Çelik Sektöründe 2023 - 33. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2023 - 33. Haftanın Öne Çıkanları


7,3 Milyar $'lık Teklifi Reddetti

US Steel Cleveland-Cliffs'in yaptığı satın alma teklifini reddetti. Cleveland-Cliff, US Steel için 7,3 milyar dolar, hisse başına 17.50 dolar nakit ve 1,023 Cliffs hissesi değerinde bir satın alma teklifi sunmuştu. Ancak şirket, US Steel'in teklifi "mantıksız" olarak nitelendirerek reddettiğini söyledi. Madencilik şirketi Cleveland-Cliffs'in CEO'su Lourenco Goncalves, "US Steel ile potansiyel bir işlem konusunda görüşmeye devam etmeyi dört gözle bekliyoruz. İki ikonik Amerikan şirketinin birleşiminden doğacak değer potansiyeli ve rekabet gücünün olağanüstü olduğuna ikna oldum" dedi. US Steel, işlerinin bir kısmı veya tamamı için çok sayıda istenmeyen teklif aldıktan sonra stratejik alternatifleri değerlendirmek üzere resmi bir inceleme başlattığını açıkladı. CEO David Burritt yaptığı açıklamada, gözden geçirmenin, çelik üreticisinin belirli üretim varlıklarının satın alınmasından tüm şirket için değerlendirmeye kadar olduğunu kaydetti. ( NB Ekonomi, 14 Ağustos 2023 )

Vale, H2 Green Steel'e Pelet Sağlıyor

Brezilyalı Vale ve H2 Green Steel’in (H2GS), madencinin Tubarão operasyonlarından doğrudan indirgenmiş demir (DRI) cevheri peleti için çok yıllı bir tedarik anlaşması imzaladığı ifade ediliyor. Vale'nin küresel satış direktörü Bruno Pina’nın, "Vale, kuzey İsveç'te çelik sanayiinde yeşil geçişle ilgili gelişmeleri yakından takip etti ve şimdi buna katkıda bulunmak için aktif bir rol üstlenmeyi seçiyor. H2GS, sürdürülebilir çözümlere doğru daha hızlı ilerlemek amacıyla çeliğin tüm değer zincirini zorluyor. Onlarla yakın işbirliği içinde çalışarak sektörün karbondan arındırılmasına desteğimizi bir kez daha gösteriyoruz.” dediği aktarılıyor. DRI peletinin, H2GS'nin Boden'deki tesisine sağlanan demir cevheri arzının önemli bir bölümünü oluşturacağı, buna ek olarak tesisin, 2025 yılında faaliyete geçmesinin planlandığı bildiriliyor. H2GS'nin, ayrıca Rio Tinto ile büyük bir tedarik sözleşmesi bulunuyor. ( Kallanish, 15 Ağustos 2023 )

Çelik Sektörü Küçülürken, Tosyalı Yeşil Çelikle Büyüyecek

Çelik sektöründe yüzde 50’yi aşan daralma meydana gelirken; Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, bu yıl en az yüzde 80 büyüme beklediklerini açıkladı. Küresel talepte düşüş ve Uzak Doğulu rakiplerin haksız rekabeti Türk çelik sektöründe yüzde 50’yi aşan daralmayı beraberinde getirdi. Pandemi öncesi yıllık 40 milyon tonun üzerine çıkan Türkiye çelik üretimi şu an 20-25 milyon tonlarda. Ancak tüm bu yaşananlara rağmen sektörün en büyük oyuncularından Tosyalı Holding için durum farklı. Daha az karbon salımı, daha az enerji ve su tüketimiyle üretilen yeşil çelik ürünlerine odaklanacaklarının sinyalini veren Fuat Tosyalı, “Bu alanda dünyanın aranan ve tercih edilen demir çelik üreticisi olarak daha güçlü konuma erişeceğiz” dedi. Bu yıl şubat ayında yaşadığımız depremlerden en fazla etkilenen grup olmasına rağmen Tosyalı’yı bu derece dirençli kılansa hammadde tedarikinden son ürüne tüm süreci kendisinin yürütmesi. Bu konuda Türkiye’de tek, dünyada da sayılı şirketlerden olduklarını belirten Fuat Tosyalı, “Çelik sektöründe bir stres yaşanıyor ama bizim öyle bir stresimiz yok. Çünkü bütün segmentlerde üretim yapan bir yapımız var. Pazarda oluşan talebi anında karşılayabilecek kabiliyetteyiz” diyor. ( Capital, 15 Ağustos 2023 )

