Çelik Sektöründe 2022 - 30. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2022 - 30. Haftanın Öne Çıkanları 


Salzgitter, Rüzgar Türbinlerinde Düşük CO2'li Çelik İçin Ortak Oluyor

Salzgitter’in, rüzgar türbinleri üreticisi GRI Renewable Industries ile rüzgar kulelerinde düşük CO2'li çelik ürünlerin olası işlenmesini içeren bir ortaklık anlaşması yaptığını duyurduğu haber veriliyor. GRI’nın, rüzgar türbini üreticisine levha tedarik eden Salzgitter'in yan kuruluşu Ilsenburger Grobblech ile uzun süreli bir işbirliği geçmişi olduğu ve GRI’nın, yeni Salzgitter ortaklık programındaki ilk yenilenebilir enerji ekipmanı şirketlerinden biri olduğu ifade ediliyor. Programın, şirketlere, SALCOS – Salzgitter Düşük CO₂-Çelik Üretimi planının bir parçası olarak 2025 itibariyle tedarik edileceği ve bugün tanımlanmış bir yeşil çelik tonajını güvence altına alma fırsatı sunduğu ifade ediliyor. Ayrıca, her iki şirketin de çelik kalitelerinin daha da geliştirilmesi için işbirliği yapmayı planladıkları belirtiliyor. (Kallanish, 01 Ağustos 2022 )

Acciaierie di Sicilia, Hükümetin Enerji Maliyetini Düşürmesini İstiyor

Çelik üreticisi, Alfa Acciai'nin bir parçası olan inşaat demiri üreticisi Acciaierie di Sicilia'nın mevcut "zorlayıcı enerji maliyetleri" nedeniyle Ağustos ayında uzun bir bakım-durdurma uygulamaya hazırlandığını belirttiği kaydediliyor. Fabrikanın, Haziran ve Temmuz aylarında üretimi azalttığı ve tüm ağustos ayı boyunca tesisi durdurmayı planladığı bildiriliyor. Sicilyalı şirketlerin, diğer bölgelere kıyasla enerji için yaklaşık %40 daha fazla ödediği anlaşılıyor. Acciaierie di Sicilia’nın yayınladığı bir notta, yılın başında megavat başına 80€ (81$) seviyesinde görülen enerji fiyatlarının, Nisan ayında 240€/MW'a yükseldiğini ve mevcut 550€/MW'lık zirvelere ulaştığını açıkladığı kaydediliyor. Şirketin, hükümeti hızla artan enerji maliyetlerini dengelemek için müdahale etmeye ve Sicilyalı enerji yoğun şirketler için enerji fiyatlarında %20-50 vergi indirimi sağlamaya çağırdığı aktarılıyor. İtalya'daki tüm çelik üreticilerinin Ağustos ayında uzun bakım çalışmalarına başladıkları, ayrıca talep ve arzı dengelemek ve enerji faturalarından tasarruf etmek için Haziran ve Temmuz aylarında her hafta birkaç gün üretimi durdurdukları vurgulanıyor. ( Kallanish, 01 Ağustos 2022 )

Çin, 2025 Yılı İçin Hurda İşleme Hedeflerini Belirliyor

1 Ağustos'ta Çin Sanayi ve Bilgi Teknolojileri Bakanlığı, Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu ve Ekoloji ve Çevre Bakanlığı’nın ortaklaşa “Sanayi Alanında Karbon Zirvesi Uygulama Planı” başlıklı bir bildiri yayınladığı haber veriliyor. Çelik sanayii için planın, hurda işleme kapasitesini artırmaya, düşük karbonlu ergitme teknolojilerini araştırmaya ve yeşil ürünleri desteklemeye odaklanmaya devam ettiği anlaşılıyor. 2025 yılına kadar, ulusal hurda işleme kapasitesinin 180 milyon ton/yıla ulaşması bekleniyor. Geçen yıl Eylül ayında, Çin Metal Hurda Kullanımı Derneği’nin, Çin'in demirli hurda endüstrisi için 14. Beş Yıllık (2021-2025) Kalkınma Planını onayladığı ve yayınladığı, söz konusu planda 2025 için belirlenen hedefin 200 milyon ton/yıl seviyesinde olduğu kaydediliyor. En son planda, elektrik ark ocaklı (EAO) çelik üretimine yönelik hedeflerin aynı kaldığı ve EAO’ya dayalı olarak üretilen çeliğin toplam kapasite içindeki payının 2025'te sırasıyla %15'in ve 2030'da %20'nin üzerinde olmasının beklendiği bildiriliyor. ( Kallanish, 02 Ağustos 2022 )

