Çelik Sektöründe 2023 - 15. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2023 - 15. Haftanın Öne Çıkanları 


Dalga Enerjisi, Çeliğin Karbondan Arındırılmasında Etkili Olabilir

CorPower Ocean’ın, Instituto Superior Técnico de Lisboa (IST) ve küresel bir yeşil çelik üreticisi tarafından yapılan bir araştırmaya göre dalga enerjisinin, yeşil çelik üretiminde yeşil hidrojen oluşturmak için kullanılarak çelik sanayiinin karbondan arındırılmasına yardımcı olacak önemli bir rol oynayacağı haber veriliyor. Yeşil hidrojen üretiminin, elektrolizörlerin yenilenebilir enerji kullanarak suyu oksijene ve hidrojene ayırmasını gerektirdiği, bununla birlikte, yeşil hidrojen arzı ve talebini eşleştirirken gereken enerji miktarı nedeniyle bunun, karmaşık bir süreç olmaya devam ettiği kaydediliyor. CorPower Ocean’ın yayımladığı bir notta, nükleer ve hidro potansiyelin yoğun bir şekilde kullanılmasıyla, 7/24 karbonsuz enerji sağlamak amacıyla aralıklı rüzgar ve güneş kaynaklarını desteklemek için daha geniş bir temel yük yenilenebilir enerji karışımına ihtiyaç duyulduğunu belirttiği bildiriliyor. Okyanus enerjisinin, bu boşluğu tutarlı, güvenilir ve ölçeklenebilir bir güç kaynağı olarak doldurabileceği anlaşılıyor. Yakın tarihli akademik çalışmanın, yılın %90'ında potansiyel bir Avrupa yeşil çelik üretim tesisinde 1 GW'lık bir elektrolizörün çalışma gereksinimlerine odaklandığı aktarılıyor. Yenilenebilir enerjinin optimize edilmiş kurulu gücü ile şebekeye alım ve satımını hesaplayan 800'den fazla simülasyon gerçekleştirildiği ifade ediliyor. Kara bazlı rüzgâr ve güneş gibi tamamlayıcı yenilenebilir enerji kaynaklarının okyanus bazlı dalga gücü ile birleştirilmesinin, yeşil hidrojen oluşturmak için daha istikrarlı ve tutarlı bir enerji kaynağına yol açtığı sonucuna varıldığı vurgulanıyor. Bu durumun, gerekli kurulu kapasitede ve enerji maliyetinde önemli düşüşlerin sağlanabileceği anlamına geldiği belirtiliyor. CorPower Ocean'ın gözlemine göre, dalga enerjisinin kullanılmaya başlanmasının, kurulu üretim kapasitesi gereksinimini yarıya indirmeye ve enerji maliyetini %26 oranında düşürmeye yardımcı olabileceği bildiriliyor. Yalnızca Avrupa'da yıllık çelik enerji talebinin yılda 300TWh olduğuna ve Avrupa Parlamentosu araştırma servisinin, çelik sanayiinin tamamen karbondan arındırılması için gerekli miktarda hidrojen üretmenin, elektrik üretiminde %20 civarında bir artış gerektireceğini belirttiğine dikkat çekiliyor. ( Kallanish, 10 Nisan 2023 )

ArcelorMittal Almanya’da İki Yeni Elektrolizörle Çelik Üretimini Karbondan Arındıracak

Lüksemburg merkezli çelik üreticisi ArcelorMittal’in Almanya merkezli bağlı kuruluşu ArcelorMittal Eisenhüttenstadt GmbH, hidrojen kullanarak çelik üretimini karbondan arındırmak için Alman enerji tedarikçisi Vulkan Energiewirtschaft Oderbrücke ve Fransız elektrolizör üreticisi McPhy ile birlikte elektroliz tesisi ve hidrojen dolum istasyonu kuracağını açıkladı. 2 MW kapasiteli elektroliz tesisinin 2024 yılında faaliyete geçmesi planlanıyor. McPhy tarafından tedarik edilecek iki elektrolizör çelik üretiminde doğrudan kullanılmak üzere hidrojen üretecek. Proje için ayrılan finansman 5,1 milyon € seviyesinde yer alıyor. ( SteelOrbis, 10 Nisan 2023 )