Alman Hükümeti ArcelorMittal'e Karbondan Arındırma İçin Fon Sözü Verdi

Alman Hükümeti’nin, ArcelorMittal'in Bremen ve Eisenhüttenstadt tesislerinde çelik üretimini karbondan arındırmak için 2,5 milyar € (2,73 milyar $) finansman sözü verdiği belirtiliyor. Federal Ekonomi ve İklim Koruma Bakanlığı’nın, ArcelorMittal'in başlangıçta Bremen'de bulunan tesislerinde üretilen hidrojen bazlı doğrudan indirgenmiş demir (DRI) hammaddesi kullanarak çelik üretimine geçişi kapsayan, DRIBE projesini desteklemeyi amaçladığı aktarılıyor. ArcelorMittal Almanya CEO'su Reiner Blaschek’in yaptığı açıklamada, "Talep ettiğimiz önlemlerin erken başlaması ArcelorMittal’in karbondan arındırma yoluna gitmeye hazır olduğu konusunda önemli bir göstergedir. Bremen ve Eisenhüttenstadt'taki tesislerimizde, AB finansman taahhüdü öncesinde mümkün olduğu ölçüde, tesislerin inşasına hazırlanmak için somut adımlar atıyoruz. Bu, teknolojinin tamamen değişmesini gerektiren üretim şeklindeki değişikliği gerçekleştirmemize yardımcı olacaktır. Tüm onaylar alınır alınmaz ve şartlar uygun hale gelir gelmez bir sonraki aşamayı hazırlayabilir ve umarım hızla uygulamaya başlayabiliriz" ifadelerine yer verdiği bildiriliyor. 2021 yılında, ArcelorMittal’in, Alman fabrikalarında DRI-EAF çelik üretimine geçmeyi ve önemli ölçüde daha az karbon emisyonu ile yılda 3,5 milyon ton seviyesine kadar çelik üretmeyi hedeflediği vurgulanıyor. ( Kallanish, 17 Temmuz 2023)

Çin Hükümeti, Thyssenkrupp ile Yeşil Hidrojen İşbirliğini Değerlendiriyor

Çin'in Devlete ait Devlet Varlıklarını Denetleme ve Danıştay İdare Komisyonu yetkililerinin, Pekin'de Alman holding thyssenKrupp'un temsilcileriyle bir araya gelerek yeşil hidrojen konusunda potansiyel işbirliğinin sinyallerini verdikleri ifade ediliyor. Görüşmelerin, temel olarak işletmeler arasındaki uygulama alışverişini ve işbirliğini güçlendirmeye, enerji teknolojisi inovasyonunu genişletmeye ve endüstriyel yeşil ve düşük karbon dönüşümü, geliştirme ve işbirliğine odaklandığı bildiriliyor. Çin komisyonunun direktörü Zhang Yuzhuo’nun, "Başkan Xi Jinping ve Almanya Şansölyesi Scholz'un stratejik rehberliği altında, Çin ile Almanya arasındaki ilişki sağlıklı ve istikrarlı bir şekilde gelişmeye devam etti ve devlete ait merkezi işletmelerin Alman şirketleriyle işbirliğini güçlendirmesi için uygun koşullar yarattı," dediği belirtiliyor.   Yuzhuo’nun, “Şu anda komisyon, stratejik olarak gelişmekte olan endüstrilerin gelişimini şiddetle teşvik ediyor ve geleneksel endüstrilerin dönüşümünü ve güncellenmesini hızlandırıyor. Bu durum, Çinli şirketler ile thyssenkrupp Group gibi tanınmış, çok uluslu şirketler arasında geniş bir işbirliği alanı açtı. Komisyon, geleneksel alanlarda işbirliği temelinde, yenilenebilir enerji geliştirme, yeşil hidrojen üretimi, endüstriyel karbon azaltımı ve kullanımı ve yeşil kimya endüstrisi alanlarındaki işbirliği genişlemelerini aktif olarak destekleyecektir” diye eklediği kaydediliyor. Toplantıya Sinopec, China Datang Corporation, China Energy Group ve Angang Steel Group Limited gibi büyük enerji bağlantılı Çinli şirketlerin önde gelen liderleri de katılarak thyssenkrupp ile işbirliği konusunda görüş alışverişinde bulundukları aktarılıyor. ( Kallanish, 17 Ağustos 2023 )

