Çelik Sektöründe 2022 - 22. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2022 - 22. Haftanın Öne Çıkanları  


Avrupa’nın Hurda İhracatının Yasaklanması Yatırımları Vuracak

Avrupa Geri Dönüşüm Endüstrileri Konfederasyonu (Euric) Başkan Yardımcısı Cinzia Vezzosi’nin Salı günü Barselona'da Uluslararası Geri Dönüşüm Bürosu’nun (BIR) düzenlediği konferansta yaptığı açıklamada, hurda ihracatının yasaklanmasının Avrupa iç pazarı için ciddi sonuçları olacağını belirttiği ifade ediliyor. AB’nin, yıllık yaklaşık 20 milyon tonluk sevkiyatıyla dünyanın en büyük hurda ihracatçısı olduğunu belirten Vezzosi’nin etkinlikte "Söz konusu hammadde akışını durdurmak, çelik fiyatı üzerinde iç piyasada büyük sonuçlar doğuracak ve ticarette büyük bir tedirginlik yaratacaktır. Bu durumda artık geri dönüşüm sanayiine yatırım yapma şansımız olmayacak,” dediği kaydediliyor. Vezzosi’nin, AB’nin kendi çelik sanayiini beslemek için yeterli arza sahip olması nedeniyle, serbest ticaretin önünde hiçbir engel olmaması gerektiğini vurguladığı aktarılıyor. Bu arada ArcelorMittal Europe'dan Eric Niedziela’nın, sanayinin karbondan arındırma hedefleri doğrultusunda AB'de hurda kullanımının artacağını ve bu nedenle bloğun yerli hurda tedarikini sağlaması gerekeceğini söylediği belirtiliyor. Niedziela’nın "ArcelorMittal, karbonsuzlaştırma yollarını CO2 yaymadan demir cevherini indirgemek için hidrojen kullanmak ve 2022 yılına kadar 1 ton çelik başına 250 kg'a kadar geri dönüştürülmüş çeliğin payını artırmak olarak tanımladı. Bu bağlamda daha yüksek miktarda hurdaya ihtiyacımız olacak. Ayrıca, ihraç ettiğimiz hurda da nihai mamul olarak geri ithal edilmekte ve sektörümüze zarar vermektedir,” yorumunda bulunduğu vurgulanıyor. Vezzosi’nin, her iki argümanın da artıları ve eksileri olduğunu belirttiği ve Euric'in bir kaybet-kaybet durumunu önlemek için Eurofer ile bir çalışma grubu kurma önerisini yinelediği bildiriliyor. ( Kallanish, 30 Mayıs 2022 )

SSAB: Düşük Karbon Emisyonlu Çeliğe Talep Artıyor

SSAB İş Direktörü Josu Pina Bilbao’nun, 24 Mayıs'ta Barselona'daki EUROMETAL konferansında yaptığı açıklamada, düşük karbon emisyonlu çeliğe yönelik talebin arttığını belirttiği kaydediliyor. SSAB’nin, 2026'da endüstriyel ölçekte fosilsiz çeliği piyasaya sürmeyi hedeflediği ve 2030-2045'e kadar kendi faaliyetlerinden kaynaklanan karbondioksit emisyonlarını büyük ölçüde ortadan kaldırmayı planladığı anlaşılıyor. Konferansın oturum aralarında Pina Bilbao’nun, "2026'da fosilsiz çeliği ticarileştirmek için belirlediğimiz zaman çizelgesini takip ediyoruz ve bir fiyat mekanizmasını değerlendiriyoruz. Şu anda piyasada düşük karbonlu çelik için rakiplerimiz tarafından uygulanan bir ek ücret olduğunu biliyoruz, ancak 2026 yılına kadar pazarın ne durumda olacağını görmemiz gerekiyor,” dediği ve daha fazla şirketin düşük karbonlu ürünler üretme sürecinin bir parçası olmak istediğini de sözlerine eklediği ifade ediliyor. SSAB’ın ayrıca 24 Mayıs'ta Volvo Trucks'ın kamyonlarında SSAB üretimi fosilsiz çelik kullanacağını duyurduğu; SSAB ve Volvo Group’un, 2021'den beri fosilsiz çelik konusunda işbirliği yaptığı bildiriliyor. ( S&P Global Platts, 30 Mayıs 2022 )

