Çelik Sektöründe 2023 - 11. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2023 - 11. Haftanın Öne Çıkanları 


ArcelorMittal Brezilya Merkezli CSP’nin Devralımını Tamamladı

Lüksemburg merkezli çelik üreticisi ArcelorMittal gerekli onayları alarak Brezilya merkezli yüksek kaliteli slab üreticisi Companhia Siderúrgica do Pecém’in (CSP) devralımını tamamladığını açıkladı. Devralımın tutarı yaklaşık 2,2 milyar $ seviyesinde yer aldı. SteelOrbis’in daha önce bildirdiği üzere ArcelorMittal tesisin serbest bölgede bulunması kapsamında alacağı teşvikler ve Pecem limanının sunduğu lojistik imkanlar sayesinde, üretim faaliyetlerini genişletebilecek. Buna ek olarak CSP’nin konumu göz önüne alındığında yeni bir düşük karbonlu çelik üretim merkezi oluşturulabilir. ArcelorMittal uzun vadede CSP’nin kapasitesini artırabileceğini ve bitirme tesisleri inşa edebileceğini bildirdi. CSP’nin Brezilya slab yerel piyasasındaki pazar payı %30-40 aralığında yer alıyor. ( SteelOrbis /Metal Expert, 13 Mart 2023 )

Tata Steel UK Corby Tesisindeki İndüksiyon Fırınlarını Değiştirerek Karbon Emisyonunu Azaltacak

Hint çelik üreticisi Tata Steel’in bağlı kuruluşu Tata Steel UK Corby çelik tesisinin yıllık karbon emisyonunu en az 2.000 mt azaltmak için son teknoloji elektrikli indüksiyon fırınlarına 5 milyon £ yatırım yapacağını açıkladı. Yeni indüksiyon fırınları 1980 yılında devreye alınan fırınların yerini alacak. Çalışmalar Ekim ayının sonunda iki haftalık süre içinde gerçekleştirilecek. Tata Steel küresel karbon emisyonunu 2045 yılına kadar sıfıra indirmeyi hedefliyor. ( SteelOrbis/Metal Expert, 14 Mart 2023 )

Tosyalı Algerie, Yassı Üretime 2024 Yılında Başlamayı Hedefliyor

Tosyalı Algerie, hem yerel hem de uluslararası pazarlar için sıcak haddelenmiş sac üretimine başlama yatırımıyla ilerliyor. Mayıs 2022'de Tenova’nın, sac üretimini beslemek amacıyla tesisin ham çelik üretim kapasitesini daha da artırmak için şirketten yeni bir elektrik ark ocağı siparişi aldığını doğruladığı ifade ediliyor. Cezayir medyasına yakın zamanda verdiği bir röportajda Tosyalı Algerie’nin, HRC üretiminin 2024'ün ikinci yarısında başlamasının beklendiğini belirttiği aktarılıyor. 2025'te CRC ve diğer sac ürünlerin üretimi için bir soğuk haddeleme tesisinin de faaliyete geçeceği belirtiliyor. Yeni sac üretiminin, tesise 2 milyon ton/yıl kapasite kazandıracağı ve 2022'de Tosyalı Algerie yaklaşık 3 milyon ton ham çelik ürettiği bildiriliyor. Tosyalı'daki yeni üretim kapasitesinin, uluslararası pazarlara da sunulması bekleniyor. Cezayir’in, 2022'de Avrupa'ya uzun ürün tedarikçisi olarak rolünü önemli ölçüde güçlendirdiği ve 2024 yılından itibaren Avrupa'ya için düzenli bir sac tedarikçisi haline gelebileceği kaydediliyor. EUROFER Genel Direktörü Axel Eggert’in, yakın tarihli bir röportajda, Cezayir'in Avrupa'daki satışlarındaki artış nedeniyle göz önünde bulundurulması gereken ülkelerden biri olduğunu söylediği vurgulanıyor. ( Kallanish, 15 Mart 2023 )

