Çelik Sektöründe 2022 - 1. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2022 - 1. Haftanın Öne Çıkanları 

Baowu, Avustralya Hardey Demir Cevheri Projesini Yeniden Başlatacak

Şirketin yayınladığı bir notta, Çinli Baowu Group'un Avustralya'daki Hardey demir cevheri projesinin tanıtımı için ortaklarıyla online sözleşmeler imzaladığı belirtiliyor. Mayıs 2014'te Baowu’nun, Aquila'yı satın almak için Aurizon ile işbirliği yaptığı ve ardından Hardey projesinde %50 hissenin kontrolünü aldığı; Güney Koreli çelik üreticisi Posco ve yatırım şirketi AMCI’nın, kalan %50 hisseye sahip olduğu aktarılıyor. Öte yandan, demir cevheri fiyatının rekor düzeyde düşmesi nedeniyle projenin, Aralık 2015'te askıya alındığı ve o zamandan beri, tahmini 7,4 milyar dolarlık yatırıma sahip projenin beklemede olduğu kaydediliyor. 150 milyon tonun üzerinde demir cevheri rezervine sahip madenin 40 milyon ton/yıl'dan fazla üretim yapmasının öngörüldüğü bildiriliyor. ( Kallanish, 03 Ocak 2022 )

Şilili Çelik Üreticisi CAP Hidrojen Projesi İçin Hükümetten Fon Aldı

Şilili üretici CAP’ın, grubun çelik üretim kolu Compañía Siderúrgica Huachipato'nun (CSH) ihtiyaçları için prototip hidrojen tesisinde ilerleme kaydettiği belirtiliyor. Stratejik projeye Şili ekonomik kalkınma ajansı Corfo tarafından 3,6 milyon dolarlık fon verildiği bildiriliyor. H2V CAP projesinin, 20 megawatt'a kadar güce sahip elektrolizörler kurarak yeşil hidrojen santrali inşa etmeyi içerdiği ve böylece yılda 1.550 ton H2 üretebileceği ve CO2 emisyonlarını yaklaşık 161.000 ton azaltabileceği aktarılıyor. ( Kallanish, 03 Ocak 2022 )

Çelik, Sanayi İçin Yenilenebilir Elektrifikasyon Potansiyeline Bir Örnek Teşkil Ediyor

Birçok ülkenin enerji geçişi için istekliliğini beyan ettiği, ancak düşük maliyetli fosil yakıtların hala küresel olarak baskın durumda olduğu; bununla birlikte, Potsdam İklim Etkisi Araştırma Enstitüsü tarafından yapılan yeni bir araştırmaya göre, yenilenebilir kaynaklardan üretilen elektriğin bile 2050 yılına kadar en ucuz enerji haline gelebileceği kaydediliyor. Çelik üretiminin, elektriğin karbon emisyonlarını nasıl azaltabileceğini gösteren iyi bir örnek olduğu belirtiliyor. Nature dergisinde yakın zamanda yayınlanan yeni çalışmanın başyazarı Gunnar Luderer’in “Sanayi, mobilite veya ısıtma için tüm enerji taleplerinin %80'i, çoğunlukla fosil yakıtları doğrudan yakarak ve sadece %20'si elektrikle karşılanıyor. Araştırmamız, bu durumun 2050 yılına kadar büyük ölçüde tersine dönebileceğini gösteriyor,” dediği aktarılıyor. Luderer’in “Yalnızca son on yılda, güneş enerjisi fiyatları %80 düştü ve gelecekte daha fazla maliyet düşüşü bekleniyor. Bilgisayar simülasyonlarımız, küresel karbon fiyatlandırmasıyla birlikte yeşil elektriğin 2050 yılına kadar en ucuz enerji türü olabileceğini ve tüm talebin dörtte üçünü karşılayabileceğini gösteriyor,” dediği kaydediliyor. Doğrudan elektrik sağlanamayan sektörler için yenilenebilir elektriği esnek bir şekilde yeşil yakıtlara dönüştürebildiğinden, hidrojenin çok önemli bir rol oynayacağının altını çizen Luderer’in, "Bu unsurlar bir araya gelirse, yenilenebilir kaynaklara dayalı yeşil enerji beklentileri gerçekten heyecan verici görünüyor," yorumunda bulunduğu belirtiliyor. ( Kallanish, 05 Ocak 2022 )

KARDEMİR, AB’ye Göndereceği Demir Yolu Tekerlerinin Üretimine Başladı

Karabük Demir ve Çelik Fabrikaları (KARDEMİR), Avrupa Birliği (AB) bölgesi için yapılan anlaşma gereği göndereceği demir yolu tekeri üretimine başladı. KARDEMİR bünyesinde 2018'de hizmete alınan ve yılda 200 bin üretim kapasitesine sahip olan Demiryolu Tekerleği Üretim Tesisi'nde üretilen tekerler, Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinin yanı sıra AB bölgesine de gönderilecek. Tren tekeri üretimi alanında dünyanın sayılı üreticileri arasına giren KARDEMİR, bu yıl tamamladığı bir dizi sertifikasyon süreçlerinin ardından dünya standartlarında ticari faaliyetlere katılma yetkisine sahip oldu. Yük, yolcu, hafif raylı sistem ve lokomotif tekeri üretimi yapan ve Türkiye'nin ihtiyacını karşılayan KARDEMİR, geçen aylarda AB bölgesi için 30 bin adet üretim anlaşması yaptı. AB bölgesine gönderilecek tekerlerin üretimine başlayan KARDEMİR, daha önce de Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkelerine demir yolu tekerleği ihraç etmişti. ( Dünya, 04 Ocak 2022 ) 


( Kaynak: TÇÜD Günlük Bülten )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