Axel Eggert: AB, Çelik Sanayii İçin Hidrojen Piyasası Geliştirme Çabalarını Hızlandırmalı

Eurofer Genel Direktörü Axel Eggert’in, AB'nin çelik sanayiinin ihtiyaçları için hidrojen pazarını geliştirme çabalarını artırması gerektiğini söylediği belirtiliyor. Avrupa Çelik Teknolojisi Platformu’nun (ESTEP) Temiz Çelik Ortaklığı konulu webinarı sırasında, Eggert’in "Etkin karbon kaçağı önlemlerinin yokluğunda, çelik sanayiinin AB tek taraflı maliyet tabanı, küresel rakiplerimize kıyasla önemli ölçüde artarsa, Avrupa Birliği'ndeki çelik kapasitesini ve istihdamı riske atarız," dediği kaydediliyor. Eggert’in, politika yapıcılardan CO2 emisyonlarının azaltılması ve tüm hızlı karbonsuzlaştırma süreci konusunda çok dikkatli olmalarını istediklerini belirttiği ifade ediliyor. Rusya-Ukrayna savaşının, yeni hidrojen altyapısının geliştirilmesini hızlandırma ihtiyacını gösterdiğini ifade eden Eggert’in, “Sektörümüz, yeterli miktarda hidrojen üretmeyi umduğumuz 2030 yılına kadar bu geçişte doğal gaza çok fazla güvenemez. Çelik sektörü, Ukrayna'daki savaştan öncesine kıyasla çok daha fazla hidrojene ihtiyaç duyacak. AB genelinde yaklaşık 60 düşük karbon projesini yürütmek için 2030 yılına kadar yarısı hidrojen üretimi için olmak üzere 150 TWh'nin üzerinde temiz elektriğe ihtiyacımız olacak. Ayrıca hidrojen, çelik ve kimyasallar gibi en verimli kullanıldığı yerlere ilk önce sağlanmalı,” yorumunda bulunduğu aktarılıyor. Eggert'e göre, bu taahhütlerin, önümüzdeki sekiz yıl içinde 31 milyar €'luk (33 milyar dolar) devasa bir yatırım gerektiren bir sanayi devrimini temsil ettiği belirtiliyor. Bu haftanın başlarında, AB çelik üreticisi yöneticilerinin, AB'yi ücretsiz karbon emisyon tahsislerinden test edilmemiş Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması’na veya SKDM'ye “erken” geçişten kaçınması konusunda uyardığı, söz konusu yöneticilere göre SKDM’nin, AB'nin 45 milyar € değerindeki 20 milyon ton/yıl çelik ihracatını korumak için henüz herhangi bir önlem öngörmediği vurgulanıyor. (Kallanish, 02 Haziran 2022 )

