Çelik Sektöründe 2023 - 26 / 27. Haftaların Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2023 - 26 / 27. Haftaların Öne Çıkanları


Thyssenkrupp Kuzey Amerika’daki Yeşil Hidrojen Projesi İçin Elektrolizör Tedarik Edecek

Almanya merkezli çelik üreticisi thyssenkrupp bağlı kuruluşu thyssenkrupp nucera’nın Kuzey Amerika’daki yeşil hidrojen üretimine yönelik bir proje için 20 MW elektrolizör tedarik edeceğini açıkladı. Anlaşmanın detayları bildirilmedi. Thyssenkrupp nucera Yeşil Hidrojen Birimi Başkanı Cristoph Noeres, “Bu teknolojiyle hızla büyüyen yeşil hidrojen pazarında genişleme planlarını gerçekleştirmeleri için müşterilerimize destek olabiliriz. Kuzey Amerika’da hidrojen ekonomisi hız kazanıyor ve kesinlikle önümüzdeki yıllarda küresel gidişatı belirleyecek,” dedi. Öte yandan SteelOrbis’in daha önce bildirdiği üzere thyssenkrupp nucera Avrupa’nın ilk büyük ölçekli yeşil çelik tesisi için İsveç merkezli H2 Green Steel’e de 20 MW elektrolizör tedarik edecek. ( SteelOrbis, 26 Haziran 2023 )

Klöckner & Co Düşük Karbonlu Yüksek Kalite Çelik Tedariki İçin GMH Gruppe İle İş Birliğini Genişletiyor

Almanya merkezli Klöckner & Co yüksek kalite, karbonu azaltılmış çelik tedarik etmek ve ardından Nexigen® markası altında satmak için GMH Gruppe'nin bağlı kuruluşu Georgsmarienhütte GmbH ile iş birliğini genişlettiğini duyurdu. Açıklamada, Klöckner & Co.'nun bağlı kuruluşu Kloeckner Metals Netherlands'e 25 ton karbonu azaltılmış kaliteli çeliğin ilk teslimatının yapıldığı belirtildi. Klöckner & Co'nun yönetim kurulu üyesi ve Avrupa CEO'su Bernhard Weiß, söz konusu işbirliğinin Nexigen® markası altında yeşil ürün yelpazelerini genişletmelerine ve müşterileri için yeşil çelik bulunabilirliğini önemli ölçüde artırmalarına olanak tanıyacağını ifade etti. ( SteelOrbis, 26 Haziran 2023 )

Wuppermann, CO2 Ayak İzini Azaltan Yeni Ürününü Tanıttı

Çelik üreticisi Wuppermann, WTopCarb adı altında ciddi derecede daha düşük CO2 ayak izine sahip galvanizli sıcak haddelenmiş şerit ürünlerinin piyasaya sürüldüğünü duyurdu. Wuppermann, bu ismin CO2 ayak izinin bir ton galvanizli sıcak haddelenmiş şerit başına bir ton CO2 eşdeğerinden daha az bir değere fiziksel olarak azaltılması anlamına geldiğini belirtiyor. Şirket, WTopCarb'ın piyasada bulunan benzer bir ürüne kıyasla önemli ölçüde daha az CO2 emisyonuna neden olduğunu iddia ediyor. Z275 çinko kaplamalı galvanizli sıcak haddelenmiş bir şerit, bir ton galvanizli şerit başına ortalama 2,2 t CO2 eşdeğeri emisyona neden oluyor. Wuppermann, en önemli hammaddeler olan sıcak şerit ve çinkoda, galvanizleme sürecinin kendisinde, nakliye ve paketlemede CO2 tasarrufu fırsatlarından yararlandığını söylüyor. Bu tasarruflar Fraunhofer Çevre, Güvenlik ve Enerji Teknolojisi Enstitüsü tarafından onaylanan bir hesaplama metodolojisi kullanılarak belgeleniyor. Wuppermann, WTopCarb ürünü için yalnızca AB'deki tedarikçilerden gelen fiziksel olarak CO2 azaltılmış sıcak haddelenmiş şerit kullanıyor. Wuppermann Stahl Genel Müdürü Carl Swoboda "Üreticilerin bazıları halihazırda fiziksel olarak CO2 azaltılmış sıcak haddelenmiş şerit tedarik edebilirken, diğerlerinin önümüzdeki yıllar için net dekarbonizasyon hedefleri var. Bu şekilde, WTopCarb için girdi malzemesi kaynaklarını art arda genişletebiliyoruz" dedi. ( SteelRadar, 26 Haziran 2023 )

