Çelik Sektöründe 2023 - 37. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2023 - 37. Haftanın Öne Çıkanları


İsveç Merkezli H2 Green Steel Yeşil Çelik Tesisi İçin Finansman Aldı

İsveç merkezli H2 Green Steel, aralarında Cristina Stenbeck ve Hitachi Energy’nin de bulunduğu bir grup yatırımcıdan toplam yaklaşık 1,5 milyar € finansman aldığını duyurdu. Şirket, söz konusu finansmanı büyük ölçekli yeşil çelik tesisine yatırım amacıyla kullanacak. SteelOrbis’in daha önceden de bildirdiği üzere, H2 Green Steel 2021 yılında Boden’de ilk yeşil çelik tesisini inşa edeceğini duyurmuştu. Söz konusu tesis kömür yerine kendi sahasında yer alan elektrolizörün yenilenebilir enerji kaynakları aracılığıyla ürettiği hidrojeni kullanacak. Bu sayede çelik üretiminden kaynaklı karbon salımı konvansiyonel yöntemlere kıyasla %95’e kadar azaltılacak. H2 Green Steel CFO’su Otto Gernandt, “Yeşil çelik tesisimiz endüstriyel düzeyde karbonsuzlaşmanın başlangıcı olarak öne çıkıyor. Sektör, önümüzdeki yıllarda yeşil nihai mamuller üretilmesi için ciddi yatırımlara ihtiyaç duyacak. Bahsi geçen finansmanın sermaye piyasalarının dönüşüme katılımını hızlandırmasını umuyoruz,” ifadelerini kullandı. Şirketin Boden tesisini 2025 yılının sonunda devreye alması bekleniyor. (Steel Orbis, 11 Eylül 2023 )

Vale, Essar Group’un Suudi Arabistan’daki Yeşil Çelik Tesisine Demir Cevheri Aglomerat Tedarik Edecek

Hindistan merkezli Essar Group, Suudi Arabistan’ın Ras Al Khair şehrinde gerçekleştireceği Green Steel Arabia (GSA) projesi kapsamında Brezilyalı demir cevheri madencisi Vale ile yıllık 4 milyon mt demir cevheri aglomerat tedariki için anlaşma imzaladığını açıkladı. Bölgenin ilk yeşil çelik projesi olması planlanan tesisin yıllık doğrudan indirgenmiş demir kapasitesi 5 milyon mt olacak. Ayrıca projede yıllık 4 milyon mt sıcak şerit kapasitesi ile 1 milyon mt soğuk haddeleme kapasitesinin yanı sıra galvanizleme ve teneke levha hatları da yer alacak. Tesisin 2027 yılından itibaren üretime başlaması planlanıyor. Öte yandan SteelOrbis’in daha önce bildirdiği üzere Ağustos ayında Essar Group GSA projesi için Bahreynli pelet üreticisi Bahrain Steel ile yıllık 4 milyon mt doğrudan indirgenmiş kalite pelet tedarikine yönelik anlaşma imzalamıştı. ( SteelOrbis, 11 Eylül 2023 )

Emisyonsuz Geliştirici Boston Metal, 262 Milyon Dolarlık Sermaye Topladı

Bill Gates tarafından desteklenen emisyonsuz çelik geliştiricisi Boston Metal’in, aralarında ilk kez katılan dört risk sermayesi şirketinin de bulunduğu yatırımcılardan 262 milyon dolar topladığı belirtiliyor. Şirketin, C Serisi bağış toplama kampanyasını kapattığını doğruladığı kaydediliyor. Yeni yatırımcılar arasında Aramco Ventures, M&G Investments, Goehring & Rozencwajg ve Baillie Gifford yer alıyor. Devam eden katılımcılar arasında Gates'in Çığır Açan Enerji Girişimleri bulunuyor. Boston Metal, yeni fonları teknolojilerinin dağıtımını hızlandırmak, ekibini küresel olarak genişletmek ve karbondan arındırılmış çelik üretimi için erimiş oksit elektrolizi (MOE) yöntemini ticari olarak göstermek amacıyla kullanmayı planlıyor. Boston Metal'in Başkanı ve CEO'su Tadeu Carneiro’nun, ekibinin "Brezilya'daki yan kuruluşumuzdaki üretim tesisimizin bu sonbaharda açılmasıyla birlikte ticarileşmeye yaklaştı," dediği kaydediliyor. Şirketin, ilk metallerini 2024 yılında sevk etme ve 2026 yılına kadar da MOE'yi pazara sunma yolunda ilerlediği belirtiliyor. ( Kallanish, 11 Eylül 2023 )

