Çelik Sektöründe 2022 - 49. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2022 - 49. Haftanın Öne Çıkanları


Nucor, Sera Gazı Emisyonlarını Azaltmak İçin Electra İle Ortaklık Kuruyor

ABD'li çelik üreticisi Nucor’un, yeşil çelik hedeflerini büyütmeyi teminen Colorado merkezli "yeşil demir" start-up şirketi Electra ile ortaklık kurduğu bildiriliyor. Nucor’un, düşük nitelikli demir cevherleri ve yenilenebilir elektrik kullanarak karbon emisyonlarını sıfıra indirmek için Electra'nın düşük sıcaklıkta çelik üretim (LTI) yöntemini kullanacağı, Nucor Electra ortaklığının şirketin önümüzdeki sekiz yıl içinde sera gazı (GHG) emisyonlarını %35 azaltma hedefine ulaşmasına yardımcı olacağının beklendiği aktarılıyor. Nucor’un Başkan Yardımcısı Doug Jellison’un "Sera gazı yoğunluğumuzu azaltma taahhüdümüzün bir parçası olarak, kapsam 3 emisyonlarımızı azaltmaya yardımcı olacak bir dizi yeni teknolojiye yatırım yapıyoruz. Electra'nın karbonsuz demir üretme süreci, çelik sektörünü dönüştürme potansiyeline sahip," şeklinde açıklamalarda bulunduğu kaydediliyor. (Kallanish, 12 Aralık 2022 )

Hindistan, MY30'a Kadar 26 Milyon Ton/Yıl Özel Çelik Kapasitesi Ekleyecek

Hindistan hükümeti, devlet teşvikleriyle inşa edilen özel çelik projelerinin listesini onayladığı, ülkenin, katma değerli ürünlerde kendi kendine yeterliliğini ve uluslararası pazardaki payını artırmayı hedeflediği bildiriliyor. Hindistan, PLI programı (üretim bağlantılı teşvik) kapsamında toplam kapasitesi 26 milyon ton/yıl olan 67 özel çelik projesi seçti. Hintli entegre çelik üreticileri AM/NS India, JSW Steel, Tata Steel, Jindal Steel ve Power ve SAIL tarafından otuz proje önerildiği ve geri kalanının ikincil çelik üreticileri tarafından sunulduğu belirtiliyor. Projelere sağlanan toplam hükümet mali desteğinin, 2030 mali yılına kadar 425 milyar INR (5,15 milyar $) tutarını bulacağı beklendiği aktarılıyor. PLI programının, kaplamalı çelik, yüksek dayanımlı çelik, özel raylar, alaşımlı uzun ürünler ve elektrikli çelik için geçerli olduğu, Hint çelik endüstrisinin teknoloji açısından olgunlaşmasına ve değer zincirinde yukarı çıkmasına yardımcı olacağı ifade ediliyor. Hindistan Çelik Bakanlığı’nın, programın 2020-2027 arasında çelik üretiminin %140 artırarak 42,2 milyon tona, ihracat %244 artarak 5,5 milyon tona yükselmesine, ithalatın ise %76 düşüşle 900.000 tona gerilemesine imkan sağlayacağını vurguladığı aktarılıyor. ( Metal Expert, 13 Aralık 2022 )

MENA Bölgesi Yeni Yatırımlarla Yeşil Çelik Merkezi Olabilir

Enerji Ekonomisi ve Finansal Analiz Enstitüsü’nün (IEEFA) bir raporuna göre; Orta Doğu ve Kuzey Afrika (MENA) bölgesi yeşil çelik üretimi için gerekli yüksek kaliteli demir cevheri arzına, mevcut doğrudan indirgenmiş demir kapasitesine, yeşil hidrojen potansiyeline ve yenilenebilir enerji kaynaklarına sahip. Son zamanlarda bir dizi küresel çelik ve demir cevheri üreticisi, MENA bölgesinde yüksek kaliteli demir cevheri, doğrudan indirgeme kalite pelet, düşük karbonlu doğrudan indirgenmiş demir ve yeşil hidrojen üretimine odaklanan projeler açıkladı. IEEFA yeni projelerde üretilen yeşil hidrojen kullanılırsa, MENA bölgesinin bir sonraki yeşil çelik geliştirme merkezi haline gelebileceğini belirtti.

Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 26. Taraflar Konferansı’nda, Mısır yeşil hidrojen geliştirmek için sekiz anlaşma imzaladı. Bunlardan en önemlisi SteelOrbis’in daha önce bildirdiği üzere Avustralyalı madenci Fortescue Metals Group’un bağlı kuruluşu Fortescue Future Industries’in yılda 330 kilo ton yeşil hidrojen üretme potansiyeline sahip 7,6 GW’lık yenilenebilir enerji kapasitesi için imzalanan anlaşma oldu.

Birleşik Arap Emirlikleri merkezli Emirates Steel Arkan, Japonya merkezli ITOCHU ve JFE Steel ile ortaklaşa bir şekilde Abu Dabi’de doğrudan indirgenmiş demir üretimi için çalışmalar yapıyor.

Öte yandan, Brezilyalı madenci Vale, Suudi Arabistan’da yıllık 4 milyon mt kapasiteli bir demir cevheri peletleme tesisi inşa edecek. Kuzey Afrika’da ise, ArcelorMittal Moritanya’da bir peletleme ve doğrudan indirgenmiş demir tesisi inşa etmek için fırsatları değerlendirecek. Ayrıca enerji şirketi BP, söz konusu konferansta Moritanya hükümetiyle ülkede yeşil hidrojen üretim potansiyelini değerlendirmek için bir mutabakat anlaşması imzaladı. SteelOrbis’in daha önce bildirdiği üzere Umman merkezli çelik üreticisi Jindal Shadeed Iron & Steel üretim faaliyetlerinde yenilenebilir enerji kullanacak ve yıllık 5 milyon mt yüksek kaliteli çelik üretim kapasitesine sahip olacak bir yeşil çelik tesisi kurmak için 3 milyar $’dan fazla yatırım yapacak. ( SteelOrbis, 13 Aralık 2022 )

AB Komisyonu Outokumpu’nun Uzun Mamul Biriminin Marcegaglia Tarafından Devralımını Onayladı

AB Komisyonu ve ABD rekabet kurumu, Finlandiya merkezli paslanmaz çelik üreticisi Outokumpu’nun uzun mamul biriminin büyük kısmının İtalya merkezli Marcegaglia Steel Group tarafından devralımını onayladı. Komisyon, şirketlerin faaliyetlerinin birbiriyle sınırlı oranda örtüşmesi ve birçok güçlü oyuncunun devralımın ardından piyasada bulunmaya devam edecek olması nedeniyle bu gelişmenin rekabete dair bir endişe yaratmayacağı sonucuna vardı. Söz konusu devralım düzenleyici onaylara ek olarak standart kapatma koşullarına da tabi ve Outokumpu satışın önümüzdeki yılın başında tamamlanmasını bekliyor. Daha önce bildirildiği üzere, satışa Outokumpu’nun İngiltere, Sheffield’da bulunan eritme ve çubuk faaliyetleri, ABD, Richburg’da bulunan çubuk faaliyetleri ve İsveç, Fagersta’da bulunan filmaşin tesisi dahil. ( SteelOrbis, 15 Aralık 2022 )

Çinli Baosteel ve Baotou Steel Dikişsiz Boru Alanında İşbirliği Yapacak

Çin'in Şanghay merkezli Baosteel ve İç Moğolistan’da bulunan Baotou Steel’in, dikişsiz çelik boru alanında işbirliği yapmak için bir ortak girişim kurmayı planladığı belirtiliyor. Baotou Steel'in borsa açıklamasına göre, sektörde lider bir şirket kurmayı hedefledikleri kaydediliyor. Ortak girişimin geçici adı ve kayıtlı sermayesinin, sırasıyla Baosteel Pipe Technology Co., Ltd. ve 6.185 milyar CNY (886 milyon $) olduğu rapor ediliyor. Baosteel ve Baotou Steel’in, ortak girişimin sırasıyla %74,91 ve %25,09'una sahip olacağı anlaşılıyor. ( Kallanish, 16 Aralık 2022 )


 ( Kaynak: TÇÜD Günlük Bülten )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