Çelik Sektöründe 2023 - 32. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2023 - 32. Haftanın Öne Çıkanları


ISRI, GSCC'nin Çelik İklim Standardını Onayladı

Hurda Geri Dönüşüm Endüstrileri Enstitüsü'nün (ISRI), Küresel Çelik İklim Konseyi (GSCC) tarafından yakın zamanda yayımlanan iklim standartlarını onayladığı ve karbon çeliği üreten sera gazı yayıcıları için küresel standart olarak belirlenmesi gerektiğini bildirdiği aktarılıyor. ISRI başkanı Robin Wiener’in “Geri dönüştürülmüş ürünlerin kullanımı, dünya genelinde çelik üretiminin ve imalat tedarik zincirlerinin karbondan arındırılmasında kilit rol oynuyor. Geri dönüşüm endüstrisi, küresel tedarik zincirine yüksek kaliteli, düşük karbonlu çelik sağlıyor” şeklinde ifadelerde bulunduğu kaydediliyor. GSCC’nin, Paris İklim Anlaşması'nın 2050'ye kadar 1,5°C karbon azaltım hedeflerine uyumlu emisyon standartları belirlediği, ayrıca diğer standartların aksine uzun ve yassı çelik üreticilerinin yanı sıra yüksek alaşımlı ve özel çelik üreticileri için kimyasal bileşimlerinde farklılık göstermesi nedeniyle farklı yoğunluk hedefleri belirleyeceği aktarılıyor. Wiener’in "GSCC Çelik İklim Standardı, çelik üreticileri arasındaki eşitsizlikleri kaldırmak için doğru bir yaklaşım "dediği aktarılıyor. ( Kallanish, 07 Ağustos 2023 )

ArcelorMittal’ın Fos-Sur-Mer Tesisinde Pota Fırını İnşası Hız Kazandı

ArcelorMittal Fransa’nın, dekarbonizasyon programının bir parçası olarak Fos-Sur-Mer tesisinde inşa ettiği, pota fırınının (LF) kurulumunda ilerleme kaydettiği, güncel olarak, LF projesinde inşaat mühendisliği çalışmalarının devam ettiği aktarılıyor. 2025 yılına kadar çelik üretiminde karbon salımını %10 azaltmayı planlayan ArcelloMittal Fransa’nın geniş kapsamlı projesinin, ilk kısmını temsil eden yatırımın 73 milyon € değerinde olduğu ve bunun 15 milyon € değerindeki kısmının Fransız hükümeti tarafından karşılandığı kaydediliyor. ArcelorMittal’in, yatırım kapsamında inşa edeceği 340 tonluk ikiz LF'yi, 2023 yılının Eylül ayında devreye alacağı ve LF kurulduktan sonra, firmanın, 2027 yılına kadar, Fos-surMer tesisinde yıllık 5 milyon ton kapasiteli bir elektrikli ark ocağı (EAO) inşa edeceği bildiriliyor. Diğer taraftan, ArcelorMittal’in Fos-sur-Mer tesisinde, hâlihazırda yıllık 5 milyon ton kapasiteli iki yüksek fırın (BF), yıllık 5 milyon ton slab üretim kapasitesine sahip bir BOF’a dayalı çelikhane, yıllık 4,8 milyon ton üretim kapasiteli HRC tesisi ve yıllık 158 bin ton kapasiteli bir CRC haddehanesi bulunduğu belirtiliyor. ( Metal Expert, 7 Ağustos 2023 )

Nucor, West Virginia’da Üretim Tesisinin İnşaatına Başlayacak

ABD'nin en büyük çelik üreticilerinden biri olan Nucor’un, toplamda 3,1 milyar $ değerindeki yatırım ile Batı Virginia'daki yeni sac üretim tesisinin inşasına başlayacağı aktarılıyor. Yaklaşık iki yılda tamamlanacak olan ve sıfırdan yassı çelik üretilecek olan tesiste, bir Danieli Universal Endless (QSP-DUE) hattı, asitleme hattı, sıcak ve soğuk haddeleme hattı, 2,3 milyon st/yıl ile 3 milyon st/yıl kapasiteli bir çelik çelikhane ve her biri 500.000 st/yıl kapasiteli dikey ve yatay galvanizleme hatlarının bulunacağı bildiriliyor. ( Metal Expert, 7 Ağustos 2023 )

