Çelik Sektöründe 2023 - 3. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2023 - 3. Haftanın Öne Çıkanları


Çin, Filipinler'de Yeni Çelik Tesisine Yatırım Yapacak

Filipinler Devlet Başkanı Ferdinand R. Marcos Jr.'ın Çin'e yaptığı son devlet ziyareti sırasında China Baowu Steel Group ile SteelAsia Manufacturing arasında imzalanan anlaşmanın ardından Filipinler’in yeni bir çelik tesisine ev sahipliği yapabileceği aktarılıyor. Filipinler Hükümeti Basın Sekreterliği Ofisi tarafından yapılan açıklamaya göre, anlaşmanın bir çelik fabrikasının inşasına 1,5-2 milyar $'lık bir enjeksiyonu kapsadığı ve bu hamlenin, ülkenin ithalata olan bağımlılığını azaltmasının beklendiği anlaşılıyor. Filipinler'in Çin Büyükelçisi Jaime FlorCruz’un, "Bu tesis yıllık üç milyon mt'a kadar demir-çelik kapasitesine sahip olacak," dediği kaydediliyor. ( Metal Expert, 16 Ocak 2023 )

Liberty Steel UK Yüksek Katma Değerli Çelik Üretimine Odaklanacak

GFG Alliance’ın bağlı kuruluşu İngiltere merkezli Liberty Steel UK (LSUK), İngiltere çelik sektörünün yaşadığı ciddi rekabet sıkıntıları karşısında tesisleri ve çalışanlarına sürdürülebilir bir gelecek sağlamak amacıyla yeniden yapılandırma programının bir sonraki aşamasını uygulayacağını açıkladı. Buna göre şirket, Rotherham, Stocksbridge ve Brinsworth’ta bulunan Specialty Steel UK (SSUK) tesislerinde yüksek katma değerli alaşımlı çelik üretimine odaklanacak. Rekabetçi olmayan enerji maliyetlerinin olumsuz etkisini azaltmak için Rotherham’daki üretim azaltılacak. Buna ek olarak Liberty Steel Newport ve Liberty Performance Steel West Bromwich tesisleri de askıya alındı. Liberty Steel UK piyasa koşulları uygun hale geldiğinde üretimini ve atıl durumdaki tesisleri yeniden başlatmayı, Rotherham’ı da yıllık 2 milyon mt kapasiteye sahip yeşil çelik tesisine dönüştürmeyi hedeflediğini belirtti. Programın bu aşaması şirket genelinde 440 kişilik istihdamı etkileyebilir. ( SteelOrbis, 16 Ocak 2023 )

EBRD Yeşil Çelik Üretimi İçin Sırbistan Merkezli Metalfer’e Kredi Verdi

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Sırbistan merkezli uzun mamul üreticisi Metalfer Steel Mill’e yeşil çelik üretimi için 21,4 milyon € kredi verdiğini açıkladı. Söz konusu kredi hurda ve yarı mamul ürünlerin işlenmesi için yeni bir haddehanenin yanı sıra 4 MW’a kadar yenilenebilir enerji üreten yeni bir çatı güneş fotovoltaik tesisinin inşasını finanse edecek. Haddehane ve yenilenebilir enerji tesisi şirketin verimliliğini artıracak ve karbon emisyonunu azaltacak. Açıklamaya göre, artan üretim Metalfer’in hem yurt içinde hem de son yıllarda tedarik zinciri aksamalarından etkilenen bölge genelinde inşaat sektöründen gelen yüksek talebi karşılamasını sağlayacak. (SteelOrbis, 16 Ocak 2023 )

Enerji Dönüşümünün Hurda Ticareti Akışını Tersine Çevirmesi Bekleniyor

Alman distribütörler federasyonu BDS tarafından Perşembe günü Düsseldorf'ta düzenlenen Yeşil Gün konferansında konuşmacıların, çelik sanayiinin düşük karbonlu teknolojilere geçişi ile birlikte hurda için rekabetin kızışacağı konusunda uyardığı bildiriliyor. ArcelorMittal, Salzgitter ve Dillinger/Saarstahl’ın, konferansta tüm Alman bazik oksijen fırınına dayalı fabrikaların, önümüzdeki on yıl içinde doğrudan indirgenmiş demir (DRI) ile üretime geçiş yapacağını belirttikleri kaydediliyor.

