Çelik Sektöründe 2023 - 9. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2023 - 9. Haftanın Öne Çıkanları 


Hindistan Hükümeti NMDC’nin Özelleştirilme Sürecine Katılan Şirketleri Açıkladı

Hindistan hükümeti, NMDC Steel Limited’in özelleştirilme sürecine katılım gösteren şirketleri açıkladı. NMDC tarafından inşa edilen ancak tasfiyesi tamamlanan yıllık 3 milyon mt kapasiteli tesisin özelleştirilme sürecine katılım gösteren şirketlerin JSW Steel Limited, ArcelorMittal Nippon Steel Limited (AMNS), Jindal Steel and Power Limited (JSPL), Essar Steel ve Adani Enterprises olduğu paylaşıldı. Resmi olarak teyit edilmemiş olsa da 26 kuruluşun hükümete niyet mektubu gönderdiği ifade edildi. Ayrıca tesisin ilk sıcak rulo sac üretimini 31 Mart tarihine kadar yapmasının beklendiği de öğrenildi. ( SteelOrbis, 27 Şubat 2023 )

Küresel Yeşil Hidrojen Üretim Kapasitesi Geçen Yıl Yüzde 44 Arttı 

Londra merkezli veri analizi ve danışmanlık şirketi GlobalData tarafından hazırlanan " Hidrojen Dönüşümü Görünümü ve Trendler: Q1 2023" raporundan derlediği bilgilere göre, geçen yıl boyunca 393 hidrojen projesine yönelik anlaşma yapıldı. Rapora göre, küresel düşük karbonlu hidrojen piyasası geliştirme çabalarının artış göstermesi halinde dünya genelinde yıllık hidrojen üretim kapasitesinin 2030'a kadar 111 milyon tonu aşacağı tahmin ediliyor. Yeşil hidrojen için toplam proje kapasitesinin 2022'nin sonunda 166 milyon tona ulaştığı belirtilen rapora göre, projelerin yüzde 90'ını düşük karbonlu hidrojen projeleri oluşturuyor. Rapora göre, küresel yeşil hidrojen üretim kapasitesinin geçen yıl önceki yıla göre yüzde 44 artarak yıllık 109 bin tona ulaştı. Yeşil hidrojen üretebilmek için kilit öneme sahip bulunan elektroliz teknolojisinde kapasitenin ise 1065 gigavata ulaştığı belirtilirken, bunun daha da artacağı hesaplanıyor. Hidrojen sektöründe "çok uluslu ortaklıklar" ön plana çıkıyor Küresel hidrojen alanındaki ortaklıkların geçen yıl önceki yıla göre yüzde 66 artış gösterdiği belirtilen rapora göre, geçen yıl bu alandaki birleşme ve alımların değeri 24,4 milyar dolara ulaştı. Geçen yıl ABD, Danimarka, Mısır, Kanada, Portekiz başta olmak üzere çeşitli ülkelerden yıllık 111,9 milyon ton düşük karbonlu hidrojen kapasitesi açıklanırken, sadece Kanada'da Green Hydrogen International şirketi 43 milyon ton kapasiteli iki hidrojen projesini duyurdu ve projelerin 2030'da başlaması kararı aldı. Ülkelerin küresel ekonomik riskleri azaltmak için çok uluslu şirketlerle işbirliklerine gittiği belirtilen rapora göre, GHI, Suez Canal Ekonomik Bölgesi, Mısır'ın Varlık Fonu, Yeni ve Yenilenebilir Enerji Yönetimi, Mısır Elektrik İletimi Şirketi düşük karbon hidrojen üretiminde yıllık 56,3 milyon ton kapasite ile lider konumda bulunuyor. Ayrıca geçen yıl, hidrojen ekonomisinin gelişmesinde Globeleq Africa, Linde, John Wood Group, ThyssenKrupp, H2-Industries, Alcazar Enerji ve Samsung Mühendislik gibi firmaların, mühendislik, tedarik ve kurulum (EPC) hizmetleri sağlayarak bu alanda öne çıktığı belirtiliyor.

