Çelik Sektöründe 2023 - 28. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2023 - 28. Haftanın Öne Çıkanları


Thyssenkrupp, Hidrojen Firmasının Halka Arzını Tamamladı

Almanya'nın önde gelen sanayi şirketi Thyssenkrupp’un, hidrojen şirketi olan Thyssenkrupp Nucera'nın Frankfurt Menkul Kıymetler Borsası'ndaki halka arzının 26 milyon yeni hisse ve toplam 30 milyon hisse senedi çıkararak tamamlandığı aktarılıyor. Hisse başına 20 Euro'luk teklif fiyatı ile halka arzdan elde edilen brüt gelirin yaklaşık 526 milyon Euro, Thyssenkrupp Nucera'nın piyasa değerinin yaklaşık 2,53 milyar Euro olduğu ve Thyssenkrupp’un, Nucera’nın en az %50,2 hissesine sahip olacağı kaydediliyor. Thyssenkrupp Nucera'nın şimdiden yaklaşık 1,4 milyar Euro tutarında birikmiş siparişinin olduğu, sözleşmeli projeler arasında ; · Suudi Arabistan'da 2 GW'lık bir elektroliz tesisi, · Rotterdam limanında 200 MW'lık bir tesis, · İsveç'in H2 Green Steel projesi için 700 MW'lık bir tesisin, yer aldığı belirtiliyor. 2023-2024 mali yılında şirketin, alkali su elektrolizi (AWE) teknolojisi için 600-700 milyon Euro arasında bir satış geliri elde etmeyi planladığı kaydediliyor. ( Metal Expert, 10 Temmuz 2023 )

Çin, Haziran Ayında 405 Milyon Tonluk Çelik Kapasitesini Güncelledi

Çin Demir Çelik Derneği yönetim kurulu başkanı He Wenbo’nun son röportajında “Kapasite yönetimi ve kapasite yeniden yapılandırması, Çin çelik endüstrisinin işletme verimliliğini artırmak için uygulaması gereken temel önlemlerdir.” dediği kaydediliyor. Kapasite değişimi gerçekleştirmenin, ultra düşük emisyon yenilemelerinin ve enerji verimliliğini artırmanın çelik sektörünün daha uygun maliyetli olmasına yardımcı olabileceği ifade ediliyor. Haziran ayı itibarıyla Çin'deki çelik üreticilerinin, çelik üretim kapasitelerini yıllık bazda yaklaşık 405 milyon ton artırmayı planladıkları ve bu kapasitenin 210 milyon tonunun şimdiden üretime girdiği en az 168 milyon ton/yıl çelik kapasitesinin yenilendiği ve önümüzdeki birkaç yıl içinde en az 156 milyon ton/yıl kapasitenin devreye girmesinin beklendiği belirtiliyor. Diğer taraftan, He Wenbo’nun, Çin çelik sektörünün kapasite değişimine 1 trilyon CNY'den (138 milyar $) fazla yatırım yaptığını tahmin ettiği aktarılıyor. 62 çelik üreticisinin, 314 milyon ton/yıl ham çelik üretim kapasitesinin ultra-düşük emisyon dönüşümü sürecini tamamlarken, geri kalan 25'inin dönüşümün bir kısmını tamamladığı Çin'de 270'den fazla şirketin yaklaşık 760 milyon ton/yıl ham çelik üretim kapasitesinin ultra düşük emisyon dönüşümünü tamamladığı kaydediliyor. ( Kallanish, 11 Temmuz 2023 )

Arcelormittal Hindistan’daki Karbondan Arındırma Projelerini Finanse Edecek

Lüksemburg merkezli çelik üreticisi ArcelorMittal, XCarb™ İnovasyon Fonu’nun Hindistan’daki karbondan arındırma projelerini finanse etmek ve desteklemek amacıyla bir hızlandırma programı başlattığını açıkladı. Şirket Hindistan Teknoloji Enstitüsü Madras ile birlikte ülkedeki en umut vadeden karbondan arındırma teknolojilerine odaklanan girişimleri belirleyecek, destekleyecek ve onlara rehberlik edecek. Program aynı zamanda ArcelorMittal’in kendi karbondan arındırma stratejisini geliştiren bağlı kuruluşu AM/NS India tarafından da desteklenecek. Öte yandan SteelOrbis’in daha önce bildirdiği üzere şirket yakın zamanda XCarb™ Hızlandırıcı Programı için Kanada merkezli CHAR Technologies’i seçti ve şirkete XCarb™ İnovasyon Fonu aracılığıyla 5 milyon $ yatırım yapacak. (Steel Orbis, 11 Temmuz 2023 )

