Çelik Sektöründe 2022 - 47. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2022 - 47. Haftanın Öne Çıkanları


Metinvest, US Steel Kosice'yi Satın Almak İçin Görüşüyor

Piyasa kaynaklarına göre Ukraynalı dikey entegre çelik üreticisi Metinvest’in, Slovakya'daki Kosice tesisini satın almak için US Steel ile ön görüşmelerde bulunduğu ifade ediliyor. Söz konusu hamlenin, her iki taraf için de bir anlam ifade ettiği, Metinvest’in, ülkede çatışma çıktığından beri hammadde sevkiyatlarına daha fazla bel bağladığı ve Kosice’nin önemli bir alıcı olduğu aktarılıyor. Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, Ukrayna’nın demir cevheri sevkiyatları ve üretiminin büyük ölçüde düştüğü, Ocak-Ekim döneminde, Ukrayna'nın demir cevheri ihracatının yaklaşık %39 azalışla 22,4 milyon tona gerilediği ve Kosice gibi Avrupalı üreticilere yönelik malzemelerin ağırlıklı olarak demiryolu ile taşındığı kaydediliyor. Metinvest’in, Doğu Ukrayna'daki Pokrovske madenindeki üretimin artmasıyla üçüncü çeyrek üretiminin sadece % 6,7 düşüş göstermesiyle, koklaşabilir kömür üretimini savaş öncesi seviyelerine geri çekmeyi başardığı, ayrıca Orta ve Doğu Avrupa'daki tesislere kömür sattığı bildiriliyor. Metinvest’in, Ukrayna arzındaki kesintiden bu yana ticari piyasada slab tedarik etmek zorunda kalan Avrupa'daki sac ve levha haddeleme tesislerini beslemeye ihtiyaç duyduğu ve bu yılın ikinci veya üçüncü çeyreğinde Metinvest'in Ukrayna varlıklarında slab üretilmediği, birimlerin Çin'den ve başka yerlerden ürün satın aldığı belirtiliyor. Yakın tarihli bir TV röportajında, Metinvest CEO'su Yuriy Ryzhenkov’un, British Steel ve ThyssenKrupp'un, Metinvest’in İngiltere'deki Spartan levha tesisine slab tedarik ettiğini söylediği ifade ediliyor. US Steel’in de bir süredir Avrupa operasyonlarından çıkmakla ilgilendiği ve şirketin, Sırbistan'daki Smederevo tesisini 2016 yılında Çin devi Hebei Iron & Steel'e yeniden satılmadan önce 2013 yılında 1 dolara hükümete sattığı aktarılıyor. Bu yılın başlarında şirketin Kosice operasyonlarını satmak için isimsiz taraflarla görüşmelerde bulunduğunun konuşulduğu anlaşılıyor. ( Argus Media, 28 Kasım 2022 )

Liberty Steel, Koreli Dongbu Steel’i Satın Alacak ve Romanya'ya Taşıyacak

Liberty Steel, Romanya'daki tesisinde yeni hibrit elektrik ark ocakları inşa etmeye bir alternatif bulmuş görünüyor. Koreli Dongbu çelik tesisini ve ilgili ekipmanı satın alarak Galati'ye taşımayı planlıyor. 25 Kasım'da Liberty’nin, Dongbu çelik tesisini ve ilgili ekipmanı 2019 yılında sorunlu varlığı satın alan Koreli şirket KG Steel'den satın almak için bir anlaşma imzaladığı aktarılıyor. Liberty'nin açıklamasına göre Dongbu’nun, yılda 3 milyon ton çelik üretim kapasitesine ve 2,85 milyon ton/yıl nihai çelik ürün kapasitesine sahip olduğu kaydediliyor. Dongbu’nun, iki adet Conteel 160 tonluk EAO, iki adet dikey kavisli slab sürekli döküm ünitesi ve bir sıcak şerit haddehanesinden oluştuğu, ayrıca Liberty’nin, satın alınan ekipmanı Romanya'daki Galati sahasına taşımayı planladığı ifade ediliyor. ( Metal Expert, 28 Kasım 2022 )

Tata Steel’in Ijmuiden Çelik Tesisi Karbon Yoğunluğu Değerlendirmesinde Üçüncü Sırada Yer Aldı

