Çelik Sektöründe 2022 - 9. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2022 - 9. Haftanın Öne Çıkanları 


ArcelorMittal Belgium Yeni Projesiyle Karbon Salımı Azaltma Hedeflerini Güçlendiriyor

Lüksemburg merkezli küresel çelik devi ArcelorMittal’in bağlı kuruluşu ArcelorMittal Belgium Vanheede Environment Group, Ghent Üniversitesi ve CRM Group ile iş birliği içinde yeni bir proje başlattığını açıkladı. “SMART: Alternatif İndirgeyicilerle Çelik Üretimi” adındaki proje kömür gibi fosil karbon içeren indirgeyicilerin dairesel atık bazlı indirgeyicilerle değiştirilmesine olanak tanıyor. Proje ömrünü tamamlamış plastikleri ve diğer atıkları kimyasal olarak geri kazanarak karbon salımını azaltmaya yönelik yenilikçi bir adım ve şirketin karbon salımını 2030 yılına kadar 2018 yılına kıyasla %35 oranında azaltmaya yönelik stratejisini destekliyor. İş birliği kapsamında Vanheede Environment Group ArcelorMittal’e AlterCoal® pelet tedarik edecek. Bu peletler yüksek karbon içeriğine sahip endüstriyel artıklar ve geri dönüştürülemeyen plastiklerin bir karışımı olarak üretiliyor. SMART projesi bu peletlerin yüksek fırında indirgeyici ve enerji kaynağı olan metalürjik koka ve pulverize kömüre dönüştürülmesini sağlayacak. ( SteelOrbis, 28 Şubat 2022 )

Shell ve Baosteel Karbon Ticareti Anlaşması İmzaladı

Uluslararası petrol şirketi Shell Group ile Çinli çelik üreticisi Baoshan Iron and Steel Co.’nun (Baosteel) yeşil çelik tedarik çerçeve sözleşmesini yenilediği ve karbon ticareti anlaşması imzaladığı duyuruldu. Öte yandan Shell elektrikli araç şarj istasyonlarının Baosteel’in Şanghay’da bulunan tesislerinde kullanıma sunulduğu belirtildi. Shell China, Baosteel’in Shell’e çelik tedarik etmeye devam edeceğini ve karbon salımını azaltması amacıyla yeşil çelik tedariki sağlayacağını ifade etti. Buna karşılık Shell de Baosteel’e düşük karbonlu enerji ürünleri, hizmetleri ve çözümleri sunarak şirketin enerji dönüşümü ve net sıfır karbon salımı hedefine ulaşmasına katkı sağlayacak. ( SteelOrbis, 28 Şubat 2022 )

Hindistan, Yüksek Fırın Dışı İkincil Çelik Sektörünü Geliştirmeyi Planlıyor

Hindistan Çelik Bakanlığı’nın, ikincil çelik sektörü olan yüksek fırın dışında kalan çelik üreticilerine yönelik gelecek planları ve programları sayesinde yerli çelik tüketimini ve üretimini artırmayı hedeflediği ifade ediliyor. Hindistan Çelik Bakanı Shri Ram Chandra Prasad Singh’in interaktif bir konuşma sırasında, “İkincil çelik sektörünün katkısının çok yüksek olacağı Gatishakti Master Planı gibi hükümetin çeşitli programları ve planları sayesinde çelik tüketimi artmaya devam edecek. İkincil çelik sektörünü geliştirme misyonu oluşum aşamasında,” dediği vurgulanıyor. Bakanlık yetkililerinin, ayrıca hükümetin, özellikle ikincil çelik şirketlerini etkileyen konular olmak üzere çelik sanayii endişelerini gidermek için tüm çabayı gösterdiğini vurguladığı kaydediliyor. ( Kallanish, 01 Mart 2022 )

US Steel, Pik Demir Kapasitesini Artırmak İçin 60 Milyon $ Yatırım Yapacak

U. S. Steel’in, Big River Steel faaliyetlerini beslemek için Indiana'daki Gary Works'te pik demir kapasitesi geliştirerek metalik stratejisinde ilerleme kaydettiği belirtiliyor. Şirketin resmi açıklamasına göre U. S. Steel’in, pik demir kapasitesini 500.000 st/yılın üzerine çıkarmak için 60 milyon $ yatırım yapmayı planladığı bildiriliyor. Yatırım, 2023'ün ilk yarısında tamamlandığında, Gary Works'teki pik demir üretiminin Big River Steel'in maliyet yapısını iyileştirmesi bekleniyor. İzin süreci devam ettiği ve inşaatın ilk yarıda (2022) başlamasının öngörüldüğü kaydediliyor. US Steel'in Başkanı ve CEO'su David B. Burritt’in, "Düşük maliyetli demir cevheri şirket için önemli bir stratejik avantajdır. Bu önemli çelik üretim girdisini kontrol etme becerimiz, büyüyen elektrik ark ocakları filomuz için değerli bir rekabet aracı olacak," dediği aktarılıyor. ( Metal Expert, 01 Mart 2022 )

