Çelik Sektöründe 2023 - 35. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2023 - 35. Haftanın Öne Çıkanları


EPA, EAO ve AOD Emisyon Kılavuzlarını Yayımladı

EPA - ABD Çevre Koruma Ajansı’nın, Temiz Hava Yasası kapsamında yerli çelik sanayiinde kullanılan elektrik ark ocakları (EAF) ve argon-oksijen dekarbürizasyon (AOD) kazanları için değiştirilmiş nihai performans standartlarını yayımladığı ifade ediliyor. Bu gereklilikler kapsamında, Mayıs 2022'den sonra inşa edilen veya değiştirilen EAO’lar ve AOD'lerin, belirli bir tesiste üretilen çelik miktarına dayalı olarak tesis genelindeki partikül madde standartlarına uyması gerektiği kaydediliyor. Ek olarak, bu kazanların, ergitme atölyesinin ergitme sırasında %0 ve şarj etme/dökümleme sırasında %6'lık opaklık sınırlarına uygun olması gerektiği bildiriliyor. 40 CFR bölüm 60, alt bölüm AAb'de belirtilen çevre koruma kuralları uyarınca, tüm EAO ve AOD kontrol cihazlarına tesis çapında 0,016 lb/tonluk partikül madde sınırı uygulanacağı ve EPA yönergelerinin, aynı zamanda uyumluluk testinin en az beş yılda bir gerçekleştirileceğini de belirttiği kaydediliyor. ( Kallanish, 28 Ağustos 2023 )

Tosyalı Demir Çelik Sarıseki Tesisi İlk İhracatını Gerçekleştirdi

Bir süre önce iki Quantum ocağından ilkinde üretime başlayan Türkiye'nin yürüyen en büyük sanayi yatırımlarından biri olan Tosyalı Demir Çelik Sarıseki Tesisi, ilk ihracatını Cezayir'e gerçekleştirdi. Tosyalı açıklamasına göre, global çelik üreticisi Tosyalı Holding, 3 kıtada sayıları 40'a yaklaşan tesisi, yaklaşık 15 bin çalışanı ve yüksek katma değerli tesis yatırımlarıyla sürdürülebilir yaşam için çalışmaya devam ediyor. Sürdürülebilirlik odaklı yatırımlarıyla dünyada da öncü gruplardan biri olan Tosyalı, İskenderun 2. Organize Sanayi Bölgesi'nde nitelikli ve yeşil çelik üretimi yapacak Tosyalı Demir Çelik Sarıseki Tesisini etap etap faaliyete geçiriyor. Bu çerçevede, bir süre önce iki Quantum ocağından ilkinde üretime başlayan Türkiye'nin yürüyen en büyük sanayi yatırımlarından biri olan Tosyalı Demir Çelik Sarıseki Tesisi, ilk ihracatını da Cezayir'e gerçekleştirdi. İhraç edilen bu ürünler Cezayir'in önemli müteahhitlik firmalarından Cosider Canalisation Spa'nın toplamda 80 bin tonluk Ain Kecha baraj sulaması ve AVAL deniz suyu arıtma projeleri kapsamında kullanılacak. Bu kapsamda Tosyalı Algerie'nin spiral tesisine toplam 7 bin 770 tonluk, 16 milimetre (mm) kalınlığa, 1500 milimetre genişliğe sahip 249 adet rulo çelik sevkiyatı gerçekleştirildi. Yeşil çelik kategorisindeki bu ürünler, TOS5250, bir başka ifadeyle S355JR malzeme kalitesinde olup Tosyalı Demir Çelik Sarıseki Tesisi Quantum ocağında gerçekleştirilen ilk üretim olarak dikkati çekiyor. Quantum Furnace teknolojisinin Türkiye'deki ilk kullanıcısı da Tosyalı Açıklamaya göre, 2,5 milyar dolar değerindeki Tosyalı Demir Çelik Sarıseki Tesisi yatırımı, en gelişmiş teknolojilerin kullandığı, endüstri 4.0 uyumuyla Tosyalı Holding'i küresel rekabette öne geçirecek bir tesis olarak öne çıkıyor. Bu tesisle birlikte, daha düşük elektrik enerjisi tüketimi sağlayan Quantum Furnace teknolojisinin Türkiye'deki ilk kullanıcısı da Tosyalı oldu. Yeşil çelik üretimine odaklanan tesis, ileri teknoloji içeren sürdürülebilirlik eksenli yatırımları sayesinde yüksek fırınlara göre yüzde 70, geleneksel ark ocaklarına göre yüzde 20 daha düşük karbon ayak izine sahip olacak. Türkiye'nin 4 milyon ton yassı çelik ithalatını ortadan kaldıracak Sarıseki Tesisi, katma değerli çelik ihracatıyla da ülke ekonomisine katkı sağlayacak. ( Dünya, 28 Ağustos 2023)

Çin, Çelik Endüstrisinde Katma Değeri Artırma Hedefleri Belirledi ve Destek Politikası Açıkladı