ArcelorMittal, US Steel İçin Teklif Vermeyi Değerlendiriyor

Konuya yakın kaynakların, Çarşamba günü yaptığı açıklamaya göre, dünyanın en büyük ikinci çelik üreticisi ArcelorMittal SA’nın, US Steel Corp için teklif vermeyi değerlendirdiği bildiriliyor. Birleşmenin, ArcelorMittal'in Hindistan ve Brezilya gibi büyüyen pazarlara odaklanmak için 2020'de operasyonlarının çoğunu, 1,4 milyar dolara Cleveland-Cliffs Inc'e satmasının ardından, üretim üssü olarak ABD'den çekilmesini tersine çevireceği belirtiliyor. Kaynakların, ArcelorMittal'in yatırım bankacılarıyla olası bir teklifi görüştüğünü ve bu konuda bir adım atıp atmayacağının henüz kesin olmadığını söyledikleri ifade ediliyor. Bir teklif vermesi durumunda, Cleveland-Cliffs ve Esmark Inc'in 7 milyar doları aşan rakip tekliflerinin ardından, US Steel için hâlihazırda sürmekte olan bir ihale savaşının kızışabileceği kaydediliyor. ( Reuters, 17 Ağustos 2023 )

Tayland, 2 Milyon Ton Kapasiteli Yeni Yeşil Çelik Tesisine Ev Sahipliği Yapacak

Singapurlu Meranti Steel’in, yerel pazara tedarik sağlamak amacıyla Tayland'da yassı mamul üretimi için çevre dostu bir entegre çelik üretim tesisi kurmayı planladığı, 2 milyon ton HRC üretim kapasitesine sahip olan bu tesiste, güneş, rüzgar enerjisi ve hidrojen de dahil olmak üzere yenilenebilir enerji kaynakları ile çelik üretimi gerçekleştirileceği aktarılıyor. 2027 yılının ikinci yarısında devreye girecek olan yeni tesisin, HRC üretimi ile Tayland iç pazarına hizmet vermesinin beklendiği vurgulanıyor. Yenilenebilir enerji üretimi ve yeşil hidrojen bazlı demir indirgeme sürecine geçiş ile, işletmenin yakın gelecekte karbon nötr hale gelmesinin ve yeşil çeliğe yönelik hızla artan talebi karşılamasının hedeflendiği belirtiliyor. ( Metal Expert, 17 Temmuz 2023 )

Bahreyn, Suudi Arabistan'ın Yeşil Çelik Projesine Pelet Tedarik Edecek

Suudi Arabistan’ın geniş bir yassı ürün yelpazesine sahip olmayı ve yeşil çelik üretim tesisi kurmayı amaçlayan kapasite genişletme projesine devam ettiği, ülkenin Bahreyn'den yüksek kaliteli hammadde tedarikine yönelik önemli bir adım attığı aktarılıyor. Körfez İşbirliği Konseyi üye ülkeleri arasında 12 milyon tonluk pelet üretim kapasitesi ile tek pelet üreticisi olan Bahrain Steel’in, Suudi Arabistan'daki Yeşil Çelik projesine Essar Group ile 16 Ağustos 2023 tarihinde Jubail'de imzaladığı Niyet Beyanı (LOI) kapsamında yılda 4 milyon ton pelet sevk edeceği bildiriliyor. Essar Group’un, yüksek ekolojik standartlara sahip entegre yassı çelik üretim kompleksi projesine başladığı, tesisin toplamda yıllık 5 milyon ton kapasiteye sahip iki adet DRI modülü, 4 milyon tonluk sıcak şerit haddehanesi ve 1 milyon tonluk soğuk haddehanesinden oluşacağı belirtiliyor. Essar’ın, Suudi Arabistan, Ras Al Khair'de bir entegre çelik tesisi kurmak üzere, yaklaşık 4,5 milyar $’lık yatırım yapmayı planladığı, imzalanacak niyet beyanının demir cevheri peletleri tedarikinin %50’sini güvence altına alacağı belirtiliyor. Tesisin 2027 yılından itibaren başta inşaat, petrol ve gaz, otomotiv, olmak üzere çelik tüketen sektörlerin ihtiyaçlarını karşılayacağı kaydediliyor. ( Metal Expert, 18 Ağustos 2023 )

