Çelik Sektöründe 2023 - 31. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2023 - 31. Haftanın Öne Çıkanları


Emirates Steel Arkan, Thyssenkrupp'un Çelik Üretim Birimine Yönelik İlgisini Kaybetti

BAE'nin en büyük çelik ve inşaat malzemeleri şirketi olan Emirates Steel Arkan’ın, Alman sanayi grubu Thyssenkrupp'un çelik işine yönelik potansiyel bir yatırımı geri çevirdiği bildiriliyor. Thyssenkrupp biriminde hisse satın almak için en ciddi teklif sahibi olarak görülen Abu Dabi merkezli devlete ait şirketin, emeklilik yükümlülükleri ve diğer ticari karmaşıklıklarla ilgili endişeler nedeniyle anlaşmaya aktif olarak dahil olmayı bıraktığı, ayrıca kaynaklara göre, başta Hintli JSW Steel olmak üzere, çelik birimine diğer katılımcıların ilgisinin de azaldığı belirtiliyor. Gelişmenin, Thyssenkrupp'un yeni CEO'su Miguel Angel Lopez Borrego'nun şirketteki değişikliklerle ilgili çabalarını engelleyebileceği ve kendisinden önceki CEO Martin Mertz’in, daha önce sendika muhalefeti ve istikrarsız gelirler arasında çelik bölümü için bir çözüm bulmaya çalıştığı aktarılıyor. ( Argus Media/Metal Expert/Kallanish, 31 Temmuz 2023 )

ArcelorMittal Gijon, EAO Tesisi İnşasının Ön Aşamasını Tamamladı

Mevcut iki entegre tesisisinden (her biri 2,4 milyon ton/yıl) biri yerine yıllık 1,1 milyon ton kapasiteli EAO kurarak, yüksek hacimlerde düşük karbonlu çelik filmaşin ve ray üretmeyi planlayan ArcelorMittal’in 27 Temmuz tarihinde Gijon tesisindeki EAO tesisinin ön kurulum aşamasını tamamladığı kaydediliyor. Aynı zamanda yıllık 2,3 milyon ton kapasiteli hidrojen bazlı bir DRI ünitesinin kurulumunu da içeren, yakın zamanda 460 milyon Euro tutarında bir devlet finansmanı alan projeye yönelik toplam yatırım tutarının 1 milyar Euro seviyesini bulduğu kaydediliyor. 2025'in ikinci yarısında devreye girmesi beklenen projenin 70,9 milyon ton karbon salımını önleyeceği belirtiliyor. (Metal Expert, 31 Temmuz 2023 )

ArcelorMittal México’nun 150 milyon $’lık Kapasite Artırımı Projesi 2024’ün İkinci Yarısında Tamamlanacak 

ArcelorMittal, Meksika’nın Michoacan eyaletindeki Las Truchas maden tesisine yaptığı 150 milyon $’lık yatırımın önümüzdeki yılın ikinci yarısında tesisin pelet üretim kapasitesini artıracağını duyurdu. Şirketin ilk defa 2021 yılında duyurduğu bu projenin 2023 yılının ikinci yarısında tamamlanması beklense de ekipmanların teslimatı, yapılması gereken işlerin gecikmesi ve Meksikalı yetkililerden ruhsat alma konusunda yaşanan sıkıntılar nedeniyle proje bir yıl gecikti.  Şirket, projenin tamamlandığında AVFÖK değerinin 50 milyon $ artacağını tahmin ediyor. ( SteelOrbis, 31 Temmuz 2023 )

ArcelorMittal Calvert Tesisindeki Elektrik Ark Ocağının Devreye Alımını Erteledi

Küresel çelik üreticisi ArcelorMittal, ABD’nin Alabama kentinde bulunan ve Nippon Steel ile ortak olduğu AM/NS Calvert tesisindeki yeni elektrik ark ocağının devreye alımının ertelendiğini duyurdu. 1,5 milyon mt kapasiteye sahip elektrik ark ocağının 2023’ün ikinci yarısında devreye alınması planlanıyordu ancak bu tarih, yatırım kapsamının genişlemesi ve enflasyon sebebiyle önümüzdeki yılın ikinci yarısına ertelendi. ArcelorMittal ve Nippon Steel’in yaklaşık 1 milyar $ tutarında yatırım yapması beklenirken, 1,5 milyon mt kapasiteli ikinci bir elektrik ark ocağı yatırımı olasılığına yönelik incelemeler de devam ediyor. ( SteelOrbis, 31 Temmuz 2023 )

