Çelik Sektöründe 2023 - 21. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2023 - 21. Haftanın Öne Çıkanları


Eurofer Başkanı Yeşil Geçiş İçin Hurdanın Önemini Vurguluyor

Celsa Group'un ve Avrupa Çelik Derneği’nin (Eurofer) Başkanı Francesc Rubiralta’nın, Avrupa çelik sektörünün karbondan arındırılması için düşük karbonlu enerjiye ve çelik hurdaya erişimin önemine dikkat çektiği ve hükümetleri geçişi destekleme konusunda önlem almaya çağırdığı kaydediliyor. Celsa'nın basın açıklamasına göre Rubiralta’nın, Milano'da düzenlenen İtalya Çelik Üreticileri Federasyonu Asamblesi'nde yaptığı konuşmada, AB'nin, Yeşil Mutabakat hedeflerini desteklemek için tepki harekete geçmesi gerektiğini belirttiği kaydediliyor. Ana fikirlerden birinin, Avrupalı üreticilerin demir hurdasına ve düşük karbonlu enerjiye garantili erişimini sağlamak olduğunu dile getiren Rubiralta'nın, çelik sanayiinin, çelik hurda toplama oranının neredeyse %90'ı ile AB'deki en önemli geri dönüşümcü olduğuna dikkat çektiği bildiriliyor. Rubiralta'nın, "Avrupa Birliği'nin her yıl ihraç ettiği yaklaşık 20 milyon ton çelik hurdayla, emisyonları 30 milyon ton CO2 daha azaltabiliriz, bu da hurdanın Avrupa'nın dekarbonizasyon yolunda kritik bir malzeme olduğunu gösteriyor," dediği ifade ediliyor. Daha önce Eurofer’in, Avrupa Parlamentosu'nun OECD üyesi olmayan ülkelere demir hurdası ihracatının yasaklanmasını içeren ve OECD ülkelerine atık akışları için daha güçlü bir izleme sistemi uygulanması çağrısında bulunan revize edilmiş Atık Sevkiyat Yönetmeliği'ni (WSR) kabul etmesini memnuniyetle karşıladığı belirtiliyor. Kaynaklar, hurda için yeni ve daha katı ihracat kurallarının bir geçiş döneminin ardından 2027'de yürürlüğe gireceğini söylüyor. İlk olarak, Avrupa çelik sektörünün küresel olarak rekabet edebilirliğini sağlamak için esnek bir ticaret politikasının gerekli olduğu, ikinci olarak, sanayinin daha hızlı izin prosedürlerine ve yeşil çelik için önde gelen pazarların desteğe ihtiyacı olduğu anlaşılıyor. Eurofer adına yorumda bulunan Rubiralta’nın, "Net Sıfır Sanayi Yasası, stratejik, yenilenebilir ve düşük karbonlu değer zincirleri oluşturmak için ürün, malzeme ve uygun fiyatlı enerji tedarikinde çelik sektörünün ve diğer enerji yoğun sektörlerin rolünü tanımalıdır," dediği aktarılıyor. (Metal Expert, 22 Mayıs 2023 )

