Çelik Sektöründe 2023 - 19. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2023 - 19. Haftanın Öne Çıkanları 


Tosyalı Harsco Geri Dönüşüm Potansiyelini Artıracak

Tosyalı Harsco’nun, Dilovası'ndaki geri dönüşüm faaliyetlerini hızlandırmak için yatırım projesini çevresel etki açısından incelemeye başladığı ve girişimin, ek ekipman gerektirmediğini ve yalnızca operasyonel değişiklikleri öngördüğü belirtiliyor. Tosyalı Harsco’nun, Kocaeli'nin Dilovası ilçesinde bulunan geri dönüşüm tesisinde üretim kapasite artırımı projesinin çevresel etki değerlendirmesinin yapılması için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na başvurduğu bildiriliyor. Şirketin, mevcut 359.000 ton/yıl veya saatte 175 ton olan endüstriyel atık işleme potansiyelini 1,2 milyon ton/yıl'a çıkarmayı planladığı aktarılıyor. İyileştirmelerin, çalışma süresinin 8 saatten 24 saate (üç vardiya) çıkarılmasıyla sağlanacağı ve şirketin, "Bu miktarın yaklaşık %12'si geri kazanılmış metaller, %88'i ise işlenmiş cüruftur" açıklamasında bulunduğu ifade ediliyor. ( Metal Expert, 08 Mayıs 2023 )

Ezz Steel: Mısır Önümüzdeki Yıllarda Çelik Talebindeki Artışa Öncülük Edecek

7-9 Mayıs tarihleri arasında Barselona’da gerçekleşen SteelOrbis 2023 İlkbahar & 88. IREPAS Toplantısı’nda konuşan Mısır merkezli Ezz Industries Başkanı Ahmed Ezz, MENA ve Körfez piyasalarının çoğunlukla yüksek kalite demir cevheri fiyatlarındaki artış sebebiyle kötüleştiğini söyleyerek sözlerine başladı. Ezz, söz konusu bölgelerin ekonomisinde mali sıkıntılar, enflasyon ve kur rejimindeki sıkıntılara bağlı olarak bu yıl büyüme beklemediğini ifade etti. Mısır ve Suudi Arabistan’ın önümüzdeki yıllarda yapacağı yeni yatırımlar sayesinde çelik talebinin artacağını belirten Ezz, Libya, Irak ve Yemen gibi diğer Arap ülkelerinin de 2023 yılı sonrasında çelik talebindeki artışta önemli bir rol oynayacağını aktardı. Ezz, Ezz Steel’in çelik üretiminde kullandığı ana hammadde olan doğrudan indirgenmiş pelet fiyatlarının 2015-2019 yılları arasında 100-150$/mt CFR bandında bulunduğunu ancak şu an 165$/mt CFR’ı gördüğünü söyledi. Ezz ayrıca fiyatların arz ile talebin dengelenmesiyle önümüzdeki dönemde gevşeyeceğini de sözlerine ekledi. Şirketin çeşitli kalitelerdeki inşaat demiri ve filmaşin üretimi yıllık 4,7 milyon mt seviyesinde yer alıyor. Ezz, şirketin Mısır’da çoğunlukla inşaat demiri üretimine yönelik yeni yatırımlar yapmayı planladığını da belirterek açıklamalarını tamamladı. (SteelOrbis, 09 Mayıs 2023 )