Vallourec Karbon Taşıma Teknolojisi Geliştirecek

Fransa merkezli boru üreticisi Vallourec, Almanya merkezli Evonik Industries ile karbon yakalama, kullanma ve depolamaya yönelik boru çözümleri geliştirmek üzere mutabakat anlaşması imzaladığını açıkladı. Şirketler korozyona dayanıklı bir karbon nakliye teknolojisi geliştirecek. Söz konusu anlaşma Vallourec’in, Evonik’in yüksek performanslı polimer portföyünü kullanarak karbon nakliyesinde kullanılacak dikişsiz hat boruları için astarlama teknolojisi geliştirmesine olanak tanıyacak. (SteelOrbis, 27 Haziran 2023 )

Mısır ve Hindistan Yeşil Yakıt Projeleri İçin İşbirliği Sağladı

Hintli Jindal Steel & Power şirketi, Mısır'daki Süveyş Kanalı Ekonomik Bölgesi'nin (SCZONE) temsilcileriyle bir araya geldi. Şirket, kendi bölgesinde en az bir "yeşil metalurji" projesi uygulamak istediğini dile getirdi. Şirketin CEO'su Mısır'ın, yatırım için benzersiz destinasyona sahip ülkelerden biri olarak, Süveyş Kanalı'nın ekonomik bölgesi, dünyanın yeşil ekonomiye dönüşümüne, enerji ve yeşil yakıt projelerini oluşturmak istediğinden bahsetti. Bu görüşmede Jindal Steel ve Power, SCZONE'a ait olan Ain Sokhna Endüstri Parkı'nda çelik firması inşa etmeyi hedeflediklerini belirttiler. Ayrıca firmanın yıllık bazda kapasitesi yaklaşık 5 milyon ton olacağından bahsedildi. Firma, yeşil çelik ve hidrojen üretimi için fabrikalar ve yenilenebilir enerji kaynaklarıyla çalışan jeneratörler içerecek şekilde inşa edilmesi planlandı. İki ülke arasındaki işbirliği olanaklarının ele alındığında iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik anlaşmaların, bölgesel ve uluslararası ekonomide yaşanan gelişmeler doğrultusunda diğer Hintli şirketler de SCZONE'daki projelere yatırım yapmaya ilgi gösterdi. Traktör üreticisi Sonalika İnternational Mısır'da tesisler kurmak istediğini belirten firmalardan oldu. (SteelRadar, 27 Haziran 2023 )

İDÇ Çelikhane Yatırımının Tamamlanma Tarihini Erteledi

İnşaat demiri üreticisi İzmir Demir Çelik Sanayi (İDÇ) çelikhane kapasitesini artırmak üzere 2021 yılında başlayan yatırımının piyasa koşulları, ekipmanların tedarik, teslim ve montaj süreçlerine yönelik teknik planlamalar doğrultusunda yıl sonunda tamamlanacağını öngörüyor. Daha önce yatırımın bu yılın ikinci çeyreğinde tamamlanması planlanıyordu. Daha önce bildirildiği üzere şirket, 100 milyon $ yatırımla çelikhane kapasitesini iki kat artırarak 1.400.000 mt’dan 2.800.000 mt’a çıkarmayı hedefliyor. ( SteelOrbis, 03 Temmuz 2023 )

