Çelik Sektöründe 2023 - 17. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2023 - 17. Haftanın Öne Çıkanları 


Hindistan Hükümeti Yeşil Çelik Üretimini Zorunlu Kılmaya Hazırlanıyor

Hindistan Çelik Bakanı Jyotirditya Scindia tarafından yapılan açıklamada hükümetin çelik üreticilerinin kapasitelerinin bir kısmını yeşil çelik üretimine ayırmasını zorunlu kılacak bir politika üzerinde çalıştığı belirtildi. Politika kapsamında devlet destekli projelerde yeşil çelik kullanımının artırılmasına yönelik fırsatlar yaratılacak. Bakan Scindia, geleceğin yeşil çelikte olduğunu ve Hint üreticilerin hem yeşil çelik kapasiteleri devreye alarak hem de mevcut kapasitelerini yeşil çeliğe ayırarak üretimini artırması gerekeceğini ifade etti. Scindia ayrıca hidrojene dayalı çelik üretimi ile karbon yakalama, kullanma ve depolama gibi yenilikçi teknolojilerin gelecek için umut vadettiğini de sözlerine ekledi. ( SteelOrbis, 24 Nisan 2023 )

Eurofer, Acciaierie d'Italia İçin AB Politika Desteği İstiyor

Eurofer Genel Direktörü Axel Eggert’in, bu hafta başlarında İtalyan çelik üreticisi Acciaierie d'Italia'ya (ADI) Taranto çelik kompleksine yaptığı ziyarette Taranto’nun, "AB ve İtalya'nın stratejik özerkliği ve dayanıklılığı için hayati bir varlıktır", ancak yeşil geçiş, yalnızca politika yapıcılar hem Avrupa hem de ulusal düzeyde doğru koşulları yaratırsa başarılı olacaktır," dediği aktarılıyor. Eggert’in, Taranto'nun "inovasyon, istihdam ve tüm bölgenin refahı için hayati önem taşıdığını" da sözlerine eklediği belirtiliyor. Avrupa Birliği'ni çelik şirketlerinin yeşil teknolojilere yatırım yapmasını sağlayacak bir sanayi politikası benimsemeye çağıran Eggert’in, eşit koşullar sağlamak ve Avrupa çeliğini rekabetçi tutmak için önlemlerin ve müşterilerin yeşil çelik kullanması için teşviklerin, enerji geçişini sağlamak için temel olduğunu belirttiği ifade ediliyor. Eggert, yetkililerin ekonomik fosil enerjiye erişimi acilen kolaylaştırması ve düşük karbon emisyonlu çelik projelerine mali destek vermesi gerektiğini gözlemliyor. ( Kallanish, 24 Nisan 2023 )

İSDEMİR, Üretimde Deprem Öncesi Kapasiteye Ulaştı

İskenderun Demir ve Çelik AŞ (İSDEMİR), üretimin kademeli ve kontrollü bir şekilde başlayarak 6 Şubat'taki depremler öncesi seviyelere ulaştığını duyurdu. İSDEMİR'in Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) gönderdiği açıklamada, sigorta ekspertiz ve hasar tespit çalışmalarının sürdüğü belirtildi. Üretimin deprem öncesi seviyeye ulaştığı vurgulanan açıklamada, şu ifadelere yer verildi: "13.02.2023 ve 17.02.2023 tarihli özel durum açıklamalarımızda Şirketimizin üretim tesislerinde deprem felaketi nedeniyle durum tespit çalışmalarının yürütüldüğü ve üretime ara verildiği belirtilmiştir. İsdemir'de kademeli ve kontrollü bir şekilde üretime yeniden başlanmış olup deprem öncesi üretim seviyelerine ulaşılmıştır. Sigorta ekspertiz ve hasar tespit çalışmaları devam etmektedir ve daha önceki açıklamalarımızda paylaşıldığı üzere Şirketimizin deprem kaynaklı oluşacak hasarları sigorta teminatı kapsamındadır. Konuya ilişkin gelişmeler olması halinde kamuoyu ile paylaşılacaktır." ( AA, 25 Nisan 2023 )