Çin, Denizaşırı Demir Cevheri Üretimini Artıracak

Medya kaynaklarına göre, Çin’in 14. Beş Yıllık Plan sırasında denizaşırı varlıklarındaki demir cevheri üretimini önemli ölçüde artırmayı planladığı belirtiliyor. China Metallurgical News'in Çin Demir ve Çelik Derneği'ne (CISA) atıfta bulunarak Salı günkü açıklamasına göre, Çin’in denizaşırı demir cevheri üretimini 2020'deki 120 milyon tondan 2025'e kadar 220 milyon tona çıkarmayı hedeflediği ifade ediliyor. Ayrıca, yerli demir cevheri üretiminin 2025 yılına kadar 100 milyon ton artışla 370 milyon tona çıkarılmasının planlandığı yineleniyor. Dönem içinde çelik hurda tüketiminin, 70 milyon ton artışla 300 milyon tona çıkacağı vurgulanıyor. Çin'in ana tedarikçisi Avustralya ile olan siyasi ve ekonomik gerilimlerin neden olduğu demir cevheri konusunda kendi kendine yeterliliğine ilişkin endişelerin, son zamanlarda Rusya'nın Ukrayna'ya savaş açmasıyla şiddetlendiği ve bu durumun, aynı zamanda Çin'e demir cevheri ihracatçısı olan her iki ülkenin de arzını durdurduğu bildiriliyor. ( Metal Expert, 02 Mart 2022 )

Tosyalı Holding, Algerie Tesisinde İkinci MIDREX Fabrikası Sözleşmesi Temmuz 2021'de imzalandı

Verilen bilgiye göre, Temmuz 2021'de Tosyalı Holding, Midrex ve bir SMS grubu şirketi olan Paul Wurth, Cezayir, Bethioua'daki (Oran) Tosyali Algérie çelik fabrikasında ikinci bir DRI tesisi kurmak için bir sözleşme imzaladı. Yeni DRI tesisi, ilk tesise benzer şekilde 2,5 milyon ton soğuk DRI (CDRI) ve sıcak DRI (HDRI) üretecek ve gelecekte tüm Midrex tesisleri gibi daha da fazla hidrojen ile çalışma kabiliyetine sahip olacak. HDRI, sıcak bir taşıma konveyörü aracılığıyla yeni bir elektrik ark ocağına (EAF) beslenecek ve daha fazla EAF üretkenliği ve enerji tasarrufu sağlayacak. Bir EAF ile eşleştirilmiş MIDREX süreci, bugün herhangi bir cevher bazlı çelik üretim şeklinin en düşük CO2 emisyonuna sahip bulunurken, çelikhane kesintileri sırasında tesis, işletim kabiliyetini en üst düzeye çıkaran tam kapasiteye kadar CDRI üretmeye devam edebiliyor. ( AA, 01 Mart 2022 )

Emirates Steel, Pelet Tedarikine Odaklandı

Büyük bir yatırım portföyüne sahip olan önemli BAE ve GCC üreticilerinden biri olan Emirates Steel’in, güvenilir hammadde tedariki sağlamayı amaçladığı ve şirketin, bu hedefe ulaşmak için Afrikalı bir demir cevheri üreticisiyle anlaşma imzaladığı ifade ediliyor. Resmi açıklamaya göre, Emirates Steel’in, Moritanya'da faaliyet gösteren Societe Nationale Industrielle et Miniere (SNIM) ile demir oksit pelet üretmek için bir ortak girişim şirketi kurmak üzere bir mutabakat anlaşması (MoU) imzaladığı haber veriliyor. 18 aylık anlaşma kapsamında tarafların, söz konusu hammaddelerin yanı sıra DRI tesisleri için gerekli olan birincil hammaddelerin üretimine ilişkin ortak planları değerlendireceği belirtiliyor. ( Metal Expert, 03 Mart 2022 )

USSK, Slovakya ve AB'den Karbonsuzlaştırma İçin Destek İstiyor

Bir şirket sözcüsünün, US Steel Kosice'nin (USSK), yeni teknolojinin işletilmesi amacıyla enerji altyapısının kurulmasını gerektirecek büyük ölçekli karbonsuzlaştırma planı için AB ve Slovak makamlarından destek aradığını belirttiği kaydediliyor. Firma planın ayrıntılarını doğrulamamış olsa da, yerli basında çıkan haberlere göre, mevcut yüksek fırınların bir kısmının veya tamamının değiştirilmesi için iki elektrik ark ocağının yanı sıra yeni bir sürekli döküm hattı ve sıcak şerit haddehanesi kurulmasını içerdiği ifade ediliyor. Firmanın, yaklaşık 1,3 milyar €'ya (1,44 milyar $) mâl olacak proje için çevresel etki değerlendirmesi sunduğu bildiriliyor. ( Kallanish, 04 Mart 2022 ) 


( Kaynak: TÇÜD Günlük Bülten )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