Çelik Sektöründe 2022 - 16. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2022 - 16. Haftanın Öne Çıkanları  


Çin'den Ham Çelik Üretimini Azaltma Kararı

Dünyanın en büyük çelik üreticisi olan Çin'de Devlet Planlama Teşkilatı geçen yıl yaklaşık 30 milyon ton düşen ham çelik üretiminin, bu yıl da azaltılacağını açıkladı. Çin'in çelik üretimi altı yıldır ilk defa geçen yıl düşüş kaydederek, 1,065 milyar tondan 1,035 milyar tona geriledi. Çelik sektörü, ulusal karbondioksit salımını 2030'dan itibaren düşürmeyi hedefleyen hükümetin üretim kısıtlamalarına devam edeceğini tahmin ediyordu. Demir-çelik endüstrisi ülkenin seragazı salımının yaklaşık yüzde 15'ini oluşturuyor. Devlet Planlama Teşkilatı sözcüsü Meng Wei, sektörün enerji tüketimi ve çevreye etkisini gözeterek kuralları katı şekilde uygulayacaklarını söyledi. Meng üretimin ne kadar azaltılacağını söylemedi ancak, Beijing-Tianjin-Hebei eyaletleri ile Yangtze ovasındaki üretimin azaltılacağını belirtti. ( Dünya, 19 Nisan 2022 )

U.S. Steel Kosice’nin Satılacağı Bildiriliyor

Slovakya gazetesi Hospodarske Noviny’nin Perşembe günü "güvenilir kaynaklara" atıfta bulunarak, US Steel'in Slovakya entegre yassı çelik tesisi US Steel Kosice'yi (USSK) satmayı düşündüğünü bildirdiği aktarılıyor. Habere göre, adı açıklanmayan birkaç yabancı şirketin, tesisi satın almakla ilgilendiği belirtiliyor. USSK’nın, Orta Avrupa'nın en büyük entegre tesisi olduğu ve 4,4 milyon ton/yıl HRC üretim yaptığı bildiriliyor. Mart ayı başlarında şirket, Slovakya birimini daha çevre dostu bir tesise dönüştürmek için döküm ve haddeleme hattına sahip yeni 3,1 milyon ton/yıl kapasiteli EAO’ya dayalı çelik birimi inşa etmek için 1,3 milyar € yatırım yapmayı planladığını açıkladığı kaydediliyor. Planlanan yeni ortaklığın şirketin karbondan arındırma programını destekleyeceğine inanılıyor. ( Metal Expert, 19 Nisan 2022 )

Metinvest: Mariupol Fabrikalarında Daha Fazla Hasar Oluştu, Kontrol Belirsiz

Metinvest'in Mariupol'daki çelik fabrikalarının, kuşatma altındaki şehirde Ukrayna ve Rus askeri güçleri arasındaki çatışmalar sonucunda daha fazla hasar gördüğünü açıkladığı belirtiliyor. Cuma günü erken saatlerde, Rusya Savunma Bakanlığı Temsilcisi Igor Konashenkov’un, Moskova'nın kendi bağımsızlığını ilan eden Donetsk Halk Cumhuriyeti kuvvetleri ve birimlerinin Metinvest'in Mariupol'daki Ilyich Steelworks'ü tamamen ele geçirdiğini iddia ettiği aktarılıyor. İşletmenin, "Metinvest'in Mariupol'da bulunan üretim tesislerinin ve Avdiivka kok fabrikasının durumu önemli ölçüde değişmedi. Şu anda sıcak koruma durumundalar. Aynı zamanda, Avdiivka ve Mariupol'daki varlıkların, bu şehirlerdeki çatışmalar sonucunda daha fazla hasar gördüğü bildiriliyor. Rus askerlerin saldırıları durdurulana ve tesislerle güvenilir iletişim kanalları kurulana kadar, işletmeler üzerindeki etkisini değerlendirmek mümkün değil,” açıklamasında bulunduğu kaydediliyor. Mart ayında Metinvest’in, savaşın başlamasının ardından Mariupol merkezli Ilyich ve Azovstal'da üretimi durdurduğu ve mücbir sebep ilan ettiği bildiriliyor. ( Kallanish, 19 Nisan 2022 )

