Çelik Sektöründe 2023 - 4. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2023 - 4. Haftanın Öne Çıkanları


Birleşik Krallık Hükümeti Yeşil Çeliğe Geçiş İçin 600 Milyon £ Destek Verecek

Hükümetin, Birleşik Krallık’ın en büyük iki çelik üreticisinin yeşil çeliğe geçişine yardımcı olmak için yüz milyonlarca sterlinlik destek açıklaması bekleniyor. British Steel ve Tata Steel UK'nin finansmanının bu hafta Jeremy Hunt tarafından açıklanacağı öngörülüyor. Her iki üreticinin de kömürle çalışan yüksek fırınlardan geçiş için ödeme yapmak ve enerji maliyetlerine yardımcı olmak için yaklaşık 300 milyon £’lik hibe almasının beklendiği aktarılıyor. Aynı zamanda söz konusu desteğin, Britanya'nın endüstriyel merkezlerinde binlerce kişilik istihdamı koruyacağı anlaşılıyor. Destek teklifinin merkezinde şirketlerin yüksek fırınlarının yer aldığı, bunların, cevher içeren kayadan demir ergitmek için işlenmiş bir kömür türü olan çok miktarda koklaşabilir taş kömürü kullandığı ve sonuç olarak, küresel ısınmayı tetikleyen büyük miktarlarda karbondioksit salımı yaptıkları ifade ediliyor. İş, Enerji ve Sanayi Stratejisi Bakanlığı’nın, "sürdürülebilir ve rekabetçi bir geleceği" güvence altına almak için çelik sanayii ile yakın bir şekilde çalıştığını açıkladığı ve kaynakların, geçen hafta British Steel için 300 milyon £ tutarında bir finansman paketinin değerlendirildiğini söyledikleri belirtiliyor. Bu finansman paketinin, Çinli şirket Jingye'nin sahibi olduğu British Steel'in Lincolnshire'daki Scunthorpe'daki yüksek fırınının kapanmasını önlemek için yüz milyonlarca sterlinlik hibe talebinin ardından geleceği bildiriliyor. Bununla birlikte, Güney Galler'deki Port Talbot'ta İngiltere'nin en büyük çelik tesisini işleten Hintli şirket Tata Steel'e yakın kaynakların, 300 milyon sterlinin, şirketi gereken büyük yatırımı yapmaya ikna etmek için yeterli olmayabileceğini söyledikleri anlaşılıyor. Şirket içi tahminlerin, şirketin Port Talbot çalışmalarını emisyonsuz "yeşil çelik" üretmeye dönüştürmenin maliyetini 3 milyar £’e kadar çıkaracağı öngörülüyor. ( BBC, 23 Ocak 2023 )

ArcelorMittal İspanya'nın Hibrit EAO Projesi Avrupa Komisyonu’nun Onayını Bekliyor

ArcelorMittal’in, İspanya'daki önemli yatırımının son uygulama öncesi aşamasına girdiğini doğruladığı belirtiliyor. Şirketin Bask Bölgesi'ndeki Asturias ve Sestao'daki çelik üretim tesislerinin karbondan arındırılmasına yönelik mali desteğin onaylanmasının, rekabet düzenleyicisi kurumdan yeşil ışık aldıktan sonra şimdi Avrupa Komisyonu (AK) tarafından değerlendirilmesi gerektiği ifade ediliyor. Bir ArcelorMittal sözcüsünün, "Projenin henüz onayı yok. Komisyon'un Rekabet Genel Müdürlüğü olumlu bir değerlendirme yaptı ve nihai karar, şimdi iki aylık bir süre içinde finansman konusunda karar vermesi gereken AK'ye ait," dediği aktarılıyor. Çelik üreticisinin Avrupa'daki CO2 emisyonlarını azaltma hedefleri için bir öncelik olan 1 milyar €'luk (1,08 milyar $) projenin, İspanyol hükümeti tarafından ortaklaşa finanse edileceği vurgulanıyor. Proje, 1.1 milyon ton/yıl kapasiteli hibrit elektrik ark ocağı (EAO) ile tamamlanan, 2,3 milyon ton/yıl yeşil hidrojen bazlı doğrudan indirgenmiş demir ünitesinin inşa edilmesini içeriyor. Yeni DRI ünitesinin, İspanya'da türünün ilk örneği olacağı ve şirketin Sestao tesislerini de besleyeceği belirtiliyor. ( Kallanish, 24 Ocak 2023 )

