Çelik Sektöründe 2023 - 2. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2023 - 2. Haftanın Öne Çıkanları


Rusya, 2030 Yılına Kadarki Yeni Çelik Stratejisini Onayladı

Rusya hükümetinin, 2022'deki son toplantısında, ülkenin metalurji sanayiinin 2030'a kadar geliştirilmesine yönelik yeni stratejiyi onayladığı bildiriliyor. Başbakan Mihail Mişustin’in, "Yeni koşullar altında, çelik endüstrisinin hammaddeler, bunların işlenmesi ve ayrıca gerekli tüm teknolojiler ve ekipmanlarla ilgili bağımsızlığını güçlendirmek son derece önemlidir. Yerli işletmelerin hizmet ve ürün satışlarını artırmaya özel önem vereceğiz. Stratejinin uygulanmasını sağlamak için gerekli tüm kararları bir an önce almasını ve metalurji alanında bu sektörde teknolojik egemenliği sağlayacak öncelikli yatırım projelerinin bir listesini hazırlamasını Sanayi ve Ticaret Bakanlığından rica ediyorum,” dediği aktarılıyor. Mesajda, "Metalürji sektörünün 2030 yılına kadar geliştirilmesi stratejisinde Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Rus endüstrisine toparlanması için sekiz yıl süre verdi. Yetkililer, şirketlerin iki yıl daha yaptırımlara uyum sağlayacağına ve kalan beş yılda lojistiği yeniden yönlendireceklerine ve yeni pazarlara gireceklerine inanıyor,” ifadeleri yer alıyor. Daha önce, yetkililerin konut inşaatını artırma, ortak altyapıyı modernleştirme ve yol inşaatını genişletme girişimlerini duyurdukları aktarılıyor. Stratejinin, çoğunlukla Rusya'nın altyapı teşvikini ve Asya'ya ihracatı hedeflediği, bununla birlikte, Rus makamlarına göre, Rusya'da bileşenlerin tamamen yerel olarak üretilen ürünlerle değiştirilmesi için ithal ikame sürecinin en az on yıl sürebileceği belirtiliyor. (Kallanish, 09 Ocak 2023 )

Baowu ve HBIS Hurda Çelik Projesinde İşbirliği Yapıyor

Çin'in Baowu Group yan kuruluşu Ouyeel Lianjin ve HBIS Handan Steel’in, 5 Ocak'ta Yenilenebilir Metal Kaynaklarının Kapsamlı Kullanımı Endüstri Parkı için bir proje açılış töreni düzenledikleri ve projenin, Çin'in Kuzeyindeki Hebei Eyaleti’nin Ci İlçesinde yer aldığı belirtiliyor. İki tarafın da Kuzey Çin'in Güneyindeki en büyük hurda işleme ve ticaret merkezini inşa edeceklerini açıkladıkları, ayrıca spesifik işleme kapasitesinin henüz açıklanmadığı bildiriliyor. Baowu’nun, geri dönüşümden dağıtıma kadar tüm yerel ve uluslararası hurda çelik işlerini Ouyeel altında birleştirdiği ve mevcut durumda şirketin yıllık 50 milyon ton hurda çelik ticaret hacminin bulunduğu, söz konusu hacmin de toplam yerel pazar hacminin yaklaşık beşte biri kadar olduğu ifade ediliyor. HBIS Handan Steel’in, yaklaşık 13 milyon ton/yıl çelik kapasitesiyle Çin'in önemli bir yassı mamul, çubuk ve filmaşin üreticisi olduğu anlaşılıyor. ( Kallanish, 09 Ocak 2023 )

