Çelik Sektöründe 2023 - 5. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2023 - 5. Haftanın Öne Çıkanları 


Şanghay 2023’te Yeni Çelik Üretim Kapasitelerini Yasaklayacak

Şanghay yerel yönetimi, ham çelik üretim kapasitesinin artmaması ve yalnızca azaltılması amacıyla, 2023 yılında yeni çelik üretim kapasitelerinin eklenmesine izin vermeyeceğini açıkladı. Öte yandan, hurda kullanımı ise 2030’a kadar %30 ve 2025’e kadar %15 oranında artış gösterecek. Ayrıca, Şanghay yönetimi kömür tüketimini sıkı bir şekilde kontrol edecek. Örneğin, bölgede toplam kömür tüketimi 2025’e kadar %5 düşecek. Bu arada, Baowu Group’un Şanghay’daki üretim merkezi çelik üretiminde yüksek fırından elektrik ark ocağına geçişini hızlandıracak. ( SteelOrbis, 30 Ocak 2023 )

ArcelorMittal, ABD'deki Dekarbonizasyon Girişimine 36 Milyon $ Yatırım Yaptı

27 Ocak'ta ArcelorMittal’in, elektrik kullanımı yoluyla birincil çelik üretimini karbondan arındırmak amacıyla kurulan ABD'li bir girişim olan Boston Metals'e 36 milyon $'lık yatırım yaptığını duyurduğu haber veriliyor. Söz konusu yatırımın, ArcelorMittal'in XCarb İnovasyon fonu kapsamında şimdiye kadar yaptığı en büyük yatırım olduğu vurgulanıyor. Boston Metals, patentli erimiş oksit elektroliz (MOE) platformu aracılığıyla erimiş demir üretimi için elektroliz hücrelerinin kullanımını geliştiriyor. ArcelorMittal dışında, kaynak geliştirme turundaki diğer katılımcıların, Microsoft, Vale, BHP, BMW ve çeşitli temiz teknoloji risk sermayesi fonları olduğu belirtiliyor. ( Metal Expert, 30 Ocak 2023 )

EUROFER Hurdanın Kritik Hammaddeler Listesine Eklenmesini İstiyor

Avrupa Çelik Birliği (EUROFER) Wind Europe ile birlikte yürürlük tarihi yaklaşmakta olan AB Kritik Hammaddeler Yasası’na ilişkin ortak bir bildiri yayımladı. Bildiriye göre, yalnızca kritik hammaddelere erişim konusunda eşit koşullar sağlanması Avrupa’nın üretiminin uzun vadeli rekabet gücünü garanti edecek ve karbon sızıntısını önleyebilecek. Bu yüzden EUROFER Avrupa Birliği’nden hurdanın kritik hammaddeler listesine eklenmesini istiyor. Hurda arzında sıkıntı olduğunu ifade eden birlikler, hurdanın çelik sektörünün ve değer zincirinin başarılı bir şekilde karbondan arındırılması için kritik öneme sahip olmasına rağmen AB’den üçüncü ülkelere en çok ihraç edilen atık olduğunu söyledi. Ayrıca ihracat pazarlarının çoğunun Avrupa ülkeleriyle aynı çevresel ve sosyal standartlara sahip olmaması hem Avrupa’nın stratejik özerkliğini hem de iklim hedeflerini tehlikeye atıyor. EUROFER Genel Müdürü Axel Eggert, “Kritik Hammaddeler Yasası, yerel ve sürdürülebilir tedarik zincirlerini güçlendiren ve en azından ABD Enflasyon Düşürme Yasası gibi yatırım teşvikleri getiren önlemler sunmalı. AB çelik sektörünün değer zincirine yeşil çelik tedarik etmesi için hem rüzgar gibi fosilsiz enerjiye hem de hurda, nikel ve manganez gibi temel hammaddelere erişmesi gerekiyor. Ayrıca komisyondan yeni Yeşil Mutabakat Sanayi Planı kapsamında çelik ve rüzgar gibi stratejik yeşil geçiş ürünlerine odaklanan bir öneri sunmasını istiyoruz,” dedi. ( SteelOrbis, 30 Ocak 2023 )