AB Çelik Üreticileri 'Erken' SKDM Geçişi Konusunda Uyarıda Bulundu

Bir dizi üst düzey AB çelik üreticisi yöneticisinin, Avrupa Komisyonu'nu ücretsiz karbon emisyonu tahsislerinden test edilmemiş Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması’na (CBAM) "erken" geçişten kaçınması konusunda uyaran bir açık mektuba imza attıkları belirtiliyor. Bu geçişin, önerildiği şekilde hızlandırılması halinde, karbon kaçağı korumasını zayıflatacağı ve eşdeğer karbon maliyetlerine tabi olmayan uluslararası rakiplerin lehine olacağını belirten mektupta, "Avrupa'da, yeni tahsisat kuralları, daha önce kapsama dâhil olmayan bir tesis nedeniyle, ana CO2 benchmark değerini aniden yaklaşık %40 oranında azaltacağını ve hiçbir şirketin sadece üç yıl içinde ulaşamayacağı bir değer belirleyeceği ifade ediliyor. Bu durumda, atlatma ve kaynak karıştırmanın, SKDM'nin etkinliğini baltalayabilecek birçok riskten sadece birkaçı olduğu bildiriliyor. Ayrıca mektupta SKDM’nin, AB'nin 45 milyar € (48 milyar $) değerindeki 20 milyon ton/yıl çelik ihracatını ve doğrudan bunlara bağlı 30.000 kişi için istihdamı korumak amacıyla herhangi bir önlem öngörmediği kaydediliyor. Mektubun “Öneriler ayrıca piyasadan büyük tahsisatları kaldırarak, işletmelerin ve hanelerin hızla artan enerji maliyetleri ve enflasyonla mücadele ettiği bir zamanda Avrupa'daki karbon ve elektrik fiyatını daha da artırıyor. Son olarak, gömülü alaşım elementlerinden elde edilen paslanmaz çelik ithalatının çok daha yüksek seviyelerdeki karbon ayak izini yakalayamıyorlar, ”diye devam ettiği aktarılıyor. Yöneticilerin, Avrupa Parlamentosu ve Konseyini, SKDM etkinliğini kanıtlayana ve ihracat için bir çözüm bulunana kadar mevcut karbon kaçağı korumasının ölçeğini daha da daraltmaktan kaçınmaya çağırdıkları, ayrıca, benchmark kapsamındaki bir değişiklikten kaynaklanacak olan mevcut çelik fabrikaları için ücretsiz tahsisatlarda keskin bir düşüşü önlemek istedikleri ifade ediliyor. Yöneticilerin, bunun yerine, düşük karbonlu teknolojilerin, en azından bu tür teknolojilerin endüstriyel ölçekte tanıtıldığı ilk yıllarda, benchmark değerlerini zamanından önce düşürmeden ödüllendirilmesi gerektiğini belirttikleri anlaşılıyor. Mektubu imzalayacak isimler arasında ArcelorMittal Europe CEO'su Geert Van Poelvoorde, thyssenkrupp Steel Europe AG CEO'su Bernhard Osburg, Tata Steel Hollanda Holding Yönetim Kurulu Başkanı Henrik Adam, Francesc Rubiralta Rubio, CELSA Grubu Başkanı ve CEO'su ve SSAB Avrupa CEO'su Olavi Huhtala bulunuyor. ( Kallanish, 02 Haziran 2022 )

ISO 500’de İlk 100’de 22 TÇÜD Üyesi

İSO 500 içinde, TÇÜD üyesi firmalar ve iştiraklerinden 27 kuruluş yer alırken, ilk 100 içinde 22 üye kuruluş yer aldı. TÇÜD üyelerinin, 500 firmanın toplam üretimden satışlarının yüzde 14,25’ini, toplam ihracatının ise yüzde 11,9’unu oluşturduğu görüldü. Açıklanan İSO 500 listesindeki üye kuruluşların ve iştiraklerinin sıralaması şöyle:

Sıra No                Firma Adı

5 İskenderun Demir ve Çelik A.Ş.

7 Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları T.A.Ş.

11 İçdaş Çelik Enerji Tersane ve Ulaşım Sanayi A.Ş.

12 Çolakoğlu Metalurji A.Ş.

14 Tosçelik Profil ve Sac Endüstrisi A.Ş.

24 KARDEMİR Karabük Demir Çelik San. ve Tic. A.Ş.

32 MMK Metalurji San. Tic. ve Liman İşletmeciliği A.Ş.

37 İzmir Demir Çelik Sanayi A.Ş.

