Çelik Sektöründe 2022 - 32. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2022 - 32. Haftanın Öne Çıkanları  


Alman Salzgitter, Düşük Karbonlu Çelik Üretimine Yönelik En Büyük Yatırımını Onayladı

Alman çelik üreticisi Salzgitter’in, dönem boyunca marjinal olarak düşük üretime rağmen güçlü çelik fiyatları ile birlikte Ocak-Haziran döneminde rekor yüksek kazanç bildirdiği ve bu durumun üreticinin düşük karbonlu çelik üretimine yönelik en büyük yatırımına onay vermesine imkan verdiği ifade ediliyor. Salzgitter CEO'su Gunnar Groebler yaptığı açıklamada, şirketin denetleme kurulunun, Salzgitter’in düşük CO2 çelik üretimi programı SALCOS’un ilk geliştirme aşaması için 700 milyon €’dan fazla fonu onayladığını ve bu durumun, şirketin 1998'de listeye alınmasından bu yana en büyük yatırımı işaret ettiğini belirttiği kaydediliyor. Şirketin, SALCOS tesisi için mühendislerle ilk sözleşmeleri Temmuz-Eylül çeyreğinde gerçekleştirmeyi ve bu yolla üretilen ilk hacmi 2025'in sonuna doğru müşterilere teslim etmeyi hedeflediği belirtiliyor. Salzgitter'deki entegre çelik fabrikalarının düşük karbonlu ham çelik üretimine tam geçişinin 2033 yılına kadar tamamlanacağı belirtiliyor. Şirketin, bu gerçekleştiğinde, Salzgitter'in karbon emisyonlarını %95 veya yaklaşık 8 milyon mt/yıl seviyesinde (yani Almanya'nın karbon emisyonlarının yaklaşık %1'ini) azaltacağını açıkladığı vurgulanıyor. ( Platts, 15 Ağustos 2022 )

BlueScope: Yeşil Çelik Hedefine Onlarca Yıl Ulaşılamayabilir

Avustralya merkezli çelik üreticisi BlueScope Steel’in, Shell'in Yeni Güney Galler'in (NSW) Illawarra bölgesindeki 2,1 milyon ton/yıl kapasiteli Kembla Limanı çelik fabrikasındaki yenilenebilir hidrojen merkezinden yatırımını çekmesi nedeniyle yeşil çelik hedefine, daha onlarca yıl ulaşılamayacağını olduğuna inandığı belirtiliyor. BlueScope’un, Kembla Limanı'ndaki yüksek fırınında yeşil hidrojen kullanımını test etmek için 10 MW'lık pilot ölçekli bir yenilenebilir hidrojen elektrolizörü inşa etmeyi araştırmak için diğer potansiyel yatırımcılarla birlikte çalışmaya devam edeceği kaydediliyor. BlueScope CEO'su Mark Vassella’nın, Shell'in hala destek verdiğini, ancak projeye yatırım yapmamaya karar verdiğini söylediği ifade ediliyor. Bluescope’un, firmanın yeşil çelik üretimini araştırmak için İngiltere-Avustralya madencilik firması Rio Tinto ile olan bağlantısının bir parçası olarak, Kembla'daki pilot doğrudan indirgenmiş demir (DRI) tesisi için potansiyel besleme dahil olmak üzere hidrojen üretimini araştırmaya devam edeceği aktarılıyor. Ancak Vassella’nın, koklaşabilir taş kömürü yerine hidrojen kullanan ticari çelik üretiminin hala onlarca yıl uzakta olduğunu ve dünyanın hiçbir yerinde ticari olarak uygun seçeneklerin bulunmadığını belirttiği bildiriliyor. Yeşil çelik gelişmeleri üzerindeki en büyük engellerden birinin, özellikle Avrupa'daki küresel enerji krizi olduğu ve yeşil çeliğin, geleneksel çelik üretim yöntemlerinden önemli ölçüde daha fazla elektrik gerektirdiği, bu durumun, istikrarsız bir enerji piyasasının imalat sektörünün içini boşaltmaya başladığı Avustralya'da da bir sorun olduğu vurgulanıyor. ( Argus, 15 Ağustos 2022 )

