Çelik Sektöründe 2023 - 12. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2023 - 12. Haftanın Öne Çıkanları 


Borusan Mannesmann Europipe’ın ABD’deki Birimini Satın Almayı Düşünüyor

Borusan Mannesmann, ABD’de bulunan bağlı kuruluşu Borusan Mannesmann Pipe US Inc.’in Almanya merkezli boru üreticisi Europipe GmbH’nin ABD’de bulunan bağlı kuruluşu Berg EUROPIPE Holding Corporation’ı satın alacağını açıkladı. Taraflar 2 Mart tarihinde bağlayıcı niteliği bulunmayan bir anlaşma imzalamıştı. Bağlayıcı bir anlaşma için görüşmeler sürüyor. Aynı zamanda süreç kapsamında yapılması gereken mali ve hukuki çalışmalar ve düzenleyici kurumlarla gerekli işlemlerin yürütüldüğünü belirten Borusan, bu konudaki gelişmelerin zamanında ve eksiksiz olarak kamuoyuna duyurulacağını bildirdi. ( SteelOrbis/Kallanish, 20 Mart 2023 )

Tk Materials Eastern Europe, Yapay Zekâ ile Karbon Takibi İçin Anlaşma İmzaladı

Thyssenkrupp Materials Services Eastern Europe’un, bir karbon şeffaflığı ekosistemi kurmak için karbon muhasebe platformu CarbonChain ile bir mutabakat anlaşması imzaladığı bildiriliyor. CarbonChain’in, bir şirketin tedarik zincirinin karbon ayak izine uçtan uca görünürlük sağlamak için granüler verileri kullanan bir karbon muhasebesi platformu olduğu belirtiliyor. Yapay zeka (AI) aracılığıyla, metaller, madencilik ve üretim de dahil olmak üzere karbon açısından yoğun tedarik zincirleri için emisyon takibini varlık düzeyindeki verilerle otomatikleştiren CarbonChain’in metodolojisinin sertifikasyon şirketi SGS tarafından onaylandığı ve Bureau Veritas tarafından doğrulandığı vurgulanıyor. Aynı zamanda ResponsibleSteel hareketinin de bir üyesi olduğu kaydediliyor. Anlaşmanın, CarbonChain'in metal üretimi sera gazı emisyonlarını izlemek ve tedarikçi şeffaflığı için standartlar belirlemek için gerekli araçları tk Materials Services Eastern Europe’a sağlamasına izin verdiği aktarılıyor. Tk Materials Services Eastern Europe’un kısa bir süre önce sürdürülebilirlik hedeflerini duyurduğu ve böylece tedarik zincirindeki CO2 emisyonlarını azaltma ve sosyal standartları uygulama taahhüdünü paylaştığı belirtiliyor. ( Kallanish, 20 Mart 2023 )

Kroman Çelik Elleçleme Kapasitesini Artırmayı Planlıyor

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Kroman Çelik Sanayii A.Ş.’in Kocaeli’de gerçekleştirmeyi planladığı iskele amaçlı kapasite artış projesiyle ilgili olarak bakanlığa sunduğu Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) başvuru dosyasının inceleme ve değerlendirme sürecinin başladığı bildirildi. Yatırım maliyeti 350 milyon TL olan proje kapsamında şirket 255 metre uzunluğunda ve 32 metre genişliğinde bir iskele inşa edilerek şu anda 60.000 dwt olan liman elleçleme kapasitesini 80.000 dwt’a çıkaracak. Söz konusu proje Kroman’ın sıvı çelik üretiminin yıllık 3 milyon mt’a ve sıcak haddeleme kapasitesinin yıllık 3,25 milyon mt’a yükselmesini hedeflediği haddehane ile çelikhane kapasite artışı ve modernizasyon projesine paralel olarak gerçekleştirilecek. Çevresel etki değerlendirme süreci sonunda olumlu karar alınması halinde inşaatın 12 ay içerisinde tamamlanması planlanıyor. ( SteelOrbis, 21 Mart 2023 )

Tata Steel, Yüksek Fırının Kapatılması Konusunda Uyardı

Port Talbot'ta iki yüksek fırın işleten Tata Steel’in, hükümet bu yaza kadar sektörü desteklemek için uzun vadeli planlar yapmazsa fırınlardan birini kapatabileceği konusunda uyarıda bulunduğu bildiriliyor. Hintli şirketin bakanlara, Güney Galler'deki yeşil çelik üretim tesislerine yapılacak potansiyel multi-milyar sterlinlik yatırımı doğrulamak için Temmuz ayına kadar desteğin ayrıntılarına ihtiyacı olduğunu bildirdiği kaydediliyor. Çelik üreticisinin, mevcut yardım seviyesiyle ilgili endişelerini dile getirdiği ve nihai bütçeyi, sektöre olan bağlılığını göstermek için kaçırılmış bir fırsat olarak eleştirdiği belirtiliyor. Yetkililer, yeşil teknolojiye yapılan yatırımı artırmak için her birine 300 milyon £ sağlamak üzere Birleşik Krallık'ta yüksek fırın işleten diğer tek firma olan Tata Steel ve British Steel ile görüşmelerde bulunuyor. ( Energy Live News, 21 Mart 2023 )