Liberty, Dunaferr'ı Devralacak

Liberty Steel’in, Macar çelik üreticisi Dunaferr'in satışı için açılan ihaleyi aldığı bildiriliyor. Dunaferr'in satın alınması için açılan ihale sürecinde Liberty'nin 55 milyon Euro'luk teklifinin kabul edildiği, Macar makamlarının şirketin tasfiye sürecinde Dunaferr'ı desteklediği için tesisin gelecekteki sahibi olarak Liberty Steel Central Europe'u seçtiği belirtiliyor. Dunaferr'in 2022’nin Aralık ayında bir Macar mahkemesinin tasfiye emri vermesiyle 2 milyon ton/yıl kapasiteli sıcak sac tesisini, Mart ayında yeniden başlattığı ancak o zamandan beri, istikrarlı üretimi sürdürmekte sorun yaşadığı kaydediliyor. Dunaferr'in Liberty grubuna katılmasının Macaristan ve Avrupa'daki müşterilerin sayısını artıracağı ifade ediliyor. ( Metal Expert, 12 Temmuz 2023 )

Faslı Çelik Üreticileri, Üretimde Entegrasyon Yatırımlarına Devam Ediyor

Maliyetlerde etkin kontrol sağlamak için Faslı çelik üreticilerinin, üretim zincirinde entegrasyon yatırımları yaptıkları belirtiliyor. Faslı inşaat çeliği üreticisi Somasteel’in, Kazablanka bölgesindeki üretim tesisinde bir çelik dökümhanesinin inşasına başladığı ve firmanın inşa edeceği yeni üretim tesisinde, 130-180 mm boyutlarında kütük üretimi için bir elektrik ark ocaklı fırın (EAF), bir pota fırını(LF) bir vakumlu gaz giderici (VD) ve bir sürekli döküm makinesinin(CCM) yer alacağı aktarılıyor. Yıllık bazda 365 bin ton inşaat çeliği üretim kapasitesine sahip tesisinde, ortalama %65 kapasite kullanım oranı ile üretim gerçekleştiren Somasteel firmasının, yarı mamul ihtiyacının tam olarak karşılanmasını sağlayacak yeni yatırım projesinin, 2024 yılında tamamlanmasının planlandığı ve çelik üretiminde, maliyet konularını kontrol almak isteyen Faslı üreticilerin, yarı mamul üretiminde yeni yatırımlara devam edecekleri bildiriliyor. ( Metal Expert, 12 Temmuz 2023 )

Hindistan Hükümeti Yeşil Hidrojen Tesisi İnşası İçin Yatırımcılardan Teklif Topluyor

Hindistan hükümeti, ilk aşamada yıllık 450.000 mt kapasiteli yeşil hidrojen tesisi kuracak yerel ve küresel yatırımcılardan teklif bekliyor. Hükümetin Yeşil Hidrojene Geçiş İçin Stratejik Girişimler (INSIGHT) programı kapsamında devreye alınacak kapasiteler için yatırımcılara 2029-2030 mali yılına kadar 2,13 milyar $ teşvik ödemesi yapılacak. Teklif gönderilmesi için belirlenen son gün 7 Eylül olurken, ihaleye yönelik ön görüşmeler 28 Temmuz tarihinde gerçekleştirilecek. Yeni ve Yenilenebilir Enerji Bakanlığı’na bağlı Solar Energy Corporation of India projeden sorumlu kurumlu olarak görev alacak. İhaleye açılan 450.000 mt yeşil hidrojenin 410.000 mt’unun üretiminde agnostik yöntemler ve kalan 40.000 mt’un üretiminde ise biyokütle kullanılması şart koşuluyor. Agnostik yöntemler kullanarak yeşil hidrojen üretecek tarafların en düşük yıllık 10.000 mt ve en yüksek yıllık 90.000 mt; biyokütleye dayalı üretim yapacakların ise en düşük yıllık 500 mt ve en yüksek yıllık 4.000 mt için teklif verebileceği öğrenildi. ( SteelOrbis, 12 Temmuz 2023 )

