Çelik Sektöründe 2022 - 2. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2022 - 2. Haftanın Öne Çıkanları 

Çin, Çelik Sanayiinin Yoğunluğunu Yavaş Yavaş Artırıyor

Çin Demir Çelik Derneği’nin (CISA) Pazartesi günkü toplantısında, Kasım 2021 itibarıyla, Çin'in en büyük 10 ve en büyük 20 çelik şirketinin, toplam çelik üretiminin bir yıl önce kaydedilen sırasıyla %37,4 ve %51,59 oranına kıyasla ülkenin toplam üretiminin sırasıyla %40,39 ve %54,85'ini oluşturduğu ifade ediliyor. 2025'te en büyük 10 çelik şirketinin minimum %60 yoğunluk oranına ulaşması için Çin'in, sanayi yoğunluğunda yıllık en az yüzde beş oranında büyümeyi sürdürmesi gerektiği ve bunun, mevcut büyüme oranının 1,67 katına denk geldiği bildiriliyor. CISA’nın, ultra düşük emisyon standartları açısından Çin'in 225 milyon ton/yıl çelik kapasitesinin dönüşümünün tamamladığını bildirdiği aktarılıyor. Bu arada Sanayi ve Bilgi Teknolojileri Bakanlığı'ndan eski bir yetkilinin, 680 milyon tonluk çelik kapasitesinin dönüşümünün tamamlandığını veya dönüşüm sürecinden geçtiğini söylediği bildiriliyor. CISA, bu yıl Çin çelik talebinin temel olarak 2021'deki ile aynı seviyede olmasını bekliyor. ( Kallanish, 11 Ocak 2022 )

Tosçelik Spiral Boru Mısır’daki Üç Projeye Çelik Boru Tedarik Edecek

Tosyalı Holding’in bağlı kuruluşu Tosçelik Spiral Boru, Mısır’daki büyük su boru hattı ve liman kazık projelerine çelik boru tedarik edeceğini açıkladı. Tosçelik Spiral Boru, Sina Projesi’nde Bahr El-Baqr atık su arıtma tesisi ve Yeni Kahire’deki El Hamam Sulama Projesi için yaklaşık 38.000 ton ağırlığında 2,5 metre ve 2,2 metre çapında dış 3 katlı polietilen ve iç solventsiz epoksi kaplı su boruları tedarik edecek. Ayrıca şirket, Abu Qir Deniz Limanı Terminal Projesi kapsamında Abu Qir Limanı inşaatında kullanılmak üzere yaklaşık 10.000 ton ağırlığında 2,2 metre çapında ve 27 metre uzunluğunda HSAW kazık borusu tedariki gerçekleştirecek. ( SteelOrbis, 11 Ocak 2022 )

2021 Yılında 34 Çinli Çelik Üreticisi Çok Düşük Karbon Salımlı Üretime Geçiş Yaptı

Çin Demir Çelik Birliği tarafından yapılan açıklamada, 2021 yılında ham çelik üretim kapasitesi 225 milyon mt seviyesinde yer alan 34 çelik üreticisinin çok düşük karbon salımlı üretime geçiş yaptığı belirtildi. Öte yandan, Hebei eyaleti yetkilileri, 2025 yılında, fosil olmayan yakıtlara dayalı enerji tüketiminin eyaletteki toplam enerji tüketiminin %13’ten fazlasını oluşturacağını ifade etti. Çelik, kok, çimento ve cam levha üretiminde yeni kapasitelerin devreye alınmasına izin verilmeyeceği bildirilirken, 2025 yılına kadar büyük şehirlerin hava kalitesi endeksi sıralamasında yukarıya çıkabileceği aktarıldı. (SteelOrbis, 12 Ocak 2022 )

POSCO HBIS Ortak Girişimi Otomotiv Çeliği Tesisinin İnşasına Başladı

Güney Koreli çelik üreticisi POSCO, Çinli çelik üreticisi Hebei Iron & Steel Group (HBIS) ile Hebei eyaletine bağlı Tangshan şehrinde otomotiv çeliği üretmek üzere kurduğu ortak girişimi kapsamındaki yeni tesisin inşasına 7 Ocak tarihinde başladığını açıkladı. SteelOrbis’in daha önce bildirdiği üzere, 2023 yılının Aralık ayında devreye alınacak olan yeni tesis 900.000 mt galvanizli çelik üretim kapasitesine sahip. Buna ek olarak, Guangdong eyaletine bağlı Shunde şehrindeki 450.000 mt’luk galvanizli çelik kapasitesi de söz konusu ortak girişime dahil edilecek. Böylece toplamda yıllık 1,35 milyon mt galvanizli sac üretim kapasitesine ulaşılacak. ( SteelOrbis/Metal Expert, 12 Ocak 2022 )