ArcelorMittal, İspanya'da Hibrit EAO Yatırımını Onayladı

ArcelorMittal’in, İspanya'daki dekarbonizasyon planını onaylama kararını resmen açıkladığı ifade ediliyor. Şirketin projesi, mevcut yüksek fırının yerini alacak 1,1 milyon ton/yıl hibrit EAO ile tamamlanan 2,3 milyon ton/yıl kapasiteli yeşil hidrojen bazlı doğrudan indirgenmiş demir ünitesinin inşasını içeriyor. ArcelorMittal’in, "DRI/EAO projelerinin ilk mühendislik ve tasarım (FEED) aşamasına, tüm ön değerlendirme aşamalarını tamamladıktan sonra, tedarik programını oluşturmak amacıyla ekipman üreticileriyle taahhütlere ilişkin anlaşmaları kapatmaya hazırlanırken başladık" açıklamasında bulunduğu kaydediliyor. EAO'nun 2025'in ikinci yarısında faaliyete geçmesi bekleniyor. Çelik üreticisinin, projenin yaklaşık 70,9 milyon ton CO2 emisyonunu azaltmasının beklendiğini de sözlerine eklediği aktarılıyor. Yatırımın, İspanya hükümetinin 450 milyon €'luk katkısı dahil olmak üzere 1 milyar € (1,1 milyar $) tutarında olduğu ifade ediliyor. Eş-finansmanın, Avrupa Komisyonu tarafından onaylanan ulusal toparlanma ve dayanıklılık planının bir parçası olduğu vurgulanıyor. (Kallanish, 01 Ağustos 2023 )

US Steel, 2024 Yılında Üç Stratejik Projeyi Devreye Alacak

US Steel’in, gelecek yıl başlayacak olan projelerinde ilerleme kaydettiği, ikinci çeyrek performansıyla ilgili düzenlenen toplantıda U.S. Steel CEO'su David Burritt’in, şirketin 2024'te Big River Steel tesisinde 325.000 short ton kapasiteli yeni bir “sürekli galvaniz hattını” devreye alma aşamasında olduklarını ifade ettiği aktarılıyor. Diğer taraftan, yıllık 3 milyon short ton kapasiteli mini tesis olan “Mini Mill Big River 2” projesinin de 2024'te başlamasının planlandığı, mevcut Big River Steel ile söz konusu tesisin birlikte Kuzey Amerika'daki en gelişmiş ve sürdürülebilir çelikleri tedarik eden 6 milyon short tonluk kapasite yaratacağı belirtiliyor. US Steel’in, harcamalarının %87'sini taahhüt ederek ve proje uygulamasının %59'unu tamamlayarak projede önemli bir ilerleme kaydettiği, çelik üreticisinin ekipman kurulumu ve devreye alma aşamasına yaklaştığı aktarılıyor. US Steel'in 2024 yılında Doğrudan İndirgenmiş pelet kapasitesi eklemek için Keetac'a yapacağı yatırımın da (6 milyon ton/yıl pelet) bütçe dahilinde olduğu, firmanın doğrudan indirgenmiş pelet kapasitesine yönelik 150 milyon $’lık yatırım yaptığı kaydediliyor. ( Metal Expert, 01 Ağustos 2023 )

Hindistan Otomobil Üretiminde Geri Dönüştürülmüş Hurda Kullanımını Zorunlu Hale Getirebilir

