Çelik Sektöründe 2022 - 23. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2022 - 23. Haftanın Öne Çıkanları 


Kaptan Demir Çelik Çelikhane ve Haddehane Kapasitesini Artırmayı Planlıyor

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Kaptan Demir Çelik’in Tekirdağ’da gerçekleştirmeyi planladığı çelikhane ve haddehane kapasite artışı projesiyle ilgili olarak bakanlığa sunduğu Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) başvuru dosyasının inceleme ve değerlendirme sürecinin başladığı bildirildi. Yatırım maliyeti 2,5 milyar TL olan proje kapsamında planlanan kapasite artışının ardından çelikhanenin yıllık sıvı çelik kapasitesi 1.140.000 mt’dan 3.140.000 mt’a, haddehanenin yıllık yassı mamul kapasitesi ise 900.000 mt’dan 2.900.000 mt’a yükselecek. Bu yılın sonu itibarıyla başlaması beklenen inşaat çalışmalarının yaklaşık 24 ay içerisinde tamamlanarak tesisin 2024 yılının sonunda devreye alınması planlanıyor. ( SteelOrbis, 06 Haziran 2022 )

Rio Tinto, Salzgitter ile Karbonsuz Çelik Üretimini Geliştirecek

Rio Tinto ve Salzgitter Group, Salzgitter'in Almanya'daki SALCOS yeşil çelik izabe projesi için madenci firma Rio Tinto’nun Kanada ve Avustralya demir cevherini kullanarak ortaklaşa çalışacağı bildiriliyor. Rio Tinto'nun duyurusuna göre, iki şirketin hidrojen doğrudan indirgeme çelik üretim projelerinde kullanılmak üzere demir cevheri peletleri, parça cevher ve toz cevher optimizasyonunu araştırmak için bir Mutabakat Anlaşması (MOU) imzaladığı ve çelik değer zinciri genelinde sera gazı emisyon sertifikasyonunun potansiyelini keşfedecekleri aktarılıyor. Ortaklığın, bu ürünlerin doğrudan hidrojen indirgeme kullanarak 2025'te adım adım başlayarak, karbonsuz çelik üretimini hedefleyen SALCOS-Salzgitter Düşük Karbonlu Çelik Üretimi programında potansiyel kullanımına odaklanacağı, SALCOS programı kapsamında, Salzgitter'in karbon bazlı yüksek fırın rotasının, önümüzdeki on yılın ortasından itibaren, başlangıçta doğal gazla ve daha sonra giderek artan oranda hidrojenle işletilen doğrudan indirgeme tesisleri ile kademeli olarak değiştirileceği belirtiliyor. Rio Tinto’nun, 2050 yılına kadar net sıfır emisyona ulaşmayı ve 2025 yılına kadar Kapsam 1 ve 2 emisyonlarını, 2018 yılına kıyasla %15 ve 2030 yılına kadar %50 azaltmayı hedeflediği kaydediliyor. Geçen hafta Salzgitterin, benzer bir işbirliği için İsveçli madenci LKAB ile anlaştığı, LKAB’ın, hem yüksek fırın hem de doğrudan indirgeme esaslı çelik şirketlerine düşük karbonlu demir cevheri peletleri ve toz cevher sağladığı, demir cevheri üretimini karbonsuz sünger demire (HBI/DRI) dönüştürmeye şimdiden başladığı aktarılıyor. Salzgitterin, SALCOS projesi için çok yüksek kaliteli demir cevheri peletlerinin gerekli olduğunu, planlanan teknik işbirliği ile şirketlerin bunu başarmak için hangi ön koşulların yaratılması gerektiğini incelemesini ve gelecekteki çelik üretim süreci rotası için demir cevheri bazlı hammaddelerin potansiyel gelişimini değerlendirmesinin gerektiği ifade ediliyor. ( Kallanish, 08 Haziran 2022 )

Metal ve Madencilik Sektörlerinin Sürdürülebilirliğine Odaklı Vale Ventures Faaliyetlerine Başladı

Brezilyalı madenci ve demir cevheri üreticisi Vale, metal ve madencilik sektörlerinin geleceği için sürdürülebilir çözümler bulmaya odaklı bağlı kuruluşu Vale Ventures’ün faaliyetlerine başladığını duyurdu. Vale Ventures ilk etapta 100 milyon $ seviyesinde yer alan bütçesiyle kendi bünyesine dahil edebileceği yeni iş modelleri ve teknolojiler geliştiren girişimleri destekleyecek. Şirket maden tedarik zincirinin karbonsuzlaştırılması beraberinde ana şirket ile müşterilerinin karbon salımlarını azaltmasına yardımcı olarak şirketin 2050 yılına kadar karbonsuzlaşma hedefine ulaşmasını amaçlıyor. Öte yandan madencilik faaliyetlerinin neden olduğu çevre kirliliğinin azaltılması, döngüsel ekonominin teşvik edilmesi, yeni gelir akışı yaratılması, enerji dönüşümü için gerekli metal arzının artırılması ve madencilik şirketlerinin faaliyet biçimlerini değiştirecek yeni teknolojilere yatırım yapılması planlanıyor. ( SteelOrbis, 09 Haziran 2022 )

H2 Green Steel Yeşil Çelik Üretimi İçin Yenilenebilir Elektrik Tedarik Anlaşması İmzaladı

İsveç merkezli H2 Green Steel, Norveç merkezli hidroelektrik şirketi Statkraft ile 2026-2032 döneminde Statkraft’ın İsveç’in kuzeyinde bulunan hidroelektrik santrallerinde üretilecek yenilenebilir elektriğin tedarikini güvence altına almak için uzun vadeli bir anlaşma imzaladı. H2 Green Steel ilk aşamada yılda 2,5 milyon mt yeşil çelik üretecek ve Avrupalı müşterilere yeşil çelik tedarik etmek için büyük miktarda yenilenebilir elektriğe ihtiyacı var. Anlaşmaya göre Statkraft yedi yıl boyunca H2 Green Steel’e toplam saatte 14 terawatt olmak üzere yılda saatte 2 terawatt yenilenebilir elektrik tedarik edecek. H2 Green Steel'in satın alma sorumlusu Luisa Orre, “Bu anlaşma yenilenebilir elektrik portföyümüzü oluşturmak için önemli bir adım ve rekabetçi fiyatlarla yenilenebilir elektrik tedarik edebilen şirketlerle ortak olmaya devam edeceğiz,” şeklinde konuştu. ( SteelOrbis, 10 Haziran 2022 )

Voestalpine Yeni Vasıflı Çelik Tesisini Yaz Aylarında Devreye Alacak

Şirket raporunda Voestalpine'in, Kapfenberg'deki gelişmiş vasıflı çelik tesisini bu yaz kademeli olarak devreye almaya başlayacağını ve üniteyi sonbaharda tam kapasiteye getireceğini açıkladığı ifade ediliyor. Projenin, salgınla ilgili zorluklar nedeniyle yaklaşık altı ay ertelendiği ve bütçesinin, başlangıçta planlanan 350 milyon €'luk yatırıma kıyasla %20 arttığı anlaşılıyor. Tesisin, çevre dostu EAF teknolojisini kullanacağı ve yalnızca yenilenebilir kaynaklardan üretilen elektriği kullanacağı bildiriliyor. ( Metal Expert, 10 Haziran 2022 )


( Kaynak: TÇÜD Günlük Bülten )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