ArcelorMittal Brezilya’da Yapacağı Yatırımı Erteledi

ArcelorMittal’ın Brezilya birimi, João Monlevade çelik tesisinin üretim kapasitesini iki katına çıkarmak için yapacağı 500 milyon $’lık yatırımı ertelediğini açıkladı. Tesisin yeni kapasitesinin 2024 yılının sonlarına doğru devreye girmesi bekleniyordu. Ancak yatırımın en az iki yıl daha geç yapılacağı belirtildi. ArcelorMittal’ın Brezilya biriminin başkanı Jefferson de Paula, kararın 10 seneyi aşkın bir süre önce elde edilen ekipmanlarının teknolojik özelliklerini incelemek için alındığını ve bu incelemeyle birlikte yatırım miktarının 800 milyon $’a çıktığını ifade etti. En önemli ürünü filmaşin olan Monlevade tesisinin üretim kapasitesi yıllık 1,2 milyon mt’dan 2,1 milyon mt’a yükselecek. (SteelOrbis, 08 Ağustos 202 )

Grupo Acerero Meksika’daki Yeni Tesisi İçin 400 Milyon $ Yatırım Yapacak

Meksika merkezli Grupo Acerero, San Luis Potosí eyaletinde yıllık 1 milyon mt slab ve levha üretimi yapacak yeni bir fırın ve tesis kurmak için “Beskar” adını verdiği yeni bir projeye ve diğer bağlantılı projelere başladığını duyurdu. Şirket tüm bu projelere 350 milyon $ ila 400 milyon $ arasında yatırım yapacak. Grupo Acerero, söz konusu eyalette elektrik ark ocağı üretimi ile yıllık 950.000 mt sıvı çelik üretimi kapasitesine ve uzun mamul tesisine sahip. Onaylanan yeni projelerle birlikte üretim kapasitesinin 2025 yılına kadar 2,1 milyon mt’a çıkarılması planlanıyor.  Şirketin yaptığı açıklamaya göre bahsedilen projenin finansmanı, şirketin kendi kaynakları ve borsadan alınan borçlarla sağlanacak. Şirket bununla birlikte yıllık sıvı çelik üretimini gelecekte 4 milyon mt seviyesine çıkarmak istediğini belirtti. ( SteelOrbis, 10 Ağustos 2023 )

Suudi Servet Fonunun, İnşaat Demiri Tesisi Alımı Yapmayı Planladığı Bildiriliyor

Suudi Arabistan'ın en önemli varlık fonu Kamu Yatırım Fonu’nun (PIF), büyük bir Suudi çelik üreticisinden hisse almayı düşündüğü bildiriliyor. Çelik piyasası ve finans sektörü kaynaklarına göre PIF’ın, şirketi satın almak ve işi yürütmek için mevcut yönetimi elinde tutmak amacıyla Riyad merkezli bir inşaat demiri üreticisi, ikinci kademe bir tesis ile görüşmelerde bulunduğu ifade ediliyor. Söz konusu çelik üreticisinin Riyad'daki tesisinde 350.000 ton/yıl kapasiteli bir inşaat demiri tesisi ve batı kıyısında 850.000 ton/yıl kapasiteli bir elektrik ark ocaklı kütük tesisi bulunuyor. Suudi Arabistan'ın giga projelerinin, PIF'in doğrudan sahip olduğu ve 500 milyar dolar değerindeki varlıklarından finanse ettiği projeler ile kamu kurumları aracılığıyla hükümetin sahip olduğu ve finanse ettiği projeler arasında bölündüğü aktarılıyor. PIF, 2025 yılına kadar 1 trilyon dolar yatırım yapmayı planlıyor. Projeler için büyük miktarlarda inşaat demiri gerekeceği ve PIF’ın, doğrudan veya dolaylı olarak sahip olduğu kuruluşlardan tedarik bekleyeceği belirtiliyor. ( Kallanish, 10 Ağustos 2023 )


( Kaynak: TÇÜD Günlük Bülten )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