Baowu, Haziran Ayında Shangang'ı Satın Aldığını Açıklayabilir

Shandong Iron & Steel Group'a (Shangang) aşina olan piyasa kaynaklarına, Baowu'nun Shangang Group'u satın almasının Haziran ayında duyurulabileceği kaydediliyor. Bu anlaşmayla ilgili resmi bilgilerin, en erken 2021 yılında ortaya çıktığı ve Shangang Group'un borsaya kayıtlı şirketinin, 14 Temmuz 2021'de China Baowu Group'un Shangang'da stratejik bir yeniden yapılanma gerçekleştirmeyi planladığını belirten bir kamu belgesi yayınladığı ifade ediliyor. Baowu ile yeniden yapılanmayı daha sorunsuz bir şekilde teşvik etmek için Shangang’ın, Jigang Group'un %100 öz sermayesini Jinan Hükümetinin Devlete ait Varlıkları Denetleme ve İdare Komisyonu’na (SASAC) devretmeyi kabul ettiği anlaşılıyor. Bu hamlenin, Baowu Group ile birleşmesi öncesinde bazı çekirdek işi olmayan Shangang varlıklarının yerel makamlara devredilmesinin bir parçası olduğu bildiriliyor. Ayrıca, 2023 yılının başlarında Shangang Group'un Başkanı Hou Jun’un, Shangang'ın 11,5 milyon ton/yıl ham çelik kapasiteli Rizhao Üssü'nün ikinci aşamasını inşa etmek için Baowu Group ile işbirliği yapmayı planladığını açıkladığı belirtiliyor. Baowu, 2025 yılı sonuna kadar 200 milyon ton/yıl ham çelik kapasitesine ve 100 milyon ton/yıl demir cevheri kapasitesine sahip olmayı hedefliyor. Baowu, 2022'de 132 milyon ton ham çelik üretirken, Shangang'ın üretimi geçen yıl 29,42 milyon ton seviyesinde gerçekleştiği anlaşılıyor. ( Kallanish, 22 Mayıs 2023 )

WSA: Küresel Çelik Talebi 2024'te %1,7 Büyüyecek

Dünya Çelik Derneği'nin (WSA) Genel Direktör Yardımcısı Frank Zhong’un Salı günü yaptığı açıklamada, küresel çelik talebinin, imalat faaliyetlerindeki toparlanmaya dayalı olarak bu yıl için %2,3'lük bir toparlanma tahmininin ardından, 2024'te %1,7 büyümesinin beklendiğini belirttiği ifade ediliyor. Zhong’un bir endüstri konferansında yaptığı açıklamada, Güneydoğu Asya Uluslar Birliği'nin (ASEAN) mevcut durumda 80 milyon ton seviyesinde olan çelik talebinin, 2035 yılına kadar uzun vadede iki katına çıkmasının beklendiğini ifade ettiği kaydediliyor. Zhong’un, kısa vadede çelik endüstrisinin mevcut tesislerin enerji verimliliğini optimize etmeye ve endüstrinin karbon ayak izini azaltmak için çelik hurda kullanımını en üst düzeye çıkarmaya odaklanacağını belirterek, "Hurda kritik bir rol oynayacak ve demir cevheri birincil oyuncu olacak" dediği vurgulanıyor. Zhong’un, küresel hurda çelik mevcudiyetinin otuz yıl içinde 700 milyon tondan 1,1 milyar ila 1,2 milyar ton seviyesine çıkmasının beklendiğini söylediği bildiriliyor. ( The Star, 23 Mayıs 2023 )

SSAB ve BE Group Fosilsiz Çelik İçin İşbirliği Yapacaklarını Duyurdu

İsveçli çelik üreticisi SSAB ve servis şirketi BE Group, 22 Mayıs'ta fosilsiz çeliğe yönelik önemli yeni talep ve fırsatları belirlemek için ortaklık kurdu. SSAB Avrupa Satış Direktörü Lotta Ruottinen, "BE Group Oy'u fosilsiz çelik ortağı olarak kabul etmekten son derece mutluyuz" dedi. BE Group CEO'su Peter Andersson ise "BE Group olarak fosilsiz çelik girişimimizi tüm pazarlarımızı kapsayacak şekilde genişletmeye odaklanıyoruz" dedi. Ortaklık, BE müşterilerinin birinci sınıf fosilsiz çelik kaliteleri kullanarak nihai ürünlerini nasıl pazarlayacaklarını ve konumlandıracaklarını daha iyi anlamalarına yardımcı olurken, fosilsiz nihai mamuller üretmeye geçiş yapılma aşamasında istikrarlı olmalarını sağlayacak. Ortaklık aynı zamanda SSAB'nin fosilsiz çeliklerin belirli kaliteleri için gelecek üretim çalışmalarını planlamasına da yardımcı olacak. SSAB 2026 yılında ticari ölçekte fosilsiz çelik üretmeyi hedefliyor. SSAB, HYBRIT girişimi kapsamında demir cevheri üreticisi LKAB ve enerji şirketi Vattenfall ile birlikte fosilsiz demir ve çelik üretimi için bir değer zinciri geliştirmek üzere çalışıyor ve demir cevheri bazlı çelik üretiminde geleneksel olarak kullanılan koklaşabilir kömürün yerine fosilsiz elektrik ve hidrojen kullanıyor. ( SteelRadar, 24 Mayıs 2023 )

