Çelik Sektöründe 2023 - 36. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2023 - 36. Haftanın Öne Çıkanları


ArcelorMittal, İspanya'da Karbondan Arındırma Teknoloji Merkezine Liderlik Ediyor

ArcelorMittal’in, büyük bir endüstriyel teknoloji ve inovasyon merkezi oluşturmak için enerji şirketi Repsol, taşıyıcı Iberia ve çimento devi Holcim Group ile ortaklık kurmayı kabul ettiği haber veriliyor. All4Zero ortak girişiminin, İspanya'daki karbondan arındırma ve döngüsel ekonomi projelerinin geliştirilmesini yöneteceği, ayrıca girişimin, dört şirketin emisyonları azaltma ve çelik, enerji, havacılık ve çimento sektörlerindeki atıkların ve yan ürünlerin yeniden kullanımını teşvik etme yolunda ortak bir zemin bulmasını sağlayacak stratejik bir ittifak olduğu bildiriliyor. Kurucuların, "All4Zero'da enerji dönüşümü ve iklim değişikliği sorunlarına umut verici çözümler sunan teknolojilerin geliştirilmesine katkıda bulunuyoruz. Döngüsel bir üretim ekonomisine doğru evrimde, kaynakların yeniden kullanımı ve optimizasyonu, sektörün sürdürülebilirliğini güçlendirmek için izlenecek yollardır. Ancak bu değişim, atıkların geri kazanımına ya da süreçlerin verimliliğine olanak tanıyan teknolojilerin geliştirilmesini gerektirecek,” dedikleri kaydediliyor. All4Zero projesinin 6 Eylül'de resmi olarak tanıtılacağı belirtiliyor. ArcelorMittal'in İspanya'daki planı, mevcut yüksek fırının yerini alacak 1,1 milyon ton/yıl hibrit EAO ile tamamlanan 2,3 milyon ton/yıl kapasiteli yeşil hidrojen bazlı doğrudan indirgenmiş demir ünitesinin inşasını içeriyor. ( Kallanish, 04 Eylül 2023 )

İngiltere, Tata Steel İle 630 Milyon Dolarlık Yardım Paketi Konusunda Görüşüyor

İngiliz hükümeti, ülkenin en büyük çelik üreticisi Tata Steel ile ülkenin kilit çelik üreticilerinden birinin uzun vadeli geleceğini güvence altına almak için 500 milyon poundluk (629 milyon dolar) bir kurtarma paketi hakkında görüşmelerde bulunuyor. Finansmanın, Tata Group'tan gelen 700 milyon pound (881 milyon $) ve şirketin elektrik ark ocakları inşa etme taahhüdüyle birlikte Port Talbot çelik tesisine gideceği bildiriliyor. İngiliz yetkililer aylardır ülkenin en büyük iki çelik şirketi Tata Steel ve British Steel ile daha yeşil bir çelik üretim yöntemine geçişi finanse etmek amacıyla hükümet desteği konusunda görüşmelerde bulunduğu kaydediliyor. Şirketlere, 300 milyon poundluk devlet desteği teklif edildiği, ancak resmi anlaşmaya varılamadığı anlaşılıyor. ( GMK Center, 05 Eylül 2023 )

SABIC Çelik Üreticisi Hadeed’i 3,33 Milyar $’a Varlık Fonu’na Sattı

Suudi Arabistan Varlık Fonu (PIF), 3 Eylül tarihinde ülkenin en büyük çelik imalatçısı ve piyasa lideri Saudi Iron & Steel Co.’nun (Hadeed) hisselerinin tamamını Saudi Basic Industries Corp’tan satın aldığını duyurdu. Açıklamada atılan imzanın 12,5 milyar riyal (3,3 milyar $) değerinde olduğu ve 2024 yılının ilk çeyreğinde tamamlanmasının beklendiği, ancak gerçek satış rakamının işlemler bitene kadar belli olmayacağı belirtildi. Bununla birlikte Hadeed de Al Rajhi Steel Industries Co.’yu bünyesine katacak. Suudi Arabistan Varlık Fonu, yapılan bu anlaşmalarla birlikte Hadeed ve Rajhi Steel'in teknik ve ticari deneyiminden faydalanarak Suudi Arabistan’ı çelik sektöründe küresel çapta etkili bir oyuncuya dönüştürmeyi ve ülkenin çelik sektörüne katkı sağlayıp güçlendirmeyi planlıyor. (SteelOrbis, 05 Eylül 2023 )