Hidrojen "çığır açıcı" olabilir

Hidrojen, bilinen yakıtlar içinde birim kütle başına en yüksek enerji içeriğine sahip alternatif bir kaynak olarak değerlendiriliyor. Petrol türevlerine göre daha verimli bir yakıt olan hidrojenden enerji elde edilmesi sırasında çevreye zararlı herhangi bir kimyasal madde salımı da gerçekleşmiyor. Hidrojen, çelik ve kimya endüstrileri, deniz taşımacılığı, uzun mesafeli kara yolu taşımacılığı ve havacılık gibi elektrikli hale getirilmesi zor sektörlerin karbondan arındırılmasına yardımcı olmak için büyük bir potansiyel taşıyor. Uzmanlara göre, yenilenebilir elektriğin depolanması başta olmak üzere hidrojen, enerji, sanayi ve ulaştırma sektörlerinde "çığır açıcı" olabilir. ( Gazete Enerji, 27 Şubat 2023 )

Çin, Çelik Üretiminde Hurda Kullanımını Artırmayı Hedefliyor

Çelik üretiminde hurda kullanımı, ülkenin karbondan arınması için gerekli bir aksiyondur. Çelik endüstrisi temsilcileri, hurda metal imha dernekleri ve yetkililer, karantina önlemleri ve ekonomik gerilemeye ek olarak, hurda metal kullanımını etkileyen birkaç başka faktörün olduğunu belirtti. Bunların özellikle vergilendirme ile ilgili problemler olduğunun altını çizdi. Hurda metal işleme sektöründe faaliyet gösteren ve çoğunlukla nakit olarak faaliyet gösteren birçok küçük işletme bulunuyor bu yüzden devlet KDV tahsilatını kaybediyor. Ancak bu problem hükümetin kararıyla düzeliyor. Bu kararla hükümetin faaliyetleri işlemciler üzerindeki vergi yükünü artırıyor ve hala faturalandırmadan kaçıyorlar. Çin ayrıca, dahil edilen içerikle ilgili olarak ithal hurda için yüksek standartlar belirledi. Bunları karşılayan çeşitler sınırlı kaldı bu yüzden ihracatçıların da standartlara uyma isteği düştü. Çelik işletmeleri, kovuşturma olasılığı nedeniyle hammadde ithal etme konusunda temkinli davranıyor. Ayrıca çelik fabrikaları tarafından kullanılan hurda miktarı büyük ölçüde fiyata bağlı kaldı. Bu sorunlar, özellikle işleme işletmelerini vergi ödemeye teşvik etmek için gelir vergisi oranının düşürülmesi gibi bir dizi adımla çözülebilir. Aynı zamanda, ülkenin çevresel hedefleri doğrultusunda ithal hurda standartlarının gevşetilmesi ve revize edilmesi, arzın artmasına yardımcı olacaktır. Ayrıca devlet, çelik üreticileri ve işleyicileri arasındaki bağlantıları teşvik etmelidir. Bu, atık işleme için entegre bir platform oluşturmayı mümkün kılacaktır. Hurda ithalatının ve yurtiçinde işlenmesinin artırılması, çelik sektöründe kullanılması Çin'in stratejisinin unsurlarından biridir. Ülke ayrıca yerli demir cevheri üretimini artırmayı ve dış pazarlarda madencilik haklarını genişletmeyi planlıyor. 2022'de çelik üretiminde dünya hurda metal tüketimi 2021'e göre %7 azalarak 610 milyon tona geriledi. Çin (225 milyon ton), AB (78 milyon ton) ve Amerika Birleşik Devletleri (55 milyon ton) ilk üç hurda tüketicisi arasındadır. Ayrıca, Avrupalı çelik üreticilerinin ihtiyaçları için hurda tedariğinde şu anda Avrupa'da herhangi bir risk bulunmadığına inanılıyor. ( SteelRadar, 28 Şubat 2023 )

ArcelorMittal, Fos-sur-Mer Tesisinin Dekarbonizasyonunu Hidrojen Yoluyla Hızlandırıyor