Yeşilyurt Demir Çelik Kendi Elektriğini Üretmek İçin Güneş Santrali Kuracak

Yeşilyurt Demir Çelik, iklim hedefleri doğrultusunda karbon ayak izini azaltmak için Şanlıurfa’nın Hilvan ilçesinde 95 MWe kurulu gücünde “Yeşilyurt Hilvan Güneş Enerji Santrali (GES) kuracak. Yeşilyurt Demir Çelik Endüstrisi ve Liman İşletmeleri AŞ., Viranşehir’de kuracağı 80 MW’lık güneş santralinin ardından Hilvan ilçesinde de güneş santrali kurmayı planlıyor. Şirket tarafından, Şanlıurfa İli, Hilvan İlçesi sınırları içinde 116,54 hektarlık alanda 95 MWe kurulu gücünde “Yeşilyurt Hilvan Güneş Enerji Santrali’nin (GES) kurulup işletilmesi planlanıyor. Proje için yaklaşık 996 milyon TL yatırım yapılması bekleniyor. Kurulacak olan santralde Monokristal Tek Eksende Güneşi Takip Eden Fotovoltaik Sistemler marifetiyle üretilen doğru akım elektrik enerjisi eviriciler yardımıyla alternatif akıma çevrilecek. Proje kapsamında her biri 545 Watt gücünde 199.184 adet panel, 950 adet inverter kurulacak. Santralde yılda 160 milyon 740 bin kWh elektrik üretilmesi bekleniyor. Üretilen elektrik ise şirketin elektrik tüketimi ile mahsuplaşılacak. ( SteelOrbis, 10 Nisan 2023 )

Kobe Steel Umman’da Doğrudan İndirgenmiş Demir Projesi Geliştirecek

Japon çelik üreticisi Kobe Steel Umman’da doğrudan indirgenmiş çelik üretimi ve satışını geliştirmek amacıyla Düşük Karbonlu Demir Projesi için iş birliği yapmak üzere Japon Mitsui ve Umman Özel Ekonomik ve Serbest Bölgeler Kurumu ile mutabakat anlaşması imzaladı. Projenin beş milyon mt doğrudan indirgenmiş demir üretim kapasitesine sahip olması hedefleniyor, gelecekte kapasite artırılabilir. Söz konusu projede indirgeyici madde olarak doğal gaz kullanılırken, karbon emisyonunu biraz daha azaltmak amacıyla daha sonra doğal gaz yerine hidrojen ve karbon yakalama, kullanımı ile depolama teknolojisi kullanılması planlanıyor. Kobe Steel 2050 yılına kadar üretiminden kaynaklanan karbon emisyonunu sıfıra indirmeyi hedefliyor. ( SteelOrbis/Metal Expert, 11 Nisan 2023 )

AQS, 2026 Yılına Kadar 5 Milyon Ton/Yıl DRI Potansiyeline Sahip Olacak

Devasa bir yatırım programı uygulayan Algerian Qatari Steel’in (AQS), çelik üretim operasyonlarını gerekli hammaddelerle beslemek için uygun maliyetli DRI teknolojisine güvendiği ve şirketin, metalize ürünlerdeki potansiyelini birkaç yıl içinde ikiye katlayacağı haber veriliyor. Midrex'e göre AQS’nin, toplam ergitme potansiyelini 4 milyon ton/yıla çıkaracak olan yeni bir çelik kompleksi için hammadde temini amacıyla DRI üretim kapasitesini 5 milyon ton/yıl seviyesine çıkarmayı planladığı bildiriliyor. Genişletme projesinin 2025 sonu veya 2026 başında tamamlanması bekleniyor. Projenin, Kasım 2022'de resmi açılışı yapılan tesis genişletmesinin ikinci aşaması olduğu anlaşılıyor. Ayrıca şirket, maliyetler üzerinde olumlu bir etkisi olan HDRI kullanımından da yararlanıyor. 2022 boyunca toplam üretimin %74'ünün veya 1,7 milyon tonunun HDRI olduğu vurgulanıyor. (Metal Expert, 11 Nisan 2023)

Nippon Steel, Dünyanın En Büyük Çelik Tesisini Kurmayı Planlıyor

Japon Nippon Steel, Hindistan'ın Odisha şehrinde yılda yaklaşık 30 milyon ton kapasiteli dünyanın en büyük çelik tesisini kurma planlarını duyurdu. Bu, ArcelorMittal ve Nippon Steel arasındaki ArcelorMittal Nippon Steel India (AM/NS India) olarak bilinen ve Odisha hükümeti ile yılda 12 milyon tonluk bir entegre çelik tesisi inşa etmek için 6 milyar dolarlık bir anlaşma imzalamış olan bir ortak girişim aracılığıyla gerçekleştirilecek. Buna ek olarak, AM/NS India, Odisha'nın Jagatsinghpur bölgesinde yılda 7 milyon ton kapasiteli ek bir çelik tesisi inşa etmek için 46 milyon$'lık bir yatırım için onay aldı. ( SteelRadar, 12 Nisan 2023 )

