Çelik Sektöründe 2022 - 6. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2022 - 6. Haftanın Öne Çıkanları 


ArcelorMittal, Fransa'daki Yüksek Fırınlarını EAO'larla Değiştiriyor

ArcelorMittal’in, daha yeşil ve düşük CO2'li çelik üretimini artırmak amacıyla Fos-sur-Mer'deki Fransız çelik üretim tesisine bir elektrik ark ocağı (EAO) kuracağı haber veriliyor. Aynı zamanda, Dunkirk'te, iki yeni EAO'yu beslemek amacıyla hidrojen kullanarak demir cevheri işlemek için 2,5 milyon ton/yıl kapasiteli yeni bir doğrudan indirgenmiş demir (DRI) ünitesi inşa edileceği bildiriliyor. Yeni ekipmanın, 2027'den itibaren faaliyete geçeceği ve 2030 yılına kadar Dunkirk'teki iki yüksek fırının ve Fos-sur-Mer'deki bir yüksek fırının yerini alacağı belirtiliyor. Mevcut durumd ArcelorMittal'in Dunkirk'te üç ve Fos-sur-Mer'de iki yüksek fırını olduğu rapor ediliyor. Fransız hükümetinin projeyi 1,7 milyar € (1,9 milyar $) yatırımla destekleyeceği, bu bağlamda ArcelorMittal ve Fransız hükümetinin söz konusu yatırımlar için stratejik bir ortaklığa imza attığı kaydediliyor. Projenin, ikinci çeyreğe kadar beklenen AB anlaşmasının yanı sıra ekonomik olarak uygun altyapı ve enerji arzına tabi olduğu belirtiliyor. ArcelorMittal’in, “Bu yatırımlar, Fransa'daki çelik üretimini dönüştürmeyi ve 2030 yılına kadar Fransa'da ArcelorMittal'in CO2 emisyonlarının toplamda yaklaşık %40'ını azaltmasını mümkün kılacaktır,” dediği bildiriliyor. ( Kallanish, 07 Şubat 2022 )

ABD’li Şirketler Kuzey Appalachia’daki Hidrojen Merkezi İçin İş Birliği Yapıyor

US Steel bir açıklama yaparak EQT Corporation, Equinor, GE Gas Power, Marathon Petroleum, Mitsubishi Power ve Shell Polymers ile birlikte ABD’nin Kuzey Appalachian Bölgesi’ndeki sanayi merkezinin karbondan arındırılmasında önemli bir rol oynayacak yeni bir iş birliği yaptığını belirtti. Açıklamaya göre iş birliği Ohio, Pennsylvania ve Batı Virginia’da sürdürülebilir enerji ve üretim sistemleri için ulusal bir model olabilecek düşük karbonlu ve hidrojenli bir sanayi merkezi için ortak bir vizyon üzerinde çalışacak. Bu sanayi merkezinin ve bununla bağlantılı altyapının etkin bir şekilde uygulanması binlerce kişiye istihdam yaratabilir, mevcut istihdamı koruyabilir ve karbon salımını büyük ölçüde azaltabilir. Söz konusu merkez; karbon yakalama, kullanımı ve depolaması ile hidrojen üretimi ve kullanımına odaklanacak. ( SteelOrbis, 07 Şubat 2022 )

Celsa France Yatırımlarına Devam Ediyor

Techint Group’un metal ve madencilik sektörlerine yönelik yenilikçi çözümler alanında faaliyet gösteren İtalya merkezli şirket Tenova, bağlı kuruluşu Tenova Goodfellow Inc.’in İspanyol çelik üreticisi CELSA Group’un bağlı kuruluşu CELSA France’in Boucau kentindeki 150 tonluk hurda yüklemeli fırını için NextGen® System kullanan bir iEAF® teknoloji platformu tedarik edeceğini duyurdu. Tenova’nın dijital platform teknolojilerinin 2022 yılının bahar aylarının sonunda kurulumunun gerçekleştirilmesi ve devreye alınması planlanıyor. Öte yandan SteelOrbis’in daha önce bildirdiği üzere, geçtiğimiz yılın Aralık ayında CELSA France Bayonne tesisindeki yeni haddehanesinde deneme üretimine başladı. Yeni haddehane yılda 550.000 mt’a kadar haddelenmiş mamul üretecek. ( SteelOrbis, 07 Şubat 2022 )