40 Tosyalı Toyo Çelik A.Ş.

45 Kroman Çelik Sanayii A.Ş.

47 Diler Demir Çelik Endüstri ve Ticaret A.Ş.

51 Baştuğ Metalurji Sanayi A.Ş.

57 Kaptan Demir Çelik Endüstrisi ve Ticaret A.Ş.

58 Yazıcı Demir Çelik Sanayi ve Turizm Ticaret A.Ş.

65 Yeşilyurt Demir Çelik Endüstri ve Liman İşletmeleri A.Ş.

69 Erdemir Çelik Servis Merkezi San. ve Tic. A.Ş.

70 Koç Metalurji A.Ş.

72 Ekinciler Demir ve Çelik Sanayi A.Ş.

83 Asil Çelik San. ve Tic. A.Ş.

97 Özkan Demir Çelik Sanayi A.Ş.

98 Tosyalı Filmaşin ve İnşaat Demir Üretim Sanayi A.Ş.

99 Mescier Demir Çelik San. ve Tic. A.Ş.

129 Tosyalı Demir Çelik Sanayi A.Ş.

141 Erdemir Madencilik San. ve Tic. A.Ş.

202 Sıddık Kardeşler Haddecilik San. Tic. Ltd. Şti.

208 Çebitaş Demir Çelik Endüstrisi A.Ş.

291 ÇEMTAŞ Çelik Makina San. ve Tic. A.Ş.

( TÇÜD, 02 Haziran 2022 )

ArcelorMittal’in İspanya’daki Tesislerini Karbondan Arındırma Planı Hükümetin Mali Desteğiyle Hız Kazandı

Lüksemburg merkezli küresel çelik devi ArcelorMittal şirketin İspanya'da bulunan Asturias ve Sestao tesislerinin karbondan arındırılmasına yönelik mali destek için İspanya hükümetiyle bir anlaşma imzaladığını açıkladı. Hükümetin “İyileştirme ve Dayanıklılık Planının” bir parçası olan finansman, şirketin Avrupa’da karbon emisyonlarını azaltma hedefi için önem taşıyan Gijón’da bir elektrik ark ocağı ve doğrudan indirgeme tesisinin kurulmasında kullanılacak.. ArcelorMittal’in CEO’su Aditya Mittal, “Geçtiğimiz yıl ArcelorMittal Sestao’nun Gijón’da dünyanın ilk tam kapsamlı, sıfır karbon emisyonlu çelik tesisi olmasını sağlayacak olan 1,1 milyon mt kapasiteli hibrit elektrik ark ocağı ile 2,3 milyon mt kapasiteli yeşil hidrojen doğrudan indirgeme birimi kurma planımızı açıkladık. İspanya hükümetiyle bu hafta imzaladığımız anlaşma projenin bir sonraki aşamasına geçmek için ihtiyaç duyduğumuz finansmanın bir kısmını karşılıyor,” şeklinde konuştu. ( SteelOrbis, 03 Haziran 2022 )

Vina Roma Vietnam’da Yeni Çelik Tesisi Kurmayı Planlıyor

Basında yer alan haberlere göre Vietnam merkezli çelik üreticisi Vina Roma Quang Tri Steel, Quang Tri Ekonomik Bölgesi’nde yeni bir çelik tesisi kurmayı planlıyor. Tesise yapılan toplam yatırım 47 trilyon VND’yi (2,01 milyar $) aşacak. Yıllık 4,5 milyon mt levha, inşaat çeliği ve profil üretim kapasitesine sahip olacak tesisin inşaatının beş yıl sürmesi planlanıyor. Projenin ilk aşamasında yıllık kapasite 1,1 milyon mt olurken, ikinci aşamasında ise kapasite iki katına çıkacak. Üçüncü aşamada tesisin yıllık kapasitesinin 2,3 milyon mt artacak. Projenin 4.000 kişilik istihdam yaratması bekleniyor. (SteelOrbis, 03 Haziran 2022 ) 


( Kaynak: TÇÜD Günlük Bülten )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

Kremikovtzi Demir ve Çelik Fabrikaları – Bulgaristan Erdemir’in İlk Yurtdışı Şirket Satınalma Girişimi