Thyssenkrupp, Karbon Takibi İçin Alman Araştırma Projesine Katılıyor

Trumpf başkanlığındaki ve thyssenkrupp Materials Services ile Fraunhofer Institute for Manufacturing Engineering and Automation IPA'yı içeren bir proje konsorsiyumunun, sac metal işlemede karbon emisyonlarını azaltmanın yollarını araştırdığı belirtiliyor. Amacın, şirketlerin herhangi bir bileşenin karbon ayak izini doğru bir şekilde belirlemek için kullanabilecekleri, ücretsiz olarak erişilebilen bir çevrimiçi platform oluşturma olduğu bildiriliyor. Trumpf projesi lideri Jens Ottnad’ın, "Dijitalleşme, endüstrinin iklim üzerindeki etkisini azaltmanın anahtarıdır. Sac levha işlemeyi daha sürdürülebilir hale getirmek için proje ortaklarımızla birlikte gereken her şeye sahibiz," dediği aktarılıyor. Projenin, Haziran ayında başlatıldığı ve üç yıl süreceği anlaşılıyor. Almanya Federal Ekonomi ve İklim Eylem Bakanlığı’nın (BMWK) 8,3 milyon € (9,1 milyon ABD Doları) tutarında finansman sağladığı vurgulanıyor. “de:karb” adlı aracın, makine ve üretim verilerini kullanarak, sürdürülebilirliği artırmaya yönelik önlemlerin etkisini belirleyebileceği, bunun, şirketlerin belirli bir miktarda metalden daha fazla sayıda bileşen ürettiklerinde veya gereksiz malzeme sevkiyatından kaçındıklarında elde edebilecekleri karbon emisyonlarında somut azalmayı içereceği ifade ediliyor. ( Kallanish, 3 Temmuz 2023 )

Hint Tata Steel İnşaat Sektörü İçin Çelik Servis Merkezi Kurdu

Hint çelik üreticisi Tata Steel, Odisha’da inşaat sektörüne yönelik tam otomatik çelik servis merkezi kurduğunu duyurdu. Servis merkezinin özelleştirilmiş inşaat demiri, kuplör, dişli ve kaynaklı tel üretim kapasitesi aylık 3.000 mt seviyesinde yer alan Sagar Business iş birliği ile hayata geçirildiği ifade edildi. Bu sayede inşaat sektörünün tüm ürün gamı ile hizmete tek bir elden ulaşması ve her ürünün kullanıcının ihtiyaçlarına göre özelleştirilmesi amaçlanıyor. Tata Steel’den Ashish Anupam, inşaat sektörünün çelik tüketiminde önemli bir rol oynadığını ve otomasyon sayesinde sektörün benzersiz bir büyüme göstereceğini dile getirdi. ( SteelOrbis, 03 Temmuz 2023 )

Nippon Steel’e Bağlı Kuruluşlar Birleştiriliyor

Nippon Steel’e bağlı olan üç kuruluş birleştirilerek yeni bir şirket kurulacak. Japonya’nın önemli firmalarından Nippon Steel Corporation, 1 Ekim’de yeni bir şirket olarak Nippon Steel Processing Co.’yu kurmayı hedefliyor. Kurulacak bu şirketin amaçları arasında sektördeki talepleri karşılama kapasitesini artırmak, ürünleri daha iyi hale getirmek ve tedarik zincirini güçlendirmek yer alıyor. Yeni şirket Nippon Steel Processing Co.’nun, yaklaşık 790 kişiyi istihdam eden Mitsubishi Metal Industry, Nippon Steel Wire ve Nippon Steel Seiko şirketleri bir araya getirilerek kurulması planlanıyor. (SteelRadar, 03 Temmuz 2023 )

Baowu, Sinosteel'in Satın Alımını Tamamladı

China Baowu Group'un Sinosteel Group'u satın almasının geçen Cuma günü değişen endüstriyel ve ticari tescil bilgileriyle birlikte tamamlandığı haber veriliyor. Geçen yılın sonunda Baowu’nun, Sinosteel altında listelenen üç şirketin, yani Sinosteel Luonai, Sinosteel Tianyuan ve Sinosteel International'ın satın alımını tamamladığı kaydediliyor. Çin Devlet Konseyi'nin Devlet Varlıklarını Denetleme ve İdare Komisyonu’nun (SASAC), Aralık 2022'de China Baowu Group'un Sinosteel Group ile yeniden organize olacağını ve grubu doğrudan satın alacağını duyurduğu hatırlatılıyor. Sinosteel Group verileri, grubun Çin, Avustralya, Kamerun, Güney Afrika, Zimbabve, Endonezya ve Filipinler'de toplam 3 milyar ton demir cevheri, 200 milyon ton krom cevheri ve 60 milyon ton nikel cevheri kaynağını kontrol ettiğini gösteriyor. Mühendislik şirketleri ayrıca Hindistan, Almanya ve Türkiye'de faaliyet gösteriyor. ( Kallanish, 04 Temmuz 2023 )