Hindistan hükümeti, otomobil üreticilerine üretimlerinde hurdaya çıkarılmış araçlardan elde edilen metal hurda kullanımını zorunlu hale getirme seçeneğini değerlendiriyor. Hükümete yakın kaynaklar, yeni politikanın değerlendirilme aşamasında olduğunu ve otomobil üreticilerinin 2026-2027 mali yılına kadar yeni araç üretimlerinde en az %20 ve 2028-2030 mali yılına kadar da %30 hurdaya çıkarılan araçlardan elde edilen metal hurda kullanmak zorunda olacağını belirtti. Çevre, Orman ve İklim Değişikliği Bakanlığı öncülüğünde otomotiv sektörüyle de iletişim halinde değerlendirmeye alınan politika hem ticari hem de binek araç üreticilerini kapsayacak. Her üreticinin ömrünü tamamlamış araçlar için toplama merkezleri kurması, kendilerine ait veya yetkilendirdikleri oto hurda tesislerinin bulunması ve sertifikalar alması gerekecek. Ülke genelinde 330 milyon adet kayıtlı araç bulunduğu ve bu sayının her yıl 3 milyon adet arttığı tahmin ediliyor. ( SteelOrbis, 02 Ağustos 2023 )

Suudi Firma, Vale'den Hisse Satın Alacak

Suudi Arabistan’ın, petrolden birçok stratejik sektöre ve gelecek endüstrilere kadar uzanan alanlardaki ekonomik çeşitliliği geliştirmek için endüstriyel kalkınmaya yönelik büyük yatırım planladığı kaydediliyor. Krallığın, “Vizyon 2030”stratejisi kapsamında yenilenebilir enerji kaynakları, yenilikçi ulaşım ve altyapıların yanı sıra, endüstriyel hedeflerin önemli bir bileşeni olarak gördüğü madencilik sektörüne de odaklanarak, Brezilya'nın önemli küresel demir cevheri ve ana metal tedarikçilerinden olan Vale’den hisse satın alacağı bildiriliyor. Suudi Arabistan Madencilik Şirketi “Ma'aden” ve “Manara” olarak bilinen girişiminin, 27 Temmuz 2023'te Vale'den %10 hisse satın almakla ilgilendiğini resmen doğruladığı, Suudi Menkul Kıymetler Borsası'ndaki resmi açıklamaya göre, bu kapsamda, 26 milyar dolar (97,5 milyar Suudi Arabistan Riyali) tutarındaki hisseyi satın almak üzere, anlaşma imzaladıkları kaydediliyor. İşlemin 2024 yılının ilk çeyreğinde tamamlanması beklenirken, satın almanın finansal etkisini 2024'ün ilk yarısında göstermesinin beklendiği ifade ediliyor. Suudi Arabistan’ın, elektrikli araç pazarında nikel ve bakıra yönelik artan talep beklentileri göz önüne alındığında, bu anlaşmanın Suudi Arabistan’ın karbondan arındırma süreci için gerekli olan temel metallerin tedarikine erişim sağlamasına yardımcı olarak, küresel madencilik varlıklarından bir pay elde edeceği belirtiliyor. ( Metal Expert, 02 Ağustos 2023 )

IRENA: G20 ülkeleri çelik sektörünün karbondan arındırılması için iş birliği yapmalı

Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı (IRENA) malzeme ve süreç verimliliğinin geliştirilmesi, çeliğin geri dönüşümünün artırılması ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı gibi döngüsel ilkelerin benimsenmesinin çelik sektöründen kaynaklanan karbon emisyonunu azaltabileceğini belirtti. Ajans çelik sektörünün dönüşümünün, başlıca çelik tüketen sektörlerde kullanılabilecek uygulamaları belirlemek ve ölçeklendirmek, uluslararası hurda ticaretinin önündeki engelleri kaldırmak ve enerji verimliliği projelerine yönelik yatırımların karşılaştığı sıkıntıları önlemek için G20 ülkeleri arasında bir iş birliği gerektirdiğini ifade etti. G20 ülkeleri dünya çelik üretiminin ve tüketiminin sırasıyla yaklaşık %85 ve %80’ini gerçekleştiriyor. ( SteelOrbis/Kallanish, 03 Ağustos 2023 )

