Çelik Sektöründe 2022 - 25. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2022 - 25. Haftanın Öne Çıkanları


JFE Steel Karbonsuz Üretim Hedefine Ulaşmak İçin İki Tesis İnşa Edecek

Japon çelik üreticisi JFE Steel Corporation 2050 yılına kadar karbonsuz üretim gerçekleştirme hedefi doğrultusunda çelik üretim süreçlerinde karbon kullanacak teknolojilerin geliştirilmesi amacıyla iki adet araştırma ve geliştirme projesi için yeni tesisler inşa edecek. Bu tesislerle şirket çelik cürufu ve yüksek fırın gazı gibi yanıcı gazlar da dahil olmak üzere çelik üretiminde ortaya çıkan yan ürünler de boşa gitmemiş olacak. Projelerden biriyle şirket metanol sentezlemek için karbon kullanan bir sistemi optimize etmeyi amaçlıyor. Fukuyama Bölgesi’nde bulunan JFE Steel West Japan Works’te kurulacak tesisin inşaatı bu yıl başlayacak ve tesis 2023 yılında faaliyete geçecek. Odak noktası yeni bir çelik üretim yöntemine dahil edilecek büyük ölçekli bir karbon yakalama ve kullanım sürecinin ticari olarak devreye alınması olacak. Diğer proje ise çelik cürufunun hızlı ve büyük miktarda kömürleştirilmesine dayalı karbon sabitleme teknolojisinin araştırma ve geliştirmesine odaklanacak. Chiba Bölgesi’nde bulunan JFE Steel East Japan Works’teki inşaat gelecek yıl başlayacak ve tesis 2024 yılında faaliyete geçecek. Her iki tesisteki deneme üretimi 2025 yılı içerisinde tamamlanacak. ( SteelOrbis, 21 Haziran 2022 )

Tokyo Steel Yeşil EV Sacı Geliştirecek

Japon Tokyo Steel'in geçtiğimiz hafta 2025 yılına kadar yeşil elektrikli araç (EV) çelik sacı üretimini geliştireceğini duyurduğu aktarılıyor. Haziran ayında firmanın, 2025 yılına kadar EV çelik saclarını üretmek için elektrik ark ocaklarının kullanımını teşvik etmek amacıyla doğrudan grup şirketi altında "Yeşil Elektrikli Araç Çelik Sacı İş Ofisi"ni kurduğu aktarılıyor. Tokyo Steel’in, üretim sürecini karbondan arındırmak için pik demir veya doğrudan indirgenmiş demir yerine Japonya'nın büyük ölçüde birikmiş hurda çeliklerini hammadde olarak kullanacağı kaydediliyor. Diğer taraftan, 20 Haziran'da Tokyo Steel, Temmuz ayı için hiçbir çelik ürününün satış fiyatlarını değiştirmediği aktarılıyor. ( Kallanish, 21 Haziran 2022 )

Eurofer, AB’nin Yenilenebilir Enerji ve Yenilenebilir Hidrojen Arzını Artırma Çağrısını Yineledi

Avrupa çelik üreticileri derneği Eurofer’in, WindEurope ile AB'yi çelik üretiminin karbonsuzlaştırılmasını desteklemek için yenilenebilir enerji ve yenilenebilir hidrojen arzının genişletilmesini hızlandırmaya çağıran yeni bir ortak bildiri yayınladığı; AB çelik sanayiinin, on yıldan fazla bir süredir alternatif üretim yolları üzerinde çalıştığını belirten bildiride, mevcut durumda ana AB çelik üreticisi ülkeleri ve şirketlerini kapsayan endüstriyel düzeyde ölçeklendirilmeye hazır 60 düşük karbonlu proje olduğu belirtiliyor. Eurofer, "Bu projelerin gerçekleştirilmesi, bol miktarda yenilenebilir elektrik ve yenilenebilir hidrojen kaynağına bağlı. Rekabetçi ve ölçeklenebilir rüzgar enerjisi, bu talebi karşılamak için benzersiz bir şekilde konumlandırılmıştır. Ancak bu, dağıtımın hızlandırılmasını gerektirecektir. Avrupa, Ukrayna'daki savaşa tepki olarak Rus fosil yakıtlarından uzaklaştıkça bu daha da acil hale geliyor," yorumunda bulunduğu anlaşılıyor. WindEurope CEO'su Giles Dickson yaptığı açıklamada "Yeşil çelik toplumunun istediği şeyleri sağlamak, çok daha fazla yenilenebilir elektrik ve yenilenebilir hidrojen anlamına gelecektir. REPowerEU, 2030 yılına kadar rüzgâr için 510GW'lık bir hedef belirledi; bu hedef yılda 39GW yeni rüzgar enerjisi demek oluyor, yani şu anda kurduklarımızın iki katından fazla. Süreç çok yavaş ve karmaşık. Konsey ve Parlamento, acil olarak izin vermek için REPowerEU planını kabul etmelidir,” dediği ifade ediliyor. Eurofer Genel Direktörü Axel Eggert, Avrupa çelik sanayiinin yenilenebilir enerjiye dayanan karbonsuz çelik için çığır açan yeni teknolojiler geliştirdiğini vurguluyor. Eggert’in “Yine de, en yüksek etki gösterdiği yere nakletmek için yeterli yenilenebilir enerji üretimine veya ilgili altyapıya sahip değiliz. Hidrojenden bahsetmiyorum bile, gelişmiş bir altyapı yok," eleştirisinde bulunduğu bildiriliyor. Son olarak Eggert ve Dickson’un “AB kurumlarını ve Üye Devletleri, arz güvenliğini garanti altına alma, enerji geçişi için gerekli kritik tedarik zincirlerini güçlendirme ve hem vatandaşların hem de endüstrinin yararına ihtiyaç duyduğumuz yeşil teknolojilere yatırım yapma eylemlerini ikiye katlamaya çağırıyoruz,” dedikleri vurgulanıyor. (Kallanish/EUROFER, 22 Haziran 2022 )

