Çelik Sektöründe 2023 - 18. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2023 - 18. Haftanın Öne Çıkanları 


Aramco ve Baosteel, Suudi Arabistan'da Çelik Levha Üretim Projesinde Birlikte Çalışacak

Birkaç yıl önce Suudi Arabistan'da bir levha çelik projesini duyurulmasının ardından, krallığın yeni üretim tesisini kurmak için Çinli bir ortakla işbirliği çerçeve anlaşması yaptığı bildiriliyor. Enerji ve çelikte iki dünya lideri olan Aramco ve Baosteel ile Kamu Yatırım Fonu’nun (PIF), Suudi Arabistan'ın Ras al-Khair Sanayi Şehri’nde entegre bir çelik levha üretim kompleksi kurmak için bir hissedarlar anlaşması imzaladığı kaydediliyor. Resmi açıklama, tesisin 1,5 milyon ton/yıl kapasiteye sahip olması bekleniyor ve DRI-EAF üretim rotasına dayalı olacak. Santral doğal gaz kullanacağı, ancak büyük ekipman modifikasyonları gerektirmeden hidrojenle uyumlu olacağı ve potansiyel olarak gelecekte CO2 emisyonlarını %90'a kadar azaltacağı ifade ediliyor. Suudi Arabistan, projenin birincil hedef pazarı olacak. Krallığın ayrıca, daha sonra Körfez Arap İşbirliği Konseyi’ne ve daha geniş MENA bölgesine nihai ürünler ihraç etme ve ithal çelik ürünlere yönelik bağımlılığı azaltma planlarının olduğu vurgulanıyor. ( Metal Expert, 03 Mayıs 2023 )

Tata Steel, Hindistan'da ve Yurtdışında Madencilik Fırsatları Arıyor

Hintli Tata Steel’in, Güney Afrikalı A&B Global Mining ile bir anlaşma imzaladığı haber veriliyor. Tata Steel'in açıklamasına göre şirketlerin, Hindistan'da ve yurtdışında madencilik alanında iş fırsatlarını keşfetmek için birlikte çalışacakları belirtiliyor. Tata Steel’in, mevcut durumda Hindistan'da beş demir cevheri ve iki koklaşabilir taş kömürü madeni işlettiği ve Hindistan'daki çelik fabrikalarında hammadde kullandığı belirtiliyor. Şirketin, Quebec hükümeti ile ortaklaşa, Kanada'da iki demir cevheri madenine de sahip olduğu, buna ek olarak Tata Steel’in, bu varlıklardan Avrupa'daki fabrikalarına demir cevheri tedarik ettiği kaydediliyor. ( Metal Expert, 03 Mayıs 2023 )

H2GS, Marcegaglia ile 1,8 Milyar €'Luk Tedarik Anlaşması İmzaladı

İsveç'in inşa edilecek fosilsiz çelik üreticisi H2 Green Steel (H2GS), projenin ilk yatırımcılarından biri ve müşterisi olan İtalyan çelik grubu Marcegaglia ile işbirliğini geliştiriyor. Tarafların, İsveç'in Boden kentindeki yeni tesisten Marcegaglia'nın Güney Avrupa, İngiltere ve Polonya'daki operasyonlarına yeşil çelik tedarikini öngören yedi yıllık bir anlaşma imzaladığı haber veriliyor. Sözleşmenin değerinin 1,79 milyar € olduğu ve Mayıs 2021'de Marcegaglia’nın, 250.000 ton/yıl yeşil çelik tedariki için çelik üreticisiyle sözleşme imzaladığı aktarılıyor. ( Metal Expert, 03 Mayıs 2023 )

Vale’nin Yeni "Çevreci" Briketlenmiş Demir Testi Başarılı Oldu

Brezilyalı demir cevheri üreticisi Vale, doğrudan indirgeme tesislerinde kullanılacak yeni briketlenmiş demir cevheri testinin başarılı olduğunu duyurdu. Vale’ye göre bu yeni demir cevheri türü, geleneksel doğrudan indirgenmiş demir cevheri peletlerine kıyasla %80 daha az karbon salımı yaptığı için çelik sektörünün yaptığı karbon salımı miktarının düşmesine yardımcı olacak.  Vale, briketin yüksek fırınlarda kullanılıp yüksek fırın kalite peletin yerine geçebileceğini de söyledi. Şu ana kadar Amerika kıtasında farklı müşteriler için yedi adet test yapıldı.  Bu testlerin birinde Vale’nin briketlenmiş demir cevheri %95 tenör oranına ulaşan peletlere kıyasla %98 tenör oranını yakalayarak metalizasyon konusunda peletleri geçti ve ürünün çelik üreticilerinin verimliliğini artırabileceğine dair işaretler verdi.  Vale, doğrudan indirgenmiş kalite briketlenmiş demir cevherini Kuzey Amerika’da ismi verilmeyen bir müşterisinin tesisinde test edecek.  Şirket, Brezilya’da bulunan Tubarão biriminde yıllık 6 milyon mt üretim kapasitesine sahip iki adet briketlenmiş demir cevheri tesisi kuruyor. İlk tesisin 2023 yılının ilk yarısında, ikincisinin ise yılın sonuna doğru üretime başlaması bekleniyor. ( SteelOrbis / Kallanish, 04 Mayıs 2023 )