Kaptan Demir Çelik Yeni Tesisinde İlk Filmaşin Üretimini Gerçekleştirdi

Kaptan Group’un bağlı kuruluşu Türkiye merkezli Kaptan Demir Çelik İngiltere merkezli tesis ekipmanı tedarikçisi Primetals Technologies tarafından tedarik edilen yeni tesisinde filmaşin üretimine başladı. Yıllık 500,000 mt kapasiteye sahip tesisle şirketin portföyü nervürlü kangal, düşük alaşım maliyetli ince taneli inşaat demiri, kaynak teli, östenitli paslanmaz çelik ve soğuk çekme kaliteleri gibi katma değerli ürünleri içerecek şekilde genişledi. Kaptan Demir Çelik yıllık 1,4 milyon mt kütük ve yine 1,4 milyon mt inşaat demiri kapasitesine sahip. ( SteelOrbis, 05 Eylül 2023 )

İran, Peru'da PERED Teknolojisine Dayalı DRI Tesisi Kuracak

Dünyanın en büyük DRI tedarikçilerinden biri olan İran’ın, üretimleri için PERED teknolojisinin yurtdışındaki varlığını genişletmeye devam ederek, Peru'da yeni bir DRI tesisi kurmayı planladığı bildiriliyor. İran Maden ve Metal Mühendisliği’nin (MME), Peru'da bir DRI tesisi kurmak için Çinli bir yatırımcıyla sözleşme imzaladığı, proje kapasitesinin 960.000 ton CDRI olmasının beklendiği, ekipmanların çoğunun İran'da üretildikten sonra Peru’ya sevk edilmesinin beklendiği aktarılıyor. Yaptırımlara bağlı birçok zorluğa rağmen İran’ın, Çin'e teknoloji ihraç etme konusunda iyi bir geçmişe sahip olduğu, tesisin 2021 yılında ülkenin çevre standartlarına uygun olarak başarıyla üretime başladığı belirtiliyor. İran’ın yabancı ortaklarla daha önce buna benzer bir dizi projede işbirliği kurduğu, Shadegan Çelik Kompleksi, Mianeh Çelik Fabrikası, Neyriz Çelik Şirketi ve Baft Çelik Kompleksi’nde olmak üzere birkaç yıldır PERED teknolojisini başarıyla kullandığı, ülke içinde bir dizi başka projenin de aktif olarak geliştirilmekte olduğu ve bunların bir kısmının yıl sonuna kadar tamamlanmasının beklendiği kaydediliyor. ( Metal Expert, 06 Eylül 2023 )

Avrupa Hükümetleri 2023 Yılı İçin 8 Ay Boyunca Çelik Sektörünün Karbondan Arındırılması İçin 8,7 Milyar € Destek Açıkladı

ArcelorMittal, ThyssenKrupp ve Salzgitter'in de aralarında bulunduğu birçok Avrupalı çelik şirketinin, 2023 yılı için 8 ay boyunca karbondan arındırma projelerinin uygulanması için hibe veya diğer devlet yardımları aldıklarını duyurdukları ifade ediliyor. Bu amaçlara tahsis edilebilecek toplam fonun, 8,7 milyar € tutarına ulaştığı bildiriliyor. 4,9 milyar € tutarındaki tahsis hâlihazırda onaylanırken, fonların geri kalanının sağlanmasına ilişkin görüşmeler devam ediyor. Karbondan arındırma desteğinden asıl yararlanan üreticinin ArcelorMittal olduğu ve şirketin, çelik sektörünün karbondan arındırılması için açıklanan tüm devlet fonlarının %48'ini alabileceği aktarılıyor. ArcelorMittal'e 1,6 milyar €'luk fonun halihazırda tahsis edildiği; bu fonların, Ghent, Hamburg, Dunkirk ve Gijón'daki karbondan arındırma projelerini uygulamak için kullanılacağı kaydediliyor. Bremen ve Eisenhüttenstadt tesislerine yönelik olası devlet karbondan arındırma desteklerinin görüşüldüğü rapor ediliyor. Devlet desteği alan projeler, ağırlıklı olarak BF-BOF'tan DRI-EAO ile üretime geçişi hedefliyor. ThyssenKrupp’un genel trendden farklı olduğu; şirketin, mevcut bir yüksek fırının yerini alacak bir doğrudan indirgeme tesisinin ve iki ergitme ünitesinin inşası ve kurulumu için 2 milyar € yardım aldığı belirtiliyor. Avrupa hükümetlerinin yardımı farklı biçimlerde dağıtmayı planladığı, bunların; doğrudan hibeler, geri ödemeli krediler, OPEX tazminatları vb. şeklinde olduğu anlaşılıyor. Avrupa Komisyonu, tüm desteklerin AB Hidrojen Stratejisi'ne, Avrupa Yeşil Mutabakat hedeflerine ulaşılmasına ve REPowerEU Planı ile uyumlu bir şekilde Avrupa'daki yeşil geçişin hızlandırılmasına katkıda bulunacağını varsaydığı kaydediliyor. Diğer Avrupalı çelik üreticileri de karbondan arınma için devlet yardımı almayı bekliyor. Bunlardan birinin de, voestalpine olduğu, şirketin Haziran 2023'te kamu finansmanı için başvuruda bulunduğu ve ilgili kararın Ekim-Kasım aylarında alınmasının beklendiği ifade ediliyor. İnovasyon Fonu'nun büyük ölçekli projelere yönelik üçüncü çağrısında hibe hazırlığı için H2 Green Steel’in seçildiği, ancak bu hibenin, 2023'ün 4. çeyreğinde verileceği için finansmanın miktarının bilinmediği bildiriliyor. İtalya’nın, Adil Geçiş Fonu çerçevesinde 1 milyar € almayı planladığı ve bu finansmanın bir kısmının, Acciaierie d'Italia'nın karbonsuzlaştırılmasına ayrıldığı ifade ediliyor. Ancak, daha sonra İtalya hükümetinin, AB'den Ulusal Pandemi İyileştirme Planı kapsamında Acciaierie d'Italia’nın yeşil hidrojen projesine verilen 1 milyar € tutarındaki finansmanı iptal etmesini istediği kaydediliyor. Artık Acciaierie d'Italia'nın, karbondan arındırma projeleri için ne kadar fon alabileceğinin belli olmadığı anlaşılıyor. (GMK Center, 07 Eylül 2023 )

