Çelik Sektöründe 2022 - 11. Haftanın Öne Çıkanları

 Çelik Sektöründe 2022 - 11. Haftanın Öne Çıkanları 


AB, Rus Fosil Yakıtlarının Yerini Alacak Hidrojen Dağıtımını Hızlandıracak

Avrupa Komisyonu’nun, Rus fosil yakıtlarının ithalatını azaltma hedefini desteklemek amacıyla araçlar geliştirmek için bir hidrojen hızlandırıcı oluşturulmasını önerdiği haber veriliyor. Projenin, Rus gazı talebini farklı kaynaklardan 10 milyon ton ithal yenilenebilir hidrojenle değiştirmek için altyapı, depolama tesisleri ve limanlar geliştireceği, buna ek olarak, Avrupa’nın ayrıca yerli olarak 5 milyon ton yeşil hidrojen üreteceği kaydediliyor. Rus petrolü, doğal gazı ve kömürü olmayan bir gelecek için sanayiyi karbonsuzlaştırmanın anahtar olduğunu belirten Komisyon’un, bunu elektrifikasyona ve yenilenebilir hidrojene geçişi hızlandırarak ve aynı zamanda düşük karbonlu üretim imkanlarını artırarak yapmayı planladığı ifade ediliyor. Söz konusu hedefin, Salı günü Rusya'ya daha fazla ekonomik yaptırım uygulamanın bir yolu olarak açıklanan REPowerEU projesinin bir parçası olduğu belirtiliyor. REPowerEU, hem AB şirketleri hem de haneler için önümüzdeki kış için fiyat düşürme ve gaz depolama önlemleri için hemen bir başlangıç sunmanın yanı sıra, perakende enerji fiyatı düzenlemesi olasılığını incelemeyi ve yüksek enerji maliyetleriyle karşı karşıya olan şirketlere yardım sağlamak için potansiyel bir geçici çerçeve konusunda üye devletlerle istişare etmeyi amaçlıyor. REPowerEU projesinin, ABD'nin Rusya'dan petrol ithalatını durdurma planını ve İngiltere'nin söz konusu ithalatı yıl sonuna kadar aşamalı olarak durdurma planını takip ettiği bildiriliyor. REPowerEU önerisine göre Avrupa’nın, 2022'nin sonundan önce Moskova'dan yaptığı doğal gaz ithalatını üçte iki oranında azaltmaya çalışacağı ve 2030 yılına kadar Rus fosil yakıtının tamamen devre dışı kalmasının hedeflendiği kaydediliyor. Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen’in “Rus petrolünden, kömüründen ve gazından bağımsız hale gelmeliyiz. Bizi açıkça tehdit eden bir tedarikçiye güvenemeyiz. Yükselen enerji fiyatlarının etkisini azaltmak, önümüzdeki kış için gaz arzımızı çeşitlendirmek ve temiz enerji geçişini hızlandırmak için şimdi harekete geçmeliyiz. Daha fazla enerji verimliliği ile birlikte yenilenebilir enerjiye ve hidrojene ne kadar hızlı geçersek, o kadar hızlı gerçek anlamda bağımsız olacağız,” dediği ifade ediliyor. ( Kallanish, 14 Mart 2022 )

Ukrayna Çelik Derneği, Worldsteel'den Rus Üyelerin Dernekten Çıkarılması İçin Çağrıda Bulundu