İngiltere de Karbona Sarılacak

AB’nin ardından İngiltere de sınırda karbon vergisi uygulamaya hazırlanıyor. Çelik sektörünü kapsaması planlanan uygulamanın, düşük çevre standartlarıyla üretim yapan rakip ülkelere karşı koruma amaçlı olarak getirileceği belirtiliyor. Ülkedeki büyük üreticilerin, destek önlemleri alınmaması halinde küçülmeye gitmek zorunda kalacaklarına ilişkin açıklamaların ardından, İngiltere hükümeti çelik sektörüne yönelik 600 milyon sterlin tutarında olması beklenen bir destek paketi üzerinde çalışıyor. İngiltere’de hükümetin yerli çelik üreticileri için açıkladığı 600 milyon sterlinlik destek paketi kapsamında ithal çelikte sınırda karbon vergisi getirilmesini önermeye hazırlandığı belirtiliyor. Financial Times’a konuşan konuya yakın kaynaklar Maliye Bakanı Jeremy Hunt’ın British Steel ve Tata Steel UK için daha düşük çevre standartlarıyla çalışan rakipleri karşısında desteklenmesi için görüşmeler yapacağını aktarıyor. Seçeneklerden birinin Avrupa Birliği’nin geçen yıl karar aldığına benzer sınırda karbon mekanizması olması öngörülüyor. Hunt ayrıca çelik sektörüne Hazine tarafından açıklanan elektrik faturası desteklerini de artırmayı kabul ettiği aktarılıyor. Bu kararın İngiltere’nin çelik üreticilerini Avrupalı rakiplerine karşı koruması amaçlanıyor. British Steel ve Tata Steel UK ülkenin faaliyetleri devam eden son dört çelikhanesini işletiyor. British Steel’in Çinli sahibi Jingye geçtiğimiz aylarda “şirketin hükümet yardımı almaması halinde iki eritme fırınından birini kapatmak zorunda kalacağını ve İngiltere’de işlenmek üzere Çin’den çelik ithal edeceğini” duyurmuştu. İngiltere’nin iki çelik şirketi Tata Steel ve British Steel’de 8 binden fazla istihdam yok olma riskiyle karşı karşıya. İki şirket konuya yakın kaynaklara göre toplam 2 milyar sterlin hükümet desteği istemiş, ancak destek paketi 600 milyon sterlin olarak açıklanmıştı. ( NB Ekonomi, 25 Ocak 2023 )

Üç Büyük Çelik Üreticisi Liberty Liège’nin Tesislerinin Alımıyla İlgileniyor

Basında yer alan haberlere göre; üç büyük çelik üreticisi Hindistan merkezli JSW Steel, Lüksemburg merkezli ArcelorMittal ve Rusya merkezli NLMK İngiliz çelik üreticisi Liberty Steel’in bağlı kuruluşu Belçika merkezli Liberty Liège’nin Flémalle ve Tilleur tesislerinin alımıyla ilgileniyor. SteelOrbis’in daha önce bildirdiği üzere, geçtiğimiz yılın Aralık ayında Liège mahkemesi Flémalle ve Tilleur tesislerinin satışını hızlandırmak için Liberty Liège’ye geçici bir yönetici ve yasal temsilci atamıştı. Şirketin söz konusu tesislerde teneke levha ve galvanizleme hatları bulunuyor. Buna ek olarak şirketin Lüksemburg’ta bulunan Dudelange tesisinde faaliyetleri hala askıda. ( SteelOrbis, 25 Ocak 2023 )