Suudi Arabistan'ın Demir-Çelik Sektörü 35 Milyar Riyallik ( 9,3 Milyar USD ) Yatırım Hedefliyor

Al-Mudaifer, Sanayi ve Mineral Kaynaklar Bakanlığı'nın kapsamlı madencilik stratejisinin önemli bir bileşeni olan demir-çelik sektörünün yeniden yapılandırılmasına yönelik kapsamlı planını açıkladı. Maden İşlerinden Sorumlu Sanayi ve Mineral Kaynaklar Bakan Yardımcısı Mühendis Khalid bin Saleh Al-Mudaifer, Suudi Demir ve Çelik Şirketi "Hadeed "in Kamu Yatırım Fonu tarafından Suudi Temel Endüstriler Şirketi "SABIC "in %100 hissesi ile satın alınmasının ülke için önemli bir dönüm noktası olduğunu resmen açıkladı. Al-Mudaifer, Sanayi ve Mineral Kaynaklar Bakanlığı'nın kapsamlı madencilik stratejisinin önemli bir bileşeni olan demir-çelik sektörünü yeniden yapılandırmaya yönelik kapsamlı planını açıkladı. Amaç, Suudi Arabistan'ın demir sektörünü güçlendirerek yaklaşık 35 milyar riyal ( 9,3 milyar USD ) değerindeki yatırımlar için cazip bir merkez haline getirmektir. Bu girişim, önümüzdeki on yıl içinde demire olan talepte önemli bir artış öngören Krallığın genel vizyonu ve madencilik stratejisiyle uyumludur. Bu artış, inşaat ve yüzey uygulamaları da dahil olmak üzere çeşitli sektörleri kapsayacak ve tüketimi 12 milyon tondan etkileyici bir şekilde 20 milyon tona çıkaracaktır. (SteelRadar, 07 Eylül 2023 )

Vale, Gelecek Yıl Körfez İşbirliği Konseyi'nde Endüstriyel Kompleks İnşaatına Başlayacak

Brezilya'nın madencilik devi Vale, Körfez İşbirliği Konseyi'ndeki (GCC) varlığını güçlendirme stratejisini uygulamaya devam ediyor. Şirketin, Mega Hub'larının inşaatına yakında başlamaya kararlı olduğu belirtiliyor. Resmi bilgilere göre Vale’nin, 2024 yılında Körfez İşbirliği Konseyi'nde endüstriyel komplekslerin (Mega Hub'lar) inşaatına başlamaya hazır olduğunu doğruladığı ve şirketin ne kadar yatırım yapacağının ya da ilk olarak hangi merkezin inşa edileceğine dair herhangi bir detay bulunmadığı, ancak ilk kompleksin 2027 yılında faaliyete geçeceğinin bilindiği ifade ediliyor. Bu işbirliğinin, Körfez İşbirliği Konseyi bölgesinin karbondan arındırma stratejilerini uygulamasına yardımcı olacağı, aynı zamanda, hem yerli hem de yurtdışı pazarlara hizmet etmek için düşük karbon ayak izine sahip çelik ürünler üretmelerine imkan tanıyacağı bildiriliyor. Vale CEO'su Eduardo Bartolomeo’nun, "Bölge, Vale'nin dünya çapındaki CO2 emisyonlarını önemli ölçüde azaltma çabasını olumlu yönde etkileyecek stratejik bir konuma sahip," dediği belirtiliyor. ( Metal Expert, 07 Eylül 2023)