Ukrayna çelik derneği Ukrmetallurgprom’un, Dünya Çelik Derneği’ne (worldsteel) tüm Rus şirketlerinin organizasyondan çıkarılması için çağrıda bulunduğu haber veriliyor. Ukrmetallurgprom'un, worldsteel Başkanı Sajjan Jindal’a ve Genel Direktör Edwin Basson’a hitaben yazdığı bir mektupta, "Sizden tüm Rus metalurji işletmelerini dernekten çıkarmanızı istiyoruz. Çünkü onların küresel metalurji topluluğunda yer işgal etmelerini ve derneğe üyeliğin avantajlarından yararlanmalarını istemiyoruz. Desteğiniz, metalürji uzmanları ve tüm Ukrayna halkı için zaferimize ve adaletin zaferine katkı sağlayacaktır,” ifadelerinin yer aldığı kaydediliyor. Evraz, MMK, Metalloinvest, NLMK Group, TMK, Severstal ve Rusya Çelik Derneği’nin worldsteel üyesi olduğu belirtiliyor. Bu arada Ukraynalı çelik üreticisi Metinvest'in, 13 Mart'ta Avdeevka Kok Fabrikası'nın Rus birliklerinin yoğun bombardımanına maruz kaldığı kaydediliyor. Metinvest’in geçtiğimiz hafta Kryvyi Rih'deki demir cevheri madenlerinin %30- 40 kapasitede çalıştığını, pelet üreticisi Ferrexpo'nun ise Avrupa'daki müşterilere demiryolu ile ürün üretmeye ve sevk etmeye devam ettiğini söylediği belirtiliyor. (Kallanish, 15 Mart 2022 )

SMS Rusya ve Belarus ile Çalışmayı Bıraktı

Alman tesis ekipmanı tedarikçisi SMS Group Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş nedeniyle Rusya ve Belarus’ta makine ve tesis mühendisliği alanındaki tüm yeni işlerini durdurduğunu açıkladı. Şirket güvenlik açısından yapılması gereken kritik bakım çalışmaları dışında Rusya ve Belarus’taki başlıca faaliyetlerini durdurdu. Yeni siparişler kabul edilmeyecek. SMS ayrıca hiçbir ihalede yer almayacak. Şirketin sekiz müşteri sahasındaki 11 inşaat projesi üzerindeki çalışmalar durduruldu. Müşterilerin sahalarındaki tüm hizmetler iş güvenliği ile ilgili kritik bakım çalışmalarıyla sınırlı. ( SteelOrbis, 17 Mart 2022 )

Kardemir, Konverter-3 Kapasite Artırım Revizyonunu Tamamladı

Kardemir "Konverter-3 Kapasite Artırım Revizyonunu" tamamladı. Üreticinin yayınladığı basın açıklamasında “Yıllık 3,5 Milyon Ton sıvı çelik üretim hedefi ile çalışmalarını sürdüren Türk sanayisinin lokomotifi şirketimiz, amaçları doğrultusunda yatırımlarını ve üretim alanlarının yenilenmesini sürdürmektedir. Geçtiğimiz günlerde, Reline (yenileme) sonrası devreye aldığımız ve kapasite artışı sağladığımız 1 Numaralı Yüksek Fırınımızın ardından, Konverter-3 Kapasite Artırım Revizyonunun da tamamlanmasının mutluluğunu yaşıyoruz. Çelik Üretim Müdürlüğü'müz kapsamında yer alan ve 90 ton sıvı çelik üretim kapasitesine sahip Konverter-3'te, son yapılan yatırım ve yenileme çalışması sayesinde, "120 ton üretim kapasitesine" ulaşılmıştır. Revizyon kapsamında, konverter gövdesi değişimi, cüruf tutma kurulumu ve tüm elektrik otomasyon sisteminin yenilenmesinin yanı sıra, konverter tahrik sistemi, sabit baca, soğutucular, gaz kanalları, yoğunlaştırıcılar, fan ve motor değişimleri yapılmıştır. Yüksek kârlılık döneminde yakaladığı başarıyı, ilerleyen yıllarda da sürdürülebilir hale getirmeyi hedefleyen şirketimiz, doğru, verimli ve zamanında yatırımları ile gelecek mali dönemler için önemli adımları atmaktadır. 3,5 Milyon Ton sıvı çelik üretim hedefimiz için önemli bir eşik sayılan Konverter-3 kapasite artırım çalışmalarımızın başarıyla tamamlanmasında emek harcayan tüm çalışanlarımıza teşekkür ederiz. Türk Çelik Sektörü'ne sağladığımız katkılar artarak devam edecektir,” ifadeleri yer alıyor. ( KARDEMİR, 18 Mart 2022 )


( Kaynak: TÇÜD Günlük Bülten )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