Baowu, 2035 Yılına Kadar Küresel Çelik Üretiminin %15'ini Oluşturacak

Çin'in devlet tarafından işletilen çelik devi Baowu Steel Group (Baowu), 2035 yılına kadar yeni bir genişleme hedefi belirlediği için büyümeye devam etmeyi planlıyor. Hâlihazırda Çin'in ve dünyanın en büyük çelik üreticisi olan Baowu’nun, küresel çelik üretimindeki payını 2035 yılına kadar %15'e çıkarmayı planladığı vurgulanıyor. Geçen yıl şirketin, %4 artışla 120 milyon ton üretim gerçekleştirdiği ve dünya pazarının % 6'sını oluşturduğu kaydediliyor. Yerel basında çıkan haberlere göre, bu yılın ilk yarısında Baowu’nun 61,5 milyon ton çelik ürettiği ifade ediliyor. Birleşme ve satın almaların, kapasite genişletme için birincil araç olmaya devam edeceği ve şirketin son satın alımının, 2021'de 10,14 milyon ton ham çelik üreten Xinyu Iron and Steel Group olduğu aktarılıyor. Baowu’nun, orta ölçekli söz konusu üreticinin %51'ini satın aldığı ve Jingxi eyaleti hükümetinin kalan hisseye sahip olduğu belirtiliyor. ( Metal Expert, 03 Ağustos 2022 )

POSCO ve Vale Düşük Karbonlu Sıcak Briketlenmiş Demir Üretimine Yönelik Çalışmalar Yapacak

Güney Koreli çelik üreticisi Pohang Iron and Steel Co. (POSCO), Brezilyalı madenci Vale ile düşük karbonlu hammadde arzını güvence altına almak için iş birliklerini genişleterek, sıcak briketlenmiş demir üretimini içeren bir mutabakat anlaşması imzaladığını açıkladı. Anlaşma yeni bir sıcak briketlenmiş demir üretim tesisinin fizibilite çalışmalarını ve ilgili yatırımları kapsıyor, üretim sürecinde karbon emisyonunu azaltmaya yönelik önlemlerin araştırılmasını içeriyor. İncelemelerin bu yılın sonuna kadar tamamlanması planlanıyor ve sonuca bağlı olarak yeni bir yatırım planı yapılabilir. SteelOrbis’in daha önce bildirdiği üzere geçtiğimiz yılın Kasım ayında POSCO ve Vale çelik sektöründe karbon salımını azaltacak çözümler geliştirmek amacıyla mutabakat anlaşması imzalamıştı. (SteelOrbis, 03 Ağustos 2022 )

Voestalpine Emisyon Azaltma Hedeflerini Genişletti

Avusturyalı çelik üreticisi Voestalpine AG üretimden kaynaklanan sera gazı emisyonuna (Kapsam 1) ek olarak Kapsam 2 (enerjiyle ilgili) ve Kapsam 3 (hammadde, nakliyeyle ilgili) emisyonunu azaltmak için yeni hedefler belirlediğini açıkladı. Şirket 2029 yılına kadar Kapsam 1 ve 2 emisyonunu 2019 yılına kıyasla %30 ve Kapsam 3 emisyonunu %25 azaltmayı planlıyor. Hedefler sadece Linz ve Donawitz çelik üretim tesisleri için değil, tüm Voestalpine Group için geçerli olacak. Öte yandan Voestalpine 2027 yılında Linz ve Donawitz tesislerinin her birinde elektrik ark ocağı devreye alacak. Şirket 2050 yılına kadar hidrojen kullanarak karbonsuz üretim gerçekleştirmeyi hedefliyor. ( SteelOrbis, 03 Ağustos 2022 )

ABD, MMK ve Bağlı Şirketlere Yaptırım Uyguladı

Washington’un, oligarklar, hükümet yetkilileri ve işadamları dahil olmak üzere Rusya'ya yeni yaptırımlar uyguladığı haber veriliyor. ABD Hazinesi’nin web sitesinde Salı günü yayınlanan bir duyuruya göre, yaptırımların Rus çelik üreticisi MMK’yı ve Türk yan kuruluşu MMK Metalurji de dâhil olmak üzere bağlı şirketlerini hedef aldığı bildiriliyor. Yabancı Varlıklar Kontrol Ofisi’nin, şirketin Amerikalı hissedarlarına MMK ile menkul kıymetlerden çekilmeleri ve operasyonları kısmaları için 1 Eylül'e kadar süre verdiği belirtiliyor. ( Metal Expert, 04 Ağustos 2022 )

Nucor Arizona Tesisinde Yeni Bir Çelikhane Kuracak

Nucor Corporation tarafından yapılan açıklamada, Arizona’da yer alan çubuk tesisinde yeni bir çelikhane kurulacağı duyuruldu. 100 milyon $ yatırım ile hayata geçirilecek yeni çelikhanenin üretim kapasitesi yıllık 600.000 ton seviyesinde yer alacak. Nucor CEO’su Leon Topalian konuya ilişkin, “Çelikhane kapasitesini artırarak ülkenin en hızlı büyüyen bölgelerinden biri olan batıda artmakta olan çelik çubuk talebini karşılayabileceğiz,” şeklinde konuştu. Şirket geçtiğimiz yılın Eylül ayında batı bölgesinde yer alan çubuk tesislerinden birinde yeni bir çelikhane kurmayı planladığını açıklamıştı. (SteelOrbis/Metal Expert/Kallanish, 04 Ağustos 2022 )

 

( Kaynak: TÇÜD Günlük Bülten )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