POSCO ve Primetals Hidrojeni Azaltılmış Çelik Üretimi İçin Deneme Tesisi Tasarlamaya Başladı

Güney Koreli çelik üreticisi Pohang Iron and Steel Co. (POSCO), 2050 yılında karbonsuz çelik üretimi gerçekleştirme hedefi doğrultusunda İngiltere merkezli tesis ekipmanı tedarikçisi Primetals Technologies ile hidrojen indirgeme (HyREX) teknolojisini kullanan hidrojeni azaltılmış bir deneme tesisi tasarlamak için anlaşma imzaladığını açıkladı. Şirketler tesisin tasarımına bu ay başlamayı planlıyor ve tesisin 2030 yılında faaliyete geçmesi bekleniyor. HyREX teknolojisi, toz cevher ve hidrojen kullanarak erimiş çelik üretmeye dayalı bir üretim yöntemi. Söz konusu teknoloji fosil yakıtlar yerine hidrojen kullanarak çelik üretim sürecinde karbon emisyonunu azaltıyor. Öte yandan HyREX teknolojisine benzer bir şekilde, POSCO şu anda %25 hidrojen içeriğine sahip indirgeyici gaz kullanan bir FINEX tesisi işletiyor ve FINEX teknolojisine dayalı hidrojeni azaltılmış bir çelik modeli olan Hylex’i geliştiriyor. ( SteelOrbis, 16 Ağustos 2022 )

US Steel Temiz Enerji Merkezi Olmak İçin Ortaklıkta Anlaştı

Equinor US Holdings, US Steel ve Shell’in, yeni bir işbirlikçi temiz enerji merkezi planları için münhasır olmayan bir işbirliği ortaklığı üzerinde anlaştığı haber veriliyor. Tesisin, esas olarak hidrojen üretimi veya karbon yakalama ve depolama yöntemlerinin kullanımı yoluyla karbon emisyonlarını azaltma fırsatlarını keşfetmesi öneriliyor. Konumunun ise Ohio, Batı Virginia ve Pennsylvania bölgesi olduğu kaydediliyor. US Steel, mevcut durumda projedeki rolünü değerlendirirken, Equinor ve Shell’in, ABD Enerji Bakanlığı aracılığıyla finansman başvurusunda bulunduğu belirtiliyor. ( Kallanish, 17 Ağustos 2022 )

BlueScope Steel, ABD'de HRC Kapasitesini Artıracak

Avustralyalı BlueScope Steel’in, yassı ürün yan kuruluşunun başarılı performansını artırmak için Kuzey Amerika operasyonlarını geliştirmeye devam ettiği belirtiliyor. Şirketin yıllık raporuna göre, üreticinin, 2,1 milyon ton/yıl North Star kapasiteli sıcak haddehanesinin kapasitesini, yılda 500.000 ton artırmak için yeni bir yatırım projesine yöneldiği bildiriliyor. North Star BlueScope Steel'in çelik üretim kapasitesini yılda 850.000 ton artırarak 3 milyon tonun üzerine çıkaran EAO’ya dayalı 2 No’lu çelikhanesinin Haziran ayında devreye alınmasından sonra, projeye yeşil ışık yakıldığı kaydediliyor. HRC kapasitesinin genişletilmesinin, çelik üretim operasyonlarının artmasını takip edeceği bildiriliyor. Ayrıca BlueScope Steel’in, ABD merkezli Coil Coatings işletmesini, Cornerstone Building Brands'ten 500 milyon dolarlık satın alma işlemini tamamladığı ifade ediliyor. Coil Coatings’in toplam boyama kapasitesinin 900.000 ton/yıl olduğu tahmin ediliyor. ( Metal Expert, 17 Ağustos 2022 )

