Çelik Sektöründe 2023 - 13. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2023 - 13. Haftanın Öne Çıkanları 


Çin, Çelik Hurda Standartlarını Revize Edecek

Çin'in hurda kullanımını artırmak ve demir cevheri fiyatlarını baskı altına almak için bu yıl hurda standartlarını revize etmesi bekleniyor. Çin Demir ve Çelik Sanayii Derneği’nin (CISA), bu yıl elektrik ark ocaklı çelik üretimini, hurda çelik kaynaklarının geliştirilmesini ve kullanılmasını teşvik edeceği ifade ediliyor. CISA Başkan Yardımcısı Luo Tiejun’un, geçen hafta Çin Özel Çelik İşletmeleri Derneği tarafından düzenlenen bir toplantıda bu yönde açıklamalarda bulunduğu kaydediliyor. Bu hedefin, öncelikle geri dönüştürülmüş çelik hammadde standartlarında yapılacak revizyonlar ve vergilerin basitleştirilmesi yoluyla sağlanacağı anlaşılıyor. Mevcut HRS101 çelik hurdasının, uluslararası ağır hurda standardının hâlâ üzerinde olduğu ve bu da Çin'in uluslararası alanda popüler olan ağır hurda kalitelerini ithal etmesini zorlaştırdığı, söz konusu durumun, aynı zamanda Çin'in son iki yılda hurda ithalatını yeniden başlatarak arzı artırma kabiliyetini de sınırladığı bildiriliyor. Çin’in, "geri dönüştürülmüş çelik kaynakları" şeklindeki yeni ürün tanımı kapsamında 2021 yılında hurda çelik ithalatına yeniden başladığı, ancak son iki yılda ithalat hacminin 550.000 ton civarında kaldığı; ülkenin ithalat standartlarını gevşetmesi halinde Çin pazarına daha fazla hurda girebileceği aktarılıyor. Ayrıca ithal geri dönüştürülmüş çelik hammaddeleri için tercihli KDV politikalarının getirilmesi ve yerel hurda için vergilendirme sürecinin basitleştirilmesinin de hurda sanayiinin verimliliğini artırması bekleniyor. Luo’nun, hurda çelik geri dönüşüm sanayii zincirinin standartlaştırılmasına yardımcı olacak hurda çelik geri dönüştürücülere %1'den yüksek olmayan bir gelir vergisi uygulanmasını önerdiği vurgulanıyor. Bununla birlikte hurda geri dönüştürücüler için söz konusu uygulamanın, maliyetlerini yine de artırdığı ve bu nedenle politika yapıcıların, hurda toplama için işlem sürecini düzenlemek ile geleneksel işlem modelini yükseltmek arasında bir denge kurmak zorunda oldukları belirtiliyor. Luo Tiejun’un ayrıca, Çin'in 400 milyon ton/yıl üretim kapasitesinin yenilenmesini ve yükseltilmesini tamamlamayı planladığını belirttiği aktarılıyor. Bunların arasında 200 milyon ton/yıl kapasite yenileme projesinin tamamlanmış, 100 milyon ton/yıl kapasitenin inşaat aşamasında ve 100 milyon ton/yılın da teklif aşamasında olduğu ifade ediliyor. ( Kallanish, 27 Mart 2023 )

Mısır, Çin'in Yeni Demir-Çelik Fabrikasına Ev Sahipliği Yapacak

Afrika'da güçlü bir konum oluşturmakla ilgilenen Çin’in, bölgenin en büyük ekonomilerinden biri olan Mısır'da yatırım açıklamalarına devam ettiği; Çinli bir şirketin bir boru projesi geliştirmeyi hedeflediği haber veriliyor. Mısır hükümeti tarafından yapılan resmi açıklamaya göre, Çinli Xinxing Ductile Iron Pipes’ın, Süveyş Kanalı Ekonomik Bölgesi'nde, özellikle başka bir Çinli şirket olan Tianjin TEDA tarafından geliştirilen sanayi bölgesindeki Ain Sokhna limanında demir-çelik tesislerine 2 milyar $ yatırım yapmayı planladığı kaydediliyor. Projenin birkaç aşamada yürütüleceği ve yıllık 250.000 ton boru üretim kapasitesine sahip olacak ilk fazın, yaklaşık 150 milyon $'lık yatırımı öngördüğü ve ikinci etapta tesisin yılda 2 milyon ton çelik üretebileceği aktarılıyor. Projenin, 1,8 milyar dolarlık yatırım sermayesi gerektirdiği ve nihai ürünlerin de ihracat için tahsis edileceği anlaşılıyor. Çinli şirketlerin, projenin Mısır ve Afrika'daki tedarik açıklarının kapatılmasına katkıda bulunacağını vurgularken, yerli çelik piyasası katılımcıları planlara şüpheyle yaklaşıyor. ( Metal Expert, 27 Mart 2023 )

BHP Elektrikli İzabe Fırını Kurarak Çelik Üretiminde Karbon Emisyonunu %80 Azaltacak

Avustralyalı madenci BHP Billiton, küresel mühendislik şirketi Hatch ile ülkede elektrikli izabe fırını deneme tesisi tasarlamak ve inşa etmek için anlaşma imzaladığını açıkladı. Koklaşabilir taş kömürü yerine yenilenebilir elektrik ve hidrojen kullanarak BHP’nin Pilbara madenlerinden çıkan demir cevherinden çelik üretecek olan tesisin, geleneksel yüksek fırın bazlı çelik üretim sürecine kıyasla karbon emisyonunu %80’den fazla azaltacağı tahmin ediliyor. BHP’nin Ticaret Müdürü Vandita Pant, “Çelik sektörü elektrikli izabe fırınını daha geniş bir hammadde yelpazesi kullanımına uygun buluyor. Bu nedenle çelik şirketleri karbon emisyonunu azaltma hedeflerinin bir parçası olarak elektrikli izabe fırını tesisleri inşa etmek istiyor,” dedi. ( SteelOrbis, 27 Mart 2023 )

BHP ve HBIS Group Çin'de Karbon Yakalama ve Kullanımı Teknolojisini Test Etmek İçin Anlaşma İmzaladı

Avustralyalı madenci BHP Billiton Çinli çelik üreticisi HBIS Group’un Hebei’de bulunan çelik üretim operasyonlarında karbon yakalama ve kullanımı teknolojisini test etmek için anlaşma imzaladığını açıkladı. BHP’nin CEO’su Mike Henry, “BHP ve HBIS arasındaki iş birliği sektörün karbon yakalama, kullanım ve depolama teknolojilerine yönelmesini ve çelik üretiminden kaynaklanan karbon emisyonunun önemli ölçüde azaltılmasını sağlayacak,” dedi. SteelOrbis’in daha önce bildirdiği üzere 2021 yılında BHP HBIS ile sera gazı salımını azaltabilen teknolojileri incelemek ve keşfetmek amacıyla üç yıl sürecek 15 milyon $’lık yatırımı kapsayan bir mutabakat anlaşması imzalamıştı. ( SteelOrbis, 28 Mart 2023 )

Celsa, EAO Verimliliğini Artırmak İçin Yapay Zekâ Geliştiriyor

İspanyol çelik üreticisi Celsa Group’un, enerji tüketimini azaltmak, süreçleri optimize etmek ve tamamen karbonsuzlaştırmayı ilerletmek için yapay zeka teknolojisi geliştirdiğini açıkladığı belirtiliyor. Alchimia olarak adlandırılan projenin, elektrik kullanımını %2 oranında azaltmayı ve CO2 emisyonunu 232.000 ton/yıl önlemeyi hedeflediği bildiriliyor. Şirketin, bir grup teknoloji ve üniversite ortağıyla birlikte geliştirilen projenin, Celsa'nın hurda döngüsellik oranını %5 artırmayı planladığını aktardığı kaydediliyor. Celsa’nın "Alchimia projesinin özel hedeflerinden biri, ürün kalitesini iyileştirmek, enerjiyi daha verimli kullanmak ve hurda ile enerjinin en iyi kombinasyonuna dayalı bir ana üretim formülü bulunduğunda bunların bir üretim merkezinden diğerine transferine izin veren dijital araçları uygulamaktır,” diye açıklama yaptığı aktarılıyor. Çelik şirketinin, hurda kalitesine bağlı olarak hammadde ve enerji kombinasyonlarını değiştirerek çelik üretim simülasyonları oluşturmak için sanal bir fırın (Power EAF) geliştirdiği ve bu teknolojinin hâlihazırda İspanya'da test aşamasında olduğu ifade ediliyor. Çalışması doğrulandıktan sonra Power EAF’nin, Fransa ve Polonya'dakilerden başlayarak Celsa Group'un geri kalan tesislerinde uygulanacağı anlaşılıyor. Yatırımın değerinin 3 milyon € (3.24 $) tutarında olduğu ve Avrupa Birliği’nin neredeyse %70'ini finanse ettiği vurgulanıyor. ( Kallanish, 29 Mart 2023 )


( Kaynak: TÇÜD Günlük Bülten )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