Tata Steel, 2030'da 40 Mt Üretim Kapasitesi Hedefliyor

Tata Steel’in, ham çelik üretim kapasitesini 2030 yılına kadar ikiye katlayarak 40 milyon ton/yıl seviyesine çıkarmayı hedeflediği haber veriliyor. Çelik şirketinin, kilit projeler arasında Kalinganagar'ın kapasitesinin yılda 5 milyon ton genişletilmesi olduğunu bildirdiği aktarılıyor. Yassı çelik ve uzun çelik kapasitelerinin 2030 yılına kadar sırasıyla 27 milyon ton/yıl ve 13 milyon ton/yıl'a çıkarılacağı kaydediliyor. Ayrıca, Tata Steel, demir cevheri üretim kapasitesini mevcut 36 milyon ton/yıl seviyesinden 2030 yılında 60-65 milyon ton/yıl seviyesine çıkarmayı planlıyor. Tata Steel India'nın ham çelik üretiminin, bir yıl önce üretilen 19,06 milyon tona kıyasla Mart 2023'e kadarki (23 MY) mali yılda %4,24 artışla 19,87 milyon tona yükseldiği ifade ediliyor. ( Kallanish, 04 Mayıs 2023 )

Koalisyon, ABD’de Great Lakes Hidrojen Merkezi İçin Başvuruda Bulundu

Çelik üreticisi Cleveland-Cliffs de dahil olmak üzere Ortabatı ABD'deki imalat sanayi liderlerinden oluşan Great Lakes Temiz Hidrojen Merkezi Koalisyonu’nun (GLCH), bölgesel bir hidrojen merkezi için tam başvuru planını sunduğu haber veriliyor. Hidrojen merkezinin, bölgesel temiz hidrojen üreticilerini tüketicilerle birleştiren bir bağlantı altyapısı ağı olacağı belirtiliyor. Koalisyonun planının tamamlanması için ABD Enerji Bakanlığı'ndan (DOE) toplamda 2 milyar dolar fon talep ettiği anlaşılıyor. DOE’nin, 2022'den 2026'ya kadar H2Hubs geliştirme programının bir parçası olarak ülke genelinde 6-10 bölgesel temiz hidrojen merkezinin inşası için yaklaşık 8 milyar dolar ayırmayı planladığı vurgulanıyor. GLCH'nin planına göre, Kuzeybatı Ohio'da, Davis-Besse Nükleer Santrali yakınında bölgesel bir hidrojen merkezinin inşaatının başlayacağı bildiriliyor. Bu merkezin, yakınlardaki diğer üç eyaletteki, Michigan, Pensilvanya ve Indiana'daki müşterilere de hizmet vereceği anlaşılıyor. GLCH'nin diğer katılımcı üyelerinin Linde, Energy Harbour, GE Aerospace, University of Toledo ve Glass Manufacturing Industry Council olduğu belirtiliyor. ( Kallanish, 05 Mayıs 2023 )

Liège Mahkemesi Liberty’nin Belçika’daki Tesislerine Yönelik Tüm Teklifleri Reddetti

Yerel basında çıkan haberlere göre, Liège mahkemesi Lüksemburg merkezli ArcelorMittal, İtalya merkezli Marcegaglia ve Romanya merkezli Liberty Steel Galati'nin Liberty Liège’nin Flémalle ve Tilleur tesislerini almak amacıyla yaptıkları teklifleri reddetti. ArcelorMittal ve Marcegaglia’nın teklifleri şirketlerin sırasıyla yalnızca 127 ve 97 işçiyi devralmak istemesi nedeniyle ayrımcı olarak değerlendirildi. Liberty Galati tüm varlıkları ve 582 işçiyi devralmak istese de şirketin devralınan faaliyetlerin sürekliliği için gerekli garantiyi verememesi nedeniyle bu teklif de reddedildi. Ayrıca mahkeme adli yeniden yapılandırma sürecinin uzatılmamasına karar verdi ancak iflas ilan edilmedi. (SteelOrbis, 05 Mayıs 2023 )


( Kaynak: TÇÜD Günlük Bülten )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