Hint Tata Steel Yüksek Fırınını Hidrojen Gazıyla Beslemek İçin Denemelere Başladı

Hint çelik üreticisi Tata Steel, Jamshedpur’da yer alan çelik tesisindeki yüksek fırınını hidrojen gazıyla beslemek için denemelere başladığını duyurdu. Şirket tarafından yapılan açıklamada yüksek fırın E’deki besleme sisteminin 40’ının kullanıldığı, dünyada ilk kez bir yüksek fırının yüksek miktarda hidrojen gazı ile beslendiği ve denemelerin önümüzdeki dört-beş gün süreceği belirtildi. Bu sayede yüksek fırınların daha yeşil yakıtlarla beslenmesi, fosil yakıt kullanımının azaltılması ve yüksek fırının sebep olduğu karbon salımının düşürülmesine ilişkin bilgiler elde edilmesi amaçlanıyor. Tata Steel, denemelerin kok kullanımını %10, dolayısıyla ham çelik üretiminde metrik ton başına karbon salımını yaklaşık %7-10 oranında azaltma potansiyeli olduğunu ifade etti. ( SteelOrbis/Metal Expert, 25 Nisan 2023 )

Cezayir Gelecekte Çin'e Demir Cevheri İhracatı Yapmayı Planlıyor

Cezayir hükümetinin, Çinli ortaklarla yeni bir ittifak ilan ederek Gara Djebilet demir cevheri yatağının geliştirilmesi için yatırımcı çekmeye devam ettiği ve söz konusu hamlenin, gelecekte Çin'e ihracat için hammadde sağlamayı amaçladığı ifade ediliyor. Şirketin Başkanı ve CEO'su Ahmed bin Abbas'ın röportajına göre, The National Iron and Steel Company’nin (FERAAL), Gara Djebilet demir cevheri projesinin geliştirilmesini yürütmek için 2023'ün sonunda Çinli bir grupla ortak girişim başlatacağı bildiriliyor. Anlaşma kapsamında Cezayir, Çin'e yılda 500.000 ton demir cevheri tedarik etmeyi planlıyor. Bahsi geçen ortaklığın yanı sıra Cezayir’in, demir cevheri yatağının gelişimini hızlandırmak için ortaklar aramaya devam ettiği ve Nisan ayında Tosyalı Algerie’nin, FERAAL ile Bechar'da bir zenginleştirme tesisinin faaliyete geçmesi için bir mutabakat anlaşması imzaladığı kaydediliyor. Ayrıca, hammadde tedariki için Cezayirli Qatari Steel ile de görüşmeler sürüyor. ( Metal Expert, 26 Nisan 2023 )

DRI d'Italia, Taranto'da DRI Tesisi Kuracak

Acciaierie d'Italia'nın (ADI) çoğunluk hissedarı İtalyan devlet kurumu Invitalia tarafından geçen yıl kurulan yeni şirket DRI d'Italia’nın, ADI'nın Taranto'daki çelik üretim kompleksi için doğrudan indirgenmiş demir (DRI) tesisi inşa etmek için fizibilite çalışmasını tamamladığı haber veriliyor. DRI d'Italia CEO'su Stefano Cao’nun, projenin şu anda yürütme aşamasında olduğunu ve inşaatın Temmuz ayına kadar başlamasının planlandığını belirttiği ifade ediliyor. Avrupa Covid sonrası kurtarma fonu sayesinde inşa edilecek olan tesisin, metan ve daha küçük oranlarda hidrojen karışımıyla üretilen yılda 2 milyon tonluk doğrudan indirgenmiş demir kapasitesiyle 2026'da üretime başlaması planlanıyor. DRI d'Italia’nın, tesisin inşası için ihale açtığı ve tekliflerin Mayıs ayı sonuna kadar verilmesinin beklendiği aktarılıyor. DRI tesislerini kuran ve işleten DRI d'Italia’nın, İtalya Maliye Bakanlığı’ndan projenin gelişimine bağlı olarak maksimum 70 milyon €'ya çıkarılabilen 35 milyon €'luk (38 milyon $) finansmandan yararlandığı vurgulanıyor. ( Kallanish, 26 Nisan 2023 )