ArcelorMittal France, hidrojenle çelik işlemede karbondan arındırmayı hızlandırıyor. İspanyol mühendislik şirketi Idom’un, çelik üreticisinin Fos-sur-Mer’in, güneydeki fabrikasında yeşil hidrojen bazlı doğrudan indirgenmiş ve sıcak briketlenmiş demir (DRI/HBI) tesisi inşa etmek için ön fizibilite çalışmalarını yapmak üzere, enerji ve çelikle ilgili şirketlerden oluşan bir konsorsiyum tarafından geçen yıl oluşturulan ortak girişim “GravitHy” ile sözleşme imzaladığı haber veriliyor. Tesisin, yerinde yeşil çelik üretimi için hammadde olarak kullanılacağı veya dünya çapında HBI olarak ticareti yapılacak DRI üretmek için yeşil ve düşük karbonlu hidrojen üreteceği belirtiliyor. İnşaatın 2024'te başlaması ve 2027'de devreye alınması planlanıyor. Gelecekte tesisin, yıllık 2 milyon ton DRI üretimine sahip olması hedefleniyor. Akdeniz kıyısında yer alan tesisin, Avrupa ticaret pazarlarına doğrudan erişime sahip olacağı vurgulanıyor. Geçen yıl Avrupalı şirketlerden oluşan bir konsorsiyumun, Fos'ta hidrojen ve DRI tesisini inşa etmek için GravitHy ortak girişimini kurduğu ve GravitHy'nin hissedarları arasında EIT InnoEnergy, Engie New Ventures, Forvia, Idec, Plug ve ekipman üreticisi Primetals Technologies gibi şirketlerin yer aldığı kaydediliyor. Ortak Girişim’in, yeni H2 ve DRI tesisini inşa etmek için temiz enerji geçişi için yaklaşık 2,2 milyar €'luk (2,3 milyar $) AB finansmanını kesmeyi planladığı ifade ediliyor. ( Kallanish, 28 Şubat 2023 )

Hint Essar Group Çelik Sektörüne Dönmeyi Planlıyor

Hint Essar Group hem organik hem de irorganik yollarla çelik sektörüne dönmeyi planladığını belirtti. SteelOrbis’in daha önceden de bildirdiği üzere, Essar Steel’in varlıkları ArcelorMittal ve Nippon Steel tarafından iflastan kurtarma yoluyla devralınmış ve 2019 yılından itibaren ArcelorMittal Nippon Steel Limited (AMNS) adı altında faaliyet göstermeye başlamıştı. Essar Group’a yakın kaynaklar şirketin NMDC Steel Limited tarafından inşa edilen 3 milyon mt kapasiteli tesisin özelleştirilme sürecine katılım gösteren şirketler arasında yer aldığını ve Odisha ile Karnataka’da çelik tesisi kurmayı değerlendirdiğini ifade etti. Ayrıca özellikle demir cevheri rezervlerinin yeterli olduğu Karnataka beraberinde Odisha’da arazi arayışlarının aktif bir şekilde devam ettiği de aktarıldı. Essar Group ilk etapta kapasitesini aşamalar halinde yıllık 8-10 milyon mt seviyesine çıkarabileceği yıllık 3-4 milyon mt kapasiteli bir tesis inşa etmeyi planlıyor. ( SteelOrbis, 28 Şubat 2023 )

Büyük Çelik Şirketleri AB'de Yeni Geri Dönüşüm Projesi Başlatıyor

Çeşitli çelik ve teknoloji şirketlerinin, AB çelik sanayiinin döngüselliğini artıracak olan çelik üretim atıklarının işlenmesine yönelik bir proje oluşturmak için güçlerini birleştirdikleri haber veriliyor. Tenaris, Voestalpine, Thyssenkrupp, Tata Steel Nederland ve Celsa'nın yanı sıra çeşitli teknoloji firmaları ve bilimsel kuruluşlardan oluşan konsorsiyumum, çelik üretim atıklarından metalleri ve mineral fraksiyonlarını geri kazanmayı amaçlayan ReMFra adlı projeyi geliştireceği ifade ediliyor. Projeyi koordine edecek olan Tenaris tarafından yapılan açıklamaya göre, çelik üretim atıklarının değerlendirilmesinin, Avrupa çelik sanayiinin döngüselliğini ve sürdürülebilirliğini destekleyeceği belirtiliyor. Ortakların, iki ana teknolojiye odaklanacakları bunlardan ilkinin (Plazma Reaktörü), bir indirgeme maddesi olarak geri dönüştürülmüş plastik atıkları kullanarak pik demir üretmek için tufal, çamur ve cürufun geri kazanılmasını amaçladığı; ikincisinin ise (RecoDust), hidrojen içeren bir gaz akışına indirgenmesi yoluyla BOF tozlarından çinko geri kazanımını sağlayacağı kaydediliyor. Endüstriyel ölçekte iki pirometalürjik eritme ve indirgeme demonstrasyon tesisi inşa etmek için çalışmanın 3,5 yıl süreceği belirtiliyor. Tenaris'in Çevre Bölge Müdürü Fabio Praolini’nin, "Bu deneyim, yenilenemeyen kaynakların tüketimini ve dolayısıyla Avrupa'nın yabancı kaynaklara olan bağımlılığını azaltmak için kesinlikle yararlı olacaktır," yorumunda bulunduğu ifade ediliyor. ( Metal Expert, 02 Mart 2023 )

Thyssenkrupp Steel Karbondan Arındırma Çabaları Çerçevesinde Doğrudan İndirgenmiş Demir Tesisi Sipariş Etti

Alman tesis ekipmanı tedarikçisi SMS Group, Almanya merkezli çelik üreticisi Thyssenkrupp Steel’in Duisburg tesisine 1,8 milyar € değerinde doğrudan indirgeme tesisi tedarik edeceğini açıkladı. Yıllık 2,5 milyon mt doğrudan indirgenmiş demir üretim kapasitesine sahip olacak tesisin 2026 yılının sonunda devreye alınması planlanıyor. Sipariş önümüzdeki yıllarda tek seferde yıllık 3,5 milyon mt’dan fazla karbon emisyonunu önleyecek olan dünya çapındaki en büyük endüstriyel karbondan arındırma projelerinden birinin parçası. Thyssenkrupp Steel en geç 2045 yılına kadar karbonsuz üretim gerçekleştirmeyi planlıyor. DRI tesisinin inşaatının, CO2 yoğun çelik üretiminin iklim dostu teknolojilerle değiştirilmesini amaçlayan tkH2Steel dönüşüm konseptinin bir parçası olarak planlandığı belirtiliyor. Thyssenkrupp Steel CEO'su Bernhard Osburg, "Bugün Thyssenkrupp Steel için tarihi bir gün ve endüstriyel iklim değişikliğinin azaltılması için iyi bir haber çünkü ilk doğrudan indirgeme tesisimiz tek başına 3,5 milyon mt CO2 salınımını önlememizi sağlayacak," yorumunda bulunduğu belirtiliyor. Thyssenkrupp, emisyonlarının %30'undan fazlasına tekabül eden CO2 emisyonunu 2030 yılına kadar 6 milyon ton azaltmayı planlıyor. Şirket, 2045 yılına kadar karbon nötr hale gelmek istiyor. Duisburg BF bazlı çelik tesisi tek başına yılda yaklaşık 20 milyon ton CO2 emisyonu üretiyor. (SteelOrbis/Metal Expert, 02 Mart 2023 )

ArcelorMittal Brezilya, Barra Mansa'daki Yeni Profil Tesisinde İlerleme Kaydediyor

ArcelorMittal Brezilya’nın, Danieli'den Barra Mansa tesisine kurulmak üzere yeni bir su arıtma tesisi sipariş ettiği ve bu tesisteki yeni profil haddehanesinin 2024'ün üçüncü çeyreğinde devreye alınmasının planlandığı belirtiliyor. Yeni su arıtma tesisinin, kapatılan haddehaneye hizmet veren tesisin yerini alacağı ve yüklenicinin resmi açıklamasına göre, yine Danieli tarafından tedarik edilen yeni 400.000 tonluk profil tesisinin kurulumunu tamamlayacağı kaydediliyor. Geçtiğimiz yıl, ArcelorMittal Brezilya’nın, Barra Mansa varlığındaki çelik kalitesini artırmak ve rekabetçi bir operasyonel harcama oranı sağlamak için yeni bir ticari profil tesisi kurması için Danieli ile sözleşme imzaladığı bildiriliyor. Barra Mansa, 750.000 ton/yıl kapasiteli bir çelikhaneye ve toplam kapasitesi 650.000 ton/yıl olan iki hafif profil tesisine ev sahipliği yapıyor. ( Metal Expert, 02 Mart 2023 ) 


 ( Kaynak: TÇÜD Günlük Bülten )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

Kremikovtzi Demir ve Çelik Fabrikaları – Bulgaristan Erdemir’in İlk Yurtdışı Şirket Satınalma Girişimi