Kocaer Çelik Yenilenebilir Enerji ve Katma Değerli Çelik Yatırımları Yapacak

Kocaer Çelik halka arzdan elde edilecek gelirle gerçekleştireceği yatırımlara yönelik detayları açıkladı. Şirket halka arz gelirlerinin %65-70’ini yenilenebilir enerji ve katma değerli yeni ürünler olmak üzere yatırım harcamalarına ayıracağını ifade etmişti. Bu kapsamda Kocaer Çelik mevcut kurulu 13 milyon kWh gücünde çatı üzeri güneş enerjisi santrallerine (GES) ek olarak 2 milyon kWh çatı üzeri GES’in yapım sözleşmesini imzaladı, 15 milyon KWh rüzgar enerji santrali ve 15 milyon kWh arazi GES kurulumu ile ilgili fizibilite çalışmalarını ve teklif görüşmelerini sürdürüyor. Böylece şirket yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilecek toplam 45 milyon kWh elektrik ile enerji ihtiyacının tamamına yakınını karşılamayı hedefliyor. Ayrıca şirket halka arzdan elde edilecek kaynakların bir kısmını yeni katma değerli çelik ürünlerin üretim sürecinde kullanılmak üzere daha büyük ve güçlü makine ile ekipmanların yatırım harcamalarında kullanacak. ( SteelOrbis, 17 Ağustos 2022 )

Habaş’ın Soğuk Haddeleme Tesisi İçin ÇED Süreci Başladı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada İzmir’de faaliyet gösteren Habaş Sınai ve Tıbbi Gazlar İstihsal Endüstri A.Ş’nin Aliağa, Bozköy Mahallesi’nde gerçekleştirmeyi planladığı soğuk haddehane tesisi projesiyle ilgili olarak bakanlığa sunduğu Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) başvuru dosyasının incelendiği, projeye ilişkin ÇED sürecinin başladığı bildirildi. Yıllık 1,65 milyon mt kapasiteye sahip olacak tesise yapılacak yatırımın maliyeti 460 milyon TL seviyesinde yer alıyor ve bu bedelin büyük bir kısmını makine ile ekipmanın oluşturması bekleniyor. Tesisin otomotiv sektöründe kullanılmak üzere 400.000 mt galvanize soğuk mamul, inşaat sektöründe kullanılmak üzere 350.000 mt galvanizlenmiş soğuk mamul, 90.000 mt galvanizlenmiş sıcak mamul ve 900.000 mt soğuk mamul üretmesi planlanıyor. ( SteelOrbis, 18 Ağustos 2022 )

Samarco ve Rogesa Avrupa’da Karbondan Arındırma Projesi Geliştirmek İçin Anlaşma İmzaladı

Brezilyalı demir cevheri ve pelet üreticisi Samarco, Alman üreticiler Dillinger ve Saarstahl’ın ortak bağlı kuruluşu Rogesa ile Avrupa’daki karbondan arındırma projesiyle ilgili çalışmalar yapmak için bir mutabakat anlaşması imzaladığını açıkladı. Şirketler ayrıca yüksek kaliteli pelet (doğrudan indirgenmiş) tedariki için teknik ve ticari ortaklık kuracaklar. Rogesa iki adet yüksek fırınla üretim gerçekleştiriyor ve Dillinger ile Saarstahl’ın çelik tesislerine sıcak metal tedarik ediyor. Şirketler şu anda Almanya’nın Dillingen kentinde bir doğrudan indirgeme modülü inşa etmek üzere bir proje üzerinde çalışıyorlar. Söz konusu proje karbon emisyonu açısından daha verimli çelik üretimini hedefliyor. Şirketin açıklamasına göre hem Brezilya hem de Almanya’nın karbon emisyonu azaltma hedefleri var ve bu hedeflere ulaşmak için bunun gibi stratejik ortaklıklar kurulması gerekecek. ( SteelOrbis, 19 Ağustos 2022 )



 ( Kaynak: TÇÜD Günlük Bülten )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

Kremikovtzi Demir ve Çelik Fabrikaları – Bulgaristan Erdemir’in İlk Yurtdışı Şirket Satınalma Girişimi