Çelik Sektöründe 2023 - 29. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2023 - 29. Haftanın Öne Çıkanları


SSAB ve Kirchhoff Fosilsiz Çelik Konusunda İşbirliği Yapacak

İsveçli SSAB ve Alman otomotiv tedarikçisi Kirchhoff Automotive’in, fosilsiz çelik konusunda işbirliği yapacakları aktarılıyor. 2023 yılının ilk aylarında, ArceloMittal ile yenilenebilir enerjiyle üretilen çelikler konusunda işbirliği yapan Kirchhoff Automotive firmasının, SSAB ile yapacağı işbirliği sonrasında ürettiği araçların gövde parçalarında tescilli “SSAB Fossil-free Steel” kullanacağı belirtiliyor. Doğrudan İndirgenmiş Demir (DRI) ile üretilen, SSAB marka fosilsiz çelik kullanımına geçecek olan Kirckhoff firmasının, ön tampon üretiminde karbon emisyonlarını %40 oranında azaltırken aynı zamanda, kullanacağı çelik sayesinde malzeme kalitesini de arttıracağı kaydediliyor. (Kallanish, 17 Temmuz 2023 )

Emirates Steel Arkan, Düşük Karbonlu Tedarik Zinciri İçin Japonya İle İşbirliğini Derinleştirecek

BAE'deki iddialı karbondan arındırma hedeflerinin rehberliğinde Emirates Steel Arkan, çelik değer zincirinde yeşil üretim teknolojilerini teşvik etmek için stratejik ittifaklar kurmaya devam ediyor. Şirketin, bu alanda yerel ve Japon ortaklarla işbirliğini derinleştirmeyi amaçladığı belirtiliyor. Resmi açıklamaya göre, Emirates Steel Arkan, AD Ports Group, Itochu Corporation ve JFE Steel’in, Abu Dabi'de entegre bir düşük karbonlu demir tedarik zinciri kompleksinin kurulmasıyla ilgili faaliyetlerde işbirliği yapmak üzere bağlayıcı olmayan bir mutabakat anlaşması imzaladığı kaydediliyor. Törenin, BAE-Japonya İş Forumu sırasında ülkenin başkentinde Japonya Başbakanı Fumio Kishida'nın huzurunda gerçekleştirildiği bildiriliyor. Kompleks, HBI ve düşük karbon emisyonlu demir dahil olmak üzere çelik üretiminde kullanılmak üzere düşük karbon emisyonlu hammaddeler üretmeyi hedefliyor ve ayrıca Emirates Steel Arkan'ın çevre dostu çelik ürünlere yönelik artan talebi yakalamasını ve karşılamasını sağlıyor. ( Metal Expert, 19 Temmuz 2023 )

Gerdau, Midlothian’daki Tesisini Yenilemeyi Planlıyor

Gerdau'nun 2028 yılına kadar %20 artırmak üzere, Teksas Midlothian’da bulunan tesisini yenilemeyi planladığı aktarılıyor. Gerdau ve Alman Badische Stahl-Engineering’in, ABD Midlothian’da hadde tesisini (2 milyon ton yarı mamul, 1,4 milyon ton uzun ürün) geliştirmek üzere üç yıllık bir know-how sözleşmesi üzerinde çalışmaya başladığı kaydediliyor. ( Metal Expert, 19 Temmuz 2023 )

Küresel Çelik Endüstrisi 554 Milyar Dolarlık Atıl Varlık Riskiyle Karşı Karşıya

İklim değişikliğiyle mücadele için ülkelerin karbonsuzlaşma ve temiz dönüşüm taahhütleri artarken, küresel çelik endüstrisinde 554 milyar dolarlık kömür bazlı çelik üretim kapasitesinin atıl kalma riski bulunduğu tespit edildi. Düşünce kuruluşu Global Energy Monitor'ün yeni raporuna göre, dünyada geliştirilmekte olan "yüksek fırın-bazik oksijen fırını" üretim yöntemiyle çalışan kömür bazlı çelik üretim kapasitesi 2021'deki yıllık 350 milyon tondan 2022'de yıllık 380 milyon tona yükselerek yüzde 8 arttı. Bu yeni kapasitenin neredeyse tamamı Asya'da kurulurken, ülke bazında Çin ve Hindistan söz konusu kapasite artışına liderlik ediyor. Küresel çelik sektörü, iklim değişikliğine yol açan emisyonları azaltmak için temiz üretim yöntemlerine geçiş yapması gereken kritik sektörler arasında bulunuyor ancak bu geçişin çok yavaş ilerlediği görülüyor. Çelik sektöründeki kömür odaklı üretim kapasitesindeki artış, ülkelerin karbonsuzlaşma taahhütleriyle çeliştiğinden, söz konusu sektörde şu anda 554 milyar dolarlık varlığın atıl kalma riski bulunuyor. Uluslararası Enerji Ajansı'nın 2050 Net Sıfır Emisyon senaryosuna göre, çelik endüstrisinde elektrikli ark ocaklı kapasitenin toplam payının 2050'ye kadar yüzde 53'e ulaşması gerekiyor. Global Energy Monitor'ün Küresel Çelik Tesisleri Takipçisi'ne göre, dünyada şu anda geliştirilmekte olan yıllık 731 milyon ton çelik üretim kapasitesi bulunurken, bunun yüzde 52'sini kömür bazlı, yüzde 39'unu elektrikli ark ocağına dayalı kapasite oluşturuyor. Global Energy Monitor Ağır Sanayi Program Direktörü Caitlin Swalec, verilere ilişkin değerlendirmesinde, çelik üreticilerinin ve tüketicilerinin karbonsuzlaşma planları için adımlarını hızlandırması gerektiğini belirterek, "Kömür bazlı çelik üretiminden uzaklaşma süreci devam ediyor ancak çok yavaş ilerliyor. Şimdi kömüre dayalı kapasite artıran geliştiriciler, gelecekte milyarlarca dolarlık zarar yazma riskiyle karşı karşıya." ifadelerini kullandı. ( AA, 20 Temmuz 2023 )