POSCO Karbon Salımını 2030 Yılında %37 Azaltmayı Planlıyor

Güney Koreli çelik üreticisi POSCO International karbonsuzlaşmaya yönelik yeni yol haritasını açıkladı. Yapılan açıklamada üreticinin karbon salımını doğrudan ve dolaylı yöntemler kullanarak azaltmayı planladığı belirtildi. POSCO, 2050 yılına kadar net sıfır karbon hedefini gerçekleştirmek amacıyla karbon salımını 2030 yılında 2021 yılına kıyasla %37 azaltmayı hedefliyor. Öte yandan üretici hem kara hem de açık deniz enerji kaynaklarını artırmaya, hibrid hidrojen ve elektrik enerjisi üretimi beraberinde karbon yakalama ve depolama teknolojilerinin geliştirilmesine odaklanacak. Karbonsuzlaşma planını doğrudan ve dolaylı olarak iki aşamaya ayıran POSCO, ilk etapta Incheon tesisinde yer alan 3,4 gigavatlık sıvılaştırılmış doğal gaz tesisini kademeli bir şekilde hidrojen bazlı tesise çevirecek. Öte yandan karbon artıklarını azaltmak için tüm tesislerinde karbon yakalama ve depolama teknolojileri kullanacak. Şirket ikinci etapta ise güneş ve rüzgar gibi yenilenebilir enerji faaliyetlerini genişletecek ve karbon kredileri alacak. Bununla birlikte açık deniz rüzgar enerjisi santralinin kapasitesini 2050 yılına kadar 2,5 gigavat daha artıracak. ( SteelOrbis, 04 Temmuz 2023 )

Romanyalı Liberty Galati Modern Hızlandırılmış Soğutma Hattına 30 Milyon € Yatırım Yapacak

Romanya’nın en büyük yassı mamul üreticisi ve Liberty Group’un iştiraki Liberty Galati, kalın levha tesisinde kullanılacak soğutma sistemi için 150 milyon RON (30 milyon €) değerinde yatırım yapacağını duyurdu. Şirketin açıklamasına göre hızlandırılmış soğutma sistemi şirketin en kârlı piyasa segmentlerindeki varlığını ve verimliliğini artırmasını sağlayıp ürün gamını genişleterek yurt dışındaki gemi yapımı, inşaat ve basınçlı konteyner piyasalarında ürün kalitesini geliştirecek. Liberty Primary Steel & Mining CEO’su Sandip Biswas yaptığı açıklamada, “Son teknoloji levha soğutma sistemi, Liberty Galati’nin yüksek kaliteli ürün gamını genişletme ve üretim esnekliği ile elde ettiği kârı artırma yolunda bir mihenk taşı olma özelliğini taşıyor. Sahip olduğumuz modern levha tesisleri için hayati önem taşıyan bu entegre soğutma sistemiyle daha yüksek mukavemetli levha üretebileceğiz,” şeklinde konuştu. Öte yandan Liberty Steel Group Yönetim Kurulu Başkanı Ajay Aggarwal da yatırımın şirketin Greensteel dönüşüm stratejisi ile eş zamanlı ilerleyeceğini ve Primetals Technologies ile ortaklaşa yapılacağını belirtti. Ortaklığın şartlarına göre Primetals Technologies farklı ebatlardaki levhalarda hedeflenen soğutma oranına ulaşabilmek için Liberty Galati’ye MULPIC (Çok Amaçlı Kesintili Soğutma) teknolojisini ve bir su arıtma tesisi temin edecek. Liberty Galati’nin kalın levha tesisi TMCP kaliteli en fazla 4.000 mm genişliğinde ve 180 mm kalınlığında levha üretebilirken tesiste yeni bir sıcak düzeltme makinesi, US test makinesi ve işaret makinesi mevcut. ( SteelOrbis, 04 Temmuz 2023 )