Beltrame, 2024'te Romanya'da Düşük Karbonlu Uzun Ürün Üretim Tesisi Kuracak

İtalya merkezli uzun çelik üreticisi AFV Beltrame Group’un, Romanya'da yeni satın alınan Cos Targoviste tesisindeki dönüşüm programının ayrıntılarını açıkladığı bildiriliyor. Mevcut operasyonları yenilemenin yanı sıra şirketin, düşük karbonlu inşaat demiri ve filmaşin üretmek için yeni bir tesis inşa edeceği belirtiliyor. Beltrame’nin, Donalam markasıyla eski Cos Targoviste tesisinde inşaat demiri üretimine başladığı, tesisin yeni adının Donalam Targoviste olarak belirlendiği aktarılıyor. Beltrame'in ilk aşamada 10.000 ton/ay inşaat demiri üretmeyi ve 2023 yılına kadar üretimi 30.000 ton/ay veya 300.000 ton/yılın üzerine çıkarmayı planladığı Beltrame’nin, "Böylece tesis, Romanya'ya yıllık yaklaşık 600.000 - 700.000 ton inşaat demiri ihtiyacının yaklaşık yarısını sağlayacak." şeklinde açıklamada bulunduğu belirtiliyor. Önümüzdeki beş yıl içinde mevcut tesisin modernizasyonuna yönelik toplam yatırımların 100 milyon Euro olduğu ve bunun %80'nin karbon emisyonlarını azaltacak, enerji verimliliğini iyileştirecek ve atık yeniden kullanım oranını artıracak teknolojilere harcanacağı bildiriliyor. Bu yatırımın yanı sıra Beltrame’nin, inşaat demiri ve filmaşin için yeni bir "yeşil" üretim hattı inşasına yönelik fizibilite çalışmasını tamamlama aşamasına geldiği aktarılıyor. Tesisin Romanya toplam kapasitesini yılda 700.000 - 800.000 tona çıkaracağı, bu ürünlerin toplam yurt içi tüketiminin yaklaşık %50'sini karşılayacağının beklendiği ve tesisin 2024’te devreye alınacağının planlandığı kaydediliyor. Beltrame'in "Yeni çelik fabrikası dünyadaki teknolojik olarak en gelişmiş ve sektördeki en düşük sera gazı emisyonuna sahip tesis olacak."şeklinde açıklamada bulunduğu aktarılıyor. ( Metal Expert, 24 Haziran 2022 )

Tata Steel 2050 Yılına Kadar İngiltere Ve Hollanda’da Karbonsuz Üretime Geçmeyi Planlıyor

Hint çelik üreticisi Tata Steel, İngiltere ve Hollanda’da yer alan tesislerinde düşük karbonlu teknolojilere geçiş planı hazırladığını belirtti. Şirket CEO’su T.V. Narendran, Tata Steel UK ve Tata Steel Netherlands’in Avrupa’da 2050 yılına kadar karbonsuz üretime geçiş hedefleri doğrultusunda ayrıntılı bir planlama yaptığını söyledi. Narendran açıklamasında, “Hollanda’da önümüzdeki 10 yıllık süre içerisinde yüksek fırınları ve kömür kullanımını kademeli olarak bırakmayı ve bunun yerine hidrojen bazlı doğrudan indirgenmiş demir teknolojisine ve elektrik ark ocağı kullanımına geçmeyi planlıyoruz,” ifadelerini kullandı. Tata Steel Netherlands’in çelik üretim kapasitesi yıllık 7 milyon mt seviyesinde yer alıyor. ( SteelOrbis, 23 Haziran 2022 )

Ansteel Group, Lingyuan Steel Group İle Birleşmeyi Planlıyor

Çin’in Liaoning eyaletinde bulunan çelik üreticisi Lingyuan Iron and Steel Co., Ltd. (Lingyuan Steel) dün, aynı eyalette bulunan çelik üreticisi Anshan Iron and Steel Group (Ansteel Group) şirketinin, kendisinin ana hissedarı olan Lingyuan Steel Group ile birleşmeyi planladığını açıkladı. Lingyuan Steel bu yeniden yapılanmanın, şirketin ana hissedarının değişmesine yol açabileceğini belirtti. ( SteelOrbis, 23 Haziran 2022 )


( Kaynak: TÇÜD Günlük Bülten )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