ArcelorMittal, İspanya'da Xcarb Ağır Levha Üretimine Başladı

ArcelorMittal’in, İspanya Asturias'taki ağır levha tesisinde 18 ton ağırlığında, düşük karbon emisyonlu çelik levha üretmeye başladığı bildiriliyor. Çelik üreticisi firmanın, Avrupa'da bu tür ürünleri bu boyutlarda üretebilen ilk üretici olduğu, üretilen 18 tonluk ağır levhanın, karayolu ve demiryolu köprüleri için kaynaklı bölüm ve büyük altyapı projelerinde kullanıldığı aktarılıyor. XCarb ağır levhalarının hammaddesinin, Fransa'daki ArcelorMittal Industeel tarafından tedarik edilen ve elektrik ark ocaklarında (EAO), %100 yenilenebilir kaynaklardan kullanılan elektrik ile üretilen hurdadan sağlandığı aktarılıyor. Bu üretim yönteminin, geleneksel yüksek fırın (BOF) çelik üretimi ile yapılan levhaya kıyasla karbon emisyonlarında yaklaşık %60 oranında azalma sağladığı kaydediliyor. ArcelorMittal Avrupa Ağır Levha Birimi Ticari Müdürü Denis Parein’in yaptığı açıklamada, “Müşterilerimize karbon ayak izini azaltan ağır levhalar sunabildiğimiz için son derece gururluyuz. Ekiplerimiz, inşaat mühendisliği projelerinde düşük karbon emisyonlu çeliğe yönelik artan talebi karşıladığını bildiğimiz bu ürünü pazara sunmak için çok çalıştı.” ifadelerine yer verdiği bildiriliyor. XCarb’ın, ArcelorMittal tarafından 2021 yılında başlatılan, çelik üretim zincirindeki sera gazı emisyonlarını azaltma misyonuyla, grubun tüm çabalarını ve yatırımlarını bir araya getirmeyi amaçlayan küresel bir program olduğu, firmanın, Avrupa'daki karbon emisyonlarını 2030 yılına kadar %35 oranında azaltmayı ve 2050'ye kadar da net sıfıra ulaşmayı planladığı vurgulanıyor. ( Kallanish, 20 Temmuz 2023 )

Sarralle ArcelorMittal’in Sestao Tesisinde Yeşil Hidrojen Bazlı Pota Ön Isıtıcısını Devreye Aldı

İspanya merkezli Sarralle, Lüksemburg merkezli çelik üreticisi ArcelorMittal’in İspanya’da bulunan Sestao tesisinde dünyanın tamamen yeşil hidrojenle çalışabilen ilk pota ön ısıtma istasyonunu devreye aldığını açıkladı. Yeni pota ön ısıtıcısı, mevcut pota ön ısıtıcısının faaliyetlerini iyileştirecek ve doğal gaz yerine yeşil hidrojen kullanarak karbon emisyonunu minimuma indirecek. Söz konusu gelişme Sestao tesisinin 2025 yılına kadar tüm üretim sürecinde dünyada sıfır karbon emisyonuna sahip ilk tesis olma hedefine doğru büyük bir adım atmasını sağlayacak. ( SteelOrbis, 20 Temmuz 2023 )

Avrupa Komisyonu, Thyssenkrupp'un Yeşil Çelik Projesi İçin 2 Milyar € Tutarındaki Devlet Yardımını Onayladı

