük ikinci paslanmaz çelik üreticisi haline getireceği aktarılıyor. MEPS’in, küresel paslanmaz çelik üretiminin 2022'de %2,5 yükselişle 58,2 milyon tona ulaşacağını öngördüğü ifade ediliyor. Endonezya'nın üretiminin, Hindistan'ın üretimini geçerek büyümeye devam etmesi, ancak diğer bölgelerdeki artışın daha ılımlı gerçekleşmesi bekleniyor. ( Yieh, 08 Aralık 2021 )

Hebei, Çelik Kapasitesini 130 Milyon Ton Azalttı

Hebei eyalet hükümeti tarafından yayınlanan "14. Beş Yıllık" endüstriyel geliştirme planına ilişkin raporun, yerli çelik sanayiinin, ekipmanları yenilemeye devam etmesini ve sanayi yoğunluğunu artırmasını gerektirdiği bildiriliyor. Hebei’nin, 2015-2020 döneminde ham çelik kapasitesini 82,12 milyon ton/yıl, kömür kapasitesini 55,9 milyon ton/yıl ve kok kapasitesini 31,44 mt/yıl seviyesinde azalttığı ifade ediliyor. Ham çelik kapasitesinin, zirve seviye olan 320 milyon ton/yıla kıyasla, yaklaşık 130 milyon ton/yıl düşüşle 190 milyon ton/yıl seviyesine indiği belirtiliyor. Raporun, yerli çelik şirketlerinin 1.000 metreküpün altındaki yüksek fırınları ve 100 tonun altındaki konverterleri geliştirmeye devam edeceğini ve tüm dönüşümleri 2022'nin sonundan önce tamamlayacağını belirttiği aktarılıyor. Ayrıca, Hebei Eyaleti’nin, en büyük on çelik şirketinin üretim kapasitesinin eyaletin çelik üretim kapasitesinin %70'ine ulaşmasını şart koştuğu bildiriliyor. Hebei’nin, 2019 ve 2020 yıllarında toplamda 28 milyon ton/yıl ham çelik kapasitesini kapattığı ve eyaletin, 2019-2021 döneminde kapatılması gereken 40 milyon ton/yıllık kapasite hedefine ulaşabilmesi için 2021'de 12 milyon ton/yıl çelik kapasitesini kapatması gerektiği belirtiliyor. ( Kallanish, 10 Aralık 2021 )


( Kaynak: TÇÜD Günlük Bülten )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