CISA Kaynakları Güvence Altına Almaya Yönelik Planını Hazırladı

Çin Demir Çelik Birliği (CISA), 2025, 2030 ve 2035 yıllarında hurda, yerel ve ithal demir cevheri arzına yönelik hedeflerinin yer aldığı ve kaynakları güvence altına almayı amaçladığı planını hazırladı. Söz konusu plan, Çin Ulusal Kalkınma ve Refah Komisyonu, Çin Sanayi ve Bilgi Teknolojileri Bakanlığı, Çin Doğal Kaynaklar Bakanlığı ve Çin Ekoloji ve Çevre Bakanlığı’na sunuldu. ( SteelOrbis, 13 Ocak 2022 )

US Steel Arkansas’ta 3 Milyar $ Yatırımla Yeni Bir Üretim Tesisi İnşa Edecek

US Steel, Arkansas’ta 3 milyar $ yatırımla yeni bir üretim tesisini hayata geçirmeyi planladığını ve söz konusu tesisin Big River Steel tesisine yakın bir sahada inşa edileceğini duyurdu. Yeni tesiste gelişmiş üretim kapasitesi yıllık 3 milyon ton seviyesinde yer alacak iki adet elektrik ark ocağı, modern kesintisiz döküm ve gelişmiş bitirme birimleri bulunacak. İnşaatın temelinin bu yılın birinci çeyreğinde atılabileceğini belirten şirket, 2024 yılında projenin tamamlanıp faaliyete geçmesini beklediğini de ekledi. Söz konusu tesisin inşası tamamlandığında Big River Steel ile birlikte üretim kapasitesi 6,3 milyon ton seviyesinde yer alacak bir mega üretim tesisi oluşturulacağını söyleyen US Steel, Big River Steel’de inşası devam eden taneleri yönlendirilmemiş silisli sac ile galvanizleme hatları sayesinde müşterilerin ihtiyaçlarını karşılayabileceklerini ifade etti. ( SteelOrbis, 13 Ocak 2022 )

Nucor Yeni Sac Fabrikası İçin Batı Virginia'yı Seçti

Nucor’un, 2,7 milyar dolarlık yeni sac fabrikasını Batı Virginia, Mason County'de inşa edeceği bildiriliyor. 3 milyon short ton/yıl kapasiteli mini tesis inşaatının iki yıl süreceği belirtiliyor. Tamamlandığında, 76 inçlik bir tandem soğuk haddehanesi, tavlama kapasitesi ve iki galvanizleme hattı bulunacak olan tesisin, 84 inçlik sac üretebileceği kaydediliyor. İnşaat sınıfı malzeme için yüksek kaliteli otomotiv galvanizleme hattı plânladığı kaydediliyor. ( Kallanish, 13 Ocak 2022 )

Hint Adani Group ve POSCO İş Birliği Anlaşması İmzaladı

Hint enerji ve altyapı devi Adani Group, 5 milyar $’lık çelik projesinin hayata geçirilmesi amacıyla Güney Koreli çelik üreticisi POSCO ile iş birliği anlaşması imzaladı. Adani Group tarafından yapılan açıklamada, “POSCO ile Adani Group, Gujarat’ta çevre dostu entegre çelik üretim tesisi kurulması dahil diğer iş olanaklarının keşfedilmesi üzerine anlaşmaya vardı. Tesise, yaklaşık 5 milyar $ yatırım yapılacak,” sözlerine yer verildi. Söz konusu şirketlerin, yenilenebilir enerji, hidrojen üretimi ve lojistik sektörlerinde iş birliği yapmak amacıyla bağlayıcı olmayan mutabakat anlaşması imzaladığı da eklendi. ( SteelOrbis, 14 Ocak 2022 ) 


( Kaynak: TÇÜD Günlük Bülten )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