ArcelorMittal ve Gonvarri, Karbondan Arındırma İçin Güçlerini Birleştiriyor

ArcelorMittal’in, yassı çelik işlemede lider bir şirket olan Gonvarri Industries ile üretimden kaynaklanan CO2 emisyonlarını azaltmak ve iş ortaklarının otomotiv pazarındaki sürdürülebilirlik performansını güçlendirmek için bir mutabakat anlaşması imzaladığı belirtiliyor. Anlaşma kapsamında şirketlerin, açıklamada belirtildiği gibi ArcelorMittal'in XCarb çelik ürünlerinin kullanımı ve döngüsel ekonomiyi güçlendirmenin yollarını araştırma da dahil olmak üzere sürdürülebilirlik projelerinde işbirliği yapacakları kaydediliyor. İşbirliği, üreticinin Avrupa operasyonlarında 2030 yılına kadar karbon ayak izini %35 oranında azaltma ve 2050 yılına kadar dünya çapında iklim nötrlüğüne ulaşma hedefini tamamlıyor. ( Metal Expert/Kallanish, 11 Ocak 2023 )

Tosyalı Modernizasyon ve Kapasite Artışı Projesi İçin Onay Aldı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Tosyalı Demir Çelik Sanayi’nin İskenderun, Hatay’da gerçekleştirmeyi planladığı çelikhane ve sürekli döküm entegre tesisi modernizasyon ve kapasite artışı projesiyle ilgili olarak bakanlığa sunduğu Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) başvuru dosyasının incelendiği ve onaylandığı bildirildi. Yatırım maliyeti 1,5 milyar TL olan proje kapsamında planlanan kapasite artışının ardından tesisin yıllık sıvı çelik üretim kapasitesi 2,65 milyon mt’dan 4,54 milyon mt seviyesine yükselirken, sürekli döküm tesisinin slab üretim kapasitesi yıllık 4 milyon mt, kütük üretim kapasitesi ise yıllık 2,29 milyon mt seviyesinde yer alacak. ( SteelOrbis, 11 Ocak 2023 )

Baosteel: Çelik Talebi Kısa Vadede Baskı Altında Kalacak

Baowu Group yönetimindeki Çin'in önde gelen çelik devi Baosteel’in, bu hafta son kullanıcıların çeliğe olan talebinin kısa vadede durgun kalacağını söylediği belirtiliyor. Baosteel’in, bunun küresel ekonomik aktivitedeki yavaşlamadan ve yurt içinde Covid'in etkisinden kaynaklandığını açıkladığı bildiriliyor. Baosteel’in daha uzun vadede, takip eden ekonomik teşvik politikalarının ve Kovid'in etkisinin kademeli olarak azalmasının etkisiyle Çin ekonomisinin genel toparlanmasıyla birlikte çelik talebinin dibe vurmasını beklediği kaydediliyor. Çin Yeni Yılı tatilinin bir haftadan biraz daha uzun bir süre sonra başlayacağı için alt sektörlerin kademeli olarak kapandığı, genel talep zayıfladığı ve yeni dip seviyelerine ulaştığı aktarılıyor. Hükümetin bu yıl ekonomik büyümeyi sağlamaya yönelik iddialı yatırım programıyla toparlanmanın en erken Şubat ayında başlaması bekleniyor. Tüm yıl için beklentilerin olumlu olduğu, Çin Demir Çelik Derneği’nin (CISA) Başkan Yardımcısı Luo Tiejun’un, yavaş yavaş düşebilme ihtimali olsa da 2023'te çelik talebine destek olacağını söylediği ifade ediliyor. (Kallanish, 12 Ocak 2023 )

Tufan Metalürji 2024’te Kütük Üretimine Başlayacak

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada Tufan Metalürji’nin Adana’da gerçekleştirmeyi planladığı çelikhane projesiyle ilgili olarak bakanlığa sunduğu Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) başvuru dosyasının incelendiği ve projeye ilişkin ÇED sürecinin başladığı bildirildi. Yatırım maliyeti 337,07 milyon TL olan proje kapsamında planlanan çelikhane yıllık 244.281 mt kütük kapasitesine sahip olacak. Ceyhan Organize Sanayi Bölgesi'nde kurulması planlanan çelikhanede üretilecek kütükler yurt içi ve yurt dışı pazarlarda satılacak. ÇED sürecinin tamamlanması ve diğer izinlerin alınmasının ardından yaklaşık 13 ay sürecek olan projenin inşaat aşamasında yaklaşık 55 personel çalıştırılması ve çelikhanenin 2024 yılında devreye alınması planlanıyor. (SteelOrbis/Metal Expert, 12 Ocak 2023 )