Bununla birlikte, DRI teknolojisi kullanıma hazır olana kadar, kömürün payını düşürmek için geçiş dönemine yüksek fırınlarda artan hurda kullanımının damgasını vuracağı belirtiliyor. Katılımcıların, Almanya ve diğer AB ülkelerinde artan hurda talebinin hurda fiyatlarını artırıp artırmayacağını ve ayrıca bu durumun, hurda ihracatında kayda değer bir sınırlama anlamına gelip gelmeyeceğini değerlendirdikleri ifade ediliyor.

Stahl-Holding Saar SHS'nin (Dillinger/Saarstahl) CEO'su Karl-Ulrich Köhler’in, gidişatın bu olacağını belirterek, "Bu, başlangıçta fiyatlandırma için sıcak gündem maddesi haline gelecek ve hurda ticaret akışını neredeyse tersine çevrilebilir. Geleceğe baktığımda Almanya'yı ihracatçı değil, ithalatçı olarak görüyorum,” dediği vurgulanıyor. Ayrıca elektrik ark ocağı ile üretim yapan üreticilerin gelecekteki DRI fabrikalarıyla ittifaklar aramak için yaptıkları son hamlelerden de söz eden Köhler’in, bazı EAO fabrikalarının, grupların rakip olarak hurda için rekabet etmesini önlemek için "ortak üretim tesisleri kurmayı önermek için öne çıktığını" belirttiği vurgulanıyor. ArcelorMittal Almanya temsilcisi Arne Langner’in, şirketin artan hurda ihtiyacının habercisi olan görünür stratejik önlemlerine işaret ettiği ve geçen yıl, ArcelorMittal’in birçok Avrupa ülkesinde hurda ticaret şirketleri satın aldığına değindiği bildiriliyor. ( Kallanish, 20 Ocak 2023 )

DRI d'Italia, İtalyan EAO Çelik Üreticilerine Gelecekte DRI Tedarik Etmek İçin Anlaşma İmzaladı

ArcelorMittal'in Acciaierie d'Italia'daki (eski adıyla Ilva) ortağı olan ve tamamen devlete ait Invitalia'ya ait bir şirket olan DRI d'Italia’nın, İtalya çelik sektörünün karbondan arındırılmasını kolaylaştırmak için EAO’ya dayalı çelik üreticilerinden oluşan bir konsorsiyumla anlaşma imzaladığı haber veriliyor. DRI d'Italia, Federacciai denetimindeki İtalyan EAO çelik üreticilerinden oluşan bir konsorsiyum olan Ceip Scarl ile İtalya'da yeni DRI operasyonları devreye alındığında Ceip üyelerine yılda 2 milyon ton DRI tedariki için bir mutabakat anlaşması (mou) imzaladığı bildiriliyor. DRI d'Italia’nın, çelik üretim sürecindeki CO2 emisyonlarını azaltma yolunda İtalyan çelik sektörünün gelecekteki rekabet gücünü sağlamak için İtalya'da hidrojen bazlı DRI tesisleri inşa etmek amacıyla 2022'nin başlarında kurulduğu belirtiliyor. Yerel basına göre, projenin, şirket kendi EAO'larını kurduğunda Acciaierie d'Italia'ya ve EAO’ya dayalı tabanlı diğer çelik üreticilerine metalize ürünler tedarik edecek olan Taranto'da bir adet 4 milyon ton/yıl DRI ünitesi veya iki adet 2 milyon ton/yıl DRI ünitesi içereceği ifade ediliyor. İtalyan hükümetinin daha önce, Invitalia tarafından hidrojen bazlı DRI tesisinin inşası için bir destek olarak 1 milyar € tahsis edilmesini onayladığı kaydediliyor. DRI d'Italia ve Ceip Scarl tarafından imzalanan mutabakat, demir çelik endüstrisinde kullanılacak metalize malzemenin üretimi ve dönüşümü için yenilikçi teknolojik çözümlerin geliştirilmesini de içeriyor. ( Metal Expert, 20 Ocak 2023 )



 ( Kaynak: TÇÜD Günlük Bülten )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