Benteler, Thyssenkrupp'a Slab Tedarik Edecek

Almanya’da lider çelik üreticisi Thyssenkrupp’un, otomotiv ve enerji uygulamaları için Almanya merkezli otomobil parçaları ve boru üreticisi Benteler ile bir mutabakat anlaşması imzaladığı belirtiliyor. Anlaşmaya göre Benteler Steel/Tube’un, Lingen'deki elektrik ark ocaklı çelik tesisinden Thyssenkrupp'un Hohenlimburg tesisine, 720 mm'ye kadar genişlikte ve 1,5 ila 16 mm kalınlıklarda şerit halinde sıcak haddelenmiş vasıflı çelik olarak işlenmek üzere, düşük karbonlu çelik slab tedarik edeceği bildiriliyor. Bu anlaşma kapsamındaki tedarik hacminin açıklanmadığı, ancak Benteler’in, 2027 yılına kadar söz konusu hacmin her yıl artırılacağını açıkladığı kaydediliyor. Bu ayın başlarında Thyssenkrupp’un, bluemint çeliğinin uzun vadeli tedariki için Benteler Automotive ile bir anlaşma daha imzaladığı ve şirketlerin, 2026'dan itibaren iş birliğini yoğunlaştırmayı planladığı aktarılıyor. (Metal Expert, 12 Nisan 2023 )

ArcelorMittal, Duisburg'un Karbondan Arındırılması İçin 300 Milyon € Devlet Desteği İstiyor

ArcelorMittal’in, Almanya'daki Duisburg tesisinin karbondan arındırılması faaliyetleri için federal fon ve bu fon için Avrupa Komisyonu'nun onayını istediği haber veriliyor. 11 Nisan'da şirketin, Duisburg'da CO2 azaltma stratejisini görüşmek üzere Kuzey RenVestfalya'nın Ekonomi ve İklim Koruma Bakanı Mona Neubauer ile bir araya geldiği bildiriliyor. ArcelorMittal CEO'su Paul Tetteroo'ya göre planın, özellikle 300 milyon €'luk yatırım gerektirdiği ve bu tutarın şirketin "uluslararası rekabette tek başına kaldıramayacağı" bir yük olduğu vurgulanıyor. Önerilen stratejinin, elektrik altyapısının genişletilmesini, yenilenebilir enerji kapasitelerinin geliştirilmesini ve EAO'ya dayalı düşük karbonlu üretime dönüşümü içerdiği kaydediliyor. Duisburg'daki tesisin 1,3 milyon ton/yıl BOF ile faaliyet gösterdiği ve 1,3 milyon ton/yıl yarı mamul ve 1 milyon ton/yıl filmaşin üretme kapasitesine sahip olduğu aktarılıyor. ( Metal Expert, 13 Nisan 2023 )

İspanya ArcelorMittal’in Karbondan Arındırma Projesine Yönelik Finansmanı Onayladı

İspanya Bakanlar Kurulu, ArcelorMittal’in Asturias tesisinin çelik üretimini karbondan arındırma projesine yönelik 450 milyon €’luk finansmanı onayladı. Avrupa Komisyonu’nun Şubat ayında onayladığı finansman, iki adet yüksek fırının yerini alacak olan yıllık 2,3 milyon mt kapasiteye sahip yenilenebilir hidrojen bazlı doğrudan indirgenmiş demir tesisinin inşasını destekleyecek. Tesisin 2025 yılının sonunda devreye alınması planlanıyor. SteelOrbis’in daha önce bildirdiği üzere tesisin inşası tamamlandığında projenin 70,9 milyon ton karbon emisyonunu önlemesi bekleniyor. ( SteelOrbis, 13 Nisan 2023 )

Borusan Mannesmann Europipe’ın ABD’deki İki Tesisini 162 Milyon $’a Satın Aldı

Borusan Mannesmann bugün gerçekleştirdiği basın toplantısında ABD’de bulunan bağlı kuruluşu Borusan Mannesmann Pipe US Inc. aracılığıyla Almanya merkezli boru üreticisi Europipe GmbH’nin yine ABD’de bulunan bağlı kuruluşu Berg EUROPIPE Holding Corporation’ı satın almak üzere anlaşma imzaladı. 162 milyon $ değerindeki alım Berg EUROPIPE’ın Florida’da bulunan toz altı boyuna kaynaklı boru tesisi ile Alabama’da bulunan spiral kaynaklı boru tesisini içeriyor. Tesisler toplamda yıllık 550.000 mt üretim kapasitesine sahip. Söz konusu alımla Kuzey Amerika enerji boru piyasasındaki önemli oyunculardan biri olmayı hedeflediklerini söyleyen Borusan CEO’su Erkan Kafadar, şirketin Teksas’ta bulunan tesisi ile Baytown’da üretime başlaması planlanan tesisi göz önüne alındığında ABD’de üretim kapasitesinin 1 milyon mt’a ulaşacağını ifade etti. Şirketin ABD’deki cirosunun ise çelik fiyatlarındaki dalgalanmalara bağlı olarak yaklaşık 1 milyar $ seviyesinde yer alması bekleniyor. 2023 yılının sonuna doğru Borusan Mannesmann toplam 11 tesis ve 2 milyon mt üretim kapasitesine sahip bir şirket haline gelecek. ( SteelOrbis/Metal Expert, 14 Nisan 2023 )


( Kaynak: TÇÜD Günlük Bülten )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