Çelik Koalisyonu Küresel Emisyon Standartları Oluşturmaya Çalışıyor

ABD'li çelik üreticisi Nucor’un, çelik üretimi için küresel bir karbon emisyon standardı oluşturmak üzere diğer beş üreticiyle birlikte bir koalisyona liderlik ettiği bildiriliyor. Küresel Çelik İklim Konseyi adı verilen bu koalisyonun, teknolojiden bağımsız olarak tüm çelik üreticilerine küresel olarak uygulanacak tek bir protokol oluşturarak bir çelik iklim standardı taslağı hazırlamayı planladığını anlaşılıyor. Nucor CEO'su Leon Topalian’ın, "Sektörümüzde sera gazı emisyonu azaltımı daha da hızlandırmak ve daha düşük emisyon teknolojisine yatırım yapmak için iddialı, denetlenebilir, kapsayıcı ve şeffaf tek bir standart kullanmak gerekiyor," dediği kaydediliyor. Nucor’un, geçen yıl tarihindeki en düşük kapsam bir, iki ve üç sera gazı emisyonunu bildirerek, kapsam üç emisyonlarını bildiren ilk ABD'li çelik üreticisi olduğu ifade ediliyor. Nucor'un ticari hizmetlerden sorumlu başkan yardımcısı ve genel hukuk danışmanı Greg Murphy’nin "Çelik, altyapımız, otomotiv, enerji sistemlerimiz ve genel ekonomimiz için kritik bir malzemedir. Çelik sanayiinden kaynaklanan küresel emisyonları önemli ölçüde azaltmak için teknoloji bugün mevcut ve Nucor bunun canlı kanıtı. Sonuç olarak, çelik kullanan müşteriler, geri dönüştürülmüş bir kaynaktan dünyanın sera gazı emisyonlarını iki ila dört kat azaltmayı seçiyor," yorumunda bulunduğu bildiriliyor. ( Kallanish, 27 Nisan 2023 )

Emirates Steel Thyssenkrupp'un Çelik Birimine Yatırım Yapabilir

Bloomberg tarafından yayımlanan habere göre, Birleşik Arap Emirlikleri merkezli çelik üreticisi Emirates Steel Arkan’ın (ESA), Alman çelik üreticisi thyssenkrupp’un çelik birimine yatırım yapabileceği ve şirketin azınlık hissesini satın almak üzere teklif verebileceği söyleniyor. Söz konusu alıma yönelik görüşmeler 1 Haziran tarihinde Miguel Ángel López Borrego’nun thyssenkrupp’un yeni CEO'su olarak göreve gelmesiyle başlayacak. ESA’nın BAE’de yenilenebilir enerjiyle çelik üreterek bu ürünleri thyssenkrupp tarafından otomobil parçalarında kullanılmak üzere Almanya'ya göndereceği aktarılıyor. Öte yandan Hint çelik üreticisi JSW Steel ve Lüksemburg merkezli özel sermaye şirketi CVC Capital Partners’ın da thyssenkrupp’un çelik birimiyle ilgilendikleri belirtiliyor. ( SteelOrbis, 27 Nisan 2023 )