Arvedi, Avrupa Hurda İhracat Kısıtlamasına Desteğini Yineledi

Arvedi Group'un Başkanı ve Eurofer'in Başkan Yardımcısı Mario Arvedi Caldonazzo’nun, hurdanın Avrupa'da gelecekteki mevcudiyeti ve stratejik kaynak olarak kıtada kalmasını sağlama ihtiyacı konusundaki endişelerini yinelediği ifade ediliyor. Salı günü Milano'da düzenlenen Made In Steel etkinliğinde Caldonazzo’nun, Avrupa'dan, özellikle Türkiye'ye, yaklaşık 20 milyon ton/yıl hurda ihracatının Avrupa ekonomisi için önemli bir kayıp anlamına geldiğini söylediği aktarılıyor. Avrupalı çelik üreticileri, CO2 emisyonlarını daha da azaltmak için hurda taleplerini artırırken, hurdanın Avrupalı çelik üreticilerinin geleceği için daha da stratejik hale geldiği bildiriliyor. Caldonazzo’nun “Dünyada hurda ihracatını önemli ölçüde sınırlayan 50'den fazla ülke var. Avrupa böyle bir ihracat yasağı uygulayamaz, ancak demirli hurdanın sadece atık değil, kritik bir hammadde olarak tanımlandığından emin olmaya başlamalıyız. Hurdanın Avrupa'da kalmasını sağlamalıyız. Görünüşe göre sadece biz bu konuda DTÖ gereklilikleriyle ilgileniyoruz,” dediği vurgulanıyor. Caldonazzo'nun dile getirdiği endişenin, Danieli'nin Başkanı Giampietro Benedetti tarafından da doğrulandığı ve Benedetti’nin, entegre üreticiler üretim döngülerinde hurda kullanımını artırmaya devam ederken, Avrupa'da hurda kaynaklarının mevcudiyetinin çelik üreticileri için ileriye dönük en önemli zorluklardan biri olacağını söylediği aktarılıyor. Geçen yılın sonunda, Avrupa Parlamentosu Atık Sevkiyat Yönetmeliği’ni değiştirerek Hindistan, Çin ve Pakistan gibi OECD üyesi olmayan ülkelere hurda ihracatını kısıtladığı ve Eurofer’in, yeni yönetmelikle getirilen bazı değişiklikleri memnuniyetle karşıladığı, ancak Türkiye gibi OECD ülkelerine yapılan ihracatın da izlenmesi gerektiğini vurguladığı ifade ediliyor. ( Kallanish, 10 Mayıs 2023 )

S. Arabistan ve Çin'in Temiz Çelik Kardeşliği

Çin ve Suudi Arabistan temiz çelik için güçlerini birleştiriyor. İki ülke çeliğin karbondan arındırılması konusunda iş birliği yapılacağını duyurdu. Demir-çelik sektörü küresel emisyonların yüzde 8’inden, sanayi emisyonlarının yaklaşık yüzde 30’undan sorumlu. Dünyanın en büyük 2. ekonomisi Çin ve dünyanın en büyük petrol üreticisi Suudi Arabistan çelik sektörünün emisyonlarını azaltmak için güçlerini birleştiriyor. Son aylarda milyarlarca dolarlık enerji anlaşmaları imzalayan Pekin ve Riyad şimdi de çelik üretiminin karbonsuzlaştırılmasında işbirliği yapacaklarını duyurdu. Dünyanın en büyük çelik üreticisi Çinli Baosteel geçtiğimiz hafta Suudi Arabistan’ın devlete ait petrol devi Saudi Aramco ve Suudi varlık fonu PIF ile birlikte Arabistan’da bir çelik tesisi kuracağı duyurulmuştu.

Baosteel kurulacak joint venture’ın yüzde 50 ortağı olacak, Suudi ortaklar da yüzde 25’er hissenin sahibi olacak. Baosteel’in Çin dışında inşa edeceği ilk ‘yeşil çelik” yatırımı olacak bu tesisin “dünyanın en rekabetçi düşük karbon emisyonlu çelik levha tesisi” olması planlanıyor. Demir-çelik sektörü küresel emisyonların yüzde 8’inden, sanayi emisyonlarının yaklaşık yüzde 30’undan sorumlu. Kurulacak tesisin ise şirketlerden yapılan açıklamalara göre yılda 2,5 milyon ton doğrudan indirgenmiş demir ve 1,5 milyon ton çelik levha üretmesi bekleniyor. Ayrıca tesis karbondiyoksit emisyonlarını yüzde 60’a kadar azaltmayı amaçlayan bir doğrudan indirgenmiş demir - elektrik ark ocağı (DRI-EAF) ile donatılacak. Baosteel tesisin 2026 sonuna kadar faaliyete geçirmeyi hedeflediklerini duyurdu. DRI-EAF hidrojene de adapte edilebiliyor ve bu çelik üretiminin karbon emisyonlarını daha da azaltabilen bir yöntem.

