Çelik Sektöründe 2022 - 13. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2022 - 13. Haftanın Öne Çıkanları 


Tata Steel Ijmuiden Karbon Ek Ücretini Artırdı

Şirkete yakın bir kaynağa göre, Tata Steel’in Hollanda merkezli biriminin, 1 Temmuz 2022'den sonra imzalanan sözleşmelerde çelik ürünleri için karbon ek ücretini 27 €/ton artıracağı bildiriliyor. Artışın nedeninin, referans dönemi boyunca artan karbon maliyeti olduğu belirtiliyor. Avrupa Enerji Borsası (EEX) raporlarına göre, karbon fiyatının, 25 Mart itibariyle 76.16 €/t CO2 seviyesinde olduğu kaydediliyor. Temmuz 2021'de emisyon tahsisat fiyatlarındaki değişiklikleri yansıtmak için karbon fiyatı ek ücretini üç ayda bir revize etmeye karar veren Tata Steel Europe’un, Nisan 2021'de 12 €/ton karbon ek ücreti getirdikten sonra, söz konusu ek ücreti 16 €/tona yükselttiği ifade ediliyor. ( Metal Expert 28 Mart 2022 )

Hindistan, 2047 Yılına Kadar 500 Milyon Ton Ham Çelik Üretimi Hedefliyor

Hindistan’ın, 31 Mart 2047'de sona eren mali yıl boyunca 500 milyon ton/yıl ham çelik üretmeyi hedeflediği haber veriliyor. Hindistan Çelik Bakanı RCP Singh’in, 27 Mart'ta bir çelik konferansı sırasında, 2030 yılına kadar 300 milyon ton/yıl ve 2047 yılına kadar 500 milyon ton/yıl üretim hedefine ulaşmak için bir strateji geliştirilmesi gerektiğini belirttiği ifade ediliyor. Bakan’ın, çelik üreticilerine üretimi geleneksel kömüre dayalı çelik üretiminden hidrojen bazlı çelik üretimine geçirerek yeşil çelik üretimine geçme talimatı verdiği bildiriliyor. ( Kallanish, 29 Mart 2022 )

ArcelorMittal, Fransa'da Karbonsuzlaştırma Faaliyetlerini Hızlandırıyor

2050 yılında karbon nötrlüğe ulaşma yolunda ArcelorMittal, Dunkirk ve Fossur-Mer'deki Fransız tesislerinin karbondan arındırılmasına yatırım yapmaya devam ediyor. Şirketin, 2021-2023 döneminde Fos-sur-Mer CO2 emisyonlarını azaltmaya devam etmek için 50 milyon €’nun (54 milyon $) üzerinde yatırım yaptığı bildiriliyor. Toz emisyonlarını %40 oranında azaltmak için mevcut durumda tesiste yeni bir filtrenin kurulduğu, filtrenin toplam 20 milyon €'luk bir yatırımla 2022'de çalışmaya başlamasının planlandığı ifade ediliyor. Avrupa Bölgesel Kalkınma Fonu aracılığıyla AB'nin mali yardımı ile yeni bir yüksek fırın gaz depolama tesisi inşa edilmekte olduğu ve kok tesisinde yeni bir fırının devreye alınacağı bildiriliyor. Geçen ay ArcelorMittal’in, daha yeşil ve düşük CO2'li çelik üretimini artırmak amacıyla Fos-sur-Mer'deki Fransız çelik üretim tesisine bir elektrikli ark ocağı kuracağını duyurduğu, aynı zamanda, Dunkirk'te, iki yeni EAO’yu beslemek amacıyla hidrojen kullanarak demir cevherini işlemek için 2,5 milyon ton/yıl kapasiteli yeni bir doğrudan indirgenmiş demir ünitesi inşa edeceği aktarılıyor. Fransız hükümetinin projeyi 1,7 milyar €'luk bir yatırımla destekleyeceği öğreniliyor. (Kallanish, 29 Mart 2022 )

Salzgitter, Hurda Tüketimini Artırmayı Hedefliyor

Alman çelik üreticisi Salzgitter'in önümüzdeki yıllarda hurda tüketimini artırmayı planladığı anlaşılıyor. İşletmenin, "Hurda faaliyetlerimizi 2030 yılına kadar mevcut 2 milyon ton/yıla kıyasla %50 oranında artırmak istiyoruz". Ara hedef 2025 yılına kadar 2,5 milyon ton,” yönünde açıklama yaptığı ifade ediliyor. Alman basınına göre, Salzgitter’in yeni E8 kalite gibi daha yüksek kaliteler satın alacağı belirtiliyor. ( Kallanish, 29 Mart 2022 )

SMS Nucor Corporation’a Çelikhane Tedarik Edecek

Almanya merkezli tesis ekipmanı tedarikçisi SMS Group ABD merkezli Nucor Corporation’ın Batı Virginia’da inşa edilecek yeni tesisi için çelikhane tedarik edeceğini açıkladı. Yeni tesisin şirketin otomotiv pazarındaki portföyünü genişletmesini sağlaması amaçlanıyor. Projenin 2024 yılına kadar tamamlanması bekleniyor. Sipariş iki adet 190 mt’luk elektrik ark ocağı, iki çift pota ocağı ve iki adet vakumlu gaz arındırma tesisini içeriyor. ( SteelOrbis, 29 Mart 2022 )