İtalyan ABS Rott-Ferr’i Devraldı

İtalyan tesis ekipmanı tedarikçisi Danieli’nin çelik birimi Acciaierie Bertoli Safau (ABS), hurda toplama ve endüstriyel yıkım alanlarında uzmanlaşmış Rott-Ferr’i devraldığını duyurdu. 20 yılı aşkın bir süredir çelik sektöründe faaliyet gösteren Rott-Ferr, yıllık 100.000 mt’dan fazla geri dönüştürülebilir malzeme topluyor. Avrupa’da elektrik ark ocaklı üretime geçişin yaratması beklenen krize rağmen ABS’nin söz konusu devralım sayesinde hurda tedarikinin kesintisiz bir şekilde devam edeceği belirtiliyor. ( Steel Orbis, 13 Temmuz 2023 )

Arcelormittal Hamburg, Kömür Yerine Atık Granül Kullanıyor

ArcelorMittal'in Hamburg çelik fabrikaları iki yıllık geliştirme yatırımı sonrası kısa bir süre önce elektrik ark ocağında sünger demirden ve geri dönüştürülmüş hurdadan ham çelik üretmek için kömür yerine evsel atıklardan elde edilen bir granül kullanmaya başladığı bildiriliyor. Daha önce EAO'larda kullanılan kömürün yaklaşık yarısının alternatif hammaddeler ile değiştirildiği söz konusu üretim sürecinin yılda 3.500 ton doğrudan CO2 emisyonu tasarrufu sağlayacağı tahmin ediliyor. Projenin başlangıcında, ArcelorMittal mühendislerinin, teknoloji tedarikçisi Stein Injection Technology ile birlikte çeşitli ikame maddelerin uygunluklarını test ettikleri, proje yöneticisi Michel Wurlitzer’in " Kanalizasyon çamuru, kağıt lifi kalıntılarından işlenmiş portakal kabuğuna kadar dönüştürülemeyen atıkları inceledik" dediği kaydediliyor. ( Kallanish, 13 Temmuz 2023 )

Posco 2030 Yılına Kadar 52 Milyon Ton Çelik Üretim Kapasitesi Hedefliyor

Güney Koreli çelik üreticisi Posco’nun 13 Haziran 2023 tarihinde "Yeşil Çelikle Daha İyi Bir Dünya" konulu, 2030 yılı hedefini açıkladığı aktarılıyor. 2030 yılına kadar, küresel çapta, yıllık 52 milyon ton ham çelik üretim kapasitesine, 100 trilyon KRW (78,7 milyar $) satışa ulaşmayı hedefleyen firmanın 2022 yılına kıyasla, konsolide faaliyet kârını üç katına çıkarmayı planladığı bildiriliyor. Bir yapısal dönüşüm dönemi planlayan Posco’nun, uzun vadeli stratejik hedefinin, karbon emisyonu azaltılmış, yüksek katma değerli çelik ürünleri üretmek olduğu ve firmanın ilk olarak, Pohang şehrinde bulunan üretim tesisinde HyREX teknolojisiyle üretime geçerek, yeşil çelik üretimi için briketlenmiş demir kullanımında hacimlerini genişleteceği belirtiliyor. Diğer taraftan, firmanın, 2026 yılı itibariyle hizmete girecek olan Gwangyang tesisindeki elektrik ark ocağı da dahil olmak üzere, 2030 yılına kadar, yıllık 10 milyon ton kapasiteyle düşük karbon emisyonlu çelik üretmeyi planladığı kaydediliyor. 2030 yılına kadar, küresel çapta da üretim kapasitelerini arttırmayı planlayan Posco’nun, denizaşırı ham çelik üretim kapasitesini yıllık 5 milyon ton seviyesinden, yıllık 10 milyon ton seviyesine çıkarmayı hedeflediği, ayrıca, firmanın yurtdışı pazarını genişletmek için Endonezya ve Hindistan'da düşük emisyonlu çelik üretim tesisleri kuracağı aktarılıyor. Planlanan yeni projelerle beraber, Posco’nun, 2030 yılına kadar çelik üretiminde karbon emisyonlarını %37 oranında azaltacağı ve firmanın nihai hedefinin, 2050 yılına kadar karbon nötrlüğüne ulaşmak olduğu belirtiliyor. ( Kallanish, 14 Temmuz 2023 )