Alman Çelik Üreticileri: Karbonsuzlaştırma Yatırımları AB'de Kalmalı

Alman sektör temsilcilerinin, düşük karbonlu çelik üretimine geçiş için gerekli olan yeni teknoloji ve yeni tesislere yapılan yatırımların Almanya veya AB içinde tutulması gerektiğini belirttikleri ifade ediliyor. Doğrudan indirgenmiş demire dayalı teknolojiye geçişin, Alman çelik stokçuları derneği BDS tarafından bu ayın başlarında düzenlenen Yeşil Gün konferansının ana teması olduğu belirtiliyor. Özellikle Almanya'nın enerji maliyetlerinin yüksek olduğu bir ülke olduğu göz önüne alındığında, yeni offshore tesislerin inşa edilip edilmeyeceği sorusunun ortaya çıktığı kaydediliyor. Distribütör Sülzle Gruppe'den Heinrich Sülzle’nin “Yenilenebilir enerjilerin bol olduğu yerlerde yatırımlar daha mantıklı olmaz mı?” diye sorduğu belirtiliyor. Saarland fabrikalarının CEO'su Karl-Ulrich Köhler’in de aynı fikirde olduğu, konuyla ilişkin olarak "AB'de ve özellikle Almanlarda en yüksek bilgi birikimine ve değer zincirlerine sahibiz. Bizi güçlü kılan şeylerden vazgeçmek çılgınlık olur," dediği aktarılıyor. Daha düşük başlangıç maliyetleri uğruna offshoring fikrinin dar görüşlü olacağını da sözlerine eklediği belirtiliyor. ArcelorMittal'den Arne Langner’in, yakın zamanda hükümetten kamu desteği onayı alan şirketin Kanada'daki tesisi Dofasco'yu örnek verdiği; yetkilinin, bu tür bürokratik gerekliliklerin AB'nin bir zayıflığı olduğunu çünkü zaman alıcı olduklarını söylediği kaydediliyor. Yine de küresel şirket ArcelorMittal'in, Alman fabrikalarına yatırım yapmayı ve teknolojiyi DRI'ye kaydırmayı planlıyor. Planları için destek onayı alan gruplardan birinin de Salzgitter AG olduğu, şirketin sözcüsü Alexander Redenius’un, diğer kıyılara taşınmanın mevcut tüm tedarik zincirini sarsacağı konusunda diğer temsilciler ile mutabık kaldığı ve "Buradaki tesislere odaklanıyoruz ve onları kaybetmek istemiyoruz" diye vurgu yaptığı ifade ediliyor. ( Kallanish, 26 Ocak 2023 )

Birmingham Üniversitesi’nin Karbon Geri Dönüşüm Sistemi Emisyonları %90 Azaltabilir

Birmingham Üniversitesi araştırmacıları çelik üretiminden kaynaklanan karbon emisyonunu yaklaşık %90 oranında azaltabilecek bir “kapalı döngü” karbon geri dönüşüm sistemi tasarladıklarını belirtti. Perovskite malzeme olarak bilinen kristalli bir mineral kullanan bu sistem, mevcut yüksek fırın-bazik oksijen fırını üretiminde kullanılan kokun %90’ının yerini alabilir. Açıklamaya göre sistem yalnızca İngiltere’de uygulandığı takdirde 5 yıl içinde 1,28 milyar £’luk maliyet tasarrufu sağlayacak ve ülkenin toplam emisyonu %2,9 oranında azaltılacak. Birmingham Üniversitesi’nden Profesör Yulong Ding, “Çelik sektörünün karbondan arındırılmasına yönelik mevcut öneriler tesislerin kademeli olarak kapatılarak yenilenebilir elektrikle çalışan elektrik ark ocaklarının inşa edilmesine dayanıyor. Ancak bir elektrik ark ocaklı tesis inşasının maliyeti 1 milyar £’un üzerinde, bu da Paris İklim Anlaşması’ndaki hedefleri yerine getirmek için kalan süre içinde bu geçişi ekonomik olarak imkansız hale getiriyor. Önerdiğimiz sistem mevcut tesislere uyarlanabilir, bu da hem karbon emisyonunun azaltılmasını hem de maliyet tasarrufu yapılmasını sağlayacak,” dedi. ( SteelOrbis/Kallanish, 26 Ocak 2023 )

