Çelik Sektöründe 2021 - 50. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2021 - 50. Haftanın Öne Çıkanları


US Steel Sürdürülebilir Yük Vagonu Üretimi İçin Norfolk Southern ve Greenbrier İle Güçlerini Birleştirdi

US Steel, Norfolk Southern ve The Greenbrier Companies, Inc. tarafından yapılan ortak açıklamada sürdürülebilir yük vagonu üretildiği duyuruldu. US Steel’in geliştirdiği yüksek dayanımlı ve hafif çelik tekniği kullanılarak üretilen vagonların boş ağırlığının 6.803 kilograma kadar azaltıldığı belirtiliyor. Vagonlar, hurda, rulo, talaş, slab ve cevher gibi dökme malzemelerin taşımacılığında kullanılıyor. Norfolk Southern, ilk etapta, mühendisliğini Greenbrier’ın yaptığı vagonlardan 800 adet satın alacak. Yapılan açıklamada, “Hafif ve yüksek mukavemetli çelik, yük vagonu üretimi açısından gerçek bir devrim niteliğinde. Bu sayede, vagonlarda daha fazla malzeme taşınmakla kalmayacak, hem bizim faaliyetlerimiz hem de müşterilerimizin faaliyetleri daha çevre dostu hale gelecek,” sözlerine yer verildi. ( SteelOrbis, 13 Aralık 2021 )

Baosteel Karbon Salımını Azaltmak Amacıyla Eylem Planı Hazırladı

China Baowu Group’un bağlı kuruluşu Baoshan Iron and Steel Co., Ltd, karbon salımını azaltmak amacıyla eylem planı hazırladığını duyurdu. Şirket, 2025 yılına kadar, gerekli teknik beceriyi elde edecek ve 2035 yılına kadar karbon salımını %30 azaltacak. 2050 yılına kadar karbonsuzlaşmayı hedeflediğini belirten Baosteel, karbon salımını düşürme aşamalarını, demir ve çelik üretim süreçlerinin dönüştürülmesi, enerji yapısının düzenlenmesi ve yenilenmesi, yeni düşük karbon salımı sürecine yönelik Ar-Ge çalışmalarının hızlandırılması ve teknolojik inovasyonların hayata geçirilmesi olarak sıraladı. ( SteelOrbis, 14 Aralık 2021 )

ArcelorMittal Karbon Salımını Azaltmak İçin Lanzatech İle Ortaklığını Genişletiyor

Lüksemburg merkezli ArcelorMittal, bu yıl Mart ayında başlatılan XCarb™ inovasyon fonu aracılığıyla karbon geri dönüşüm şirketi LanzaTech’e 30 milyon $ yatırım yaptığını açıkladı. Söz konusu yatırımla ArcelorMittal, LanzaTech ile 2015 yılında başlayan iş birliğini, Belçika’da bulunan Ghent tesisinde karbon yakalama ve yeniden kullanım teknolojisini geliştirmeyi amaçlayan bir şekilde genişletiyor. ArcelorMittal’in 180 milyon € değerinde olan projesi Carbalyst® tesisi şu anda yapım aşamasında ve 2022 yılının sonundan önce devreye alınması planlanıyor. Tesis, LanzaTech’in çelik üretim sürecinin yol açtığı karbon açısından zengin atık gazları yakalayan ve bunları sürdürülebilir yakıtlar ve kimyasallara dönüştüren gaz fermantasyon teknolojisini kullanarak ArcelorMittal Ghent'in karbon salımını yılda 125.000 mt azaltacak. ( SteelOrbis, 14 Aralık 2021 )