ABD Çelik Sanayii Biden'ın Açıklamasını Memnuniyetle Karşıladı

ABD çelik sanayiinin, Başkan Joe Biden'ın yönetimlerinin altyapı projeleri için "Buy America" politikalarını özetleyen son açıklamasını memnuniyetle karşıladığı aktarılıyor. 18 Nisan'da Başkan Biden’ın, bakanlıklara hitaben, federal olarak finanse edilen altyapı projelerinde, yerli olarak üretilen çeliğin kullanılması gerektiğini doğrulayan bir kılavuz yayınladığı ifade ediliyor. Bu kılavuz kapsamında yönetimin, "ilk ergitme aşamasından kaplamaların uygulanmasına kadar" üretim süreçlerinin tüm aşamalarında ABD çeliği kullanılması gerektiğini doğruladığı bildiriliyor. Amerikan Demir ve Çelik Enstitüsü (AISI), Çelik Üreticileri Derneği (SMA) ve Birleşik Çelik İşçileri Sendikası (USW) Başkan Biden’ın açıklamasını kutlarken, ABD yerli çelik sanayiinin bu gelişmeden memnun olduğu belirtiliyor. ( Kallanish, 20 Nisan 2022 )

Metinvest’e Ait Zaporizhstal Pik Demir Üretimine Yeniden Başladı

Ukraynalı Metinvest’in bağlı kuruluşu Zaporizhstal, 3 ve 4 No’lu yüksek fırınlarını yeniden devreye aldıktan sonra bazı tesislerinde pik demir üretimine yeniden başladığını duyurdu. Şirket çelik birimlerinde ve haddehanelerinde faaliyetlerine kademeli olarak yeniden başlamayı planlıyor. Şirkete yakın bir kaynak, “Tesis kuruluşundan bu yana İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra yalnızca bir kez üretime ara verip yeniden başladı. Pik demir üretimine yeniden başlanması mesuliyet gerektiren en karmaşık aşama. Önce 3 ve 4 No’lu yüksek fırınları yeniden devreye alarak başladık,” şeklinde konuştu. Üretici, tedarik zincirindeki aksamaları önlemek ve sevkiyatlar ile hammadde arzını sağlamak amacıyla şu an çoğunlukla lojistik faaliyetleri yeniden yapılandırma üzerine yoğunlaşıyor. Ayrıca sinterleme ve yassı mamul işleme tesislerinden bazılarında da faaliyetlerin yeniden başladığı belirtiliyor. ( SteelOrbis, 20 Nisan 2022 )

Hindistan Çelik Bakanlığı Çelik Üretim Kapasitesinin 2030 Yılına Kadar %80 Artırılması Talimatını Verdi

Hindistan Çelik Bakanlığı’nın devlete bağlı çelik üreticilerine yıllık 25 milyon mt seviyesinde yer alan üretim kapasitesini 2030 yılına kadar en az %80 artışla yıllık 45 milyon mt seviyesine yükseltmeleri talimatı verdiği belirtildi. Steel Authority of India Limited (SAIL), Rashtriya Ispat Nigam Limited (RINL) ve NMDC Limited ile konu üzerine yapılan bir görüşmenin ardından bakanlığın söz konusu talimatı yayımladığı ifade edildi. Demir cevheri madencisi NMDC Limited’in önümüzdeki birkaç aylık süre içerisinde yıllık 3 milyon mt kapasiteli tesisinde ticari üretime başlaması bekleniyor. Görüşmenin ardından yapılan açıklamada, “Yapılan değerlendirmelerden yola çıkılarak toplam yerel çelik üretim kapasitesinin 2030-2031 yıllarına kadar yıllık 300 milyon mt seviyesine ulaşacağına kesin gözüyle bakılıyor,” sözlerine yer verildi. ( SteelOrbis, 21 Nisan 2022 )