Avrupa Komisyonu’nun, Alman federal ve eyalet hükümeti finansmanını onaylaması ile birlikte, Thyssenkrupp’un karbondan arındırma projesini gerçekleştirmeye bir adım daha yaklaştığı haber veriliyor. 20 Temmuz'da Avrupa Komisyonu’nun, 550 milyon €'ya kadar "doğrudan hibeyi" ve Alman hükümetinin Thyssenkrupp'un tkSE projesini desteklemek için tahsis etmeyi planladığı 1.450 milyon €'ya kadar "şartlı ödeme mekanizmasını" onayladığını duyurduğu bildiriliyor. Komisyon’un bildirisine göre doğrudan hibenin, Duisburg'da mevcut bir yüksek fırının yerini alacak olan DRI tesisi ve iki ergitme ünitesinin inşasını destekleyeceği belirtiliyor. Daha önce bildirildiği üzere Thyssenkrupp’un, SMS Group'un yan kuruluşu Paul Wurth ve Midrex Technologies'e 2,5 milyon ton/yıl kapasiteli bir DRI tesisinin geliştirilmesi ve kurulumu için sipariş verdiği kaydediliyor. Başlangıçta %50 veya daha fazla hidrojen içeren ve kademeli olarak %100 hidrojene geçiş yapan ıslah edilmiş doğal gazla çalışacak olan 1,8 milyar € değerindeki tesisin inşasının, 2026 yılı sonunda tamamlanacağı anlaşılıyor. Sipariş kapsamında ayrıca iki ergitici ve ilgili ikincil üniteler de yer alıyor. Finansmanın "koşullu ödeme mekanizması" olarak adlandırılan ikinci ve en büyük kısmının, yeni DRI tesisinin ilk on yıllık işletimi boyunca geçerli olacağı ve yenilenebilir hidrojenin tedarik edilmesi ve kullanılmasına ilişkin ek maliyetleri karşılayacağı aktarılıyor. Avrupa Komisyonu’nun bildirisine göre, "Şartlı ödeme mekanizmasının uygulanması, tüketilen yenilenebilir hidrojen için gerçek hacimler ve ödenen fiyat konusunda bağımsız bir uzman tarafından yıllık doğrulamaya tabi" olduğu ve Thyssenkrupp’un, Alman yetkililerin izleyeceği hidrojen tedarikçilerini seçmek için ihaleler düzenleyeceği bildiriliyor. Thyssenkrupp'un tkSE'deki kendi yatırımı 1 milyar €'nun biraz altında kaldığı ve şirketin şimdi bu yardım paketinin Alman hükümeti tarafından resmi olarak onaylanmasını beklediği belirtiliyor. (Metal Expert/Kallanish, 21 Temmuz 2023 )

ArcelorMittal, Dunkirk Yeşil Projesi İçin 850 Milyon €'luk Devlet Yardımını Kullanabilecek

Avrupa Komisyonu’nun, Fransız hükümeti tarafından ArcelorMittal'in Fransa'daki karbondan arındırma projesini desteklemek amacıyla önerdiği devlet yardımını onayladığı belirtiliyor. Yardımın, yeşil geçişi kolaylaştırmaya ve Rus fosil yakıtlarına bağımlılığı azaltmaya yönelik AB girişiminin bir parçası olduğu anlaşılıyor. Fransa hükümetinin, ArcelorMittal'in Dunkirk'teki tesisindeki karbon azaltma projesine 850 milyon € yatırım yapmaya hazır olduğu kaydediliyor. Komisyon’un bildirisine göre girişimin, mevcut üç BF ve BOF'tan ikisinin yerini alacak bir DRI birimi ve iki EAO inşa edilmesini öngörüyor. Ekipmanın, 4 milyon ton/yıl düşük karbonlu sıvı çelik kapasitesiyle 2026'nın başlarında üretime başlaması bekleniyor. Ayrıca şirketin, üretim sürecinde doğal gazı kademeli olarak yenilenebilir veya düşük karbonlu hidrojen, biyogaz ve elektrikle değiştirmeyi planladığı aktarılıyor. Projenin, CO2 emisyonlarında %40 oranında azalma sağlaması hedefleniyor. Yardımın, 2023-2026 inşaat döneminde doğrudan hibe olarak dört taksitte ödeneceği kaydediliyor. Komisyon’un kararının, ArcelorMittal'in Avrupa varlıklarındaki devlet yatırımlarına ilişkin önceki onaylarını takip ettiği ve Şubat ayında Avrupa Komisyonu’nun, ArcelorMittal'in hidrojen bazlı bir DRI tesisinin (2,3 milyon ton/yıl) inşasını içeren Gijon projesi için İspanya'nın 460 milyon € tutarındaki planını onayladığı ifade ediliyor. 280 milyon € tutarındaki bir sonraki yardım onayının, Ghent tesisinde bir EAO ve bir DRI tesisinin kurulumu için Belçika tarafından Haziran ayında verildiği bildiriliyor. Dunkirk tesisinin, 1,4 milyon ton/yıl kok operasyonuna sahip olduğu ve üç yüksek fırında yaklaşık 7 milyon ton/yıl pik demir, 6,7 milyon ton/yıl slab ve 4,7 milyon ton/yıl sıcak haddelenmiş ürün üretme kapasitesine sahip olduğu anlaşılıyor. ( Metal Expert, 21 Temmuz 2023 )


( Kaynak: TÇÜD Günlük Bülten )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