EUROFER, Hurda İhracatının Yasaklanması Talebinden Vazgeçmiyor

Avrupa Çelik Birliği (Eurofer) çelik hurdasının kritik malzeme listesine alınmasını istiyor. Atık Sevkiyat Yönetmeliği ile çelik hurdasının yasaklanmasını sağlayamayan Eurofer bu kez AB Kritik Hammadde Yasası içinde bu konunun ele alınmasını ve hurda ihracının yasaklanmasını istiyor. WindEurope ve The European Steel Association (EUROFER), 26 Ocak 2023 tarihinde ortak bir basın açıklaması yayınladı. Açıklamada “Mart ayı içinde Avrupa Birliği, AB Kritik Hammadde Yasasını (CRMA) oylayacak. Bu, Avrupa'nın enerji güvenliği ve Avrupa'nın dijital ve yeşil geçişlerinin başarısı için çok önemlidir. CRMA, Avrupa'nın bir avuç ihracatçı ülkeye olan bağımlılığını kırmalıdır. Yalnızca kritik hammaddelere erişimde eşit koşullar, Avrupa üretiminin uzun vadeli rekabet edebilirliğini garanti edecek ve karbon sızıntısını önleyecektir.” denilmektedir. Aynı açıklamada “Demir hurdası da kıtlığı vardır. Çelik sektörünün ve değer zincirinin başarılı bir şekilde karbondan arındırılması için kritik önemine rağmen hurda, AB'den üçüncü ülkelere en çok ihraç edilen atık akışıdır (Eurostat'a göre 2021'de %59). Ayrıca, çoğu hedef ülke Avrupa'dakilere eşdeğer çevresel ve sosyal standartlara sahip değildir. Bu paradoksal durum, hem Avrupa'nın stratejik özerkliğini hem de iklim hedeflerini tehlikeye atıyor,” şeklinde ifade edilmektedir. Eurofer Genel Direktörü Axel Eggert şunları söylüyor: “Kritik Hammaddeler Yasası, yerel, sürdürülebilir tedarik zincirlerini güçlendiren ve en azından ABD Enflasyon Azaltma Yasası ile karşılaştırılabilir yatırım teşvikleri sunan pazar önlemleri sağlamalıdır. Özellikle AB çelik endüstrisinin, değer zincirine yeşil çelik tedarik etmek için hem rüzgar gibi fosilsiz enerjiye hem de hurda, nikel ve manganez gibi temel hammaddelere erişmesi gerekiyor. Ayrıca Komisyonu, temiz teknoloji değer zincirinin önemli bir parçası olduklarından, yeni Yeşil Mutabakat Sanayi Planı bağlamında çelik ve rüzgar gibi “stratejik yeşil geçiş ürünlerine” odaklanan bir teklif formüle etmeye davet ediyoruz”. ( WindEurope, 27 Ocak 2023 )

CSC, Düşük Karbonlu Çelik Fabrikası Kurmayı Planlıyor

Karbon emisyonu ve karbon ayak izi sertifikasını tamamlayan CSC, düşük karbonlu çelik fabrikası kurmayı planlıyor. Rapora göre, Tayvan'ın karbon çeliği üreticisi China Steel Corporation (CSC) karbon emisyonu ve karbon ayak izi sertifikasını tamamladı. Ürün karbon azaltımının performansı, Avrupa Birliği (AB) çelik fabrikalarınınkinden daha iyi çünkü AB, bu yıl Ekim ayında ithal çelik ürünler için "Karbon Sınır Ayarlama Mekanizmasını (CBAM)" uygulamaya karar vermişti. Bazı piyasa katılımcıları, AB'nin Ekim 2023'ten itibaren ithal çelik ve alüminyum gibi yukarı ve aşağı ürünler için CBAM'ı uygulamayı planladığını belirtti. Deneme süresi boyunca ithalatçılar, ithal edilen ürünler için karbon emisyonlarını rapor etmeli ve 2027'de yüksek çelik fiyatları ve karbon tarafsızlığı eğilimini teşvik ederek resmi olarak karbon tarifeleri uygulamalıdır. ( SteelRadar, 27 Ocak 2023 )


 ( Kaynak: TÇÜD Günlük Bülten )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