Emirates Steel Arkan Yassı Çelik İşine Avrupa Kapısından Girebilir

Emirates Steel Arkan, ürün portföyüne yassı çeliğin eklenmesi de dahil olmak üzere iş geliştirme ve verimliliği artırmaya odaklanmaya devam ederken, bu strateji için alışılmadık bir yaklaşım benimseyebileceği belirtiliyor. Şirketin bir Avrupa çelik devine yatırım yapmayı düşündüğünün söylendiği, ancak konuyla ilgili herhangi bir resmi yorumda bulunmadığı bildiriliyor. Bloomberg News'in bildirdiğine göre, Emirates Steel Arkan’ın, Thyssenkrupp Steel'e potansiyel bir yatırım yapmayı düşündüğü ve önümüzdeki aylarda resmi bir teklif verebileceği ifade ediliyor. Tartışılan seçeneklerden birinin, bir iş ortaklığının parçası olarak Avrupalı şirkette azınlık hissesi almak olduğu belirtiliyor. Piyasa kaynaklarının, Emirates Steel Arkan'ın yassı çelik segmentine girme hevesini göz önünde bulundurarak, duyumların yanlış olmaması koşuluyla bu tür bir ilginin mantıklı olabileceğini söyledikleri kaydediliyor. Şirketin, sıcak sac üretmek için bir genişleme projesi yürüttüğü ve bu amaçla entegre bir endüstriyel tesis inşa ettiği aktarılıyor. Thyssenkrupp’un, piyasada ortaya çıkan yeni potansiyel alıcılar hakkında düzenli bilgiler vererek birkaç yıldır çelik işletmesinin tasfiyesi üzerinde çalıştığı, ancak şu ana kadar şirketin bu konuda başarılı olamadığı vurgulanıyor. ( Metal Expert, 28 Nisan 2023 )

Steel Dynamics ve CMC, Küresel Emisyon Standartları Koalisyonu’na Katılıyor

Çelik üreticileri Steel Dynamics, Commercial Metals Company ve Celsa Group, dünya çapındaki çelik üreticileri için küresel bir karbon emisyon standardı oluşturmayı planlayan Küresel Çelik İklim Konseyi adlı bir koalisyon oluşturmak üzere Nucor ile güçlerini birleştiriyor. Söz konusu çelik üreticilerinin, Çelik İmalatçıları Derneği ve Hurda Geri Dönüşüm Endüstrileri Enstitüsü'ne katılarak bu koalisyonun kurucu üyelerini oluşturdukları anlaşılıyor. CEO Mark Millett’in "Steel Dynamics, Küresel Çelik İklim Konseyi'nin kurucu üyesi olmaktan gurur duyuyor. Çelik, küresel ekonominin ayrılmaz bir bileşeni ve dünyanın temel altyapısının temelidir. Özellikle, daha düşük karbonlu küresel ekonomiye geçiş için daha düşük karbonlu çelik gereklidir. Bu yeni standart, sera gazı emisyonlarının fiili olarak azaltılmasını hızlandıracak ve önemli karar vericilere bilinçli kararlar almaları için şeffaf ve tutarlı veriler sağlayacaktır. Steel Dynamics, düşük karbonlu çelik ürünler üretmede şimdiden bir liderdir," dediği aktarılıyor. Koalisyon, küresel olarak tüm çelik üreticilerine uygulanacak ve Paris İklim Anlaşmaları’nın 1,5 santigrat derece senaryosuna ulaşma hedefine uygun olarak sera gazı azaltımına odaklanan tek bir protokol yayınlamayı planlıyor. CMC'nin CEO'su Barbara Smith’in, "Çelik, yenilenebilir enerji projelerinden kritik altyapıya kadar çok çeşitli yatırımlarda hayati malzemeler sağlayan, sürdürülebilir gelecek için temel bir bileşendir ve CMC, dünyadaki en temiz çelik üreticileri arasındadır. Çelik İklim Standardı, sektörün emisyonları anlamlı bir şekilde azaltması ve küresel karbonsuzlaştırma çabalarında önemli bir rol oynaması için net bir yol oluşturur." diye açıklamada bulunduğu aktarılıyor. ( Kallanish, 28 Nisan 2023 )



( Kaynak: TÇÜD Günlük Bülten )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