MMK Yatırıma Tam Kapasiteyle Devam Ediyor

7 Aralık'ta Rusya’da gerçekleşen yatırımcı gününde konuşan MMK Yönetim Kurulu Başkanı Viktor Rashnikov Türkiye’deki MMK yatırımları için “yeşil varlık” tanımlaması yaparken, kârlılığın da artarak ivmelendiğinin altını çizdi. MMK’nın Türkiye’deki yatırımı MMK Metalurji'yi tam kapasiteye getirmek için yatırımlara devam etmenin amaçlandığını belirten Rashnikov, 2021 yılının Temmuz ayından itibaren elektrikli ark ocağının da devreye alınmasıyla birlikte üretimin yılda 2-2,2 milyon ton çelik kapasitesine getirilmesinin öngörüldüğünü söyledi. MMK üretiminin her ay arttığını belirten MMK Genel Müdürü Pavel Shilyaev, Aralık ayı hedefinin 100.000 ton olarak belirlendiğinin altını çizdi ve “Hedefimiz yıl içinde tam kapasiteye ulaşmak ve 2022 yılının sonunda ise toplamda 1,7 milyon tona ulaşmak,” diye ekledi. MMK Türkiye sıcak çelik haddeleme tesisinin tam kapasiteye ulaşması hâlinde, MMK'nın EBITDA’sına (FAVÖK) 250 milyon dolar ekleneceğini vurgulayan Shilyaev, üretime istikrarlı bir biçimde devam edildiğini, artan bir talep olduğunu ve Türkiye piyasasında pazar açığının kapatılmasının hedeflendiğini vurguladı. Shilyaev, bunların yanı sıra elektrometalurjik üretimin varlığından bahsederek MMK Türkiye’nin yeşil bir varlık olduğunu ve bunun şirkete gelecek 10-20 yılda daha fazla avantaj sağlayacağını sözlerine ekledi. ( SteelOrbis, 14 Aralık 2021 )

Ezz Steel, Egyptian Steel'i Satın Aldı

Ezz Steel'in Egyptian Steel'i satın almasıyla ilgili görüşmelerin, şirketlerin satın alma şartlarında anlaşmaya varmasıyla sonuca bağlandığı bildiriliyor. Ezz Steel'in yan kuruluşu Al Ezz Dekheila Steel Company’nin (EZDK), resmi açıklamaya göre 9 Aralık 2021'deki yönetim kurulu toplantısında Egyptian Steel'in toplam öz kaynağının %18'inin satın alınmasını onayladığı haber veriliyor. Çelik devinin, kurucu ortak Ahmed Hamdi Abu Hashima'nın ve Çelik Projelerinin Yönetimi için Abu Hashima Steel Company'nin hisselerini toplam 2,5 milyar EGP (159 milyon $; 1$=15,7052 EGP) karşılığında satın aldığı bildiriliyor. EZDK’nın, ödemeyi kendi kaynaklarından yapacağı aktarılıyor. İki şirketin olası birleşmesi hakkındaki ilk haberlerin, Kasım ayı başlarında çıktığı ve o dönemde Ezz Steel’in, "şirketin büyüme stratejisinin ya yeni projelerle kendine yatırım yapmak ya da mevcut şirketlere yatırım yapmak üzerine kurulu olduğunu" belirttiği ancak başka ayrıntı vermediği hatırlatılıyor. Durumun netleşmesiyle birlikte Mısırlı kaynakların, söz konusu satın almanın “uzun çelik piyasa dengesinde bazı değişikliklere yol açacağını” söyledikleri aktarılıyor. ( Metal Expert, 14 Aralık 2021 )

ArcelorMittal, Fos-sur-Mer'de Yeşil Elektriğe Yatırım Yapıyor

ArcelorMittal Fos-sur-Mer’in, karbondan arındırma hedefleri doğrultusunda yenilenebilir elektrik üretmek için Fransız enerji firması Reservoir Sun ile birlikte çalıştığı rapor ediliyor. Çelik üreticisinin, Fos-sur-Mer kompleksindeki iki binaya 12.000 güneş paneli kuracağı aktarılıyor. Güneş panellerinin, gelecek yıl faaliyete geçeceği ve 4.6 megavat kapasiteye sahip olacağı belirtiliyor. ( Kallanish, 15 Aralık 2021 )

Voestalpine, Yeşil Çeliği Piyasaya Sundu

Dünya çapında lider bir çelik ve teknoloji grubu olan Avusturyalı çelik üreticisi Voestalpine’in, şirketin Avusturya Linz'deki çelik bölümü tarafından üretilen tüm yassı çelik ürünlerinin CO2'si azaltılmış türünü piyasa sunduğu belirtiliyor. Şirketin, “greentec steel Edition” ürünlerinin imalatı sırasında ortaya çıkan doğrudan emisyonların, 'yenilikçi bir hammadde karışımı ve daha da verimli süreçler' sonucunda yaklaşık %10 oranında azaldığını öne sürdüğü aktarılıyor. Voestalpine'e göre, mevcut durumda birkaç müşteri siparişinin işlendiği ve özellikle sıcak haddelenmiş şerit, izobar manyetik çelik ve phs-ultraform gibi greentec çelik ürünlerine yönelik önemli talep oluşacağına dair göstergelerin mevcut olduğu kaydediliyor. ( Steel Times International, 15 Aralık 2021 )