Güney Kore, 2023-2042 Karbon Nötrlüğü ve Yeşil Büyüme Planını Yayınladı

Güney Kore'nin 2023 ile 2042 yılları arasında karbon nötrlüğü ve yeşil büyüme elde etmeye yönelik ilk temel planına göre, hükümetin, 2018'de kaydedilen 727,6 milyon tonluk zirveden 2030'a kadar karbondioksit emisyonlarını %40 azaltarak 436,6 milyon tona düşürmeye çalıştıkları bildiriliyor. Ayrıca hükümetin, karbon azaltma stratejisine 2027 yılına kadar 89,9 trilyon won yatırım yapmayı planladığı ve bunun 54,6 trilyon won’luk kısmının karbon azaltma teknolojisi geliştirmek, elektrikli ve hidrojenli araçları sübvanse etmek ve binaları yeniden inşa etmek için kullanılacağı ifade ediliyor. ( Yieh, 23 Mart 2023 )

BHP, Koklaşabilir Taş Kömürünün Yerini Alması İçin Hidrojen Kullanacak

Avustralyalı hammadde şirketi BHP’nin, Batı Avustralya'da (WA) ürettiği demir cevherini işlemek için Queensland'de çıkardığı koklaşabilir taş kömürünün yerine hidrojen kullanabilecek bir elektrikli ergitme fırını (ESF) geliştireceği bildiriliyor. BHP’nin, doğrudan indirgenmiş demir (DRI) tesisi ile birleştirildiğinde, çelik üretimi için Pilbara demir cevherini işleyebileceği, hidrojen ve yenilenebilir enerji yakıtlı bir ESF için bir pilot tesis tasarlayacağı ve inşa etmek için mühendislik firması Hatch ile birlikte çalışacağı ifade ediliyor. Bunun, WA'daki Hot Brickette Iron Boodarie tesisinin 2005 yılında kapatılmasından ve 266 milyon $'lık zarar edilmesinden bu yana ilk kez Avustralya'da bir demir cevheri işleme tesisine yatırım olacağı belirtiliyor. DRI-ESF çelik üretim yönteminin, daha yüksek kaliteli cevher veya konsantrelere güvenmek yerine Pilbara'da üretilen orta kalite demir cevherlerini kullanabileceği ve karbondioksit emisyonları geleneksel yüksek fırın yöntemine kıyasla %80 daha düşük olacağı anlaşılıyor. ( Argus Media, 23 Mart 2023 )

Kuusakoski, Outokumpu Fabrikasının Yakınında Karbonsuz Hurda Tesisi Planlıyor

Finlandiyalı hurda işleyicisi Kuusakoski’nin, %100 karbonsuz çalışacak Veitsiluoto merkezli bir çelik geri dönüşüm tesisine 25 milyon € (27 milyon $) yatırım yapacağı ve tesisin 2025 yılında devreye alınmasının planlandığı bildiriliyor. Yatırımın, Finlandiya ve İsveç'te geri dönüştürülmüş metallere yönelik artan talebe yanıt olarak yapıldığı ve firmanın yıllık geri dönüşüm kapasitesini 150.000 ton veya %25 artıracağı kaydediliyor. Yeni tesisin, deniz taşımacılığını demiryolu ve karayolu taşımacılığına etkin bir şekilde bağlayan bir liman bağlantısına sahip olacağı ve yatırım maliyetinin 2,8 milyon €’luk kısmının, Business Finland tarafından RRF (Kurtarma ve Direnç) finansmanından karşılanacağı ifade ediliyor. Tesisin tüm tedarik zinciri boyunca 150.000 ton/yıl'ın üzerinde CO2 emisyonunu önlemesi bekleniyor. ( Kallanish, 24 Mart 2023 )

Thyssenkrupp'un Çelik Bölümünü Satma Çabaları Devam Ediyor

Alman sanayi grubu ThyssenKrupp, Amerikan bankası Goldman Sachs ile işbirliği içinde çelik bölümünü satma çabalarını devam ettiriyor. Şirket, bölümü satma seçeneklerini araştırmak için Amerikan bankası Goldman Sachs ile birlikte çalışıyor. Otomobil parçalarından denizaltılara kadar her konuda uzmanlaşan Alman şirketi, Avrupa'nın en büyük ikinci çelik üreticisi için listeleme, satma veya birleşme ortağı bulma konusundaki başarısız girişimlerinin ardından geçen yıl çelik işini bölme fikrinden vazgeçmişti. ThyssenKrupp'un çelik bölümünün, yüksek faiz oranları sayesinde 4 milyar Euro'dan önemli ölçüde azalan emeklilik yükümlülükleri hariç, 1,5 milyar Euro (1,6 milyar $) değerinde olabileceği söyleniyor. Şirket, önümüzdeki yıllarda karbonsuz üretime geçiş için milyarlarca yatırıma ihtiyaç duyacak olan enerji bağımlısı işletme için satış, birleşme veya ayrılmanın şu anda en iyi çözüm olduğuna inanıyor. ThyssenKrupp'un çelik bölümünün hızlı bir şekilde satılmasının önündeki engelin, şirketin rekabet gücünü zayıflatan yatırım eksikliğinin yanı sıra denetim kurulundaki koltukların yarısını elinde bulunduran ve çelik bölümü üzerinde büyük etkiye sahip olan sendikaların muhalefeti olduğu biliniyor. Bölümü satın almakla ilgilenen taraflar arasında özel sermaye grubu CVC, Brezilyalı CSN ve Hindistanlı Jindal Group yer alıyor. Ayrıca ThyssenKrupp hisseleri bu haber üzerine %5 yükseldi. Uzun süredir Alman endüstrisinin temel dayanaklarından biri olan Thyssenkrupp Steel Europe'un olası bir satışı, 31 Mart 2023'te yapılması planlanan denetim kurulu toplantısında görüşülecek konular arasında yer alacak. ( SteelRadar, 24 Mart 2023 ) 


 ( Kaynak: TÇÜD Günlük Bülten )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