Vale ile H2 Green Steel Brezilya ve Kuzey Amerika’da Yeşil Sanayi Merkezleri İnşa Edecek

Brezilyalı demir cevheri madencisi Vale, Brezilya ve Kuzey Amerika’da sürdürülebilir çelik üretimi gerçekleştirmek için yeşil sanayi merkezleri kurmak amacıyla fizibilite çalışmaları yapmak üzere İsveç merkezli H2 Green Steel ile bir anlaşma imzaladığını açıkladı. Yeşil sanayi merkezlerinde H2 Green Steel, Vale tarafından üretilen demir cevheri briketlerini girdi malzemesi ve yenilenebilir elektriği de enerji olarak kullanarak yeşil hidrojen ve sıcak briketlenmiş demir gibi düşük karbonlu tedarik zinciri ürünleri üretmek üzerine çalışırken, Vale’nin briket tesisleri inşa etmesi ve işletmesi bekleniyor. İnşa edilecek sanayi merkezlerinin sayısı, yeri ve üretim kapasitesi şirketlerin yürüteceği fizibilite çalışmalarının ardından belirlenecek. SteelOrbis’in daha önce bildirdiği üzere Ağustos ayında şirketler doğrudan indirgenmiş demir cevheri peleti tedariki için bir anlaşma imzalamıştı. Peletler Brezilya’da bulunan Tubarão’dan İsveç’te bulunan Boden tesisine teslim edilecek. ( SteelOrbis/Kallanish, 07 Eylül 2023 )

ArcelorMittal France Silisli Çelik Üretimi İçin Tersinir Soğuk Haddeleme Tesisi Sipariş Etti

Avusturya merkezli tesis ve ekipman tedarikçisi Andritz Lüksemburg merkezli çelik üreticisi ArcelorMittal’in bağlı kuruluşu ArcelorMittal France’e ülkenin kuzeyinde bulunan Mardyck tesisindeki yeni silisli çelik üretim kompleksinde yüksek kaliteli taneleri yönlendirilmemiş silisli şerit üretimi için 6 merdaneli tersinir soğuk haddeleme tesisi tedarik edeceğini açıkladı. 1.450 mm genişliğindeki şeritleri minimum 0,2 mm’ye kadar haddeleme kapasitesine sahip olacak yeni 6 merdaneli tersinir soğuk haddeleme tesisi, ArcelorMittal France’in zorlu nihai mamul kalitelerini üretmesini sağlayacak. Başlıca ekipmanın montajı ve test çalışmaları Andritz’in Almanya’nın Hemer kentinde bulunan tesisinde gerçekleştirilecek. ( SteelOrbis, 08 Eylül 2023 )

NLMK, Uzun Ürün Varlıklarını IMH'nin Bağlı Kuruluşuna Satıyor

Severstal'ın 2019'da yaptığı gibi, NLMK’nın da nihayet uzun varlıkları için alıcı bulduğu haber veriliyor. IMH'nin iştirakinin, varlığı devraldığı ve holdinge sağlam bir uzun çelik üretim potansiyeli sağladığı belirtiliyor. Bu arada, NLMK’nın artık tamamen yassı çeliğe odaklanacağı ifade ediliyor. Devlet siciline göre NLMK’nın, NLMK-Kaluga (NLMK-Sort ve NLMK-Metiz'in sahibi) ve Vtorchermet NLMK adlı uzun çelik varlıklarının %100'ünü Promsort'a sattığı aktarılıyor. Promsort’un, Evgeny Zubitsky'ye (%50; IMH başkanı ve yararlanıcısı), Metizy Tula-Stal'a (%1) ve Sortoprokat-Centr'e (%49) ait olduğu kaydediliyor. NLMK Long Steel'in kapasitesinin, 3,7 milyon ton/yıl çelik ve 2,9 milyon ton uzun ürün üretimine olanak bilinirken, IMH’nin, 1,8 milyon ton ham çelik ve 1,5 milyon ton uzun ürün üretebildiği ifade ediliyor. ( Metal Expert, 08 Eylül 2023 )



( Kaynak: TÇÜD Günlük Bülten )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