Çelik Sektöründe 2023 - 10. Haftanın Öne Çıkanları

 Çelik Sektöründe 2023 - 10. Haftanın Öne Çıkanları 


Japonya'nın En Büyük Çelik Üreticisi, 700 Milyon Dolarlık 'Yeşil Çelik' Projesine Yatırım Yapmayı Düşünüyor

Japonya'nın en büyük çelik üreticisinin, dünyanın en kirletici sanayilerinden birini karbondan arındırmak için küresel boyutta adımlar hız kazanırken, hidrojenle çalışan bir yeşil çelik projesine büyük bir yatırım yapmayı düşündüğü ifade ediliyor. Küresel operasyonlardan sorumlu başkan yardımcısı Takahiro Mori'ye göre, Nippon Steel Corp.’un kendi iç pazarı dışında tahmini 100 milyar yen (733 milyon $) veya daha yüksek tutara mâl olabilecek bir proje araştırdığı belirtiliyor. Bir röportajda, Avustralya ve Brezilya'nın, Japonya'dakinden daha ucuz elektriğin yanı sıra yüksek kaliteli demir cevherine erişilebilen olası yerler arasında olduğunu söyleyen Mori’nin, "Karbon nötrlüğüne giden yollardan kaçınamayız. Şu anda yeşil çelik üretimi veya yatırım koşullarını karşılayan herhangi bir şey olup olmadığını görmek için birkaç projeyi karşılaştırıyoruz," dediği aktarılıyor. Nippon Steel, ArcelorMittal SA ve China Baowu Steel Group’un, bu yüzyılın ortasına kadar karbon nötr olma taahhüdünde bulunduğu, ayrıca, Güney Koreli rakibi Posco’nun kısa bir süre önce, 2040 yılına kadar Avustralya'daki ortaklarıyla yeşil çeliğin yanı sıra hidrojen üretimine 40 milyar dolarlık yatırım yapma planını duyurduğu kaydediliyor. ( Bloomberg, 06 Mart 2023 )

Vale SA, 37 Yıllık Atığı Yüksek Kaliteli Çelik Üretim Malzemesine Dönüştürecek

Vale, bir Amazon demir cevheri kompleksinden çıkan atığı yüksek kaliteli demir cevherine dönüştürme kararı aldı. Atıkları satılabilir ürün haline getirme projesi olan Gelado Projesi, Vale şirketinin, işlenmesi için daha az enerji gerektiren ve daha yüksek kaliteli cevherlere geçiş stratejisi için büyük önem taşıyor. Vale SA şirketinin, 1985'ten beri Carajas'taki bir atık çöplüğünden çıkardığı hurda metaller, çelik üretmek için yüksek fırınlarda kullanılacak bir pelet tesisi için hammadde haline getirilecek. Projenin maliyeti 485 milyon dolar, başlangıç üretim kapasitesi ise yılda 5 milyon ton olacak. Şirket, bu proje ile birlikte müşterilerine daha temiz malzemeler sağlama konusunda öncülük edebilecek. Tesisin 2026 yılına kadar yıllık 10 milyon tonluk tam kapasiteye ulaşması bekleniyor. ( SteelRadar, 06 Mart 2023 )

Japon Kobe Steel Eko-Gemiler İçin Düşük CO2'li Çelik Tedarik Edecek

Japonya’da faaliyet gösteren üçüncü en büyük çelik üreticisi Kobe Steel’in, çevre dostu gemiler için ürün tedarik edeceği belirtiliyor. Üreticinin düşük CO2'li BOF çeliğinin, "çevre dostu gemiler geliştirme" ve "çevre dostu üretimi gerçekleştirme" hedeflerinin bir parçası olarak büyük Japon gemi inşa şirketi Imabari Shipbuilding tarafından 180.000 ton dökme yük gemisi inşa etmek için kullanılacağı ifade ediliyor. Kobe Steel’in, Japonya'da geçen yıl düşük CO2'li BOF çelik ürünlerini ticarileştiren ilk çelik üreticisi olduğu bildiriliyor. ( Metal Expert, 07 Mart 2023 )

Nippon Steel Yeşil Çelik Projesi İçin Brezilya’yı Mercek Altına Aldı

Japon çelik üreticisi Nippon Steel’in yaklaşık 733 milyon $ yatırımla yeni bir yeşil çelik projesi hayata geçirmeyi planladığı belirtildi. Şirket, yüksek tenörlü demir cevheri bulunabilirliğine bağlı olarak söz konusu tesisin inşası için Brezilya ve Avustralya’yı değerlendiriyor. Nippon Steel’den Takahiro Mori, çevre dostu çelik üretim projesi için gerekli koşulları karşılayabilecek farklı projeleri karşılaştırdıklarını ifade etti. Şirket ayrıca 2050 yılına kadar karbonsuz üretime geçme hedefini gerçekleştirmek amacıyla mevcut yüksek fırınlarında hidrojen kullanımını artırmayı ve tamamen hidrojenin kullanıldığı doğrudan indirgenmiş demir tesisleri kurmayı da planlıyor. ( SteelOrbis, 09 Mart 2023 )

Blastr Green Steel Norveç’te Pelet Tesisi İnşa Etmek İçin 1 Milyar €’Dan Fazla Yatırım Yapacak

Karbonsuz çelik üretimi alanında geniş kapsamlı bir proje başlatmış olan Norveçli Blastr Green Steel, ülkenin kuzeyinde yer alan Gildeskål’de bir demir cevheri pelet tesisi inşa etmek için 1 milyar €’dan fazla yatırım yapmayı planladığını açıkladı. Hidroelektrik enerjiyle faaliyet gösterecek olan tesis, demir cevherinden yeşil çelik üretiminde hammadde olarak kullanılmak üzere yüksek kaliteli doğrudan indirgenmiş pelet üretecek. Gildeskål tesisinde üretilen peletler şirketin yeşil çelik değer zincirinin önemli bir parçası olacak. 2028 yılında üretime başlaması planlanan ve faaliyete geçtiğinde 120 kişiye istihdam sağlayacak olan tesis, şirketin Finlandiya’nın Inkoo şehrinde kurulacak olan yeşil çelik tesisine pelet tedarik edecek. Blastr çelik üretiminden kaynaklanan karbon emisyonunu %95 oranında azaltmayı hedefliyor. ( SteelOrbis, 10 Mart 2023 )



 ( Kaynak: TÇÜD Günlük Bülten )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