Arcelormittal Europe, Düşük Karbon Emisyonlu Çelik Boruyu Piyasaya Sürüyor

ArcelorMittal’in, Avrupa'da %75'e kadar daha az karbon emisyonuyla üretilen, yeni çelik boruları piyasaya sürdüğü aktarılıyor. ArcelorMittal Europe Boru Ürünleri departmanının, yenilenebilir enerjiyle üretilen ve geri dönüştürülmüş bir çelik olan XCarb çeliğinden yapılan ilk düşük karbon emisyonlu profilleri üretip piyasaya sunabileceği de vurgulanıyor. XCArb çeliği üretiminde, yüksek oranda demir hurdası ve %100 yenilenebilir kaynaklardan sağlanan, elektrik enerjisinin kullanıldığı belirtiliyor. Firmanın ürettiği düşük karbonlu çelik borularının toplam karbon emisyonunu hesaplamak için Çevresel Ürün Beyanında (EPD) belirtilen rakamlar üzerinden güvenilirliğin sağlanabileceği ve EPD'lerin, bir yaşam döngüsü değerlendirme metodolojisine dayanan, üçüncü bir tarafça bağımsız olarak onaylanan, herkesin erişimine açık belgeler olduğu bildiriliyor. Diğer taraftan, çelik boru üretiminde, karbonsuzlaştırma adına çalışmaların, inşaat, tarım ve enerji sektörlerindeki firmaların için de, Paris Anlaşması ve Avrupa Yeşil Mutabakatı’nda belirtilen iklim hedeflerine uyum süreçleri konusunda önemli katkılarının olduğu kaydediliyor. ( Kallanish, 14 Temmuz 2023 )

EURIC: Geri Dönüştürülmüş Çelik Hurdası Stratejik veya Kritik Bir Hammadde Değildir

Avrupa Geri Dönüşüm Endüstrileri Konfederasyonu’nun (EuRIC), bilimsel kanıtlara dayalı bir Kritik Hammadde Yönetmeliğe ihtiyaç duyulmaktadır. Tüzüğün sırasıyla Ek I - Bölüm 1 ve Ek II - Bölüm 1’de yer alan hammaddeleri hem stratejik hem de kritik hammaddeler listesine dahil etme çabalarının, politika yapıcılar tarafından dikkate alınmaması önem taşımaktadır. Söz konusu hammaddeler arasına demir hurdasının da dahil edilmesi talepleri giderek artış göstermektedir. Ancak 2022 yılında AB'de çelik hurda tüketiminin toplam 79,3 Mt, çelik hurda ithalatının 3,9 Mt ve çelik hurda ihracatının 17,6 Mt AB’de toplam hurda arzının ise, 93 Mt olduğu dikkate alındığında bu rakamın çelik talebini karşılamak için büyük ölçüde yeterli olduğu sonucuna ulaşılmaktadır. Daha bütünsel bir bakış açısıyla, aynı yıl için AB ham çelik üretiminin 136 Mt olduğu düşünüldüğünde, Avrupa geri dönüşüm endüstrisinin teorik olarak %68,3'lük çelik talebini karşılayabilmektedir. Tüm bu veriler ışığında, çelik hurdasının net sıfıra giden yolda çok büyük öneme sahip bir malzeme olduğu ifade edilirken, herhangi bir tedarik sorunuyla karşılaştığı iddiaları gerçeği yansıtmamaktadır. Çelik hurdası, kritik veya stratejik hammadde olarak sınıflandırılabilmesi için sağlaması gereken kriterlerin hiçbirini sağlamamaktadır. Elektrik ark ocaklarında (EAO) ana girdi ve yüksek oksijen fırınlarında (BOF) tamamlayıcı girdi olarak kullanılan geri dönüştürülmüş çelik hurdası, Avrupa'da ve dünya çapında çelik endüstrisinin karbondan arındırılmasında önemli bir rol oynamaktadır. Çelik hurdası AB ve uluslararası pazarlarda bol miktarda bulunan bir hammadde olmakla birlikte şimdiye kadar AB'de hiçbir çelik fabrikası, hurda kıtlığı sebebiyle faaliyetlerini durdurmak zorunda kalmamıştır. Kritik Hammaddeler Listesinde (CRM) belirtilen kriterlerden herhangi birini sağlamayan bir hammaddeyi listeye eklemek yerine

· Çelik üretiminde geri dönüştürülmüş çelik hurda kullanmanın çevresel faydalarının ödüllendirmesi

· Avrupa'daki EAO tesislerinin payının Türkiye veya ABD'de üretilen çelik oranına (yani %70) ulaşacak şekilde teşvik edilmesi ve böylece çelik endüstrisinin karbondan arındırılmasının hızlandırılması;

· Hurda toplamanın yanı sıra sıralama ve hurda işleme faaliyetlerinin optimize edilmesi, gibi adımların atılmasının Avrupa endüstrilerinin karbondan arındırılmasına katkı sağlayacağı değerlendirilmektedir. (EURIC, 4 Temmuz 2023 )


( Kaynak: TÇÜD Günlük Bülten )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