Habaş, 1 Milyon 250 Bin Ton Kapasiteli Sıcak Haddehane Tesisi İçin Bakanlık Onayını Aldı

İzmir'in sanayi kenti haline gelen Aliağa ilçesinde faaliyet gösteren Habaş Sınai ve Tıbbi Gazlar İstihsal Endüstrisi Şirketi, büyüme planları kapsamında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na başvuruda bulunmuş ve Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreci başlatılmıştı. Bugünlerde sonuçlanan bu süreçte, Habaş'ın 1 milyon 250 bin ton kapasiteli sıcak haddehane tesisi kurma projesine Bakanlık onay verdi. Şirket, 35 bin 800 metrekarelik alanda 94,5 milyon TL yatırım yaparak sıcak haddehane tesisi kurmayı hedefliyor. Tesisin yıllık kapasitesi 1 milyon 250 bin ton olacak ve burada çeşitli ebatlarda düz ve nervürlü inşaat demiri ile filmaşin (kangal) demir üretimi gerçekleştirilecek. Gerekli hammadde, çelikhane tesisinden temin edilecek. ( SteelRadar, 12 Eylül 2023 )

Arvedi Yeni Hurda İşleme Tesisini Devreye Aldı

İtalyan yassı ve boru üreticisi Acciaieria Arvedi’nin, EAO operasyonlarını optimize etmek için Cremona ünitesinde yeni bir çelik hurda işleme tesisini devreye aldığı haber veriliyor. Danieli tarafından tedarik edilen yeni tesisin, yaklaşık 1 milyon ton hafif-orta demir kalitesindeki hurda ve kesilmiş hafif yıkım hurdasını işleme kapasitesine sahip bir öğütücü ile donatıldığı kaydediliyor. Temel özellikleri arasında, enerji tüketimini %20'ye kadar azaltan değişken hızlı tahrik sistemi yer aldığı, demir saflaştırma hattının, çeliği demir dışı metallerden ayırarak %100'e kadar hurda saflığı ve böylece EAO performansının iyileştirilmesini sağladığı kaydediliyor. ( Metal Expert, 13 Eylül 2023 )

Essar Group Suudi Arabistan’daki Yeşil Çelik Tesisi İçin Yenilenebilir Enerji Çözümleri Geliştirecek

Hindistan merkezli Essar Group, Suudi Arabistanlı güneş fotovoltaik ve akıllı altyapı şirketi Desert Technologies ile Suudi Arabistan’ın Ras Al Khair şehrinde gerçekleştireceği Green Steel Arabia (GSA) projesinin yanı sıra potansiyel yeşil çelik üretimi ile yeşil enerji projeleri için yenilenebilir enerji çözümleri geliştirmek üzere mutabakat anlaşması imzaladığını açıkladı. Essar Group’un Suudi Arabistan Birimi Yöneticisi Naushad Ansari, “Essar Suudi Arabistan’ın Ras Al Khair şehrinde entegre bir çelik tesisi kurmak için yaklaşık 4,5 milyar $’lık yatırım yapmayı planlıyor. Desert Technologies ile yapılan bu iş birliği yeşil enerjiye ve karbonsuz enerji depolama çözümlerine erişmemize olanak tanıyacak,” dedi. 2027 yılından itibaren üretime başlaması planlanan GSA projesi yıllık 5 milyon mt doğrudan indirgenmiş demir kapasitesine sahip olacak. ( SteelOrbis, 13 Eylül 2023 )

POSCO Yeşil Çelik Üretimine 2030 Yılına Kadar Başlamayı Hedefliyor

Güney Koreli çelik üreticisi POSCO, 2026 ile 2030 yılları arasında hidrojen kullanarak yıllık 1 milyon tonluk ticari bir çelik üretim tesisi kurmayı planlıyor. Şirketin, daha önce, elektrik ark ocakları için ihtiyaç duyulan doğrudan indirgenmiş demiri (DRI) üretmek amacıyla HyREX teknolojisini kullanarak yeşil hidrojen kullanacağını doğruladığı belirtiliyor. HyREX teknolojisinin kullanımı başarılı olursa, bu teknolojinin sonunda POSCO yüksek fırınlarının yerini alabileceği ve grubun 2050 yılına kadar karbon nötr hale gelmesine yardımcı olabileceği ifade ediliyor. Ayrıca grubun bölümlerinden biri olan POSCO International’ın, 2025 yılına kadar Kore genelinde hurda çelik toplama üsleri inşa etmek için 20 milyar Kore wonu yatırım yapmak üzere küçük ve orta ölçekli işletmelerle de çalışacağı bildiriliyor. (Steel Radar/GMK Center, 14 Eylül 2023 )