Çin, İklim Hedeflerine Ulaşmak İçin Çelik Üretimini Üçüncü Yılda da Azaltacak

Yakın kaynaklara göre Çin’in, 2023'te yıllık ham çelik üretimini yeniden azaltacağı ve bu durumum, karbon emisyonlarını dizginlemek için üretimin azaltılmasını zorunlu kıldığı üçüncü yıl olacağı ifade ediliyor. Çin’in, endüstriyel ekonomisinin bel kemiği olan çelikte dünyanın en büyük üreticisi ve tüketicisi konumunda olduğu belirtiliyor. Üretimin, 2020'de 1,053 milyar tonluk rekor seviyeye ulaştığı ve ardından her yıl 1 milyar tonun biraz üzerinde kalacak şekilde gerilediği kaydediliyor. Sektörün, ulusal emisyonların yaklaşık yüzde 15'ini oluşturduğu ve elektrik üretiminden sonra ikinci sırada yer aldığı aktarılıyor. Politika tartışılırken ismini vermeyi reddeden bir kaynağın, planın bir parçası olarak hükümetin yeni çelik üretim kapasitesini de yasaklayacağını söylediği bildiriliyor. ( The Business Times, 16 Mart 2023 )

Japon Kobelco, Almanya'da Hidrojenle Çalışan Çelik Tesisi Kuracak

Japon çelik üreticisi Kobe Steel’in (Kobelco), 2026 yılına kadar ticari faaliyetlere başlaması beklenen Alman çelik üreticisi Thyssenkrupp için bir yeşil çelik üretim tesisi geliştirmek üzere Lüksemburg merkezli mühendislik firması Paul Wurth ile ortaklık kurduğu haber veriliyor. Kobelco ve yüzde yüz iştiraki Midrex Technologies’in 14 Mart'ta Almanya'nın Duisburg kentinde bulunan Thyssenkrup Steel için hidrojenle çalışan doğrudan indirgenmiş demir (DRI) tesisi tasarlamak, tedarik etmek ve inşa etmek için Paul Wurth ile ortaklık kurduğunu duyurduğu bildiriliyor. Tesisin yılda 2,5 milyon ton çelik üretmesi bekleniyor. Tesisin başlangıçta % 50 veya daha fazla hidrojen içeren yenilenmiş doğal gaz kullanacağı, ancak yeterli miktarda mevcut olduğunda % 100 hidrojen kullanmayı planladığı belirtiliyor. Kobelco’nun, tesisin "farklı oranlarda doğal gaz ve hidrojen üzerinde çalışma esnekliği sağladığını" belirttiği anlaşılıyor. Hidrojenle çalışan DRI tesisinin, Thyssenkrupp'taki geleneksel yüksek fırın operasyonlarına kıyasla 3,5 milyon ton/yıl CO2 emisyonunu azaltmasının beklendiğini de sözlerine eklediği kaydediliyor. ( Argus Media, 16 Mart 2023 )