Nucor Arkansas Tesisindeki Yeni Galvanizleme Hattını Devreye Aldı, Kaliteli Ürünler İçin Üretim Sürecini Optimize Ediyor

Uluslararası teknoloji grubu Andritz ABD merkezli Nucor Steel’in Arkansas tesisine tedarik ettiği yeni galvanizleme hattını devreye aldığını açıkladı. İlk galvanizli sac 16 Aralık 2021 tarihinde üretilmişti. Andritz ve Nucor şimdi en kaliteli ürünlerin imalatı için üretim sürecini optimize ediyor. Yeni hat otomotiv sektöründe kullanılmak üzere yıllık 500.000 mt yüksek mukavemetli kaplamalı ürün üretim kapasitesine sahip. Buna ek olarak SteelOrbis’in daha önce bildirdiği üzere Şubat ayının başında Nucor’un yönetim kurulu Indiana sac tesisine 300.000 mt galvanizleme ve 250.000 mt boyama kapasiteli üretim hatları ekleyerek ürün kapasitesini genişletmek için 290 milyon $’lık yatırımı onaylamıştı. ( SteelOrbis, 29 Mart 2022 )

Posco, Hancock ile HBI Tesisi Kurmayı Planlıyor

Güney Koreli çelik üreticisi Posco’nun, Avustralyalı ortağı Hancock Group ile Avustralya'da Sıcak Briketlenmiş Demir (HBI) üretimi üzerine bir fizibilite çalışması yürütmek için bir anlaşma imzaladığı bildiriliyor. İki şirketin, HBI üretimi için indirgeyici madde olarak hidrojen kullanan düşük karbonlu çelik hammadde üretim projesini ortaklaşa inceleyeceği belirtiliyor. Yatırımlar arasında hidrojen üretim tesislerinin inşası ve Avustralya'nın yenilenebilir enerjisini, doğrudan karbon emisyonlarını azaltacak hidrojen üretmek için kullanmak yer alıyor. Posco'nun yan kuruluşu Posco International’ın, kısa süre önce Avustralyalı doğal gaz üreticisi ve geliştiricisi Senex Energy'yi satın almak için Hancock ile ortak olduğu kaydediliyor. Ayrıca Posco’nun, istikrarlı yüksek kaliteli demir cevheri tedarikini sağlamak için Avustralya'da Hancock ile demir madenciliği yapacağı; iki şirketin, Roy Hill demir cevheri projesinin ortak sahibi olduğu ve Avustralya'daki Hardey demir cevheri projesini birlikte geliştireceği aktarılıyor. (Kallanish, 30 Mart 2022 )

China Fangda Group, Anyang Iron & Steel Group'u Satın Alıyor

Çin'in önde gelen çelik üreticilerinden Jiangxi Fangda Steel Group Co Ltd’nin, Çin'deki bir diğer önemli çelik üreticisi olan Anyang Group'u devralma sürecine başladığı haber veriliyor. Anyang Iron and Steel Co Ltd tarafından Şanghay Menkul Kıymetler Borsası’nda yapılan açıklamaya göre, 25 Mart'ta Jiangxi Fangda Steel Group Co Ltd’nin, %80 hisse satın almayı teklif ettiği ve teklifinin bir parçası olarak en az 11 milyar yuan (1,73 milyar $) tutarında bir güvenlik teminatı ödediği bildiriliyor. Uzun ve yassı ürünler için 10 milyon ton/yıl kapasiteye ve 500 milyar RMB'nin üzerinde yıllık satış gelirine sahip olan Anyang Group’un, Çin'in Henan eyaletindeki en büyük çelik üreticisi olduğu; Şanghay'da listelenen Fangda Special Steel'in de sahibi olan Jiangxi Fangda’nın ise, yaklaşık 20 milyon ton çelik üretim kapasitesinin bulunduğu aktarılıyor. Çin’in, 2025 yılına kadar Çin'in toplam ham çelik üretimindeki ilk 10 çelik üreticisinin payını %60'a çıkarmayı hedeflediği ve bu satın almanın, Çin çelik sanayiini bu hedefe yaklaştırdığı belirtiliyor. ( Metal Expert, 31 Mart 2022 )

ArcelorMittal Dunkirk Tesisi İçin İki Adet Konvertör Sipariş Etti

İngiliz tesis ekipmanı tedarikçisi Primetals Technologies, Lüksemburg merkezli ArcelorMittal’in Fransa’da bulunan Dunkirk tesisine iki adet LD konvertör (bazik oksijen fırını) tedarik edeceğini açıkladı. Primetals’in tedarik edeceği konvertörlerden biri kullanım ömrünün sonuna gelen mevcut LD konvertörlerden birinin yerini alacak. Diğer yeni konvertör ise daha sonra kurulmak üzere Dunkirk’te stokta tutulacak. ArcelorMittal’in ilk LD konvertörünün 2023 yılının Aralık ayında devreye alınması planlanıyor. 2021 yılında Primetals, ArcelorMittal’in Belçika’da bulunan Gent tesisine de bir LD konvertörü tedarik etmişti. ( SteelOrbis, 01 Nisan 2022 )


( Kaynak: TÇÜD Günlük Bülten )


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