ResponsibleSteel, Karbondan Arındırmanın Finansmanını Kolaylaştırmak İçin SSPA ile Anlaşma İmzaladı

ResponsibleSteel'in, Sürdürülebilir Çelik İlkeler Derneği (SSPA) ile teknolojik atılımların finansmanını kolaylaştıracak ve karbonsuzlaştırmayı hızlandıracak bir mutabakat anlaşması konusunda mutabık kalındığını açıkladığı anlaşılıyor. SSP’nin, bankalara portföylerindeki çelik şirketlerinin karbondan arındırılmasının yanı sıra çelik kredi portföylerinin iklim uyumluluğunu değerlendirmeleri için bir çerçeve sağladığı belirtiliyor. Bu arada ResponsibleSteel’in, sertifikalandırılacak çelik sahaları için uluslararası bir standart sağladığı aktarılıyor. ResponsibleSteel CEO'su Annie Heaton’un yayımladığı bir notta, "çelik gibi sanayilerin hızla karbondan arındırılabilmesi ve iyilik için bir güç olabilmesi için bu atılımları nasıl finanse edeceğimize dair radikal bir adım değişikliği olmadan" emisyonlarla mücadeleye yönelik pragmatik, küresel çözümlerin mümkün olmayacağını belirttiği ifade ediliyor. Heaton’un "SSPA ile ResponsibleSteel arasındaki mutabakat anlaşması, bankalar, çelik sanayii ve daha geniş paydaşların 2050'ye kadar net sıfıra doğru gerçek bir ilerleme kaydetme ve bunun gerektirdiği tüm karmaşıklıkları elde etme konusundaki kararlılığını gösteriyor," diye açıklamada bulunduğu bildiriliyor. ResponsibleSteel’in, şu anda çeliğin karbondan arındırılmasına odaklanan girişimlerin çoğaldığı bir ortamda, söz konusu anlaşmanın, aynı zamanda standartların farklılaşmasını önlemek ve uyum sağlamak için daha fazla çalışma yapılması gerektiğinin açık bir şekilde kabul edildiğinin sinyalini verdiği yönünde yorumda bulunduğu belirtiliyor. ResponsibleSteel, ayrıca çelik sanayii, küresel finans, yatırım ve sivil toplumdan önemli isimlerin yer aldığı bir Finans Çalışma Grubu (FWG) kuruyor. Çalışma gurubunun amacının, dekarbonizasyon gerekliliklerini karşılamak amacıyla sermaye akışlarında kolaylık sağlamak için ResponsibleSteel Standardı ve sertifikasyon programı içindeki karbon gerekliliklerinin kıyaslanması da dahil olmak üzere diyaloğu kolaylaştırmak olacağı kaydediliyor. İlk istişarenin bu ay başlayacağı ve FWG’nin, tavsiyelerini Aralık 2023'e kadar rapor etmeyi planladığı anlaşılıyor. ( Kallanish, 13 Ocak 2023 )

Brezilya Rekabet Kurumu ArcelorMittal’in CSP Devralımına Onay Verdi

Brezilya Rekabet Kurumu Cade, ArcelorMittal’in 2,2 milyar $ karşılığında Vale, Dongkuk Steel ve POSCO’nun ortak girişimi olan Companhia Siderurgica do Pecem’i (CSP) devralmasına onay verdi. Yerel slab piyasasındaki payları sırasıyla %30-40 ve %50-60 seviyelerinde yer alan CSP ve Ternium’un ana piyasa oyuncuları konumunda yer aldığı; buna karşılık ArcelorMittal, Companhia Siderurgica Nacional (CSN), Gerdau ve Usiminas’ın pazar paylarının %10’dan az olduğu biliniyor. ( SteelOrbis, 13 Ocak 2023 )


 ( Kaynak: TÇÜD Günlük Bülten )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