Hint çelik üreticisi Tata Steel’in bağlı kuruluşu Tata Steel Netherland, Ijmuiden çelik tesisinin Dünya Çelik Birliği (worldsteel) tarafından yapılan 2022 karbon yoğunluğu değerlendirmesinde üçüncü sırada yer aldığını açıkladı. Bu da tesisin art arda ilk beşte yer aldığı üçüncü yıl oldu. IJmuiden tesisinde üretilen çeliğin karbon yoğunluğu Avrupa ortalamasının yaklaşık %7 ve dünya ortalamasının yaklaşık %19 altında yer alıyor. Tata Steel Nederland’in Yönetim Kurulu Başkanı Hans van den Berg, “IJmuiden tesisindeki faaliyetlerimizin çevre üzerindeki etkisini daha da azaltmak için büyük yatırımlar yapıyoruz,” dedi. Tata Steel Nederland, 2045 yılına kadar tamamen karbonsuz çelik üretimi gerçekleştirmeyi hedefliyor. IJmuiden çelik tesisinde yeşil hidrojen bazlı çelik üretimine geçmeyi planlayan şirket, ilk doğrudan indirgeme tesislerini ve elektrik ark ocaklarını 2030 yılına kadar devreye almayı ve karbon emisyonunu %35-40 oranında azaltmayı planlıyor. ( SteelOrbis, 28 Kasım 2022 )

Alman Çelik Sanayii, Yeşil Çelik İçin Etiket Sistemi Önerdi

Alman çelik federasyonu Wirtschaftsvereinigung (WV) Stahl’ın, tüm üreticileri kapsayan bir endüstri tarafından geliştirilen dünya çapında ilk olduğunu söylediği iklim dostu çelik için bir etiket sistemi geliştirdiği ifade ediliyor. Çeliğin “yeşil”/iklim açısından nötr olarak adlandırılabileceği temel hususun yanı sıra, WV Stahl’ın, daha sonraki bir aşamada iklim nötrlüğüne yönelik ara yatırımların ne ölçüde dikkate alınabileceği konusunu ele aldığı belirtiliyor. Son olarak, dönüşüme giden çeşitli yolların karşılaştırılabilmesi ve değerlendirilebilmesi için tüm piyasa katılımcılarının aynı kurallara uymasını hangi standartların sağlayabileceği konusunu da değerlendirdiği bildiriliyor. Uluslararası Enerji Ajansı'nın sisteminden farklı olarak, WV Stahl’ın sadece çelik fabrikasını değil, haddehaneleri de içerdiği ve bu nedenle nihai ürüne daha yakın olduğu kaydediliyor. ( SteelOrbis, 29 Kasım 2022 )

Kardemir Yenilenen 4 No’lu Yüksek Fırınını Devreye Aldı

Entegre uzun mamul üreticisi Kardemir Karabük Demir Çelik Sanayi ve Ticaret A.Ş. (Kardemir) bu yıl Nisan ayında başlayan yenileme çalışmalarının tamamlanmasının ardından 4 No’lu yüksek fırınını devreye aldığını açıkladı. Dört adet yüksek fırını ve çelikhanesi yıllık toplam 2,5 milyon mt sıvı ham çelik kapasitesine sahip olan şirketin çelik sektöründe güçlenmeye devam etmek için bu yıl iki adet yüksek fırınını yenilediği ve yeni yatırım hedefleri olduğu anlaşılıyor. Kardemir’in vasıflı çelik ve yeni ihracat pazarları konusundaki çalışmalarının devam ettiği bildirildi. ( SteelOrbis, 29 Kasım 2022 )

ArcelorMittal, Hamilton'da Energiron DRI Teknolojisini Kullanacak

ArcelorMittal, Tenova ve Danieli tarafından geliştirilen Energiron doğrudan indirgenmiş demir (DRI) teknolojisini Hamilton, Ontario'daki Dofasco fabrikasında karbondan arındırmak için kullanmayı planlıyor. ArcelorMittal’in, yılda 2,5 milyon ton üretim kapasitesine sahip bir Energiron ZR DRI tesisi tasarlamak ve inşa etmek için Tenova ve Danieli'nin ortak faaliyeti olan Energiron Alliance ile sözleşme imzaladığı ifade ediliyor. Energiron DRI teknolojisinin, Hamilton tesisi için karbon emisyonlarını %60 oranında düşürmesinin ve şirketin net sıfır çelik üretimine geçiş yapmasına yardımcı olmasının beklendiği aktarılıyor. Energiron’un, 2006 yılında Tenova ve Danieli arasında ortaklaşa geliştirilen ve üretim sırasında termal enerjinin maksimum düzeyde geri kazanılması için tasarlanmış gaz tabanlı bir doğrudan indirgeme teknolojisi olduğu ifade ediliyor. Danieli'ye göre, bu teknolojinin herhangi bir hammadde sınırlamasının bulunmadığı ve kaliteden herhangi bir kayıp olmaksızın %50-100 kapasite kullanımı aralığında sorunsuz bir şekilde geçiş yapabildiği anlaşılıyor. ( Kallanish, 01 Aralık 2022 )

 

 ( Kaynak: TÇÜD Günlük Bülten )


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