ArcelorMittal, Lüksemburg'daki Mevcut Yatırımlarını Artırmayı Planlıyor

ArcelorMittal'in Lüksemburg merkezli işletmelerinin küresel talepteki düşüşe rağmen son derece rekabetçi olmaya devam ettikleri ülkedeki mevcut yatırımlarına devam etmeyi planladıkları bildiriliyor. ArcelorMittal yöneticisi Henri Reding’in, şirketin Rodange'deki fabrikasının üretimini tedarik edebilecek yeni bir elektrik ark ocağı inşa edileceğini kaydettiği aktarılıyor. 2021 yılının sonunda, ArcelorMittal’in, sendikalar ve ülke hükümeti ile 165 milyon Euro ila 205 milyon Euro tutarında fabrika modernizasyonu yatırımları ve erken emeklilik ve diğer teşviklerin yanı sıra önümüzdeki beş yıl içinde yaklaşık 600 kişiyi işten çıkarma konuları üzerinde anlaştıkları belirtiliyor. ArcelorMittal Luxembourg’un mevcut durumda yıllık yaklaşık 2,2 milyon ton çelik ürettiği ve kapasitesini 2,5 milyon tona çıkarmayı planladığı kaydediliyor. ArcelorMittal’in, Belval'deki (Lüksemburg) çelik tesisini modernize etmekte olduğu, İspanyol teknoloji ve mühendislik tedarikçisi Sarralle Group ile Belval tesisindeki ekipmanların tasarımı, üretimi, kurulumu, devreye alınması ve otomasyonu süreçlerinde işbirliği konusunda anlaştıkları belirtiliyor. Çelik üreticisinin yatırımları arasında 155 tonluk bir elektrik ark ocağı ve 145 tonluk vakumlu gaz gidericinin yer aldığı kaydediliyor. ( GMK Center, 03 Ağustos 2023 )

Çelik İklim Kurulu Küresel Emisyon Standartlarını Yayımladı

Küresel Çelik İklim Kurulu’nun (GSCC), çelik üreticilerinin sera gazı emisyonlarını ölçmeleri ve raporlamaları için "adil ve tarafsız" bir yöntem olarak lanse edilen bir çelik iklim standardı yayımladığı aktarılıyor. Kurulun, çelik üreticilerinin demir hurdası tüketimine göre değişen standartlar olduğunu vurguladığı ve bu metodolojinin, yüksek emisyonlu çelik ürünlerinin yanlış şekilde "yeşil" çelik olarak etiketlenmesine neden olabileceğini belirttiği kaydediliyor. GSCC standardının, Paris İklim Anlaşmasında belirtilen 2050 yılına kadar 1,5°C hedefine uyum sağlamak için sanayinin emisyonlarını azaltmaya yardımcı olmayı amaçladığı ve GSCC'ye göre bu standartların, uzun ve yassı çelik üreticileri için, ürünlerin kimyasal bileşimleri farklılık gösterdiğinden, farklı yoğunluk standartları oluşturacağı bildiriliyor. Bu standart kapsamında, çelik ürünler için emisyon yoğunluğu değerlerinin üretim gerçekleştiren tesise özel olarak hesaplanacağı, sertifikaların, her üç yılda bir üçüncü bir tarafça doğrulanacağı ve GSCC'nin, bir çelik üreticisinin standarda olan bağlılığından itibaren, beş ve on yıl olarak belirlediği geçici hedefleri kapsayacağı belirtiliyor. Nucor, Steel Dynamics ve Celsa Group ile birlikte GSCC'nin kurucu üye kuruluşlarından Çelik Üreticileri Derneği’nin Başkanı olan Philip Bell’in, “Eğer üretim, bir rakip tarafından üretilen aynı çelikten dört veya beş kat daha fazla sera gazı emisyonu üretiyorsa, hiçbir çelik temiz, yeşil, düşük karbonlu olarak adlandırılmamalıdır. Ürünleri daha yüksek karbon yoğunluğuna sahip olan çelik üreticileri, Çelik İklim Standardını karşılamak için süreçlerini değiştirmek zorunda kalacaklar.” şeklinde açıklamalarda bulunduğu aktarılıyor. ( Kallanish, 4 Ağustos 2023 )


( Kaynak: TÇÜD Günlük Bülten )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