Acciaierie d'Italia Yeni Yatırımlara Başlıyor

Acciaierie d'Italia (AdI) ve İtalyan sendikalarının, doğrudan ilişkilerini sürdürmek için Pazartesi günü bir araya geldikleri, üreticinin, devletin şirketteki hissesini %60'a çıkarmak için birkaç gün içinde Invitalia aracılığıyla 680 milyon € enjekte edeceğini belirttiği ifade ediliyor. Söz konusu para enjeksiyonunun, şirketin enerji ve malzeme tedarikçilerine olan borçlarını geri ödemesi ve daha fazla gelişme için yeni kredi limitleri alması için gerekli olduğu anlaşılıyor. İtalyan sendikalarının toplantıdan sonra, AdI'nin 2023 ve 2024 için üretim hedeflerini (sırasıyla 4 ve 5 milyon ton) ve yatırım planlarını teyit ettiği yönünde açıklama yaptıkları bildiriliyor. Şirketin özellikle, 2023'ün ikinci yarısında BF No.5'in (4,4 milyon ton) yenilemesine başlamayı ve 2025'te olası bir yeniden başlatmayı planladığı aktarılıyor. Aynı süre zarfında, yeni bir EAO ve bir DRI tesisi inşa edileceği vurgulanıyor. 2021'de bildirilen ilk plana göre şirketin, 5 numaralı BF'yi yeniden başlatmak ve 2,5 milyon ton/yıl kapasiteli bir DRI-EAO kompleksi inşa etmek ve ardından diğer tüm BF'leri kapatmak istediği ifade ediliyor. Ayrıca, sendikaların açıklamalarına göre AdI’nın, Cenova ve Novi Ligure kaplama operasyonlarında planladığı yatırımları duyurduğu rapor ediliyor. ( Metal Expert, 01 Şubat 2023 )

Celsa, CO2 Emisyonlarının Azaltılmasına Yönelik Bir Sonraki Adımı Atıyor

İspanyol uzun çelik üreticisi Celsa’nın, dekarbonizasyon yol haritasına uygun olarak varlıklarından birinin dönüşümünü gerçekleştirdiği haber veriliyor. 25 Ocak'ta Celsa’nın, Nervacero tesisi için iyileştirme faaliyetlerinin tamamlandığını duyurduğu ve şirketin, operasyon verimliliğini artırmak ve CO2 emisyonlarını azaltmak için ergitme fırınının dönüşümünü gerçekleştirdiği ifade ediliyor. Bu adımla birlikte tesisin karbon ayak izinin %10, doğal gaz kullanımının ise resmi açıklamaya göre %12 oranında azaltılması öngörülüyor. Celsa’nın, Kapsam 1 ve 2 emisyonlarını %50 azaltma ve 2030 yılına kadar %98 döngüselliğe ulaşma hedefini belirlediği, ardından şirketin, 2050 yılına kadar karbon nötr ve sıfır atık şirketi olmayı planladığı kaydediliyor. ( Metal Expert, 01 Şubat 2023 )

Sarrelle, CELSA ve Cognor’un Tesislerinde Yeni Elektrik Ark Ocakları Devreye Aldı

İspanya merkezli teknoloji tedarikçisi Sarralle, İspanyol uzun mamul üreticisi CELSA Group’un Nervacero tesisi ve Polonyalı çelik üreticisi Cognor Group’un Gliwice tesisinin her birinde yeni elektrik ark ocakları devreye aldığını açıkladı. Sarralle CELSA’nın sürekli hurda ısıtma fırınının yerini alacak olan yeni bir elektrik ark ocağı kurarken, Cognor’un mevcut yıllık 380.000 mt karbon çeliği ve düşük alaşımlı kütük kapasitesini 500.000 mt’a çıkarmak için elektrik ark ocağını yeniledi. ( SteelOrbis, 02 Şubat 2023 )


 ( Kaynak: TÇÜD Günlük Bülten )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