Tosçelik Çinko Geri Dönüşüm Tesisi Kuracak

16 Ağustos'ta Çevre ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na sunulan bir belgeye göre, Türk yassı çelik ve çelik profil üreticisi Tosçelik’in, 100.000 mt/yıl kapasiteli bir çinko geri dönüşüm tesisi kurmayı planladığı bildiriliyor. Tesisin, Türkiye'nin en büyük çelik üreticilerinden biri olan Tosyalı Holding'in bir iştiraki olan ve EAO’ya dayalı üretim yapan çelik üreticisi Tosçelik'in bulunduğu Osmaniye ilçesinde kurulacağı belirtiliyor. Şirketin, geri dönüştürülmüş EAO tozu kullanarak çinko üretmek üzere tasarlanan tesisin, çevrenin korunmasına katkıda bulunacağını ve Türkiye ekonomisine katma değer sağlayacağını açıkladığı ifade ediliyor. Tesisin 24 ay içerisinde faaliyete geçmesi hedefleniyor. Tosçelik'in toplam çelik üretim kapasitesi 2 milyon mt/yıl seviyesinde bulunuyor. ( S&P Global, 18 Ağustos 2023 )

Baffinland ve Thyssenkrupp Yeşil Çelik Üretimi İçin Birleşti

Kanada'nın Baffinland Iron Mines Corporation ve Thyssenkrupp Steel Europe firmalarının, düşük emisyonlu çelik üretimi için yüksek kaliteli hammadde gelişimini ortaklaşa hızlandırmak üzere bir mutabakat zaptı imzaladıkları aktarılıyor. Bu mutabakat çerçevesinde, tkH2Steel projesinin bir parçası olarak, Thyssenkrupp'un kömür bazlı yüksek fırınlarının, Baffinland'ın Nunavut bölgesinden çıkarılan yüksek kaliteli demir cevherinin kullanıldığı, hidrojen bazlı doğrudan indirgeme (DRI) modülleri ile değiştirileceği bildiriliyor. Ortaklara göre, Nunavut bölgesinde dünyadaki en yüksek kalitedeki demir cevheri maden yataklarının bulunduğu vurgulanıyor. Bu operasyonu diğerlerinden ayıran ana noktanın, demir cevherinin sahada ezilip elenmesi ve ardından doğrudan pazarlara sevk edilmesi olduğu, bu sayede, konsantre etme işlemi gerçekleşmediği ve atık üretilmediği belirtiliyor. Thyssenkrupp’un, Baffinland'ın yüksek dereceli doğrudan nakliye cevherlerinin üstün kimyaya ve birinci sınıf metalurjik özelliklere sahip olduğunu ve ıslak atık üretmeden çıkarılıp sevk edildiğini vurguladığı, diğer Alman çelik üreticisi Salzgitter’in de, bu yılın başlarında Baffinland ile benzer bir anlaşma imzaladığı kaydediliyor. ( Kallanish, 18 Ağustos 2023 )

Voestalpine, Karbon Yakalama Tesisini Faaliyete Geçiriyor

Uluslararası teknoloji grubu Andritz'e göre, Voestalpine’ın 2023 yılının ikinci çeyreğinde Linz tesislerinde pilot karbon yakalama faaliyetlerine başladığı, bu tesisin, karbonu çelik üretiminden kaynaklanan baca gazlarından ayırarak, çelik üretiminde emisyonların yeniden kullanımını inceleyen Avusturyalı bir enerji depolama şirketine sevk ettiği aktarılıyor. Andritz'in CEO'su Joachim Schonbeck’in yaptığı açıklamada, "Yenilenebilir enerji ve yeşil hidrojenin mevcudiyeti orta vadeli iklim hedeflerini karşılamak için yeterli olmayacaktır. Bu nedenle, karbon yakalama, bu geçiş aşamasında karbon emisyonlarını önemli ölçüde azaltmada önemli bir rol oynayacaktır." ifadelerine yer verdiği kaydediliyor. 2027 yılına kadar, karbon ayak izini %30 oranında azaltmayı hedefleyen Voestalpine’ın, Linz ve Donawitz tesislerinde bulunan yüksek fırınlarını (BOF) sırasıyla, 1,6 milyon tpy ve 850.000 tpy kapasiteli elektrik ark ocaklı fırınlarla (EAO) değiştirmeyi planladığı belirtiliyor. ( Metal Expert, 18 Ağustos 2023 )


( Kaynak: TÇÜD Günlük Bülten )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