Mısır, Yassı Çelik Yatırımı Planlıyor

Mısır kabinesinin, yassı çelik üretimi için 1 milyar dolarlık yatırım maliyetiyle, entegre bir sanayi kompleksi kurulacağını duyurduğu haber veriliyor. Reuters'e göre, tesis faaliyete geçtiğinde yılda 1,8 milyon ton yassı ürün üreteceği ve ihracat pazarlarına öncelik verirken aynı zamanda iç pazara da hitap edeceği bildiriliyor. Süveyş Kanalı Ekonomik Bölgesi Genel Müdürlüğü’nün, uluslararası bir şirketle işbirliği içinde kurulacak projeyi onayladığı bildiriliyor. Çinli ve Rus şirketler daha önce Mısır'daki çelik üretimine ilgi gösterdiği belirtiliyor. Mart ayında, Xinxing Ductile Iron Pipe Company ve Tianjin TEDA'dan yetkililerin, Al-Ain alSokhna 'daki Çin-Mısır TEDA Süveyş Ekonomik ve Ticari İşbirliği Bölgesi'nde sünek demir boru ve çelik üretimine yönelik bir yatırım projesini değerlendirmek üzere Mısır Başbakanı Mostafa Madbouli ile bir araya geldikleri vurgulanıyor. ( Kallanish, 14 Eylül 2023 )

Gyllenram: Geçiş Süreci Yüksek Fırınları Yakın Zamanda Kaldırmayacak

İsveçli bir uzmanın, yeni teknolojik rotalar geliştirilirken, yüksek fırın (BF) - oksijen konvertörü (BOF) rotası gibi yerleşik çelik üretim süreçlerinin bu kadar kısa sürede kaldırılamayacağını söylediği rapor ediliyor. Worldsteel'in bu hafta Antwerp'te düzenlediği Açık Forum-İklim Eylemi konferansının neredeyse tamamen çelik sanayiinin gerekli enerji dönüşümüyle ilgili olduğu, ancak yine de bu eğilime meydan okuyan görüşlere de yer verdiği belirtiliyor. Bu görüşlerden birinin, kendi şirketi Kobolde & Partners'ta proses metalürji uzmanı olan ve Stockholm Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olan, kendisi de karbonsuzlaştırma ve kaynak tasarrufu konularına yoğun bir şekilde odaklanan bir girişimci olan Rutger Gyllenram'dan geldiği bildiriliyor. Gyllenram'ın, birkaç yıl önce yüksek fırınların sonunun yaklaştığını öngören bir konferanstan bahsettiği, "Meğer bu konuda ne kadar da yanılmışız. Göz ardı ettiğimiz şey, mevcut sürecin avantajıydı " dediği aktarılıyor. Gyllenram’ın, ilk olarak, BF'lerin çalıştırılması konusunda bilgi sahibi olan geniş bir insan havuzunun mevcut olduğunu, ayrıca, eski proseslerdeki enerji tüketiminin ve yeni tesislerin maliyetlerinin de önemli ölçüde iyileştiğini kaydettiği ifade ediliyor. Gyllenram’ın, "Dolayısıyla BF rekabetçi kalmayı sürdürdü ve bunu dikkate almamak saçma olur," dediği belirtiliyor. Gyllenram’a göre hidrojenin çelik üretiminde öncü bir rol oynaması için gidilecek daha çok yol olduğu ve o zamana kadar, karbon emisyonlarını azaltmaya yönelik ana seçeneklerin, doğal gazla doğrudan indirgenmiş demir tesislerinin işletilmesi ve karbon yakalama teknikleriyle birlikte yüksek fırınların teknolojisinin geliştirilmesi olacağı bildiriliyor. (Kallanish, 15 Eylül 2023 )

Voestalpine Donawitz Tesisinde Elektrik Ark Ocağı İnşasına Başladı

Avusturyalı çelik üreticisi Voestalpine AG Donawitz tesisinde elektrik ark ocağının temelini attığını açıkladı. Yıllık 850.000 mt karbonu azaltılmış çelik üretim kapasitesine sahip olacak elektrik ark ocağının inşası 2024 yılında başlayacak ve Ocak 2027 yılında devreye alınacak. Şirket Donawitz tesisine yaklaşık 450 milyon € yatırım yapacak ve tesiste 2.800 kişilik istihdam yaratacak. Buna ek olarak İtalyan tesis ekipman tedarikçisi Danieli digimelter teknolojisine sahip elektrik ark ocağının mühendisliği, imalatı ve devreye alma işlemlerini gerçekleştirecek. ( SteelOrbis, 15 Eylül 2023 )



( Kaynak: TÇÜD Günlük Bülten )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