Çin'in Çelik Sanayii Konsolidasyonu Hız Kazanmaya Devam Ediyor

Çin'in çelik sanayii konsolidasyonunun, üreticilerin varlık elde etmek için geleneksel olmayan yeni yollar keşfetmeye çalıştıklarını gösteren son gelişmelerle birlikte, Kasım ve Aralık aylarında hız kazanmaya devam ettiği aktarılıyor. Sürekli büyüyen rekabetçi bir pazarda kâr marjlarını artırmaya çalışan ve karbon emisyonlarını azaltmaya yönelik büyük bir baskıyla karşı karıya kalan Çinli çelik üreticilerinin, artan çevre koruma maliyetlerine karşı koymak için fırsatlar ararken, bu yıl birkaç birleşme anlaşması yaptıkları ifade ediliyor. Sanayi konsolidasyonunun, sektörün hammadde tedarikçileri ve alt sektör çelik kullanıcıları ile fiyat uzlaşmasında daha büyük bir etkiye sahip olmasına da yardımcı olacağı bildiriliyor. Sanayi kaynaklarının, önümüzdeki birkaç olası birleşme ve satın alma göz önüne alındığında Çin'in çelik sektöründeki konsolidasyonun, öngörülebilir gelecekte hızlanmasının beklendiğini söyledikleri belirtiliyor. Bu yıl hâlihazırda tamamlanmış veya gerçekleşme aşamasında olan birkaç anlaşma ile Çin çelik sanayiinin, hükümetin belirlediği ve ülkenin en büyük 10 çelik üreticisinin ham çelik üretiminin toplam ulusal üretime oranını 2025 yılına kadar %60'a çıkaracak olan hedefe doğru hızla ilerlediği ifade ediliyor. Şirket verilerine göre, Çin'in en büyük 10 çelik üreticisinin mevcut durumda ülkede toplam çelik üretiminin yaklaşık %43'ünü oluşturduğu aktarılıyor. (S&P Global, 16 Aralık 2021 )

Metinvest ve SMS Dekarbonizasyon Konusunda İşbirliği Yapacak

Metinvest ve Paul Wurth'un da aralarında bulunduğu SMS Group’un, demir ve çelik üretiminden kaynaklanan karbon emisyonlarının azaltılmasında işbirliği yapmak için bir mutabakat anlaşması imzaladığı bildiriliyor. Anlaşmanın kapsamının, hem demir-çelik üretimini hem de sonraki süreçleri geliştirmek için yeni teknolojilerin geliştirilmesini ve test edilmesini içerdiği ifade ediliyor. Metinvest CEO'su Yuriy Ryzhenkov’un, “SMS Group ile birlikte çalışarak, çelik üretim süreçlerini iyileştirecek mevcut teknik çözümleri daha iyi değerlendirebileceğiz. Özellikle odak noktamız sera gazı emisyonlarını azaltan çözümler olacak," dediği kaydediliyor. ( Metal Expert/Kallanish, 16 Aralık 2021 )

Eurofer, Artan Enerji ve Karbon Fiyatlarının Çelik Dekarbonizasyon Planlarını Engelleyeceğini Belirtti

