Çelik Sektöründe 2023 - 6. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2023 - 6. Haftanın Öne Çıkanları 


Hindistan, 2047 Yılında Üretiminin %50'sini Hurdaya Dayalı Yapacak

Hindistan Çelik Bakanı Jyotiraditya Scindia’nın Cumartesi günü Kochi'de düzenlenen MRAI Uluslararası Hindistan Malzeme Geri Dönüşüm Konferansı'nda, 31 Mart 2047'de (MY47) sona eren mali yılda, Hindistan’ın çelik üretiminin %50'sinin hurdadan sağlanacağını söylediği aktarılıyor. Scindia’nın, "MY30'a kadar, CO2 emisyonlarımızı %50 oranında azaltarak, mevcut 2,85'ten 1,4 CO2/ton ham çelik üretimine düşürme taahhüdümüz var ve bunu yapabilmek için hurda son derece önemli bir kaynak. Çünkü hurda kullanımı yalnızca enerji ve sera gazı emisyonlarından tasarruf etmekle kalmıyor, aynı zamanda 1,1 ton demir cevheri, yaklaşık 630 kg koklaşabilir taş kömürü ve 55 kg kireçtaşı tüketiminde tasarruf da yapıyor. Bu nedenle, bugün birincil çelik üretimindeki hurda kullanımının %15'ini önümüzdeki beş yılda %25'e çıkarmayı hedeflediğimizi belirtmek ve MY47 vizyonuyla çelik üretimi için hurda yüzdesinin % 50’ye çıkmasını ve kalan %50’nin ise demir cevherine bağlı olacağını taahhüt etmek isterim, " dediği ifade ediliyor. ( Kallanish, 06 Şubat 2023 )

Hint MRAI Çelik Üretiminde Hurda Kullanımını Artırmak İçin Geri Dönüşüm Parkları Kurulmasını İstiyor

Hindistan Metal Geri Dönüşüm Birliği (MRAI) Başkanı Sanjay Mehta hükümete yerel çelik üretiminde hurda kullanımını artırmaya yönelik politikaları destekleyecek geri dönüşüm parkları kurulması çağrısında bulundu. Mehta, dünyanın en büyük ikinci çelik üreticisi olarak Hindistan’ın üreticilerin hammadde olarak hurda kullanımını artırma sorumluluğunu üstlenmesi ve bu bağlamda hükümetin hurda ithalatına ve işlenmesine yönelik altyapısı ve lojistik tesisleri bulunan geri dönüşüm parkları kurması gerektiğini söyledi. Mehta ayrıca uluslararası hurda ticaretinde koruma önlemlerinin arttığına da vurgu yaptı. Birden fazla ülkenin yerel arzını korumak amacıyla hurda ihracatına sınırlamalar getirdiğini ve Hindistan’ın da uluslararası forumlarda geri dönüştürülebilir malzemelerde serbest ve adil ticaretin sağlanması için bu konuyu ele alması gerektiğini sözlerine ekledi. ( SteelOrbis, 07 Şubat 2023 )

ArcelorMittal, Küresel Tüketimin Bu Yıl Toparlanmasını Bekliyor

ArcelorMittal’in, Çin dışındaki küresel görünür çelik tüketiminin, 2022'nin ikinci yarısını karakterize eden stokların tükenmesiyle desteklenerek 2023'te %2-3 artmasını ve Çin için talebin sabit kalmasını beklediği aktarılıyor. ArcelorMittal CEO'su Aditya Mittal bir raporda, "Geleceğe baktığımızda, kanıtlar, 2022'nin ikinci yarısında gördüğümüz müşteri stokunun zirveye ulaştığını ve dolayısıyla görünür çelik tüketimine destek sağladığını gösteriyor” dediği ve “Jeopolitik belirsizlik yüksek olmaya devam etse de, ArcelorMittal'in gücüne ve direncine ve döngünün tüm yönlerinde büyüme, karbondan arındırma ve sürdürülebilir geri dönüş stratejimizi başarıyla uygulama becerimize güveniyoruz." diyerek sözlerine devam ettiği kaydediliyor. Çelik talebinin Avrupa'da %0,5-2,5, ABD'de %1,5-3,5 ve Brezilya'da %3-5 oranında toparlandığının görüldüğü, ArcelorMittal’in en büyük büyümenin, talebin bu yıl 2022'ye göre %6-8 daha artması gereken Hindistan'da görülmeye devam edeceğini tahmin ettiği, 2022'de Çin hariç küresel görünür çelik tüketiminin 2021'e göre %2-2,5 azaldığı belirtiliyor. ArcelorMittal'in Ukrayna ve BDT ülkelerindeki faaliyetlerinin bu yıl olumsuz bir performans göstermeye devam edeceği tahmin edilen tek ve talebin 2022'ye kıyasla %2 kadar düşeceği tahmin edilmektedir. 2022 boyunca ArcelorMittal satışlarının yıllık 3 milyar doları aşarak neredeyse 80 milyar dolara ulaştığı, daha yüksek ciroya rağmen, işletme gelirinin yaklaşık %40 düşüşle 10,2 milyar $ olduğu, İşletmenin FAVÖK'ünün 2022'de 19,4 milyar dolardan 14,1 milyar dolara gerilediği kaydediliyor.. Çelik üreticisinin tahminlerine göre, çelik talebindeki toparlanmanın, ArcelorMittal'in 2023'teki sevkiyatlarını yıllık %5 artıracağı beklenmektedir. ( Kallanish, 10 Şubat 2023 )

 

 ( Kaynak: TÇÜD Günlük Bülten )


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