Kazan-kazan bir anlaşma

Biri enerji biri çelikte dünya devi olan iki ülkenin bu alandaki işbirliğinin küresel çelik sektörünün karbonsuzlaştırılmasında çok önemli bir rol oynayacağı değerlendirmesi yapılıyor. Enerji danışmanlığı yapan Wood Mackenzie’den çelik ve ham madde pazarları analisti Mihir Vora Quarz’a yaptığı açıklamada “Joint Venture Suudi Arabistan’ın sürdürülebilir çelik üretimini artırma hedeflerini destekleyecek, nihai çelik ürünlerinde ithalata bağımlılığı azaltacak ve Çin’in yurtiçi çelik talebinin azaldığı bir dönemde uluslararası gelirlerini artıracak. Ayrıca çelik devinin karbonsuzlaşma hedeflerini destekleyecek” diyor. “Bu joint venture Suudi Arabistan’ın sürdürülebilir çelik üretimi hedeflerine destek olacak, istihdam yaratacak ve nihai çelik ithalatına olan bağımlılığı azaltarak arz güvenliğine odaklanacak.”

2030’da çelikte net ihracatçı olma hedefi var

Suudi Arabistan Birleşmiş Milletlerin uluslararası ticaret veri tabanı COMTRADE verilerine göre 2021 yılında 5,47 milyar dolar değerinde demir-çelik ürünü ithal etti. Bunun yaklaşık 1 milyar doları Çin’den yapılan demir-çelik ithalatı. Ancak Vizyon 2030 kapsamındaki planlardan biri de ulusal çelik sektörünü yeniden yapılandırarak 2030 itibariyle çelikte net ihracatçı konuma gelmek. 9,32 milyar dolarlık üç büyük çelik üretimi projesi de Vizyon 2030 kapsamında açıklanan yatırımlar. Suudi Arabistan’ın Türkiye’den gerçekleştirdiği demir-çelik ithalatı büyük bir kısmı demir ürünleri olmak üzere toplamda yaklaşık 25 milyon dolar civarında. Çelikte ithalatını %50 azaltmayı hedefliyor Suudi Arabistan bu dev yatırımla çelik ithalatına bağımlılığını azaltmak istiyor. Suudi Arabistan Sanayi ve Maden Kaynakları Bakanı Bender el-Harif Eylül 2022’de yaptığı açıklamada Kraliyetin 9,32 milyar dolar değerinde üç ayrı çelik üretimi projesini hayata geçirmek istediğini duyurmuştu. Bu üç tesiste toplam kapasitenin ise yılda yaklaşık 6,2 milyon ton olacağını söylemişti. Tesislerden birinin gemi inşa ve petrol sektörüne yönelik entegre üretim yapacağı, birinin otomotiv, gıda ambalajı, beyaz eşya ve su aktarım borusu sektörüne odaklanacağı, üçüncü tesisin ise OCTG (Petrol Alanı Boru Ürünleri) üreteceği belirtilmişti. Bakan el-Harif çelik sektörünün finansal ve operasyonel anlamda sürdürülebilir olması için ithalatı yüzde 50 oranında azaltmayı ve demir cevheri gibi kritik tedarik zincirlerinin de arz güvenliğini sağlamayı hedeflediklerini vurguladı. ( NB Ekonomi, 10 Mayıs 2023 )