Avrupa Çelik Derneği’nin (Eurofer), AB hükümetlerini artan enerji ve karbon fiyatları bağlamında çelik sanayiini iklim hedeflerine ulaşmada desteklemek için acil önlemler almaya çağırdığı haber veriliyor. Eurofer’in, eşi benzeri görülmemiş yükseklikteki mevcut gaz, elektrik ve CO2 emisyon fiyatlarının, Avrupa çelik sektörünün iklim nötrlüğüne geçişini baltaladığına dair endişelerini dile getirdiği belirtiliyor. Açıklamaya göre, gaz ve elektrik fiyatları bir önceki yılki seviyeye kıyasla 4-5 kat artarken, karbon fiyatının ton CO2 başına 80-90 € seviyesine yükseldiği ifade ediliyor. Eurofer’in, çelik sanayii için ek doğrudan karbon maliyetlerinin 2030'da "olağan emisyonlarla birlikte" 14 milyar € veya sektörün, önerilen 25 milyar avroluk yatırım yardımıyla 2030 yılına kadar emisyonları %30 oranında azaltmayı başarırsa 8,4 milyar € olacağını hesapladığı bildiriliyor. Bu bağlamda bir AB çelik üreticisinin, yeşil teknolojiyi benimsedikten sonra ortalama olarak yaklaşık 400 milyon € karbon maliyetiyle karşı karşıya kalırken, üçüncü ülkelerden bir şirketin maliyetinin yalnızca 30 milyon € seviyesinde olacağı aktarılıyor. Eurofer Genel Direktörü Axel Eggert’in "Çelik gibi kilit Avrupa sanayileri, bugün yaşadığımız ve politika yapıcılar şimdi doğru kararları almazlarsa önümüzdeki yıllarda da karşı karşıya kalabilecekleri tüm enerji ve iklim maliyetlerini karşılayamaz," dediği belirtiliyor. Derneğin, AB liderlerini mevcut enerji krizini dikkate alarak sanayinin dekarbonizasyon hedeflerine ulaşmasına yardımcı olmaya çağırdığı bildiriliyor. Özellikle, Almanya ile Rusya arasındaki yeni Nord Stream 2 gerilimlerinde gaz fiyatlarının Avrupa'da rekor seviyelere yükseldiğine değinen Eurofer, politika yapıcılardan yeni durumu göz önünde bulundurmalarını ve sınırda karbon düzenleme mekanizması devreye girdikçe aşamalı olarak kullanımdan kaldırılması önerilen ETS ücretsiz tahsisatlarına yönelik yaklaşımını değiştirmelerini istediği vurgulanıyor. ( Metal Expert/Kallanish, 17 Aralık 2021 )

ArcelorMittal, Lazaro Cardenas'ta ilk HRC’yi Üretti

ArcelorMittal Mexico'nun, Lazaro Cardenas tesisindeki yeni sıcak haddehanesinde bu hafta ilk HRC üretimini gerçekleştirdiği bildiriliyor. Sıcak şerit haddehanesinin, 25,4-406,4 mm kalınlığında ve 1828,8 mm genişliğe kadar 2,5 milyon ton/yıl HRC üretecek şekilde tasarlandığı kaydediliyor. Üretim tabanının genişletilmesinin, HVA ürünlerine yönelik beklenen iç talep büyümesini karşılaması ve ArcelorMittal Mexico'nun 5,3 milyon tonluk üretim kapasitesinin tamamını gerçekleştirmesi bekleniyor. ( Metal Expert, 17 Aralık 2021 )

Avrupa Komisyonu, Acciai Speciali Terni’nin Arvedi’ye Satılmasını Onayladı

Avrupa Komisyonu, Almanya merkezli ThyssenKrupp’un İtalya merkezli paslanmaz çelik birimi Acciai Speciali Terni’yi (AST) İtalyan şirket Arvedi’ye satmasını onayladı. Satışın önümüzdeki ayın sonunda tamamlanması bekleniyor. Arvedi, Thyssenkrupp Stainless GmbH ve Thyssenkrupp Stainless Türkiye’yi de satın aldı. AB Rekabet Kurumu, Eylül ayında resmi olarak açıklanan alımın rekabet açısından endişe yaratmadığına karar verdi ve alımın ardından ilgili pazarlarda yeterli sayıda alternatif oyuncunun kalacağını ifade etti. İlgili tarafların 31 Ocak 2022 tarihine kadar alımı gerçekleştirmesi bekleniyor. AST’nin bulunduğu yer olan Terni’nin Belediye Başkanı Leonard Latini, “Avrupa Komisyonu’nun söz konusu alımı onaylamasına sevindim. Prosedürün bu aşamasının tamamlanması alımın son gelişmelerine yönelik iyimser olmamızı sağlıyor,” şeklinde yorum yaptı. ( SteelOrbis, 17 Aralık 2021 ) 


( Kaynak: TÇÜD Günlük Bülten )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

Kremikovtzi Demir ve Çelik Fabrikaları – Bulgaristan Erdemir’in İlk Yurtdışı Şirket Satınalma Girişimi