CISA, 2022'de Düşük Çelik Üretiminin Önemini Vurguladı

Pekin'in, Çin'in ham çelik üretimini bu yıl da azaltması yönündeki çağrısının ardından, Çin Demir & Çelik Derneği’nin (CISA), yayınladığı açıklamada, çelik üreticilerine verilen üretimin azaltılmasına ilişkin direktifin önemini vurguladığı belirtiliyor. Çin Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu’nun Salı sabahı yapılan üretime ilişkin duyurusunda, CISA'nın ham çelik üretimini kısma ve çelik sanayiinin öz disiplinini güçlendirme çabalarında işbirliği yapacağını belirttiği kaydediliyor. CISA’nın açıklamasında, "Mevcut ortamda, yerli çelik sektörünün ana görevi, pazardaki sınırlı talep ortamında arz ve talep arasındaki dengeyi sağlamaktır. Çelik üretiminin zamanında ayarlanması yoluyla yeni bir arz ve talep dengesi kurulacak," ifadeleri yer alıyor. CISA’nın, çelik sanayiinin arz sağlama ve fiyat istikrarı hedefine tam olarak ulaşabileceğini belirttiği, ancak temel sorunun sınırlı kaynaklar, enerji ve ekolojik çevre kısıtlamalarının baskısı altında, minimum maliyetle arzı garanti etmek olduğu konusunda uyarıda bulunduğu kaydediliyor. CISA’nın, Çinli çelik üreticilerinin çelik ürünlerinin kalitesini ve çeşitliliğini artırmak için çok çalışacaklarını belirterek, "Düşük kaliteli çelik ürünlerini büyük ölçekte ihraç etmek akıllıca değil, bu nedenle söz konusu ihracat orta düzeyde kısıtlanmalıdır, " ifadesinde bulunduğu aktarılıyor. Derneğin, düşük kaliteli ürünlerin ihracatını sınırlamanın yanı sıra, çelik sanayiinin yüksek teknolojili ve yüksek katma değerli ürünlerin ihracatını teşvik etmeye ve dünya çapındaki en gelişmiş alt sektör kuruluşlarıyla işbirliğini genişletmeye ve derinleştirmeye devam etmesi gerektiğine dikkat çektiği vurgulanıyor. CISA’nın ayrıca çelik üreten işletmelerin enerji tasarrufu yapmak ve çevreyi korumak, daha temiz üretim seviyesini iyileştirmek ve 'ultra düşük' emisyon gereksinimlerini karşılamanın yanı sıra tesislerin yenilenmesini ve iyileştirilmesini hızlandırmak için büyük çaba sarf etmesi gerektiğini söylediği bildiriliyor. Ayrıca CISA’nın, çelik sanayiinde üretim, kalite, enerji tüketimi ve çevre yönetimine ilişkin verilerin gerçekliğinin sağlanması ve istatistiklerin tahrif edilmesinin sıkı bir şekilde araştırılıp ele alınacağı konusunda uyardığı ifade ediliyor. ( Mysteel, 22 Nisan 2022 )

Rusya, Yeni Stratejisiyle Asya’ya Çelik İhracatı Yapmayı Planlıyor

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, hükümete 1 Haziran'a kadar, yerli çelik sanayiinin 2030 yılına kadar gelişmesi için güncellenmiş bir strateji hazırlaması talimatını verdiği ifade ediliyor. Rusya metalurji sanayii liderleriyle Çarşamba günü yaptığı bir toplantıda Putin’in, ülkede inşaat projeleri geliştirmek de dâhil olmak üzere çelik ürünlerine yönelik iç talebi desteklemenin ve teşvik etmenin gerekli olduğunu söylediği bildiriliyor. Başkanların, yeni stratejinin yalnızca yerli çelik tüketiminin büyümesini değil, aynı zamanda Asya ülkelerine yapılan ihracat arzının yeniden yönlendirilmesini de sağlayacağını öne sürdükleri kaydediliyor. Putin’e göre, Avrupa'nın Rusya'ya karşı tutumunun değişeceğine inanmak için hiçbir neden olmadığı ve bu durumun, kalkınma programlarında dikkate alınması gerektiği belirtiliyor. Mart ayında Avrupa Konseyi’nin, AB'nin dördüncü tur yaptırımlarını kabul ederek mevcut durumda koruma önlemleri kapsamında olan bu çelik ürünlerin Rusya'dan ithalatını yasakladığı; yasağın, Rusya'dan yapılan yaklaşık 3,3 milyar € (3,63 milyar $) tutarındaki çelik ihracatını etkilemesinin beklendiği vurgulanıyor. Koruma önlemlerinin, çoğunlukla nihai uzun, yassı çelik ve boru ürünlerini kapsadığı, kütük ve slabın gruba dâhil olmadığı aktarılıyor. ( Kallanish, 22 Nisan 2022 )

Tosyalı İskenderun’da Yeni Filmaşin Tesisi İnşa Edecek

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Tosyalı Demir Çelik Sanayii’nin İskenderun’da gerçekleştirmeyi planladığı filmaşin haddehane tesisi projesiyle ilgili olarak bakanlığa sunduğu Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) başvuru dosyasının incelendiği ve uygun bulunduğu, projeye ilişkin ÇED sürecinin başladığı bildirildi. Yatırım maliyeti 1 milyar TL olan proje yıllık maksimum 937.500 mt kapasiteli tav fırını ve yıllık 900.000 mt kapasiteli filmaşin haddeleme hattı içerecek. Buna ek olarak şirketin yeni 3,5 milyon mt kapasiteli entegre yassı mamul tesisinin bu yılın sonunda devreye alınması planlanıyor. ( SteelOrbis, 22 Nisan 2022 )


( Kaynak: TÇÜD Günlük Bülten )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