H2 Green Steel ve Gotland Company Yeşil Hidrojen İçin İş Birliği Yapıyor

İsveç merkezli H2 Green Steel bir hidrojen üretim tesisi kurmak amacıyla İsveçli nakliye şirketi Gotland Company ile anlaşma imzaladığını açıkladı. Yeşil hidrojen Gotland Company’nin filosunun bir kısmında kullanılacak. Gotland Company hidrojen gazıyla faaliyet gösterecek iki yeni gemi geliştiriyor. Şirketler öncelikle hidrojeni limanlara taşımak üzerine fizibilite çalışması gerçekleştirecek. Gereken elektrolizör kapasitesinin yaklaşık 300 MW olduğu tahmin ediliyor. Gotland adası ile İsveç arasındaki trafiğin tamamının hidrojenle gerçekleştirilebilmesi için yılda yaklaşık 20.000 ton hidrojen gazı gerekecek. ( SteelOrbis, 04 Temmuz 2023 )

Vietnamlı Hoa Phat Şerit Üretim Kapasitesini Artırdı

İtalyan tesis ekipmanı tedarikçisi Danieli, Vietnam merkezli çelik üreticisi Hoa Phat Group’a tedarik ettiği yüksek kaliteli şerit üretim tesisindeki genişleme projesinin ikinci aşamasının devreye alındığını açıkladı. Söz konusu projeyle düşük ve orta karbonlu, LC HSLA ve MC HSLA çelik kaliteleri üretilen tesisin yıllık kapasitesi 3,5 milyon mt’dan 3,9 milyon mt’a yükseldi ve tesiste yeni ekipmanlar kuruldu. Tesisin faaliyetleri yalnızca 27 günlüğüne askıya alındı ve üretim planlanandan önce yeniden başladı. (SteelOrbis, 05 Temmuz 2023 )

Hint Tata Steel İkinci Bir Elektrik Ark Ocaklı Tesis Kurmayı Planlıyor

Hint çelik üreticisi Tata Steel Limited CEO’su T.V. Narendran, ülkenin güneyinde elektrik ark ocaklı ikinci bir tesis kurulmasının planlandığını belirtti. Şirketin Ludhiana’da inşası devam eden yıllık 750.000 mt kapasiteli ilk elektrik ark ocaklı tesisine vurgu yapan Narendran, söz konusu tesisin inşasının önümüzdeki iki yıl içerisinde tamamlanmasının beklendiğini ve başarı olması halinde ülke genelinde elektrik ark ocaklı üretime geçeceklerini ifade etti. Öte yandan Tata Steel Başkanı N. Chandrasekaran da çelik üretim kapasitesini 2030 yılına kadar mevcut yıllık 21,6 milyon mt’dan yıllık 40 milyon mt seviyesine çıkaracaklarını dile getirdi. Şirket kapasitesini hem organik hem de inorganik yollarla artıracak. ( SteelOrbis, 06 Temmuz 2023 )

Fives Group ve Celsa Yeniden Isıtma Sürecini Karbondan Arındırmak İçin Proje Geliştiriyor

Fransa merkezli makine üreticisi Fives Group, yeniden ısıtma fırınlarında ısı transfer sürecini hibrit (doğal gaz-hidrojen) brülörlere dayalı bir şekilde gerçekleştirmek için İspanya merkezli uzun mamul üreticisi Celsa Group ile TWINGHY adlı bir proje geliştirdiğini açıkladı. Dijital ikiz teknolojisiyle takip edilecek olan proje, oksijenle birlikte hidrojen kullanımının artırılarak yeniden ısıtma sürecinin kademeli bir şekilde karbondan arındırılmasını sağlayacak. Dijital ikiz teknolojisi farklı yakıt karışımlarını, enerji verimliliğini ve güvenilirliği analiz edecek. 2009 yılında Celsa’nın Barselona tesisinde Fives tarafından kurulan yürüyen tabanlı fırın üzerinde test edilecek olan söz konusu proje 4,28 milyon €’luk finansmana sahip. Projenin 31 Temmuz 2027 tarihinde sona ermesi planlanıyor. (SteelOrbis, 06 Temmuz 2023 )


( Kaynak: TÇÜD Günlük Bülten )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