Tosyalı Holding, Çinli Baowu ile İşbirliğini Büyütüyor

Çelik üreticisi Tosyalı Holding, dünyanın en büyük çelik üreticisi China Baowu Steel Group ile mevcut işbirliğini derinleştirme kararı aldığını duyurdu. Tosyalı Holding, dünyanın en büyük çelik üreticisi Çinli Baowu ile işbirliğini derinleştiriyor. Türkiye, Cezayir, Senegal ve Angola’daki yatırımlarıyla, Amerikan ve Japon devleri ile yaptığı iş birlikleri ile küresel çelik üretimindeki konumunu güçlendiren Tosyalı Holding, farklı ülkelerde değer yaratacak paydaşlarıyla da iş birlikleri geliştirmeyi sürdürüyor. Tosyalı Holding, dünyanın en büyük çelik üreticisi olan China Baowu Steel Group ile Stratejik İşbirliği için görüşmelerini mutabakatla sonuçlandırarak sürdürülebilir büyüme yolunda yeni bir adım daha attı. Bu işbirliği, Tosyalı Holding’in dünya pazarlarındaki büyüme stratejisi ve yeni yatırımları için stratejik bir katkı sağlayarak, iki şirketin farklı pazarlardaki iş birliğinin önünü açarken, Tosyalı’nın Cezayir’den sonra Afrika başta olmak üzere dünyanın farklı bölgelerinde yapmayı planladığı yatırımlar için de stratejik fırsatlar yaratacak.

Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, “Demir çelik sektöründe gerçekleştirdiğimiz sürdürülebilirlik odaklı, ileri teknoloji ve yüksek katma değerli yatırımlarımızla büyümeye devam ederken, küresel büyüme vizyonumuz kapsamında yurt dışındaki iş birliklerimizi de genişletmeye devam ediyoruz. Daha istikrarlı ve sürdürülebilir bir büyüme için bu tür iş birliklerine önem veriyoruz. Bu anlamda uzun yıllardır farklı projelerde birlikte çalıştığımız China Baowu Steel Group ile yaptığımız bu stratejik ortaklık, bizim için çok kıymetli. Bildiğiniz gibi şu anda Cezayir, Angola ve Senegal’de de yatırımlarımız bulunuyor, bu iş birliği ile buralardaki ve özellikle körfez bölgesindeki yatırımlarımızı daha da güçlendireceğimize inanıyorum. Belirlediğimiz küresel hedeflere ulaşmak ve ülkemiz ekonomisine katkımızı artırmak için, iş birliklerimizi genişletmeye devam edeceğiz” dedi. Baowu Grup Başkanı Chen Derong, “Tosyalı Holding ile iş birliğimizi daha da derinleştirmekten son derece mutluyuz. Yaptığımız bu iş birliğinin her iki taraf için de çok faydalı olacağına inanıyorum” açıklamasını yaptı. Tosyalı Holding, Baowu Group ile yaptığı bu stratejik işbirliği ile yeşil çelik üretimindeki deneyimiyle, Baowu Group’un gücünü birleştirerek yeni nesil yeşil çelik yatırımlarını daha da büyütmeyi hedefliyor. ( Dünya, 25 Mayıs 2023 )