Çin, metalurji sektöründe katma değeri artırmak adına önemli adımlar atmaya ve işletmelere destek vermeye hazırlanıyor. Çinli yetkililer, 2023 yılında çelik endüstrisindeki katma değerin yaklaşık %3,5 oranında artırılmasını hedefliyor. Bu hedef, Çin Halk Cumhuriyeti Sanayi ve Bilgilendirme Bakanlığı, Devlet Kalkınma ve Reform Komitesi gibi beş farklı hükümet biriminin ortaklaşa açıkladığı bir planda detaylandırılmış durumda. Plan, ülkenin demir-çelik sektörünün sürdürülebilir kalkınmasını desteklemeyi amaçlayan bir yol haritası sunuyor. Ayrıca, 2024 yılında bu hedefin %4'ün üzerinde bir artışla devam ettirilmesi hedefleniyor. Belgede, demir-çelik sektörünün yüksek kalitede gelişimini teşvik etmek için bazı stratejilerin vurgulandığı görülüyor. Bu stratejiler arasında teknolojik yenilik, talebin genişletilmesi, üretim kapasitesinin artırılması ve önde gelen işletmelerin desteklenmesi yer alıyor. Teknolojik yenilikle ilgili olarak, belge teknolojik ekipmanların geliştirilmesi sürecinin hızlandırılması gerekliliğini vurguluyor. Aynı zamanda, Çin'in demir-çelik ürünlerine olan talebi artırmak, işletmelerin birleşmelerini teşvik etmek ve işletmelerin yeniden yapılandırılmasını desteklemek gibi kilit görevleri üstlendiği ifade ediliyor. Çin'in metalurji sektöründe bu hedefler doğrultusunda gerçekleştireceği adımlar, ulusal ekonomisinin ve sanayisinin gelişiminde önemli bir rol oynayabilir. Bu planla birlikte Çin, demir-çelik endüstrisinde katma değeri artırarak daha rekabetçi bir konuma gelmeyi hedefliyor. ( SteelRadar, 29 Ağustos 2023 )

Umman'ın Çığır Açan Girişimi  - Umman, Duqm'da Vulcan Green Steel'in iddialı lansmanıyla çelik endüstrisinde tarih yazmaya hazırlanıyor

Umman, Jindal Steel Group'un çığır açan bir girişimi olan Vulcan Green Steel'in Duqm'daki iddialı lansmanıyla çelik endüstrisinde tarih yazmaya hazırlanıyor. Bu, Umman'ın 2050 yılına kadar Net Sıfır Emisyona ulaşma taahhüdüyle örtüşüyor ve ülkeyi yeşil çelik üretiminde öncü konumuna getiriyor. 2026 yılına kadar tamamlanması beklenen Duqm'un Özel Ekonomik Bölgesi'ndeki bu mega proje, 6 MTPA yeşil hidrojene hazır çelik tesisi kuracak ve yıllık 12 milyon ton gibi etkileyici bir CO2 tasarrufu sağlayacak. Bu gelişme, iklim değişikliğiyle mücadelede önemli bir adım ve yalnızca yenilenebilir enerji ve yeşil hidrojenle desteklenen büyük ölçekli yeşil çelik üretiminde yeni bir çağın habercisi olarak görülüyor. Ayrıca, Körfez İşbirliği Konseyi'ndeki en büyük yeşil çelik yatırımlarından biri olacak ve küresel beklenti ve heyecanı ateşleyecek. ( SteelRadar, 31 Ağustos 2023 )

Salzgitter, Karbondan Arınmayı Desteklemek İçin Yenilenen Krediyi Aldı

Salzgitter’in, fabrika inşa eden yan kuruluşu Salzgitter Kloeckner-Werke GmbH aracılığıyla, bir banka havuzuyla mevcut 560 milyon € tutarındaki kredi limitinin yerine geçen 1,03 milyar € tutarında sendikasyon kredisi anlaşması imzaladığı haber veriliyor. Salzgitter'e göre karbondan arındırma ve genel amaçlı finansman için kullanılacak kredinin beş yıllık vadesinin olduğu ve her seferinde bir yıl daha uzatılabileceği kaydediliyor. Salzgitter CEO'su Gunnar Groebler, "Kendimizi karbondan arındırma hedeflerimize ulaşma yolunda seçtiğimiz yola adadık ve yalnızca ilk SALCOS genişleme aşamasına 2 milyar €'nun üzerinde yatırım yapacağız. Yalnızca federal ve eyalet hükümetlerinden gelen yaklaşık 1 milyar €'luk sübvansiyonlar için değil, aynı zamanda, bankalarımızın da borç finansmanı açısından çelik üretimimizi daha sürdürülebilir hale getirmeye yardımcı olmak amacıyla devreye girmeleri gerçeğinden dolayı," dediği kaydediliyor. ( Metal Expert, 01 Eylül 2023 )

Nucor Çelik Mikro İnşaat Demiri Üretim Tesisi İçin 25 Ağustos'ta Temel Atma Töreni Düzenledi

Nucor Corporation, Lexington'da yıllık 430.000 ton üretim kapasitesine sahip yeni bir geri dönüştürülmüş çelik mikro fabrikasının üretimine başlamayı planladığını açıkladı. Yatırım tutarı 350 milyon ABD doları olan tesis, yaklaşık 200 tam zamanlı çalışanı ve inşaat sırasında 500 işçiyi istihdam edecek. Yeni fabrika, Missouri ve Florida'da kurulan diğer iki fabrikanın ardından, ABD'deki üçüncü fabrika olacak. Şirket bu yılın başlarında fabrika için işe alımlara başladı. ( SteelRadar, 01 Eylül 2023 )


( Kaynak: TÇÜD Günlük Bülten )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