Romanya Çelik Sektörü Devlet Desteği İstiyor

Romanya Ekonomi Bakanı Florin Spataru’nun, Romanya Ekonomi Bakanlığı'nın çelik endüstrisi de dahil olmak üzere enerji yoğun tüketiciler için devlet yardım planlarını destekleyeceği aktarılıyor. Sektörünün karşılaştığı ekonomik zorlukların hem hükümet kaynaklarından hem de Avrupa fonlarından gelen desteklerle aşılacağı kaydediliyor. Spataru’nun, Romanya'daki çelik ve alüminyum üretim endüstrisi ile ilgili bir toplantı sırasında, "Enerji Bakanı Virgil Popescu ve aynı zamanda Başbakan Nicolae Ciuca ile böylece geçen yıl endüstrinin enerji krizi nedeniyle üretim kapasitesini düşürme durumunun tekrarlanmaması hususunda konuşacağım" dediği belirtiliyor. Diğer taraftan, Ekonomi Bakanlığı'nın hem sanayi sektörünün karşı karşıya olduğu zor ekonomik durumun üstesinden gelmek hem de yeşil teknolojilere yatırım yapmak için hazırladığı geleceğe yönelik finansal araçları masaya yatırdığı bildiriliyor. Spataru’nun, "Yeni yatırımcıları hedeflemiyoruz, Rumen Çelik Üreticileri Birliği - UniRomSider – temsilcileriyle birlikte, Devlet yardım programlarının teşvik edilmesi bağlamında, çelik üretim sektörünü konsolide etme ihtiyacını hedefliyoruz” dediği belirtiliyor. Rumen basınında çıkan haberlere göre, sektörün enerji tedarikçileriyle yapılan sözleşmelerin istikrarsızlığı ve aynı zamanda hammadde kıtlığı ve tedarik zincirindeki kesintiler konusunu tekrar gündeme taşıdığı vurgulanıyor. Diğer taraftan, Ocak ayında, önde gelen Türk boru üreticisi Borusan Mannesmann’ın, Romanya'da 15 milyon € (16.4 milyon $) yatırımla PWP Endüstri Parkı içerisinde otomotiv yan sanayisine üretim yapacak olan bir çelik boru işleme tesisi kurmaya hazırlandığı aktarılıyor. (Kallanish, 11 Mayıs 2023 )

Yeşil Dönüşüm Hedefleri Kapsamında Avrupa’nın Hurda İhracatı Sınırlandırılabilir

Uluslararası İnşaat Demiri İhracatçıları ve Üreticileri Birliği (IREPAS) eşliğinde yakın zamanda düzenlenen bir konferans içerisinde, Avrupa menşeli hurdanın ihracatının kısıtlanması gerektiği hususu dile getirildi. Tartışmanın ana hedefini oluşturan konsept ise, geri dönüşüm odaklı olarak, artık çelik üretiminde sıfırdan üretim yerine, hurdanın geri dönüştürülerek kullanılacağı, bu ve benzer ekolojik yöntemler ile yeşil çelik üretileceğiydi. Buna dayanarak, Avrupa’nın ilerideki 5 yıllık süreç içerisinde hedefler doğrultusunda hurda talebini artıracağı, var olan hurda kapasitelerinin Avrupa’ya ancak yeteceği ve hurda ihracatının buradaki talebi dengesizleştirebileceği, bu nedenle ihracatın kısıtlanabileceği hususunda bir tartışma yapıldı. Stena Metal International’dan Jens Björkman, Avrupa Parlamentosu'nun Atık Sevkiyat Yönetmeliği'nde yaptığı son revizyonun olası sonuçlarıyla ilgili olarak, OECD üyesi olmayan ülkelere yapılan hurda sevkiyatlarının büyük bir zorluk yaşanacağını ve bu durumdan AB'den ihraç edilen çelik hurdası için önemli bir varış noktası olan Türkiye'nin etkilenmeyeceğini sözlerine ekledi. ( SteelRadar, 12 Mayıs 2023 )

Liberty Pipes Hartlepool İngiltere’de Hidrojen İçin Hat Borusu Üreten İlk Şirket Oldu

İngiltere merkezli çelik üreticisi Liberty Steel Group’un bağlı kuruluşu Liberty Pipes Hartlepool, 42” çapında su altı ark kaynaklı hat borularıyla İngiltere’de hidrojenin güvenli bir şekilde taşınması ve depolanmasına yönelik hat borusu üreten ilk şirket oldu. Bu gelişme grubun ülkenin düşük karbonlu hidrojen teknolojilerini geliştirme çabalarını desteklemesini sağlayacak. Açıklamaya göre yeşil geçiş için İngiltere’de önümüzdeki 20 yılda hidrojen nakliyesi ihtiyacı arttıkça su altı ark kaynaklı hat borularına yönelik talep de hızla artıyor. Ayrıca şirket karbon gazı toplama, iletme ve ayırma yönünde gelişen piyasayı destekleyebilecek hat borusu çeliği de geliştirdi. ( SteelOrbis, 12 Mayıs 2023 )

 


( Kaynak: TÇÜD Günlük Bülten )


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

Kremikovtzi Demir ve Çelik Fabrikaları – Bulgaristan Erdemir’in İlk Yurtdışı Şirket Satınalma Girişimi