Thyssenkrupp ve H2 Green Steel İsveç'te Yeşil Çelik Tesisi Kuracak

Almanya merkezli çelik üreticisi thyssenkrupp, bağlı kuruluşu thyssenkrupp nucera’nın Avrupa’nın ilk büyük ölçekli yeşil çelik tesisini kurmak için İsveç merkezli H2 Green Steel’e su elektrolizörü tedarik edeceğini açıkladı. İsveç’in kuzeyinde bulunan Boden’de kurulacak olan tesisin 2025 yılının sonunda 2,5 milyon mt yeşil çelik üretme kapasitesiyle faaliyete geçmesi planlanıyor. 2030 yılına kadar kapasitenin yaklaşık 5 milyon mt’a çıkarılması bekleniyor. Thyssenkrupp nucera tarafından yeşil hidrojen üretmek için tedarik edilecek 20 MW’lık elektroliz modülleri, 700 MW’tan fazla kurulu kapasite elde edilmesini sağlayacak. Tesis yeşil hidrojen kullanarak çelik üretiminde %95’e kadar daha az karbon emisyonuna neden olacak. ( SteelOrbis, 25 Mayıs 2023 )

Vale Umman’da Yeşil Çelik Kompleksi Kuracak

Basında çıkan haberlere göre, Brezilyalı demir cevheri üreticisi Vale, Umman’ın Duqm kentinde bulunan Özel Ekonomik Bölge’de yeşil çelik için entegre bir sanayi kompleksi kurmak üzere Umman merkezli Duqm Limanı Şirketi ve elektrik ile su hizmetleri şirketi Marafiq ile anlaşmalar imzaladı. Temiz enerji ve yeşil hidrojen kullanacak olan kompleks, sıcak briketlenmiş demir ve diğer düşük karbonlu çelik ürünleri üretecek. Kompleksin kurulacağı yer Hindistan, Afrika ve Körfez ülkeleri dahil olmak üzere geniş bölgesel pazarlara yakınlığıyla şirkete avantaj sağlayacak. Buna ek olarak şirket demir cevheri ve pelet nakliyatı için BAE-Umman demir yolu ağını kullanmak amacıyla Umman merkezli Oman Rail Company ve BAE merkezli Etihad Rail Company ile mutabakat anlaşması imzalamıştı. ( SteelOrbis, 25 Mayıs 2023 )

Vale'den Amazon'daki Demir Cevheri Kompleksine 2,7 Milyar Dolarlık Yatırım

Brezilyalı madencilik şirketi Vale, Brezilya'nın kuzeyindeki S11D demir cevheri kompleksinin kapasitesini arttırmak amacıyla 2,7 milyar dolarlık önemli bir yatırım yapacağını açıkladı. Şirketin hedefi, mevcut tesislerine yılda 30 milyon ton demir cevheri daha ekleyerek kapasitesini arttırmak. Vale, 2025 yılına kadar Brezilya'nın kuzey bölgesinde 260 milyon ton demir cevheri üretim seviyesine ulaşmayı öngörüyor. Genişletme projesi, dördüncü bir zenginleştirme tesisinin inşasını ve madeni Ponta da Madeira limanına bağlayacak yaklaşık 9,5 kilometre uzunluğunda ikinci bir konveyörün kurulumunu kapsıyor. Ayrıca, artan cevher hacimlerinin taşınması için gerekli temel altyapının geliştirilmesine yönelik fonlar tahsis edilecek. Bu, projeye hizmet eden 900 kilometrelik demiryolu sisteminin belirli bölümlerinin çoğaltılmasını da içeriyor. Vale temsilcileri, işleme aşamasında daha az kaynak gerektirdiği ve sonuç olarak daha düşük seviyede karbon ayak izi ile sonuçlanması bakımından yüksek dereceli demir cevheri ile çalışmanın çevresel avantajlarını vurguluyor. Bu çevresel kaygıların önemi, S11D kompleksinin kuzey Amazon ormanlarının %2'sini kapsayan ve çeşitli ekosistemleri etkileyen daha büyük Carajas kompleksinin bir parçası olmasıyla vurgulanıyor. Söz konusu kaygıları gidermek için Vale, içten yanmalı motorlu araçlardan elektrikli motorlarla çalışan araçlara kademeli olarak geçiş yaparak dizel yakıt tüketimini %60 oranında azaltmaya öncelik verdi. ( SteelRadar, 25 Mayıs 2023 )

 

( Kaynak: TÇÜD Günlük Bülten )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