SMS Group, SULB Company’nin Cüruf Problemini Azaltacak

Bahreyn Krallığı merkezli SULB Company BSC şirketi, SMS grubuna iki parçalık bir sipariş verdi. Siparişin içeriğinde ise 130 tonluk elektrik ark ocağının iyileştirilmesiyle birlikte kütük ve ön bölümlerin üretilmesi için dört yollu döküm ünitesinin modernize edilmesi mevcut. Bu modernizasyon projesinin ana hedeflerinin arasında öncelikle işletme personellerinin iş güvenliğini artırmak var. Sistemlerin etkinliğini ve güvenliğini de artırma amacı güden bu proje sayesinde üretilen ürünlerin de kalitesi artırılacak. Bahreyn'deki Hidd sanayi bölgesinde bulunan SULB tesisi, bir çelik fabrikası ve orta kesitli bir haddehaneden oluşmakta ve doğrudan indirgenmiş demirin işlenmesinden, bitmiş çeliğe kadar olan tüm süreci kapsamakta. Modernizasyonun amacı, fırın atmosferinin dışarı sızdırmasını önlemek ve böylece fırın verimliliğini artırmakken modernizasyonun en önemli parçası ise, elektrik ark ocağının bir geliştirilmiş otomatik cüruf kapısı (CONDOOR) ile donatılacak olması. Geliştirilmiş otomatik cüruf kapısı ile cüruf otomatik olarak temizlenecek ve cüruftaki demir oksit içeriği de önemli miktarda azalacaktır. Bu sayede modernizasyon projesi özellikle işletme personelinin güvenliğinin sağlanması için önemli bir adım olacaktır. Ayrıca bu sayede cürufun forklift kullanılarak çıkarılmasına gerek kalmayacaktır. Aynı zamanda bu modernizasyonun uygulanması halinde enerji tüketimi azalırken, daha fazla ürün çıkarılabilecek. ( SteelRadar, 16 Mart 2023 )

Marcegaglia, Polonya ve Ukrayna’daki Yan Kuruluşları da Dahil Olmak Üzere Severstal Distribution'ı Satın Alacak

İtalya'nın en büyük haddecisi Marcegaglia’nın, Polonya ve Ukrayna'daki yan kuruluşlarıyla birlikte Severstal'ın dağıtım işini satın almak istediği ve AB rekabet kurumunun mevcut durumda anlaşmayı analiz ettiği belirtiliyor. 10 Mart'ta Avrupa Komisyonu'nun rekabet kurumunun, yan kuruluşları Polonyalı Severstal Distribution ve Ukraynalı Severstal Distribution da dahil olmak üzere Severstal Distribution'ın şirket sermayesinin %100'ünün Marcegaglia Carbon Steel tarafından satın alımını analiz etmek için basitleştirilmiş bir prosedür başlattığını bildirdiği aktarılıyor. Komisyon'un anlaşmayla ilgili kararı için son tarihin 19 Nisan olduğu anlaşılıyor. Letonya'da kayıtlı olan Severstal Distribution’ın, Rus şirket Severstal'a ait olduğu için AB'de yaptırımlara tabi tutulduğu kaydediliyor. Yıl sonunda, Letonya hükümetinin bir yatırımcının Severstal Distribution'ı satma iznine ilişkin talebini aldığı, ilk başta satışı reddettiği, ancak Şubat ayı sonunda onayladığı ifade ediliyor. ( Metal Expert, 17 Mart 2023 )

Vale İlk Defa Yenilenebilir Enerjiyle Pelet Üretti

Brezilyalı demir cevheri madencisi Vale ilk defa antrasit kömürü kullanmadan endüstriyel ölçekte ticari kalitede pelet üretimi gerçekleştirdiğini açıkladı. Vale Vargem Grande’de bulunan pelet tesisinde üretimde fosil yakıt yerine biyokarbon kullandı. Yaklaşık 50.000 mt peletin 15.000 mt’u %100 biyokarbon kullanılarak üretildi. Antrasit kömürü pelet üretimindeki karbon emisyonunun yaklaşık %50’sini oluşturuyor. Şirket 2050 yılında karbonsuz üretim hedefine ulaşmak amacıyla karbon emisyonunu 2030 yılına kadar %33 oranında azaltmak için 4-6 milyar $ yatırım yapıyor. Yalnızca Vargem Grande pelet fabrikasında biyokarbon kullanılması, yıllık yaklaşık 350.000 ton karbondioksit emisyonunu azaltacak. ( SteelOrbis/Kallanish, 17 Mart 2023 )


 ( Kaynak: TÇÜD Günlük Bülten )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

Kremikovtzi Demir ve Çelik Fabrikaları – Bulgaristan Erdemir’in İlk Yurtdışı Şirket Satınalma Girişimi