Baowu Group Baogang Group ile İş Birliğine Gidiyor

Çin’in başlıca çelik üreticisi Baowu Group tarafından yapılan açıklamada, çelik boru ile madencilik sektörleri beraberinde enerji tasarrufu, çevre koruma, endüstriyel gaz, temiz enerji ve katı atıkların kapsamlı kullanımı alanlarında İç Moğolistan merkezli çelik üreticisi Baotou Iron and Steel Group (Baogang Group) ile iş birliği yapılacağı belirtildi. Geçtiğimiz yılın Mayıs ayında ülkenin kuzeydoğusunun yeniden canlandırılmasına ilişkin bir bildiri yayımlanmıştı. Baowu Group bu kapsamda da Baogang Group ile iş birliğine gittiğini ekledi. ( SteelOrbis, 08 Şubat 2022 )

Mechel Rusya’nın İlk Yeşil Metalürji Projesi İçin İnşaat Demiri Tedarik Etti

Rus çelik ve madencilik devi Mechel, ticaret birimi Mechel-Service’in Rusya merkezli Ecolant tarafından Nizhny Novgorod bölgesinde bulunan Vyksa’da yapılacak olan elektrometalürji kompleksinin inşası için 4.900 mt inşaat demiri tedarik ettiğini açıkladı. Ülkenin ilk yeşil metalürji projesi olan komplekste modern çevre dostu teknolojiler kullanılacak. Komplekste pelet ve doğal gaz ile doğrudan indirgeme yöntemini kullanılarak çelik üretilecek. Kullanılan teknoloji karbon salımının azaltılmasını sağlayacak. ( SteelOrbis, 08 Şubat 2022 )

Çin Çelik Sektörü Kalkınma Planını Yayınladı

Çin’in, 7 Şubat'ta çelik sektörü için bir kalkınma planı yayınlayarak, sektörü daha çevreci hale getirme ve hammaddede kendi kendine yeterliliği artırma konusundaki kararlılığını yinelediği bildiriliyor. Açıklamaya göre, Çin Sanayi ve Bilgi Teknolojileri Bakanlığı (MIIT), Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu (NDRC) ve Ekoloji ve Çevre Bakanlığı’nın (MEE), önümüzdeki birkaç yıl için yerli çelik sanayii için ortak bir geliştirme planı yayınladığı belirtiliyor. Planın, 2025 yılına kadar ülkenin çelik kapasitelerinin %80'inden fazlası için ultra düşük emisyon dönüşümünün tamamlanmasını ve 2030 yılına kadar karbon emisyon zirvesine ulaşılmasını öngördüğü kaydediliyor. EAO'larda üretilen çelik hacminin toplam çelik içindeki payının %15'in üzerine çıkmasını hedefleyen planın, 2025 yılına kadar üretimin, sektördeki hurda tüketiminin söz konusu tarihe kadar 300 milyon tonun üzerine çıkmasına yardımcı olacağı ifade ediliyor. Ayrıca çelik sektörünün enerji tüketimi ve su kullanım yoğunluğunun sırasıyla %2 ve %10'dan fazla azaltılmasının hedeflendiği aktarılıyor. Planın ayrıca, mevcut madenlerde daha yüksek üretim ve yeni varlıkların inşası yoluyla yerli demir cevheri üretiminde önemli bir artışı da içerdiği; hükümetin, demir cevherinde kendi kendine yeterliliğini artırma konusunda pek fazla ayrıntı vermediği, ancak Aralık 2021'de ülkenin demir cevheri üretimini 2025 yılına kadar %30 artırması gerektiğini açıkladığı bildiriliyor. ( Metal Expert, 09 Şubat 2022 )

ABD'li Çelik Üreticileri Yüksek Katma Değerli Üretim Kapasitesini Artırıyor

ABD'li yassı haddelenmiş çelik üreticilerinin, yüksek katma değerli ürün üretimi için daha fazla sıcak haddelenmiş sac (HRC) tüketerek ürettikleri çelik türlerini çeşitlendirmek amacıyla son birkaç yılda büyük yatırımlar yaptıkları belirtiliyor. 2020 ve 2025 yılları arasında ABD'li çelik üreticilerinin, 8,67 milyon short ton (st) soğuk haddelenmiş sac (CRC), sıcak daldırma galvanizli sac (HDG) ve boyalı çelik üretim kapasitesi ilave edeceği bildiriliyor. Aynı dönemde, elektrik ark ocaklı (EAO) çelik üreticilerinin, sıfırdan ve mevcut fabrika yatırımlarıyla toplam sıcak sac çelik üretim kapasitesini yaklaşık 13 milyon st artıracakları aktarılıyor. Amerikan Demir ve Çelik Enstitüsü'nden (AISI) alınan verilere göre, ABD’nin toplam çelik üretiminin, 2021'de 94,5 milyon st'nin üzerinde olduğu tahmin edilirken, sevkiyatlarının yılın ilk 11 ayında 87 milyon st seviyesinde olduğu kaydediliyor. Söz konusu katma değerli yatırımların, Nucor gibi daha düşük maliyetli, daha düşük emisyonlu, elektrik ark ocaklarında (EAO'lar) üretim yapan çelik üreten çelik üreticileri için otomotiv sanayiine daha fazla çelik arzı sağlamak ve inşaat sektörüne nüfuzu ve ürün sunumlarını iyileştirmek için gerekli görüldüğü bildiriliyor. ( S&P Global, 10 Şubat 2022 )

Çin Çelik Sektörü Yüksek Kaliteli Büyüme Hedefliyor

Çin çelik sanayiinin, 2025 yılına kadar daha ileri teknoloji ve ekipmanı, istikrarlı kaynak tedarikini, gelişmiş küresel rekabet gücünü ve azaltılmış emisyonları içeren yüksek kaliteli bir büyüme elde etmeyi hedeflediği belirtiliyor. Bunların, Sanayi ve Bilgi Teknolojileri Bakanlığı, Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu ve Ekoloji ve Çevre Bakanlığı tarafından ortaklaşa yayınlanan kalkınma planında belirlenen ana hedefler olduğu bildiriliyor. Planda, Ar-Ge yatırım yoğunluğunun, temel süreçlerin sayısal kontrol oranının ve üretim ekipmanlarının dijitalleşme oranının sırasıyla % 1,5, % 80 ve % 55'e ulaşmasıyla sektörün yenilik kapasitesinin önemli ölçüde artacağı belirtiliyor. İlave olarak, 2025 yılına kadar akıllı fabrikaların kurulacağı kaydediliyor. Planda, elektrik ark ocaklarında çelik üretiminin, endüstriyel yapıyı daha da optimize etme çabalarıyla birlikte, 2025 yılında kadar Çin'in toplam ham çelik üretiminin % 15'inin üzerine çıkarılacağı aktarılıyor. Çin’in, karbon emisyonlarının zirve yapacağı 2030 hedefine ulaşmak için ultra düşük emisyonlar elde etmek, çelikte ton başına toplam enerji tüketimini % 2'den fazla ve su tüketimi yoğunluğunu % 10'dan fazla azaltmak için çelik üretim kapasitesinin % 80'ini geliştireceği kaydediliyor. ( Xinhua, 11 Şubat 2022 )

Çin, Pakistan’ın Çelik Geri Dönüşüm Projesine Yatırım Yapmayı Amaçlıyor

Çin’in, Çin-Pakistan Ekonomik Koridoru (CPEC) programının 2. aşaması kapsamında Pakistan'ın Gwadar kentinde bir çelik geri dönüşüm tesisine yatırım yapmayı hedeflediği haber veriliyor. Bu yatırımın, artan hurda talebine ve Pakistan'ın çelik üretimi gereksinimleri için demir hurdasına bağımlılığına odaklanacağı bildiriliyor. Hem Çin’in hem de Pakistan’ın, CPEC'in ikinci aşamasına geçmeye karar verdikleri rapor ediliyor. Pakistan Başbakanı’nın CPEC işleri özel yardımcısı Khalid Mansoor’un, "CPEC'in 2. aşaması kapsamında, Çinli şirketler üç yıl içinde Gwadar'da ihracat için 4,5 milyar dolar değerinde metal üretecek ve 40.000 istihdam yaratacak çelik ve metal geri dönüşüm tesislerinin kurulmasını destekleyecek," dediği ifade ediliyor. ( Kallanish, 11 Şubat 2022 )


( Kaynak: TÇÜD Günlük Bülten )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