Çelik Sektöründe 2023 - 14. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2023 - 14. Haftanın Öne Çıkanları 


Yeşil Çelik Talebi Katlanarak Artacak

Geçen hafta Ho Chi Minh City'de düzenlenen Kallanish Asia Steel Markets 2023 konferansında konuşmacıların, yeşil çelik üretimine geçişin önümüzdeki yıllarda önemli talep artışını karşılamak üzere olan durdurulamaz bir eğilim olduğunu söyledikleri belirtiliyor. Singapur merkezli Meranti Steel'in CEO'su ve kurucusu Dr Sebastian Langendorf’un, artan siyasi baskı, karbon taahhütleri, tedarik zinciri gereksinimleri ve son kullanıcıların farkındalığı nedeniyle yeşil çeliğe yönelik önemli bir talep artışı beklediği ifade ediliyor. Langendorf’un, küresel yeşil çelik talebinin 2021'deki 7 milyon tondan 2025'te 41 milyon tona ve ardından 2040'a kadar önemli ölçüde artış göstererek, 235 milyon tona yükseleceğini ve eşzamanlı olarak, tüm yassı çelik talebine karşı düşük emisyonlu çelik talebinin payının %1'den %26'ya çıkacağını öngördüğü vurgulanıyor. Bu arada, Primetals Asya İş Geliştirme Direktörü Martin Smith’in etkinlikte "Karbon nötrlüğe geçiş, yaklaşıyor ve biz bunu durduramayız," dediği aktarılıyor. Teknoloji açısından, Japonya'nın en büyük EAO’ya dayalı çelik üreticisi Tokyo Steel'in Genel Müdürü Gaku Ito’nun, EAO teknolojisini yeşil çelik üretimi için ilk tercih rotası olarak gördüğü, bu durumun da birincil hurdanın daha fazla talep göreceği ve bu nedenle pahalı olacağı anlamına geldiği belirtiliyor. Bununla birlikte, düşük karbon geçişi için gerekli olan büyük miktardaki paranın nereden geleceğine dair soruların devam ettiği, Kallanish yönetici editör Asia Tomas Gutierrez’in “Küresel çelik talebinin yarısı düşük karbonlu olmaya karar verirse, bu toplam 11 trilyon dolar gerektirecektir. Bunun bedelini kim ödeyecek?” sorusu sorduğu ifade ediliyor. ( Kallanish, 03 Nisan 2023 )

Karabük Demir Çelik (KARDEMİR) 86 Yaşında!

'Fabrika Kuran Fabrika’ unvanı ile Kardemir bugün 86. Yaşını kutluyor. Atatürk'ün talimatıyla dönemin Başbakanı İsmet İnönü tarafından 3 Nisan 1937 tarihinde Karabük Demir ve Çelik Fabrikalarının (KARDEMİR) temelinin atılmasıyla geleceği değişen Karabük, bugün kuruluşunun 86. yıl dönümünü kutluyor. Kardemir ilk Türk demirini üretti 3 Nisan 1937’de dönemin Başbakanı İsmet İnönü tarafından Zonguldak’ın Karabük köyünde Filyos Irmağı’nın kolları olan Soğanlı ve Araç çaylarının birleştiği arada geniş çeltik tarlaları üzerinde atılmış ve böylece Karabük’te çeltik tarımından çelik sanayiine dönülerek Türkiye’nin ilk ağır sanayi hamlesi başlatılmış oldu. İnönü ve Çakmak tarafından 3 Nisan 1937'de temelleri atılan KARDEMİR, 10 Eylül 1939'da ilk Türk demirini üretti.

"Fabrikalar Kuran Fabrika" KARDEMİR, kurulmasıyla birlikte Türkiye Cumhuriyeti'nin imarında önemli görevler üstlenirken, Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları (ERDEMİR) ile İskenderun Demir ve Çelik A.Ş.'nin (İSDEMİR) kurulmasında rol alması nedeniyle "fabrika kuran fabrika" unvanını aldı. Yatırımları ile büyümeye devam ediyor KARDEMİR, ülkedeki tek ray ve tren tekeri üreticisiyken aynı zamanda ağır profil ve kalın kangal üretiminde de ülkenin tek milli markası konumunda yer alıyor. KARDEMİR son yıllarda yaptığı yatırımlarla savunma sanayii ve otomotiv alanına da destek vermeye devam ediyor. ( SteelRadar, 03 Nisan 2023 )

H2 Green Steel, Elektrik İçin Fortum ile Ortak Oldu

H2 Green Steel ve Fortum’un, H2 Green Steel'in İsveç'in kuzeyinde yer alması planlanan çelik tesisine CO2 içermeyen elektrik tedariki ve elektrik ticareti için bir çerçeve anlaşma imzaladığı haber veriliyor. H2GS'den yapılan açıklamaya göre, çerçeve anlaşmanın başlangıçta yılda 2,3 TWh için iki enerji satın alma anlaşmasını (PPA) içermesi planlanıyor. H2GS’nin, yeşil hidrojen üretecek 700-800 MW'lık elektrolizöre güç sağlamak için önemli miktarda elektriğe ihtiyaç duyulduğu belirtiliyor. Elektrolizörün, H2GS tesisindeki çelik üretimini besleyecek olan demir cevherini sünger demire indirgeyeceği bildiriliyor. ( Kallanish, 04 Nisan 2023 )

Outokumpu İsveç’teki Uzun Mamul Birimlerini Cogne Acciai Speciali’ye Devredecek

Finlandiya merkezli paslanmaz çelik üreticisi Outokumpu başlıca faaliyet alanı olan yassı paslanmaz çelik ürünler ve ferrokroma odaklanmak üzere İsveç’in Degerfors ve Storfors kentlerinde bulunan Long Products AB birimlerini İtalya merkezli paslanmaz uzun mamul üreticisi Cogne Acciai Speciali’ye 12 milyon € karşılığında devredeceğini açıkladı. Şirket söz konusu satışı birkaç ay içinde tamamlamayı planlıyor. Outokumpu’nun Degerfors’ta bulunan diğer birimleri satışa dahil edilmedi. SteelOrbis’in daha önce bildirdiği üzere bu yıl Ocak ayında şirket uzun mamul biriminin büyük bir kısmını İtalya merkezli Marcegaglia Steel Group’a 228 milyon € karşılığında devretmişti. (SteelOrbis, 04 Nisan 2023)

Liberty Steel Whyalla’da Yeni Elektrik Ark Ocağı ve Doğrudan İndirgeme Tesisi Kuracak

İngiltere merkezli çelik üreticisi Liberty Steel Group, İtalyan tesis ekipmanı tedarikçisi Danieli ile Avustralya’da bulunan Whyalla tesisinde kömür bazlı çelik üretimini kademeli olarak sona erdirmek amacıyla 160 tonluk düşük karbon emisyonlu elektrik ark ocağı için tedarik sözleşmesi imzaladı. Whyalla tesisinin çelik üretim kapasitesini yıllık 1 milyon mt’dan 1,5 milyon mt’un üzerine çıkaracak olan yeni elektrik ark ocağının geleneksel yüksek fırın bazlı çelik üretimine kıyasla 2025 yılına kadar karbon emisyonlarını %90 azaltması bekleniyor. Mevcut kok fırınları ve yüksek fırının yerini alacak olan elektrik ark ocağının inşasının 2025 yılında tamamlanması bekleniyor. Ayrıca Liberty Whyalla tesisinde doğrudan indirgenmiş demir üretmek amacıyla yerel manyetit cevherini işlemek üzere yıllık 1,8 milyon kapasiteli doğrudan indirgeme tesisi kuracak. ( SteelOrbis, 04 Nisan 2023 )

Hindistan Çelik Bakanlığı Yeşil Çelik Üretimi İçin Gereken Eylemleri Tespit Edecek 13 Çalışma Ekibi Kurdu

Hindistan Çelik Bakanlığı, çelik üretiminin her aşamasını çevreye duyarlı hâle getirmek ve imalat süreçlerinde sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmak için gereken eylemleri tespit etmek adına 13 çalışma ekibi kurdu.  Bakanlığın yaptığı açıklamaya göre bu çalışma ekiplerinin her biri, yeşil çelik üretimi için gereken hammadde, teknoloji, politika desteği ve gelişmiş üretim süreçleri gibi faktörleri inceleyecek. Bu çalışma ekipleri içinde sektörden, akademik alandan, hükümetten ve teknoloji alanından farklı oyuncular bulunacak.  Bakanlık, hükümetin döngüsel ekonomiye geçmek adına başlıca çelik üreticilerini 2047’ye kadar kullandıkları hammaddelerin %50’sini hurda ya da geri dönüştürülmüş çelikten elde etmeleri için teşvik ettiğini belirtti.  Bununla birlikte koklaşabilir taş kömürü ve demir cevheri gibi hammaddelerin gelecekte çevre hedefleri kapsamında sürdürülebilir seçenekler olmayabileceğinden yerel çelik üreticilerinin düşük karbonlu çelik üretimi yöntemlerini benimsemesi gerektiğini söyledi. ( SteelOrbis/Kallanish, 05 Nisan 2023 )

İspanya Hükümeti, ArcelorMittal’in Hibrit EAO Projesinin Finansmanını Onayladı

İspanya hükümetinin, ArcelorMittal'in ülkedeki karbondan arındırma planını desteklemek için Salı günü 450 milyon € (493.38 milyon $) tutarındaki finansmanı onayladığı haber veriliyor. Söz konusu katkının, ulusal iyileşme ve dayanıklılık planının bir parçası olduğu belirtiliyor. Bu adımın, Avrupa Komisyonu'nun Şubat ayı ortasında ortak finansmana yeşil ışık yakma kararının ardından geldiği ve amacının AB Hidrojen Stratejisi’ni ve Avrupa Yeşil Mutabakat hedeflerini desteklerken, Rus fosil yakıtlarına bağımlılığı azaltmaya ve yeşil geçişi hızlandırmaya destek sağlamak olduğu ifade ediliyor. İspanyol Bakanlar Konseyi’nin, "Bu proje, şirketin yenilenebilir enerjiyle üretilen hidrojeni kullanarak yeşil çelik üretmesine imkân tanıyacak ve ArcelorMittal’in, yalnızca faaliyetinin karbondan arındırılmasına katkıda bulunmakla kalmayacak, aynı zamanda yan sanayiler ve diğer büyük sektörlerin sürecini hızlandırmaya da yardımcı olacak," yorumunda bulunduğu aktarılıyor. İspanya Sanayi Bakanı Francisco Blanco’nun bir basın toplantısında, çelik şirketinin finansmanı resmi olarak kabul etmesi için üç ay süresinin bulunduğunu söylediği anlaşılıyor. ArcelorMittal İspanya Başkanı José Manuel Arias’ın, çelik üreticisinin ve hükümetin, projenin ekonomik olarak sürdürülebilir olmasını sağlamak için ortak çalışmaya başladığını belirttiği kaydediliyor. Arias’ın, "Enerji maliyetlerini piyasa oynaklığı karşısında geçerli kılan bir mekanizma tanımlanır tanımlanmaz yatırıma yeşil ışık yakacağız" diye açıklama yaptığı bildiriliyor. ArcelorMittal'in önerilen yatırımının, 1 milyar € tutarında olduğu ve mevcut yüksek fırının yerini alacak olan 1,1 milyon ton/yıl kapasiteli hibrit EAO ile tamamlanan, yılda 2,3 milyon ton yeşil hidrojen bazlı doğrudan indirgenmiş demir ünitesi inşa etmeyi içerdiği ifade ediliyor. Başlangıçta gaz karışımında kullanılan doğal gazın, kademeli olarak çelik üretim sürecinden çıkarılacağı ve son olarak tesisin, atık ve metalurjik gazlardan üretilen sentez gazı ile yenilenebilir hidrojen kullanılarak işletileceği belirtiliyor. İspanya'da türünün ilk örneği olacak yeni DRI ünitesi ve EAO'nun 2025 yılı sonundan önce faaliyete geçeceği tahmin ediliyor. Tamamlandığında, projenin yaklaşık 70,9 milyon ton CO2 emisyonunu azaltması bekleniyor. ( Kallanish, 06 Nisan 2023 )

Nippon Steel Corporation Odisha’da Dünyanın En Büyük Çelik Tesisini Kuracak

Japonya merkezli Nippon Steel Corporation (NSC), Hindistan’ın Odisha eyaletinde dünyanın en büyük çelik tesisini kuracağını duyurdu. Şirket Başkanı Eiji Hashimoto yaptığı açıklamada, “Niyetimiz Odisha’da dünyanın en büyük ve modern çelik tesisini kurmak. Tesisin yıllık 30 milyon mt üretim kapasitesine sahip olmasını istiyoruz. Şu anda en büyük tesis yıllık 20 milyon mt üretim yapıyor,” diye konuştu.  Ancak an itibarıyla NSC’nin bu girişimini nasıl gerçekleştireceğine dair somut bir bilgi yok.  ArcelorMittal ve NSC’nin ortak iştiraki olan ArcelorMittal Nippon Steel Limited (AMNS), 2021 yılında yıllık 12 milyon mt üretim kapasitesine sahip sıfırdan bir tesis kurmak için Odisha yönetimi ile yaklaşık 6,09 milyar $ yatırım gerektiren bir anlaşma imzalamıştı. AMNS ayrıca yıllık 7 milyon mt üretim kapasiteli ikinci bir tesis için de 4,6 milyar $ yatırımlı bir anlaşma imzaladı.  Başbakanlıktan yapılan açıklamaya göre NSC’nin sıfırdan kuracağı çelik tesisi yalnızca özel kalite çelik üretimi için kullanılacak ve eyalet yönetimi NSC yetkililerini Odisha’ya gelerek Kendrapara bölgesinde kurulması ihtimali yüksek olan tesis alanını ziyaret etmeye davet etti. ( SteelOrbis, 07 Nisan 2023 )

Marcegaglia, Nisan Ayında Severstal Distribution'ın Satın Alımını Tamamlayacak

Avrupa Komisyonu'nun rekabet kurumunun, Marcegaglia'nın Polonya ve Ukrayna yan kuruluşları da dâhil olmak üzere Severstal Distribution'ı satın almasını onayladığı ifade ediliyor. 3 Nisan'da, Severstal Distribution'ın kurumsal sermayesinin %100'ünün Marcegaglia tarafından devralınması teklifini analiz etmek için basitleştirilmiş prosedürünü tamamladıktan sonra Avrupa Komisyonu'nun, "bildirilen operasyonun Birleşme Yönetmeliği kapsamına girdiği" sonucuna vardığı ve karşı çıkmamaya karar verdiği ve bildirilen işlemin iç pazar ve EEA Anlaşması ile uyumlu olduğunu beyan ettiği aktarılıyor. Şirketin, Komisyon’dan yeşil ışık aldıktan sonra, Marcegaglia'nın satın alma işlemini, Nisan ayı sonuna kadar tamamlamayı planladığını açıkladığı kaydediliyor. Letonya'da kayıtlı Severstal Distribution’un, çelik işleme ve uzun ve yassı çelik ürünlerinin satışında faaliyet gösterdiği açıklanıyor. ( Metal Expert, 07 Nisan 2023 )

İspanyol Megasa, Fransız Çelik Tedarikçisini Satın Alıyor

İspanyol uzun çelik üreticisi Megasa’nın, Fransız çelik tedarikçisi Societé Rouennaise de Déroulage'ın (SRD) yatırım şirketi VH Asset Management'tan %100 satın alımını resmileştirdiği ve işlemin Şubat sonunda sonuçlandığı ifade ediliyor. Megasa’nın, "Anlaşma, Grubun Avrupa'daki varlığını çeşitlendirmesine ve yoğunlaştırmasına ve tüm ürün yelpazesini sunmasına olanak tanıyor. SRD, 10.000 tona kadar gemilerin yüklenmesine izin veren kendi liman alanı ile Normandiya'da Seine Nehri kıyısında olağanüstü bir konuma sahiptir," açıklamasını yaptığı kaydediliyor. SRD’nin, Megasa'nın distribütör şirketi Metalúrgica Galaica'nın çatısı altına gireceği belirtiliyor. ( Kallanish, 07 Nisan 2023 )

Kar-Demir İzmir Nisan’da Kangal Üretimine Başlıyor

Son yıllarda sektörde adında çokça söz ettiren Kardemir Çelik Sanayi A.Ş, 2023 yılının ikinci çeyreğinde kangal üretimine başlıyor. 1968 yılında Ege bölgesinin Denizli ilinde kurulan ilk üretim tesisiyle Kar-demir Haddecilik. San ve Tic. Ltd Şti, adıyla Türkiye demir-çelik sektörüne giriş yapan Kar-demir Şirketler Grubu haddecilik üzerine İzmir’deki tesisinde çalışmalara tüm hızıyla devam ediyor. Şirket, 2023 yılının Nisan ayında başlayacak üretim için 750 bin ton/yıl kapasite ile kangal üretecek. Nisanın son haftasında başlaması planlanan üretimlerde 5,5-25mm arası kangal üretimi, 8-32mm inşaat demiri üretimi gerçekleşmesi planlanıyor. Sektörde her geçen gün büyüyen firma yatırımlarına tüm hızıyla devam ediyor. ( SteelRadar, 07 Nisan 2023 )


( Kaynak: TÇÜD Günlük Bülten )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